Забраниха фереджетата

Все същите
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Забраниха фереджетата

Мнение от Stranniche »

със закон във Франция.
Последно промяна от Stranniche на 21.05.12, 23:30, променено общо 1 път.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

...
Последно промяна от Stranniche на 21.05.12, 23:31, променено общо 1 път.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

...
Последно промяна от Stranniche на 21.05.12, 23:31, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

На мене не ми харесва тва. Глупаво ми се струва.

Но пък е експеримент, резултатите и изводите от който след време ще ползва цяла Европа.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Не мисля, че религиозните смиволи сами по себе си са заплаха или обида за околните. Ако жената доброволно е избрала да носи забрадка, не виждам защо трябва да й се пречи. Плюс това, терористи се разхождат и без да се прикриват по този начин.
Е, малко страшничко и смешничко би ми станало, ку на улицата налетя на жена в този вид, ама ко....
Прав е Грийна за експеримента и изводите де. Ма той кога не е бил.:lol:

В текста пише "Според закона, силите на реда няма да разбулват нарушителките, но ще ги глобяват по 150 евро и ще ги пращат на разяснителен курс." Любопитна съм какво ще им разясняват? Че бурката ви лишава от здравословен и естетичен слънчев загар? :huhthink:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Човек трябва да се адаптира към средата, в която сам е избрал да съществува.
Бурките и фереджетата имат и практична роля в пустините, заради пясъка и праха. Нещата просто са тръгнали от нещо съвсем друго и не са се спрели до време и място, което е коренно различно вече.
Аман от инерция и глупост!
Подкрепям!
Изображение
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

windcolours написа:Не мисля, че религиозните смиволи сами по себе си са заплаха или обида за околните. Ако жената доброволно е избрала да носи забрадка, не виждам защо трябва да й се пречи. Плюс това, терористи се разхождат и без да се прикриват по този начин.
Е, малко страшничко и смешничко би ми станало, ку на улицата налетя на жена в този вид, ама ко....

В текста пише "Според закона, силите на реда няма да разбулват нарушителките, но ще ги глобяват по 150 евро и ще ги пращат на разяснителен курс." Любопитна съм какво ще им разясняват? Че бурката ви лишава от здравословен и естетичен слънчев загар? :huhthink:
ти чувала ли си за българската поговорка: Щом си дошел у селото ни, ще се хванеш на хороти ни.

та, като не им изнася на резняците във Франция, да си дигат задниците и да си ходят при камилите в пустините...
Виж подводницата!
annonymus

Мнение от annonymus »

Това е глупаво. Със забрани от този сорт нищо хубаво не се постига.
Французите си навират таралеж в гащите, но последствията ще ги носи цяла Европа...
:mad:
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа:Това е глупаво. Със забрани от този сорт нищо хубаво не се постига.
Французите си навират таралеж в гащите, но последствията ще ги носи цяла Европа...
за разлика от нас, франсетата имат чувство, наречено национална гордост... т.е. смятат се за истински народ...
докато при нас все още има доста мърша останала от интернационала на т.нар. комунисти...
Виж подводницата!
annonymus

Мнение от annonymus »

Додю Додев написа:
pocti_bezobidna написа:Това е глупаво. Със забрани от този сорт нищо хубаво не се постига.
за разлика от нас, франсетата имат чувство, наречено национална гордост... т.е. смятат се за истински народ...
докато при нас все още има доста мърша останала от интернационала на т.нар. комунисти...
Националната чест е доста условно понятие и понякога може да бъде изключително кухо.

Можеш да ме наричаш както искаш - това говори повече за теб, разбира се, но това няма да промени фактите - налагането на подобни забрани води до капсулиране на хората, на които забраните се налагат. Тъй като те са малцинство - капсулирането води до целенасочено разграничаване от мнозинството и търсене на начини за защита на собствената идентичност.
Крайния резултат са социални напрежения, а те не водят до нищо добро.

Разбира се, веенето на знамена, пеенето на химни, тупането в гърдите и патриотичните изблици са поп и се котират сред електоралната маса.
annonymus

Мнение от annonymus »

windcolours написа:Не мисля, че религиозните смиволи сами по себе си са заплаха или обида за околните. Ако жената доброволно е избрала да носи забрадка, не виждам защо трябва да й се пречи. Плюс това, терористи се разхождат и без да се прикриват по този начин.

