Простени поклади.

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Простени поклади.

Мнение от Глас в пустиня »

Прощавайте и простено да е!:-)
Аватар
Мнемозина

Re: Простени поклади.

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:Прощавайте и простено да е!:-)
И ти прощавай - ние с тебе едновременно сме се сетили. :lol:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

..."Те им целуват ръка и им искат прошка, защото вечерта, когато седнат около трапезата да заговяват, те трябва да са се помирили и опростили със своите роднини."

Добре бе, че веднъж в годината ли само сядаме заедно. Според мен прошка трябва да се иска всеки път, когато усетим, че сме сбъркали. Ако не да се иска, то поне да се покаже с нещо, че осъзнаваме вината си.
Как се казваше онзи филм с Мерил Стрийп, която учеше децата си никога да не си лягат преди да са се помирили.

Та, аз обичам да се извинявам, тъй че не ми пречи още веднъж да ви помоля за прошка - всеки един от вас, защото сте ми нещо като семейство. Аз съм плямпало и дрънкало и не може да не съм обидила или засегнала някого с нещо, па макар и неволно. Така, че простете ми, ако е така. :kiss:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:..."Те им целуват ръка и им искат прошка, защото вечерта, когато седнат около трапезата да заговяват, те трябва да са се помирили и опростили със своите роднини."

Добре бе, че веднъж в годината ли само сядаме заедно. Според мен прошка трябва да се иска всеки път, когато усетим, че сме сбъркали. Ако не да се иска, то поне да се покаже с нещо, че осъзнаваме вината си.
Не. То е ясно, че традициите вече нямат този смисъл, който са имали някога.
Обаче днес много развеселено се обадих на майка си, баща си, на свекърва ми, на повечето ми лели и на куп приятели. Не че има какво толкова да ми прощават :winkw: , но понеже сме далеч с всички тях, си е повод да се чуем.
Хем е смешно, хем приятно.
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:Прощавайте и простено да е!:-)
Не го разбирам аз това с прошката. Вижда ми се много изкуствено и превзето. Някакъв смешен ритуал... Както и цялата религия, всъщност.
Сори, ако засягам с мнението си вярващите в ненам си кво, ама аз съм си един неверник, кво да правя ся...

И по темата- прощавайте, ако съм ви обидил с нещо. Казвам го не защото така иска християнската вяра и въпреки нея...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа:
vyara написа:..."Те им целуват ръка и им искат прошка, защото вечерта, когато седнат около трапезата да заговяват, те трябва да са се помирили и опростили със своите роднини."

Не. То е ясно, че традициите вече нямат този смисъл, който са имали някога.
Обаче днес много развеселено се обадих на майка си, баща си, на свекърва ми, на повечето ми лели и на куп приятели. Не че има какво толкова да ми прощават :winkw: , но понеже сме далеч с всички тях, си е повод да се чуем.
Хем е смешно, хем приятно.
Добре, че ми напомнихте какъв ден е. Аз пък следобяд ще отделя време, за да направя това лично и да се видя с най-близките си. Нищо че е само традиция. Уважавам хубавите традиции.
Изображение
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Прощавайте и простено да е! :-)
esti

Мнение от esti »

Простете ми

че вместо да спазя обичая за искане и даване на прошка, аз ще ви питам нещо.:lol:
Днес, като казвате на някого, че му прощавате, чувствате ли го наистина? Прощавате ли истински и от сърце?
И когато искате прошка, искрени ли сте?
Успявате ли само, заради традицията да превъзмогнете онова, което ви е пречело да простите или да поискате прошка.
Мисля си, че днес е един от дните в които се изричат най-много празни, кухи думи....
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

esti написа: Днес, като казвате на някого, че му прощавате, чувствате ли го наистина? Прощавате ли истински и от сърце?
Успявате ли само, заради традицията да превъзмогнете онова, което ви е пречело да простите или да поискате прошка.
Мисля си, че днес е един от дните в които се изричат най-много празни, кухи думи....
Точно затова не го правя. Прошката няма нужда от думи и доказателства, тя трябва да е в сърцето. Пък и не ми харесва тая игра на вземане и даване: простете, за да ви е простено.
Традициите днес не са това, което бяха :lol:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

