Забраниха фереджетата

Все същите
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:

Питам тогава - Грийна, защото той пусна класификацията - с какво конфронтирането ще е полезно при решаването на кризи? При световната финансова криза например?
Това са методи, а не класация. Всейки от метоидите ийма предимства и недостатъци. Кутузов е спечелил цяла война като е избягвал сблъсъка и се е правел че франска армия няма в Москва, така че той е ибрал идеалнто в оная ситуация.
Дадох пример с конфронтацията и с препоръчването и че е най- добра за тийм работа, като любопитен факт. За тийм работа - конфронтация, за война с Наполеон зиме - игнориране, за изход от кризата - летище София... и т.н.
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

Green Light написа:
pocti_bezobidna написа:

Питам тогава - Грийна, защото той пусна класификацията - с какво конфронтирането ще е полезно при решаването на кризи? При световната финансова криза например?
Това са методи, а не класация. Всейки от метоидите ийма предимства и недостатъци. Кутузов е спечелил цяла война като е избягвал сблъсъка и се е правел че франска армия няма в Москва, така че той е ибрал идеалнто в оная ситуация.
Дадох пример с конфронтацията и с препоръчването и че е най- добра за тийм работа, като любопитен факт. За тийм работа - конфронтация, за война с Наполеон зиме - игнориране, за изход от кризата - летище София... и т.н.
мдаааам... така си е... някой схващат много бързо, ама трябва да им се обяснява последователно, бавно, но затова, пък, много пъти...
Виж подводницата!
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

windcolours написа:
БоЕВ написа: Иронизираш!
И донякъде те разбирам защо го правиш.:-)
Тц. Грам ирония не съм вложила, вероятно не си ме разбрал, защото съм пропуснала да сложа някоя захилена емотиконка. Просто направих асоциацията с купуването на гласове по избори. Преди време се спрягаха едни кебапчета като форма на предизборна агитация. Пък ти спомена " агресивно рекламиране" и така. :-)
Естествено, че не съм те разбрал! Обаче тоя номер с емотиконите минава при почти_безобидна, а не при мен.:-)
За това нещо говоря от преди последните избори - www.webcafe.bg/id_973900007_Agitatsiya - сега хората си го обявяват свободно без никаква конспиративност, а една от стратегиите по тая схема за справяне с "нежелана" информация е неглижирането, подмятането ни в крин ни в ръкав, иронизирането докато инфото се размие и му се изгуби остротата. Факта, че само в тая тема за втори път подхождаш по един и същи начин(първия е със слънчевия загар), говори, че или вземаш за тъпи четящите/пишещите или самата ти имаш проблеми с мисловната дейност. Под "агресивно рекламиране" имах предвид нещо подобно:

"защото за да носиш бурка означава,че следваш шириата,а само от едни поглед в неговите страници ще те лъхне гнила липса на демокрация.
виж в афганистан колко беди донесе на коренното население шириата...
ами те утре ще започнат да закопават на шанз елизе
прелюбодейките и да ги замерят с павета.да пиеш,да пуши,направо забрави"

clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=forty&Number=1951628167&page=0&view=collapsed&sb=5

И не виждам аналогия с кебапчета и бира. Някъде по-нагоре казах, че забрадката сама по себе си не е опасна, опасно е това което символизира - същото важи и за бурката. Факт е също, че много млади жени на запад избират Бурката след подобаващо финансово стимулиране. Къде е смешното? Бурката е оръжие в ръцете на войнстващия ислям - тъп и сляп е тоя който не го проумява!
Това нормално облекло ли е за час по физическо според теб...или може би девойките сами са избрали да изглеждат така

Изображение

Относно превенцията и дали е необходима ще си позволя да направя само още един цитата от същата тема.

Пасмината подпалва нарочно местата, които Италия любезно им предоставя за подслон. Подпалването е знак, че пасмината е недоволна от условията. Няма лукс сигурно, а те искат лукс. Искат някой да им дава, да им дава, да им дава... А те да взимат, да взимат, да се наядат и като наядена въшка да излязат насред челото, да навират курана си в гърлата ни, да ни плашат с джихад, да крадат, да изнасилват, да изискват повече и повече...
За няма и месец от Африканския бряг в Лампедуза са пристигнали 25 000 човека...
Оплакват се непрестанно и от всичко. Храната била лоша, условията били лоши, искали да ги депортират обратно... Е това ако не е наглост, кое е? Кой ги е поканил в Италия, та и претенции да имат?
Италия е на път да ревизира членството си в ЕС заради тях... защото останалите страни не искат мигранти... защото се ужасяват от мисълта, че още хиляди гладни, мързеливи и нахални диваци ще полазят по китните им държави и ще трябва да хранят и обгрижват и тях...
И това са само мъжете... На втория етап, след като се установят в някое чуждо гнездо и протегнат ръце за милостиня, следва втората вълна - жените и децата им, родителите им и братчедите до девето коляно... Понеже, сакън!, това си е хуманитарен проблем, не може да разделяме хората.
А хората, от векове населяващи Лампедуза, виждат с очите си как родното им място се превръща за минути в бунище... и изпращат децата си на континента, за да не станат жертва на някой зажаднял за детска плът педофил...

clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=forty&Number=1951626786&page=0&view=collapsed&sb=5

Та така, с другите говори и прави каквото си искаш, с мен внимавай повече защото имам неприязън към плоските постановки.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

БоЕВ написа:
windcolours написа:
БоЕВ написа: Иронизираш!
И донякъде те разбирам защо го правиш.:-)
Тц. Грам ирония не съм вложила, вероятно не си ме разбрал, защото съм пропуснала да сложа някоя захилена емотиконка. Просто направих асоциацията с купуването на гласове по избори. Преди време се спрягаха едни кебапчета като форма на предизборна агитация. Пък ти спомена " агресивно рекламиране" и така. :-)
Естествено, че не съм те разбрал! Обаче тоя номер с емотиконите минава при почти_безобидна, а не при мен.:-)
За това нещо говоря от преди последните избори - www.webcafe.bg/id_973900007_Agitatsiya - сега хората си го обявяват свободно без никаква конспиративност, а една от стратегиите по тая схема за справяне с "нежелана" информация е неглижирането, подмятането ни в крин ни в ръкав, иронизирането докато инфото се размие и му се изгуби остротата. Факта, че само в тая тема за втори път подхождаш по един и същи начин(първия е със слънчевия загар), говори, че или вземаш за тъпи четящите/пишещите или самата ти имаш проблеми с мисловната дейност. Под "агресивно рекламиране" имах предвид нещо подобно:

"защото за да носиш бурка означава,че следваш шириата,а само от едни поглед в неговите страници ще те лъхне гнила липса на демокрация.
виж в афганистан колко беди донесе на коренното население шириата...
ами те утре ще започнат да закопават на шанз елизе
прелюбодейките и да ги замерят с павета.да пиеш,да пуши,направо забрави"

clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=forty&Number=1951628167&page=0&view=collapsed&sb=5

И не виждам аналогия с кебапчета и бира. Някъде по-нагоре казах, че забрадката сама по себе си не е опасна, опасно е това което символизира - същото важи и за бурката. Факт е също, че много млади жени на запад избират Бурката след подобаващо финансово стимулиране. Къде е смешното? Бурката е оръжие в ръцете на войнстващия ислям - тъп и сляп е тоя който не го проумява!
Това нормално облекло ли е за час по физическо според теб...или може би девойките сами са избрали да изглеждат така

Изображение

Относно превенцията и дали е необходима ще си позволя да направя само още един цитата от същата тема.

Пасмината подпалва нарочно местата, които Италия любезно им предоставя за подслон. Подпалването е знак, че пасмината е недоволна от условията. Няма лукс сигурно, а те искат лукс. Искат някой да им дава, да им дава, да им дава... А те да взимат, да взимат, да се наядат и като наядена въшка да излязат насред челото, да навират курана си в гърлата ни, да ни плашат с джихад, да крадат, да изнасилват, да изискват повече и повече...
За няма и месец от Африканския бряг в Лампедуза са пристигнали 25 000 човека...
Оплакват се непрестанно и от всичко. Храната била лоша, условията били лоши, искали да ги депортират обратно... Е това ако не е наглост, кое е? Кой ги е поканил в Италия, та и претенции да имат?
Италия е на път да ревизира членството си в ЕС заради тях... защото останалите страни не искат мигранти... защото се ужасяват от мисълта, че още хиляди гладни, мързеливи и нахални диваци ще полазят по китните им държави и ще трябва да хранят и обгрижват и тях...
И това са само мъжете... На втория етап, след като се установят в някое чуждо гнездо и протегнат ръце за милостиня, следва втората вълна - жените и децата им, родителите им и братчедите до девето коляно... Понеже, сакън!, това си е хуманитарен проблем, не може да разделяме хората.
А хората, от векове населяващи Лампедуза, виждат с очите си как родното им място се превръща за минути в бунище... и изпращат децата си на континента, за да не станат жертва на някой зажаднял за детска плът педофил...

clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=forty&Number=1951626786&page=0&view=collapsed&sb=5

Та така, с другите говори и прави каквото си искаш, с мен внимавай повече защото имам неприязън към плоските постановки.
решил си да видиш това, което искаш да видиш -твое право. Аз обясних без се отричам от думите си, а от значението и контекста които им приписваш.
Плоски постановки? Не, Боев, проблемите, с които се боря в реала са свързани със скенери, детски невролози и болници, така че съвсем не съм в настроение за плоски постановки. С тях се занимават хора без сериозни занимания и проблеми. Не съм от тях.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Глас в пустиня

Додю Додев написа:материал за защитниците на "свободния избор - бурка"...

и само да добавя...
това за личният избор на бурка звучи, както онова момиче от Смолян, дето доброволно ходело при баща си, да я оправя...
"Целта е забрадката да се въздигне в ранга на символ върху бойните знамена на онези, които са тръгнали на поход срещу правата на жените" - казва Алис Шварцер пред Дойче Веле.