Срещала съм из софето жени със забрадки. Чудно ми е лятото само не им ли е жега...
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа: Националната чест е доста условно понятие и понякога може да бъде изключително кухо.

Можеш да ме наричаш както искаш - това говори повече за теб, разбира се, но това няма да промени фактите - налагането на подобни забрани води до капсулиране на хората, на които забраните се налагат. Тъй като те са малцинство - капсулирането води до целенасочено разграничаване от мнозинството и търсене на начини за защита на собствената идентичност.
Крайния резултат са социални напрежения, а те не водят до нищо добро.

Разбира се, веенето на знамена, пеенето на химни, тупането в гърдите и патриотичните изблици са поп и се котират сред електоралната маса.
с такова мислене, като твоето, са се "появили" помаците в България...
Виж подводницата!
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Додю Додев написа:
ти чувала ли си за българската поговорка: Щом си дошел у селото ни, ще се хванеш на хороти ни.

та, като не им изнася на резняците във Франция, да си дигат задниците и да си ходят при камилите в пустините...
не съм съвсем наясно, ама на християните забранено ли им е да носят кръстчета докато пребивават в мюсюлманска държава?

Разбирам да се преследват със закон "убийствата на честта", ама забрадките....
Аватар
Света вода ненапита

windcolours написа:
Додю Додев написа:

не съм съвсем наясно, ама на християните забранено ли им е да носят кръстчета докато пребивават в мюсюлманска държава?

само че никой европеец не е тръгнал да се заселва в арабския свят, че и да претендира да му се строи катедрала...
Виж подводницата!
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Додю Додев написа:
само че никой европеец не е тръгнал да се заселва в арабския свят, че и да претендира да му се строи катедрала...
това с катедралите беше по времето на Колумб. Вече искаме петрола им!! :lol:
annonymus

Мнение от annonymus »

windcolours написа:
Додю Додев написа:
Мнда. И ако не ни го дадат доброволно, ще се наложи да си го вземем със сила, нали ?! :grin:
annonymus

Мнение от annonymus »

windcolours написа: не съм съвсем наясно, ама на християните забранено ли им е да носят кръстчета докато пребивават в мюсюлманска държава?

Имам приятелка в Германия - там, където живее, мнозинството са протестанти.
Тя не е религиозна и казва, че кръстовете, които висят във всяка класна стая още от началното училище и действат ужасно подтискащо. :winkw:
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа:
windcolours написа:
Додю Додев написа:
Мнда. И ако не ни го дадат доброволно, ще се наложи да си го вземем със сила, нали ?! :grin:
смешно ли ви се вижда?
смейте се...
ама се и молете тук да не отрията нещо, дето да им хареса...
Виж подводницата!
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа:
windcolours написа: не съм съвсем наясно, ама на християните забранено ли им е да носят кръстчета докато пребивават в мюсюлманска държава?

Тя не е религиозна и казва, че кръстовете, които висят във всяка класна стая още от началното училище и действат ужасно подтискащо. :winkw:
като я подтиска, що не си дойде тук в България, тъкмо няма да се подтиска... :winkw::winkw:
Виж подводницата!
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

pocti_bezobidna написа:

Срещала съм из софето жени със забрадки. Чудно ми е лятото само не им ли е жега...
В нашия квартал съм срещала няколко. Една от тях живее в съседния вход. Понякога ми се иска да я спра и разпитам. Но все ми е неудобно.
Не знам дали им е жега от забрадките, но не мога да ги мисля като ги видя с едни дълги шлифери през лятото... Същото недоумение обаче будят и българките с голи кръстове посред зима....

Изобщо не ме дразнят забрадките им. Биха ме дразнили, ако знаех, че жените насила са принудени да ги носят.
annonymus

Мнение от annonymus »

windcolours написа: Изобщо не ме дразнят забрадките им. Биха ме дразнили, ако знаех, че жените насила са принудени да ги носят.
Аз не виждам разлика в това една жена в Европа да е принудена да не носи бурка или забрадка и една жена в арабския свят, която против волята си е принудена да носи такава. Не говоря за Афганистан, разбира се, а за нормални държави там - с що годе нормално управление, а не диктатура.