4avdar4e написа: Точно затова не го правя. Прошката няма нужда от думи и доказателства, тя трябва да е в сърцето. Пък и не ми харесва тая игра на вземане и даване: простете, за да ви е простено.
Традициите днес не са това, което бяха :lol:
традициите в осъвременен вариант са № 1 :-)

аз прощавам - не само днес, а всекидневно, истински дълбоко в сърцето

аз виждам друг смисъл в този обичай

ПП/ премного добра съм - нищо, че на вид съм говедо безподобно :lol:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

esti написа:Простете ми

че вместо да спазя обичая за искане и даване на прошка, аз ще ви питам нещо.:lol:
Днес, като казвате на някого, че му прощавате, чувствате ли го наистина? Прощавате ли истински и от сърце?
Който истински се е разкаял, няма да чака този ден, за да поиска прошка.
На мен по-скоро ми е интересен друг въпрос. Прощавате ли без да ви е поискана прошка. Прощавате ли без някой да се е разкаял. И трябва ли да прощаваме, ако някой не е поискал извинението ни.
Та дори в Библията се казва, че трябва да се разкаеш, за да ти се прости. Значи прошката не е безусловна, един вид.
Не можем ли за дребните грехове или по-скоро грешки да простим и без да ни е поискана прошка, защото човек неволно греши и не вижда всеки път грешката си. Може би не трябва да чакаме извинение за всяко нещо. Прощаването е преди всичко заради нас самите и изобщо всичко, което правим и мислим е заради нас самите на първо място. Затова е важно да простим в себе си, както казваш, Ести.

ПП Не знам колко от вас и колко често си казвате милитвата "Отче наш". Аз лично си я казвам. И изречението "Прости нам дълговете ни, както ние прощаваме на нашите длъжници" за мен има голям смисъл. Естествено, говоря преди всичко за моралните дългове. Ако ние не сме простили нещо през деня, не бива да очакваме и ние самите прошка. Всичко си е вътре в нас. Опрощението към всички останали е пречистване от лошото, което сме натрупали в себе си, поради егоизма си. Аз лично така го разбирам. И може би е хубаво, преди да започнем да пречистваме тялото си с пости, да сме пречистили душата си. Заради себе си, не заради другите! Защото има неща, които дори друг да ти прости с цялото си сърце, ти самият да не можеш да си простиш...
Последно промяна от vyara на 18.02.07, 14:46, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Струва ми се, че пропускаме една малка подробност, а именно, прошката е детайл/част от по-голям празник/ритуал. В контекста на празника, който символизира отминаването на зимата и настъпването на пролетта, раздялата със старото, почистването на къщата, сградите за животни, огньовете, пречистването/постите...прошката символизира загърбването на ежбите и крамолите, и обединаване (начисто) в името на нещо ново, предстоящо. Против съм измислени "празници" като: осми март; деня на влюбените; деня на бащите и др. имащи за цел да наблегнат върху нещо ежедневно, обичайно. Моето мнение е, че "простени поклади/сирни заговезни" не е такъв, искането и даването на прошка е отправено към най-близките с презумпцията, че 365 дни в гонита все с нещо си се провинил към близък, без дори и да го разбереш, а и съвсем друго звучене щеше да има ако "прошката" е в центъра на събитията след постите да речем. Важни неща, като искането и даването на прошка, би трябвало да стават след пост и молитва, след душевни терзания, когато си изстрадал исканото и даденото, за да е истинско и от дълбините на душата/сърцето...тук ситуацията е друга, символизъм и езичество. Въпреки всичко, след като си изрекъл на глас "прощавай" и "простено да е", човек се чувства доста по-различно, спокоен и уверен в хората около себе си.:-)
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа:Струва ми се, че пропускаме една малка подробност, а именно, прошката е детайл/част от по-голям празник/ритуал. В контекста на празника, който символизира отминаването на зимата и настъпването на пролетта, раздялата със старото, почистването на къщата, сградите за животни, огньовете, пречистването/постите...прошката символизира загърбването на ежбите и крамолите, и обединаване (начисто) в името на нещо ново, предстоящо. Против съм измислени "празници" като: осми март; деня на влюбените; деня на бащите и др. имащи за цел да наблегнат върху нещо ежедневно, обичайно. Моето мнение е, че "простени поклади/сирни заговезни" не е такъв, искането и даването на прошка е отправено към най-близките с презумпцията, че 365 дни в гонита все с нещо си се провинил към близък, без дори и да го разбереш, а и съвсем друго звучене щеше да има ако "прошката" е в центъра на събитията след постите да речем. Важни неща, като искането и даването на прошка, би трябвало да стават след пост и молитва, след душевни терзания, когато си изстрадал исканото и даденото, за да е истинско и от дълбините на душата/сърцето...тук ситуацията е друга, символизъм и езичество. Въпреки всичко, след като си изрекъл на глас "прощавай" и "простено да е", човек се чувства доста по-различно, спокоен и уверен в хората около себе си.:-)
аз лично не пропускам точно тез подробности за които си писал - те са същността.
esti