Това е от твоя линк! Хайде сега Уйнди и безобидна да се присмиват пак и да говорят за кебапчета, бира, царичински дупки и конспирации.:grin:
Аватар
Глас в пустиня

windcolours написа:
решил си да видиш това, което искаш да видиш....
Ми нямаше как да е иначе.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

БоЕВ написа:
windcolours написа:
решил си да видиш това, което искаш да видиш....
Ми нямаше как да е иначе.
наистина не мога да си обясня защо толкова държиш да откриеш в думите ми негативно лично отношение и неприязън, когато чисто и просто направих асоциация с кебапчетата по изборите и ме досмеша. Та, карай ми се, че ме е е досмешало, но не ми внушавай, че съм те иронизирала или правила постановки.
С това слагам точка на присъствието си в темата, защото колкото и да се опитваме да сложим всичко под общия знаменател на едната или другата крайност, нещата са по-многоизмерни и истината е някъде по средата.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

аз виждам отшлайфане на риториката в тоя спор:cool:
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:

и само да добавя...
това за личният избор на бурка звучи, както онова момиче от Смолян, дето доброволно ходело при баща си, да я оправя...
"Целта е забрадката да се въздигне в ранга на символ върху бойните знамена на онези, които са тръгнали на поход срещу правата на жените" - казва Алис Шварцер пред Дойче Веле.

Това е от твоя линк! Хайде сега Уйнди и безобидна да се присмиват пак и да говорят за кебапчета, бира, царичински дупки и конспирации.:grin:
цитати точно па от Шварци не са аргументи. Сори.
Може и да имам предразсъдъци, ама културист и екшън -ерой не може да бъде никакъв авторитет с подобни изказвания.
това, че е губернатор на Калифорния не е никакъв довод в защита на качествата му на човек с обществени позиции. Щата между другото май върви доста назад в икономически план.
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
Мнемозина написа:Да, и според мен не е криза, но може да стане.

Това е друга стара стратегия - когато нещата започват да се подреждат не както ти харесва, да предизвикаш криза, след която те евентуално да се наместят по друг начин.

Тоест дали нещо е криза или не е до голяма степен зависи от това дали си вътре в него или го гледаш отвън. :bigsmile:
Риск менджмънта дефинира и друго ключово събитие. Това е така наречения спусък. Неочаквано нещо, което прави даден риск реален или много вероятен. При натискане на спусъка, хората от екипа предприемат стъпките които са набелязали предварително за ограничаване или избягване на риска, кризата, проблема или ишуто. Например ако те е страх да не ти напуснат хората, тогава падането на морала в колектива ти е спусък да задействаш план. Уволняваш ги!
Това добре, ама кой работи после? И какво става с фирмата ти, защото това си е сътресение - нови хора, трябва да свикват заедно, да навлизат в работата, евентуално да се обучават...
Няма ли негативен ефект върху собствената ти печалба да кажем?
annonymus

Мнение от annonymus »

Аз не мога да разбера едно.
Криво ли говоря или част от хората тук не ме разбират или пък просто п редпочитат да не ме разбират и си държат на своето.

Както и да е.
Ето какво за бурките.
Не става въпрос за права или поне НЕ само за права и в крайна сметка много повече за собствения ни комфорт, отколкото за правата на жените с бурките.
Значи - забраните категорично не работят - според мен спора в темата за цигарите си го доказва. просто настройва едни групи срещу други. когато това касае проблем с пушенето, пиенето, високите децибели, паркирането и т. н. нещата по-лесно се контролират, защото няма толкова ясно изразени различия.

Когато се засягат вяра или културни особености нещата стоят малко по-различно.
не знам как точно е въведена забраната във Франция, вероятно би било по-добре да има добре организирана и продължителна разяснителна кампания първо - да кажем за период от около година, в която да се обясни защо, аджеба в едно секуларно общество, бурката не е подходяща. След което да се пристъпи и към глоби, за тези, които не го приемат. Трябва да се отчете обаче, че все пак има някакъв процент жени, които го правят не поради принуда или закостеняло съзнание, а поради верски причини и за тях да тръгне по улицата без бурка, означава да тръгне едва ли не гола.

цялата тази даднания във Франция за мен е популистка мярка, близка до акциите на Цветанов срещу разни хора, които той прибира в ареста, пък после ги пускат. Тоест - лекуване на следствието, а не на причината.
изобщо не смятам, че забраната на бурката е превенция срещу тероризъм - за да предзпазва гражданите си от престъпления една държава има полиция, разузнаване и граничен контрол - дори при отворени граници като в ЕС. Има бази данни на терористични мрежи и достатъчно модерна техника. Аргумента "под бурката може да се крие терорист" означава, че по дифолт не може да се разчита на изброените служби и че някой не си върши работата.за която между другото се плаща от данъците на въпросните граждани - не тия с бурките.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Може и да имам предразсъдъци, ама културист и екшън -ерой не може да бъде никакъв авторитет с подобни изказвания.
това, че е губернатор на Калифорния не е никакъв довод в защита на качествата му на човек с обществени позиции. Щата между другото май върви доста назад в икономически план.
Това не е Шварци бе, човекът с червено и с големи букви ти го е написал. Някаква много видна феминистка било. :lol:
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
pocti_bezobidna написа:
Това не е Шварци бе, човекът с червено и с големи букви ти го е написал. Някаква много видна феминистка било. :lol:
о да, видях с известно закъснение.
но това не променя нещата между другото.
Феминизмът е крайност, която намирам за глупава.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Green Light написа:
Мнемозина написа:Да, и според мен не е криза, но може да стане.

