pocti_bezobidna написа: Аз не мога да разбера едно.
Криво ли говоря или част от хората тук не ме разбират или пък просто п редпочитат да не ме разбират и си държат на своето.
Ами аз се опитвам да те разбирам обикновено. Просто съм на различно мнение. Има моменти, в които просто трябва да се прави нещо напрактика, не просто и само да се разяснява - това е схващането ми най-общо. Не се изказвам обикновено защото това, което казваш в известна степен е много хубаво, но в друга е утопично и неефективно, а няма смисъл да те убеждавам, защото пък то си е твоят начин на разсъждение. Сега си говорим само.
pocti_bezobidna написа:
Както и да е.
Ето какво за бурките.
Не става въпрос за права или поне НЕ само за права и в крайна сметка много повече за собствения ни комфорт, отколкото за правата на жените с бурките.
Значи - забраните категорично не работят - според мен спора в темата за цигарите си го доказва. просто настройва едни групи срещу други. когато това касае проблем с пушенето, пиенето, високите децибели, паркирането и т. н. нещата по-лесно се контролират, защото няма толкова ясно изразени различия.
да, съгласна. и не виждам защо да не се грижим за "комфорта" си докато дойде времето на онова красиво и дългоочаквано светло време, в което всички ще се обичат мултикултурно, няма да има войни, бедност, убийства. Но не съм съгласна, че забраните категорично не работят - според мен е въпрос на примери. забранено е да се пресича на червено, да се убива - това казва законът.
Днес, тук, практично, не там, в облаците, където някакви хора премятат числа в търсене на смисъл или вярват в извънземни.
Като че ли някой пък е виждал Аллах наживо, та той е по-реален. Всеобща толерантност няма. Това е офф-топик донякъде. Религията, колкото и оплювана да е и с каквито и средства да борави има принос за бавно и методично насаждане на "не убивай". Въпреки изкривяванията. Разяснителна практика един вид.
Тинк-танковете, неправителствените организации и там както ги наречем са добри, ок, но и те си имат финансиране. И фанатизъм има и той си ползва всички достъпни средства - това според мен е реал, не конспирация в оня смисъл. и т.н...
pocti_bezobidna написа:
Когато се засягат вяра или културни особености нещата стоят малко по-различно.
не знам как точно е въведена забраната във Франция, вероятно би било по-добре да има добре организирана и продължителна разяснителна кампания първо - да кажем за период от около година, в която да се обясни защо, аджеба в едно секуларно общество, бурката не е подходяща. След което да се пристъпи и към глоби, за тези, които не го приемат. Трябва да се отчете обаче, че все пак има някакъв процент жени, които го правят не поради принуда или закостеняло съзнание, а поради верски причини и за тях да тръгне по улицата без бурка, означава да тръгне едва ли не гола.
Добре, да се отчете, че има процент, които вярват..ок, ок...Отчитаме също и това, че има процент, които са насилвани и наистина не знаят как да се измъкнат и че тази забрана ще помогне поне на една жена с бурка бавно и полека да се чувства по-човешки при условие, че наистина иска...
Какво значи да се обясни, че бурката не е подходяща за това общество. Зависи откъде ще го погледнеш - може от там, че и разясняването не е достатъчно толерантно, защото кои сме ние. В темата за циганите става дума за изнасилване на деца, но под друг ъгъл - за неща, които с времето и при подходящи мерки ще изчезнат... Въпрос на ъгъл.
И в този смисъл все някога се налага човек/система/общество наистина да направи избор и да отсече. Това да, това не. Днес.
Няма как просто. Това е реал, които изисква реални неща, не по принцип и не докато се измисли най-добрият начин за прилагане на нещо. Критика на мерките - ок, но другата крайност е утопично бленуване за намиране на съвършени решения и нищо не правене през това време. Решаваш и си носиш кръста.