Както и да е - писна ми да ме гризат в тоя форум за всеобщо забавление, наистина. :(
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа: Както и да е - писна ми да ме гризат в тоя форум за всеобщо забавление, наистина. :(
колко пъти да ти казвам, че си мазохист? :blum:
Виж подводницата!
annonymus

Мнение от annonymus »

Додю Додев написа:
pocti_bezobidna написа: Както и да е - писна ми да ме гризат в тоя форум за всеобщо забавление, наистина. :(
колко пъти да ти казвам, че си мазохист? :blum:
А ти си изключително мил човек. :winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа:Същото недоумение обаче будят и българките с голи кръстове посред зима....
Това е демонстрация на една много специална религия. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Света вода ненапита

Мнемозина написа:
windcolours написа:Същото недоумение обаче будят и българките с голи кръстове посред зима....
Това е демонстрация на една много специална религия. :grin:
:chalga:
Виж подводницата!
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа: А ти си изключително мил човек. :winkw:
крайно време беше да го разбереш :bigsmile:
Виж подводницата!
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

подкрепям.

носенето на бурки и фереджета в европа, в християнски държави и в днешно време
е само и единствено провокация
и неуважение към домакините

същото е да се разпищолиш в арабска страна
и те не го позволяват

забрадките са разрешени и са по-приемлив вариант според мен - и вълкът сит и агнето цяло
Последно промяна от shshtt на 12.04.11, 10:44, променено общо 1 път.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

pocti_bezobidna написа:
windcolours написа: Изобщо не ме дразнят забрадките им. Биха ме дразнили, ако знаех, че жените насила са принудени да ги носят.
Аз не виждам разлика в това една жена в Европа да е принудена да не носи бурка или забрадка и една жена в арабския свят, която против волята си е принудена да носи такава. Не говоря за Афганистан, разбира се, а за нормални държави там - с що годе нормално управление, а не диктатура.
да, съгласна съм
pocti_bezobidna написа:Както и да е - писна ми да ме гризат в тоя форум за всеобщо забавление, наистина. :(
къде тва? да не си ме разбрала накриво ???:blink:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

shshtt написа:подкрепям.

носенето на бурки и фереджета в европа, в християнски държави и в днешно време
е само и единствено провокация
и неуважение към домакините

същото е да се разпищолиш в арабска страна
и те не го позволяват

забрадките са разрешени и са по-приемлив вариант според мен - и вълкът сит и агнето цяло
Съгласем съм с това ти мнение. Забраната на забрадките е като забраната на алкохола в арабското свят. Щом там чужденците трябва да се съобразяват с местните правила, значи и тук трябва. Интересно какво ли ще стане ако в Иран или в Либия или знам ли и аз къде демонстративно извадиш бутилка виски на площада? Ще ти резнат нещо без да се замислят. А франсетата ще разясняват само...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

pocti_bezobidna написа:

Както и да е - писна ми да ме гризат в тоя форум за всеобщо забавление, наистина. :(
Да, принудата си е принуда и тук и там. Само дето там имаме по-малко влияние - все пак си е тяхната страна...

Бтв, аз съм против кръстовете в училищата също.
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

vyara написа:Човек трябва да се адаптира към средата, в която сам е избрал да съществува.
Бурките и фереджетата имат и практична роля в пустините, заради пясъка и праха. Нещата просто са тръгнали от нещо съвсем друго и не са се спрели до време и място, което е коренно различно вече.
Аман от инерция и глупост!
Подкрепям!
Точно така! Аман от фереджоски!
Руснаците имат много хубава поговорка - сори, не сещам за български еквивалент:

В чужой монастырь со своим уставом не ходят.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Що ли имам чувството, че всеки пише квот му доде на акъля, без дори да си е направил труда да се информира поне малко по въпроса! :lol:

Да смесваш бурка със забрадка е...де, да знам - плод на незнание или пък стремеж към преекспонация. За теб обаче съм сигурен, че си доста над нещата и понятията са ти леко размити, та за това към теб тук ще си позволя леко разяснение към всички взели отрицателно отношение.