Това е друга стара стратегия - когато нещата започват да се подреждат не както ти харесва, да предизвикаш криза, след която те евентуално да се наместят по друг начин.

Тоест дали нещо е криза или не е до голяма степен зависи от това дали си вътре в него или го гледаш отвън. :bigsmile:
Риск менджмънта дефинира и друго ключово събитие. Това е така наречения спусък. Неочаквано нещо, което прави даден риск реален или много вероятен. При натискане на спусъка, хората от екипа предприемат стъпките които са набелязали предварително за ограничаване или избягване на риска, кризата, проблема или ишуто. Например ако те е страх да не ти напуснат хората, тогава падането на морала в колектива ти е спусък да задействаш план. Уволняваш ги!
Това добре, ама кой работи после? И какво става с фирмата ти, защото това си е сътресение - нови хора, трябва да свикват заедно, да навлизат в работата, евентуално да се обучават...
Няма ли негативен ефект върху собствената ти печалба да кажем?
Набързо:
1)В началото се започва с изброяване на възможности и оценка
- оперативка на която се изброяват рискове, всеки кой каквото се сети
- прави се оценка на вероятността от настъпване
- после се прави дървовидна структура на това тоя риск ако НАСТЪПИ какви рискове са възможни и всеки от тях с каква вероятност ще настъпи, от тяхното настъпване какви по натам стават възможностите и така.
- оценява се последствията от всеки риск напр от падането на стената ще загубим 100 лева но има 10% вероятност тва да сеслучи значи тоя риск го оценяваме на 10% от 100 = 10 лева
2) После идва ред на план. Ако има заплаха това да настъпи действаме така и така: забавяме работата за да стане по- внимателно ->не става-> уведомяваме заинтересованите лица в екипа, ->не става, риска пак го има нещата ще се случат стената ще падне-> после уведомяваме клиента -> в най- лошият случай спираме проекта, или пък приемаме по- висока цена, или по- дълъг срок или нещо друго и т.н.
3) Тва е поддточака на две но е важно. Назначаваме собственик на тоя риск. Човек, който се грижи да наблюдава риска и да действа според плана
4) Това е постоянен а не еднократен процес. Оценката на риска започва с планирането, но с края на планирането не спира оценяването на риска.
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа: Набързо:
1)В началото се започва с изброяване на възможности и оценка
- оперативка на която се изброяват рискове, всеки кой каквото се сети
- прави се оценка на вероятността от настъпване
- после се прави дървовидна структура на това тоя риск ако НАСТЪПИ какви рискове са възможни и всеки от тях с каква вероятност ще настъпи, от тяхното настъпване какви по натам стават възможностите и така.
- оценява се последствията от всеки риск напр от падането на стената ще загубим 100 лева но има 10% вероятност тва да сеслучи значи тоя риск го оценяваме на 10% от 100 = 10 лева
2) После идва ред на план. Ако има заплаха това да настъпи действаме така и така: забавяме работата за да стане по- внимателно ->не става-> уведомяваме заинтересованите лица в екипа, ->не става, риска пак го има нещата ще се случат стената ще падне-> после уведомяваме клиента -> в най- лошият случай спираме проекта, или пък приемаме по- висока цена, или по- дълъг срок или нещо друго и т.н.
3) Тва е поддточака на две но е важно. Назначаваме собственик на тоя риск. Човек, който се грижи да наблюдава риска и да действа според плана
4) Това е постоянен а не еднократен процес. Оценката на риска започва с планирането, но с края на планирането не спира оценяването на риска.
Малко ми е сложничко за разбиране, но като цяло вденах. Аз имам съвсем друго мислене, в смисъл много съм далеч от управлението на екипи или организации, но като цяло звучи интересно.

Работи ли? На практика?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Не всичко съм прилагал на практика. Честният отговор е че ние всички, които се опитваме да управляваме екип правим такива неща като оценка на риска но го правим хаотично, когато ни скимне, а не планираме.
Най- систематичните ми усилия засега са в областта на мотивацията, с други думи областта на човешките ресурси. Но ТОВА пък е толкова ново и недефинирано, че изобщо не зная дали "систематични" е думата. Мисля че има резултат. Поне като морал и ангажираност мога да гарантирам че моите колеги не се секнат в завесите и не пикаят въвте в стаите по ъглите. Ако не им се пикае супер много де.
Дотук съм го докарал. Но един ден ще стигна до учтивата форма на обръщение от страши инсталатор към новобранец.
Систематични усилия полагам също така в разбивката на работата и времевия график. Има ключови събития които държа да ми се докладват и наказвам ако не получа инфо.
Риска, обаче не го управлявам никак добре. Изобщо тая тема с риска май не трябваше да я подхващам. Не и аз. Аз съм лош пример. Не оценявам клиентите, фактори като липса на инвестиции или некорекност, или пък време за доставка, болнични в екипите, лоши условия на работа....
Не съм добър пример аз.
...Но и лошия пример е пример.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Не всичко съм прилагал на практика. Честният отговор е че ние всички, които се опитваме да управляваме екип правим такива неща като оценка на риска но го правим хаотично, когато ни скимне, а не планираме.
Не се говори така, Грийне.
Къде-къде по-представително е да кажеш, че интуитивно ситуираме действията си в бързо променяща се среда. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Green Light написа:Не всичко съм прилагал на практика. Честният отговор е че ние всички, които се опитваме да управляваме екип правим такива неща като оценка на риска но го правим хаотично, когато ни скимне, а не планираме.
Не се говори така, Грийне.
Къде-къде по-представително е да кажеш, че интуитивно ситуираме действията си в бързо променяща се среда. :lol:
Ми на. От бързане бъркам и тия неща, вече. Хем откога, откога ги бях научил.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