Мнение от esti »

vyara написа: Който истински се е разкаял, няма да чака този ден, за да поиска прошка.
На мен по-скоро ми е интересен друг въпрос. Прощавате ли без да ви е поискана прошка. Прощавате ли без някой да се е разкаял. И трябва ли да прощаваме, ако някой не е поискал извинението ни.
Та дори в Библията се казва, че трябва да се разкаеш, за да ти се прости. Значи прошката не е безусловна, един вид.
Не можем ли за дребните грехове или по-скоро грешки да простим и без да ни е поискана прошка, защото човек неволно греши и не вижда всеки път грешката си. Може би не трябва да чакаме извинение за всяко нещо. Прощаването е преди всичко заради нас самите и изобщо всичко, което правим и мислим е заради нас самите на първо място. Затова е важно да простим в себе си, както казваш, Ести.
Да, аз прощавам и без да ми искат прошка. Някак вътрешно усещам, че на този човек съм му простила без значение, дали той иска или не. И обратното де - може някой да се скъса да ми иска прошка, но аз да не му прощавам, щото така го чувствам в момента.
Само че не съм съгласна, че прошката е заради нас самите. Аз поне не чувствам някаква необходимост на всяка цена да се прощавам с всеки. Не ми тежи. Ако ми тежи, то ще означава, че вече съм простила, но се инатя нещо или правя фасони и затова продължавам да го игнорирам. :grin:
Не знам, дали се изразих разбираемо....
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

vyara написа:..... Защото има неща, които дори друг да ти прости с цялото си сърце, ти самият да не можеш да си простиш...
как ще живееш тогава?
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Dark написа:
vyara написа:..... Защото има неща, които дори друг да ти прости с цялото си сърце, ти самият да не можеш да си простиш...
как ще живееш тогава?
Трудно.

Изображение
aikido

Мнение от aikido »

Аз никой не познавам в този форум,така че няма от кой да искам прошка тук
Звенения

Мнение от Звенения »

aikido написа:Аз никой не познавам в този форум,така че няма от кой да искам прошка тук
Ами хайде да се опознаваме !

Ти водка пиеш ли?
Жени прегръщаш ли?
В град София живеееш ли?
Освен айкидо, друго спортуваш ли?
На въпроси от непознати отговаряш ли?
А паролата знаеш ли???!!! :grin:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

vyara написа: Прощавате ли без да ви е поискана прошка. Прощавате ли без някой да се е разкаял.
Да, прощавам без да ми се поиска прошка. Не заради някакви религиозни схващания. Прощавам, защото не обичам да тая лоши чувства към някого - такива чувства са неприятни единствено за мен - защо да си ангажирам съзнанието с тях. :-)
Пък и никой не е безгрешен. Както са казали римляните, "Errare humanum est". :-)
aikido