Изображение

Забраната е за бурка и никаб

Изображение

Никой не посяга на забрадката и хиджаба обаче. А млада жена със забрадка може даже да бъде доста секси.:bigsmile:

Изображение

И това е единственият аргумент на ислямистите :lol:

Изображение

Обаче има една дребна подробност - щом отказваш светските порядки и искаш да живее шариатски - стоиш си дома, в мизерята, в страната с шариатско управление.

Обществена тайна е дори факта, че в РБ се дават интересни, да не кажа крупни, суми на жени да носят забрадки. Нещо повече, на девойките им се разяснява колко е кофти да се носят светски с подобни агит-матряли :lol:

Изображение

А относно спора за забрадките в у-ще и уни ще кажа - това е форма на неуважение към водещия лекцията или урока. Все едно аз да се тропна с калпак в час/лекция и да стоя така, щото видиш ли традицията ми била такава.:lol:

Аман - четете бе люде, четете, не ставайте смешни със смешни коментари! :lol:

А иначе им стискам палци на франсетата.

www.youtube.com/watch?v=D2DPa1eGMpo&feature=related

Ще им необходим много кураж и сила, защото сега срещу тях ще се изправи множество от почтибезобидни направо легиони...

www.monitor.bg/article?id=287248

Айде със здраве и, ако е възможно (с) умната! :winkw:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

pocti_bezobidna написа:

Това се решава от правителствата на провинциите. В Бавария, примерно, в училище не е разрешено носенето нито на забрадки, нито на големи кръстове.
Кръстове по стените има в частни клиники и спонсорирани от църква клиники и училища. Това са все места, които се посещават по желание (в смисъл, че има алтернатива), но се смятат за елитни.
Наздраве :cool:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

БоЕВ написа:

Що ли имам чувството, че всеки пише квот му доде на акъля, без дори да си е направил труда да се информира поне малко по въпроса! :lol:

Да смесваш бурка със забрадка е...де, да знам - плод на незнание или пък стремеж към преекспонация. За теб обаче съм сигурен, че си доста над нещата и понятията са ти леко размити, та за това към теб тук ще си позволя леко разяснение към всички взели отрицателно отношение.

но (с) умната! :winkw:
Боев, правя разлика между отделните видове покривала. Знам кои са забранени. Ама според мен е не по врат, а по шия това.
Аватар
Света вода ненапита

Piqndurnik написа:
pocti_bezobidna написа:

Това се решава от правителствата на провинциите. В Бавария, примерно, в училище не е разрешено носенето нито на забрадки, нито на големи кръстове.
Кръстове по стените има в частни клиники и спонсорирани от църква клиники и училища. Това са все места, които се посещават по желание (в смисъл, че има алтернатива), но се смятат за елитни.
абе, ей! какво си мислиш? че знаеш повече от лейди Почти от семейството на Безобидните ли?
Виж подводницата!
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Раздвам се, че закона е пропуснал нинджите...
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

БоЕВ написа:...
Обаче има една дребна подробност - щом отказваш светските порядки и искаш да живее шариатски - стоиш си дома, в мизерята, в страната с шариатско управление...
Която е мизерия не само, но до голяма част именно поради това шариатско управление.
С други думи, не си ли остави човек скъсаната черга, където и да иде, все със скъсана черга ще се завива.
Наздраве :cool:
Аватар
Глас в пустиня

windcolours написа:
Боев, правя разлика между отделните видове покривала. Знам кои са забранени. Ама според мен е не по врат, а по шия това.
Ми тогава остава втория вариант - нарочно смесваш понятия и процеси за да драматизираш ненужно.
Аватар
Глас в пустиня

itcome написа:Раздвам се, че закона е пропуснал нинджите...
Да, бе, прав си - от нинджи не можеш да се разминеш начи! :lol:
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

БоЕВ написа:
itcome написа:Раздвам се, че закона е пропуснал нинджите...
Да, бе, прав си - от нинджи не можеш да се разминеш начи! :lol:
И свобода за мумиите (включае падналите от бетоновоз)...
Кърти, чисти, извозва...
Публикувай отговор