pocti_bezobidna написа: Аз не мога да разбера едно.
Криво ли говоря или част от хората тук не ме разбират или пък просто п редпочитат да не ме разбират и си държат на своето.
Ами аз се опитвам да те разбирам обикновено. Просто съм на различно мнение. Има моменти, в които просто трябва да се прави нещо напрактика, не просто и само да се разяснява - това е схващането ми най-общо. Не се изказвам обикновено защото това, което казваш в известна степен е много хубаво, но в друга е утопично и неефективно, а няма смисъл да те убеждавам, защото пък то си е твоят начин на разсъждение. Сега си говорим само.
pocti_bezobidna написа: Както и да е.
Ето какво за бурките.
Не става въпрос за права или поне НЕ само за права и в крайна сметка много повече за собствения ни комфорт, отколкото за правата на жените с бурките.
Значи - забраните категорично не работят - според мен спора в темата за цигарите си го доказва. просто настройва едни групи срещу други. когато това касае проблем с пушенето, пиенето, високите децибели, паркирането и т. н. нещата по-лесно се контролират, защото няма толкова ясно изразени различия.
да, съгласна. и не виждам защо да не се грижим за "комфорта" си докато дойде времето на онова красиво и дългоочаквано светло време, в което всички ще се обичат мултикултурно, няма да има войни, бедност, убийства. Но не съм съгласна, че забраните категорично не работят - според мен е въпрос на примери. забранено е да се пресича на червено, да се убива - това казва законът.
Днес, тук, практично, не там, в облаците, където някакви хора премятат числа в търсене на смисъл или вярват в извънземни.
Като че ли някой пък е виждал Аллах наживо, та той е по-реален. Всеобща толерантност няма. Това е офф-топик донякъде. Религията, колкото и оплювана да е и с каквито и средства да борави има принос за бавно и методично насаждане на "не убивай". Въпреки изкривяванията. Разяснителна практика един вид.
Тинк-танковете, неправителствените организации и там както ги наречем са добри, ок, но и те си имат финансиране. И фанатизъм има и той си ползва всички достъпни средства - това според мен е реал, не конспирация в оня смисъл. и т.н...
pocti_bezobidna написа: Когато се засягат вяра или културни особености нещата стоят малко по-различно.
не знам как точно е въведена забраната във Франция, вероятно би било по-добре да има добре организирана и продължителна разяснителна кампания първо - да кажем за период от около година, в която да се обясни защо, аджеба в едно секуларно общество, бурката не е подходяща. След което да се пристъпи и към глоби, за тези, които не го приемат. Трябва да се отчете обаче, че все пак има някакъв процент жени, които го правят не поради принуда или закостеняло съзнание, а поради верски причини и за тях да тръгне по улицата без бурка, означава да тръгне едва ли не гола.
Добре, да се отчете, че има процент, които вярват..ок, ок...Отчитаме също и това, че има процент, които са насилвани и наистина не знаят как да се измъкнат и че тази забрана ще помогне поне на една жена с бурка бавно и полека да се чувства по-човешки при условие, че наистина иска...
Какво значи да се обясни, че бурката не е подходяща за това общество. Зависи откъде ще го погледнеш - може от там, че и разясняването не е достатъчно толерантно, защото кои сме ние. В темата за циганите става дума за изнасилване на деца, но под друг ъгъл - за неща, които с времето и при подходящи мерки ще изчезнат... Въпрос на ъгъл.
И в този смисъл все някога се налага човек/система/общество наистина да направи избор и да отсече. Това да, това не. Днес.
Няма как просто. Това е реал, които изисква реални неща, не по принцип и не докато се измисли най-добрият начин за прилагане на нещо. Критика на мерките - ок, но другата крайност е утопично бленуване за намиране на съвършени решения и нищо не правене през това време. Решаваш и си носиш кръста.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:

и само да добавя...