Мнение от aikido »

ОК....Анета се казвам.От София съм,тренирам айкидо и джу-джицу.освем за тренировки и училище,за друго време нямам.сега съм и втора смяна.сутрин излизам в 10 и вечер се прибирам в 10.
Алкохол не пия,цигари не пуша,гаджета не ни трябват-имам по-важи неща
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

aikido написа:ОК....Анета се казвам.От София съм,тренирам айкидо и джу-джицу.освем за тренировки и училище,за друго време нямам.сега съм и втора смяна.сутрин излизам в 10 и вечер се прибирам в 10.
Алкохол не пия,цигари не пуша,гаджета не ни трябват-имам по-важи неща
Значи си ученичка? :huhthink:

Изображение
aikido

Мнение от aikido »

10 клас съм
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

aikido написа:10 клас съм
Ние тук сме в 11-ти клас. :rotfl24:

А сега сериозно: Най -младите от нас са малко над трийсет годишни. Предполагам, че според твоите представи сме доста дърти. Може би, затова ти се вижда скучен форума.Ти си прецени дали ще ти е интересно да си пишеш с "дъртаците" :-)

Изображение
Звенения

Мнение от Звенения »

[unknown] написа:
Ние тук сме 11 клас. :rotfl24:

А сега сериозно: Най -младите от нас са малко над трийсетте години. Предполагам, че според твоите представи сме доста дърти. Ти си прецени дали ще ти е интересно да си пишеш с "дъртаците" :-)
ШШШШШШ, докторе ае да не захапваме агнешкото от сега!
Дъртаци??? Я върни лентата назад с 20 години... Направо сме н е к р о л о з и :winkw:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Звеневия написа:
[unknown] написа:
Ние тук сме 11 клас. :rotfl24:

А сега сериозно: Най -младите от нас са малко над трийсетте години. Предполагам, че според твоите представи сме доста дърти. Ти си прецени дали ще ти е интересно да си пишеш с "дъртаците" :-)
ШШШШШШ, докторе ае да не захапваме агнешкото от сега!
Дъртаци??? Я върни лентата назад с 20 години... Направо сме н е к р о л о з и :winkw:
Като бях десети клас, двадесет годишните ми се виждаха много големи. :crying:

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:Простете ми

Не, не го чувствам наистина. Изобщо не се чувствам като някой, който има право да прощава. И по принцип се старая поведението ми да е такова, че да не ми се налага да се извинявам после, но това не винаги се получава. Така че денят не ми е необходим.
Обаче ми е толкова смешно, като кажа на някого на Заговезни "Прощавай!" и да ми се отговори с "Просто да ти е"!

:lol:
Panta rhei...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Мнемозина написа:
Не, не го чувствам наистина. Изобщо не се чувствам като някой, който има право да прощава. И по принцип се старая поведението ми да е такова, че да не ми се налага да се извинявам после, но това не винаги се получава. Така че денят не ми е необходим.
Обаче ми е толкова смешно, като кажа на някого на Заговезни "Прощавай!" и да ми се отговори с "Просто да ти е"!

в какъв свят живеете? :blink:
идеален? децата Ви идеални ли са?

моите не са, аз прощавам на децата си - кой да им прости? съседката??

ПП/ а Вие, дето намирате този ден за излишен - идеални ли сте? А близките Ви?
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

здрасти и добре дошла :-)

наминавай от време на време, да си припомняме, че Светът е Ваш :-)

ПП/ големият ни син е мънинко по-малък от теб :-)
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Dark написа:

Аз съм толкова грешен, че 365 дни в годината няма да ми стигат за прошка. В този смисъл един ден е напълно излишен.

