Мнемозина написа:vyara написа:
Нищо не мисля, да ти кажа, за паметника на Бузлуджа. Но моето мнение е ето какво - не ти харесва даден паметник или смяташ, че е неправилно издигнат, или пък смяташ да построиш нещо на мястото му, отиваш и го махаш. Не знам как седи законодателно въпроса, но вероятно има начин да се демонтира. Отиваш си най-съзнателно и отговорно, като държавен орган, и си го демонтираш прилично и толкоз. Не се подиграваш, не се правиш на интересен. Аз не съм за паметниците, аз съм за повече уважение и ред. Не тихомълком като шушумига и после да се подхилваш самодоволно, а открито и по съответния ред. Толкоз.
Тук ако намекваш за любимонацапаният ми паметник, не си права.
Първо, рисувачите не са държавни органи.
И второ, не са го демонтирали, а са го преосмислили здраво.
Не че някога съм искала да го махат, но сега особено много държа да не го махат, защото той вече никога няма да означава същото.

Не намеквам, за него говоря.
Това за мен не е "изкуство". Изкуство е, ако пресъздадеш нещото, примерно, на картина, изобразявайки личната си гледна точка върху личното си платно.
Когато рисуваш директно върху паметника, това вече е нещо комплексно и с пълно право може да се тълкува като престъпление, като подигравка или като неуважение към цяла държава или към смъртта на действително загинали хора, примерно.
И английската кралица са я рисували гола или са я осмивали, но никой не я е зашлевил или наплюл в действителност като персона.
Човек може да има позиция по даден въпрос и едновременно с това може да спазва нормите - както морални, така и законови, едното никак не пречи на другото.
Не ми харесва и не одобрявам този начин да се изкаже лична позиция.
Това е моето мнение.