:-)

Квото и да кажа все ще съм офтопик.
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:...
1)В началото се започва ...
В началото се започва от чисто любопитство, а след това, докато се усетиш, вече си станал златната кокошка на някоя тарикатска фирмичка провеждаща какви ли не обучения, от които обучения едва ли нещо ще ти влезе в работа. Ръководенето на хора/екипи не се учи, или го имаш - или го нямаш. Другото е - да завъртим едни пари.
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа: "Целта е забрадката да се въздигне в ранга на символ върху бойните знамена на онези, които са тръгнали на поход срещу правата на жените" - казва Алис Шварцер пред Дойче Веле.

:-)

Квото и да кажа все ще съм офтопик.
Ами да си беше мълчал. :winkw:
Айде сега прочети си назад - Мнемо вече те защити, пък аз и казах - да, не съм прочела правилно - имам проблем с очите. Но това не променя факта, че цитата е пълна глупост.
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:
В началото се започва от чисто любопитство, а след това, докато се усетиш, вече си станал златната кокошка на някоя тарикатска фирмичка провеждаща какви ли не обучения, от които обучения едва ли нещо ще ти влезе в работа. Ръководенето на хора/екипи не се учи, или го имаш - или го нямаш. Другото е - да завъртим едни пари.
ти колко души ръководиш?
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Най- систематичните ми усилия засега са в областта на мотивацията, с други думи областта на човешките ресурси. Но ТОВА пък е толкова ново и недефинирано, че изобщо не зная дали "систематични" е думата. Мисля че има резултат. Поне като морал и ангажираност мога да гарантирам че моите колеги не се секнат в завесите и не пикаят въвте в стаите по ъглите. Ако не им се пикае супер много де.
Дотук съм го докарал. Но един ден ще стигна до учтивата форма на обръщение от страши инсталатор към новобранец.
Систематични усилия полагам също така в разбивката на работата и времевия график. Има ключови събития които държа да ми се докладват и наказвам ако не получа инфо.
Риска, обаче не го управлявам никак добре. Изобщо тая тема с риска май не трябваше да я подхващам. Не и аз. Аз съм лош пример. Не оценявам клиентите, фактори като липса на инвестиции или некорекност, или пък време за доставка, болнични в екипите, лоши условия на работа....
Не съм добър пример аз.
...Но и лошия пример е пример.
бе сори ама...
не че пак ти правя забележки...
ама втори път я виждам тази думичка морал в постовете ти...бе, сигурен ли си че правилно са го превели тия хора бе...за какъв морал става дума? тво май не е оня същия морал, дето ние го нямаме..

moral and morale..и аз скоро се усетих, че са две думички, произнасят се раличнo и според мене с различно значение
това за което говориш ти не е ли morale- дух, мотивация и не ми звучи на български да се превежда като морал

moral на english е няка си свързан със секса..така пише в моя речник :winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Глас в пустиня

От наща си камбанерийка - news.ibox.bg/news/id_1474434059

ДАНС предприема всички мерки за спазване на българското законодателство в сферата. Агенцията, по думите на министъра, следи внимателно ислямските организации.
За последните 10-12 месеца, изтъкна депутатът, са предоставени данни от граждани на Смолян и Велинград за агресивна пропагандна дейност от страна на някои имами.

От тоя район вървят приказки, че се плаща(доста добре) на жените да ходят забрадени, а тук таме се били появили и бурки, които в исторически аспект нямат нищо общо с тукашните вярвания. Та, питам се аз, една или няколко десетки бурки в Родопите какво ще представляват "агресивна реклама", знаме на върха на копието, пропаганда, авангард на ислямизацията или дълбока набожност? И как по дяволите трябва да постъпим при това положение - мълчим си в името на някаква илюзорна бъдеща безконфликтност или предприемаме действия за защита светския характер на държавата ни.
Лично по мое мнение на крачка след бурката(забулването на жената) върви и >>>ОБРЯЗВАНЕТО<<< Или може би и тоя варварски акт има право на съществуване, защотое религиозна практика и ценност?
Всъщност целта е проста - Посочват се множество причини - запазване на невинността на момичето, предпазване от спонтанен аборт и т.н. Основната причина е, че жената спира да изпитва удоволствие от секса (а само болка), което означава, че няма да изневерява на мъжа си и няма да загуби девствеността си преди брака.
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:
Ами да си беше мълчал. :winkw:
Айде сега прочети си назад - Мнемо вече те защити, пък аз и казах - да, не съм прочела правилно - имам проблем с очите. Но това не променя факта, че цитата е пълна глупост.
Стават грешки, а тук сме само един форум за обмяна на мнения без някаква особена претенция за представителност.
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:
ти колко души ръководиш?
Легион.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

pocti_bezobidna написа:Аз не мога да разбера едно.

Както и да е.
Ето какво за бурките.

Когато се засягат вяра или културни особености нещата стоят малко по-различно.