Изображение
aikido

Мнение от aikido »

ОК.КОГАТО МОГА ЩЕ ПИША.
ЗАЩО СИ ТОЛКОВА ГРЕШЕН БЕ?
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

aikido написа: ЗАЩО СИ ТОЛКОВА ГРЕШЕН БЕ?
:shy::shy::shy:

Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Щото вади зъби без упойка :rotfl24::rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Dark написа:
Мнемозина написа:

Отношението ми към децата ми е такова, че поне досега не се е стигало дотам да чакаме да дойде Заговезни, за да си простим. Това е непрекъснат процес - караме се и се сдобряваме почти ежедневно.
По същия начин се отнасям и с всички останали - ако усетя, че трябва да се извиня, правя го веднага.
Другото е поклон към традицията, защото все пак си я обичам.
Но ако се втренча в нея, трябва да постя до Великден, дори да тримиря в първите три дни, на Благовещение да посипя просо около блока :shocked: и така нататък...
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

4avdar4e написа:
Щото вади зъби без упойка :rotfl24::rotfl24:
:2tooth: :2tooth: :2tooth:

Изображение
Dark_

Мнение от Dark_ »

Мнемозина написа:
Dark написа:
Мнемозина написа:

Отношението ми към децата ми е такова, че поне досега не се е стигало дотам да чакаме да дойде Заговезни, за да си простим. Това е непрекъснат процес - караме се и се сдобряваме почти ежедневно.
По същия начин се отнасям и с всички останали - ако усетя, че трябва да се извиня, правя го веднага.
Другото е поклон към традицията, защото все пак си я обичам.
Но ако се втренча в нея, трябва да постя до Великден, дори да тримиря в първите три дни, на Благовещение да посипя просо около блока :shocked: и така нататък...
Как да го разбирам? Че ти живееш в постоянно противоречие със самата себе си? :blink:

От една страна прощаваш на децата си ежедневно, от друга не се чувстваш в правото си да го правиш?

Днешният ден - НЯМА ИЗЛИШНИ ДНИ.

За излишен могат да го нарочат само хора, които не знаят колко е сладък живота и .... да спра, че малко обидно може да бъде възприето
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Dark_ написа:

Как да го разбирам? Че ти живееш в постоянно противоречие със самата себе си? :blink:

От една страна прощаваш на децата си ежедневно, от друга не се чувстваш в правото си да го правиш?

За излишен могат да го нарочат само хора, които не знаят колко е сладък живота и .... да спра, че малко обидно може да бъде възприето
Не, няма противоречие. Ако помислиш какво наистина е прошката, ще разбереш, че при нормална ситуация човек не би трябвало да има какво да прощава на децата си. Достатъчно е просто да ги разбира.

Днешният ден не ми е излишен, а не ми е необходим във връзка с прощаването.

Ако ме обидиш, ще ми поискаш ли прошка? Днес? :blum:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Dark_ написа: За излишен могат да го нарочат само хора, които не знаят колко е сладък живота и .... да спра, че малко обидно може да бъде възприето
Нищо де, после ще поискаш прошка:grin:
Нали не си идеална, като нас:blum:
Dark_

Мнение от Dark_ »

Мнемозина написа:
Dark_ написа:

Не, няма противоречие. Ако помислиш какво наистина е прошката, ще разбереш, че при нормална ситуация човек не би трябвало да има какво да прощава на децата си. Достатъчно е просто да ги разбира.

Днешният ден не ми е излишен, а не ми е необходим във връзка с прощаването.

Ако ме обидиш, ще ми поискаш ли прошка? Днес? :blum:
противоречиш си - отново :lol:

ти често си противоречиш, колкото повече се обяснява човек, толкова повече влиза в противоречие сам със себе си :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Dark_ написа: противоречиш си - отново :lol:

ти често си противоречиш, колкото повече се обяснява човек, толкова повече влиза в противоречие сам със себе си :lol:
Ох, Дарки, Дарки...
В това отношение сме малко като Хърбел и Щърбел с тебе.
Но то е само защото сме сложни личности... :lol:
Panta rhei...
Dark_

тц, тц, тц......

Мнение от Dark_ »

сега поглеждам темата в цялост - на нищо я направихме

приятно и лека :-)
Публикувай отговор