цялата тази даднания във Франция за мен е популистка мярка, близка до акциите на Цветанов срещу разни хора, които той прибира в ареста, пък после ги пускат. Тоест - лекуване на следствието, а не на причината.
изобщо не смятам, че забраната на бурката е превенция срещу тероризъм - за да предзпазва гражданите си от престъпления една държава има полиция, разузнаване и граничен контрол - дори при отворени граници като в ЕС. Има бази данни на терористични мрежи и достатъчно модерна техника. Аргумента "под бурката може да се крие терорист" означава, че по дифолт не може да се разчита на изброените служби и че някой не си върши работата.за която между другото се плаща от данъците на въпросните граждани - не тия с бурките.
имало е разяснителен период от 6 месеца май...
аз мисля, че когато забраните са съпроводени с глоби и законът се спазва, може не всичко да е справедливо, ама поне има ред!
...
Блажени са бедните духом
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Sweety написа:
бе сори ама...
ама втори път я виждам тази думичка морал в постовете ти...бе, сигурен ли си че правилно са го превели тия хора бе...за какъв морал става дума? тво май не е оня същия морал, дето ние го нямаме..

moral and morale..и аз скоро се усетих, че са две думички, произнасят се раличнo и според мене с различно значение
това за което говориш ти не е ли morale- дух, мотивация и не ми звучи на български да се превежда като морал

Приемам забележката "дух" да е.

Колективния дух вместо морал.

Първо неточно използвам чуждици, а после почвам неточно да ги превеждам на български. Тва е интелигентния начин на говорене. Иначе как ще разбереш че съм толко интелиджънт. Неспа?
annonymus

Мнение от annonymus »

Sweety написа: имало е разяснителен период от 6 месеца май...
аз мисля, че когато забраните са съпроводени с глоби и законът се спазва, може не всичко да е справедливо, ама поне има ред!
...
при наличието на разяснителен период от 6 месеца малко по-различно стоят нещата.

Да, съгласна съм - понякога трябват глоби и наказания, иначе не се получава..
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Green Light написа:
Sweety написа:
бе сори ама...

Приемам забележката "дух" да е.

Колективния дух вместо морал.

Първо неточно използвам чуждици, а после почвам неточно да ги превеждам на български. Тва е интелигентния начин на говорене. Иначе как ще разбереш че съм толко интелиджънт. Неспа?
може малко така да го завъртиш ако ти звучи леко соц колективния дух :lol:
като например:
колективната надъханост
колективаната нахаканост
колективната ентусиазираност

P.С. Значи тия дето говорят френски, от личен опит го знам...по-добре е да са французи, ама може и такива дето се преструват...ами то на тях не им трябва да са интелиджент...само да говорят нещо ..на френски
Блажени са бедните духом
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

БоЕВ написа:От наща си камбанерийка - news.ibox.bg/news/id_1474434059

ДАНС предприема всички мерки за спазване на българското законодателство в сферата. Агенцията, по думите на министъра, следи внимателно ислямските организации.
За последните 10-12 месеца, изтъкна депутатът, са предоставени данни от граждани на Смолян и Велинград за агресивна пропагандна дейност от страна на някои имами.

От тоя район вървят приказки, че се плаща(доста добре) на жените да ходят забрадени, а тук таме се били появили и бурки, които в исторически аспект нямат нищо общо с тукашните вярвания. Та, питам се аз, една или няколко десетки бурки в Родопите какво ще представляват "агресивна реклама", знаме на върха на копието, пропаганда, авангард на ислямизацията или дълбока набожност? И как по дяволите трябва да постъпим при това положение - мълчим си в името на някаква илюзорна бъдеща безконфликтност или предприемаме действия за защита светския характер на държавата ни.
Лично по мое мнение на крачка след бурката(забулването на жената) върви и >>>ОБРЯЗВАНЕТО<<< Или може би и тоя варварски акт има право на съществуване, защотое религиозна практика и ценност?
Всъщност целта е проста - Посочват се множество причини - запазване на невинността на момичето, предпазване от спонтанен аборт и т.н. Основната причина е, че жената спира да изпитва удоволствие от секса (а само болка), което означава, че няма да изневерява на мъжа си и няма да загуби девствеността си преди брака.
Даммм и ние в семейството обсъждахме един такъв случай. С брат ми се обединихме върху мненията, че няма лошо, той ще се нинджоса за около 200 евро на месец... аз моите ги виждам за около 1К... Очичките няма да ми видят :)
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Sweety написа: Колективния дух вместо морал.

..........
колективната надъханост
колективаната нахаканост

....
Абе, Суити, са последните петнайсе минути го мисля тва. Щото правя една графика а тва е кефче нали и ти се мотат мислите и така.... Как ще се каже за "корпоративен морал"? Стил ли ще е? Дух ептен не става.
Не че па морал става. Ма как да стане ясно че ни интересува градуса на настроението, и колко е висок ъъъ етиката и мотивацията в една група професионалисти?

Бе я да я видя тая графика пак. Кво направих всъщност...
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
Абе, Суити, са последните петнайсе минути го мисля тва. Щото правя една графика а тва е кефче нали и ти се мотат мислите и така.... Как ще се каже за "корпоративен морал"? Стил ли ще е? Дух ептен не става.
Не че па морал става. Ма как да стане ясно че ни интересува градуса на настроението, и колко е висок ъъъ етиката и мотивацията в една група професионалисти?

корпоративен стил?
корпоративна етика?
код на поведение в корпорацията?
стил на поведение?
комуникация в корпорацията?

ако ми кажете какво описваме, ще намерим някакъв подходящ термин, предполагам...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

корпоративна култура.:lol:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Green Light написа:

..........
колективната надъханост
колективаната нахаканост

....

на мене ми се струва че в българския думата морал съответства на английското moral-по-старата дума
а за morale -по-новата дума-май още няма отделна дума в българския, която да разграничава, че става дума за друго нещо...

ето тука пак си писал етика и мотивация едно до друго, сякаш описвайки едно и също нещо...ми на мене не ми харесва така, щото ако е някакъв текст преведен от енг и се обърквам

moral -етика, за доброто и злото, които са абсолютни и т.н.
morale -мотивация, увереност, ентусиазъм и т.н.
та ето по-долу са писали хората разни думучки, ама не знам как е...
Ако има такава фраза на английски тя е
CORPORATE MORALE...май по-често се среща employee morale като израз
и сега просто плати на някой да го преведе :winkw: ..сори

The word “moral,” which is accented on the first syllable, came into English in the 1300s. It’s both an adjective and a noun.

As an adjective, it generally means something like “ethical” (as in “He is studying moral philosophy”).

As a noun it means a lesson or a maxim (as in “Does this book have a moral?”). The plural “morals” means ethics or principles (“Sharks have no morals”).

“Morale,” which is accented on the second syllable, is exclusively a noun and came into English much later, in the 1700s.

As the OED explains, it first meant moral principles or practice, but it acquired its modern sense in the early 1800s.

As used today, the OED says, “morale” means “the mental or emotional state (with regard to confidence, hope, enthusiasm, etc.) of a person or group engaged in some activity; degree of contentment with one’s lot or situation.”

This is an example: “When a team loses a game, its morale suffers.”

Now here’s a sentence using both words: “The moral of the story is that living a moral life can bolster one’s morale.”

It’s been said, according to the OED, the Chambers Dictionary of Etymology, and other sources, that the Roman orator Cicero coined moralis as the Latin counterpart of the Greek ethikos (“ethical”).

http://www.grammarphobia.com/blog/2010/ ... orale.html
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:

..........
колективната надъханост
колективаната нахаканост

....

Не искам да те разочаровам (много), но според мен "дух" е най-близо до това, за което говориш. И трябва да е не корпоративен, а колективен, което сигурно ти звучи соц и затова не ти харесва. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Аз по принцип не ви обичам много, а когато знаете повече от мене па ептен. ОК, зачеркавме морал. Дух ще е и толко. За морал в тоя клуб, човек зъб не може да обели.

С голяма доза опасения и с пълното съзнание че вече стъпвам по пачите яйца искам да кажа на Суити че съм употребил етика в смисъл на лоялност между колеги, както и уважение и говорене на истината намясто и навреме. А мотивация съм употребил като искам да кажа че всеки член на колектива сам за себе си иска да постигне общата цел следвайки общите правила. Уф, тва думите са егати гадовете гадни. Изпотих се.

Иначе, понеже наистина не стана ясно за какво говоря: Фактически ако има фирма или група фирми обединени под някаква шапка, то всеки отделен човек да е наясно за себе си, че е заинтерован от това лодката да плува и да плува бързо. Колкото са по- добре и в по- добро настроение неговите колеги, толкова по- добре е и той, по- бързо разрешаване на конфликтите, по- честни отношения, откритост, отборност и т.н. Това има граници, разбира се, но общо взето за това става реч.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Аз по принцип не ви обичам много, а когато знаете повече от мене па ептен. ОК, зачеркавме морал. Дух ще е и толко. За морал в тоя клуб, човек зъб не може да обели.

С голяма доза опасения и с пълното съзнание че вече стъпвам по пачите яйца искам да кажа на Суити че съм употребил етика в смисъл на лоялност между колеги, както и уважение и говорене на истината намясто и навреме. А мотивация съм употребил като искам да кажа че всеки член на колектива сам за себе си иска да постигне общата цел следвайки общите правила. Уф, тва думите са егати гадовете гадни. Изпотих се.

Иначе, понеже наистина не стана ясно за какво говоря: Фактически ако има фирма или група фирми обединени под някаква шапка, то всеки отделен човек да е наясно за себе си, че е заинтерован от това лодката да плува и да плува бързо. Колкото са по- добре и в по- добро настроение неговите колеги, толкова по- добре е и той, по- бързо разрешаване на конфликтите, по- честни отношения, откритост, отборност и т.н. Това има граници, разбира се, но общо взето за това става реч.
Тогава може да е "дух и морал". Колективни или кооперативни - каквито там са.
Морал не ти достига, защото в него няма достатъчно тонус. Затова ти трябва и дух. :lol:

П.П. За да се успокои Суити, добави и "секс" и всичко ще заспи. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа: Тогава може да е "дух и морал". Колективни или кооперативни - каквито там са.
Морал не ти достига, защото в него няма достатъчно тонус. Затова ти трябва и дух. :lol:

П.П. За да се успокои Суити, добави и "секс" и всичко ще заспи. :blum:
Няма да връщаме никакъв морал. Край с морала - тва е чуждица! Дух и секс мисля, че описва всичко точно.
В корпоративен обществен и политически смисъл, сега и вовеки.
Публикувай отговор