Простени поклади.
- Глас в пустиня
Простени поклади.
Прощавайте и простено да е!:-)
Re: Простени поклади.
И ти прощавай - ние с тебе едновременно сме се сетили.БоЕВ написа:Прощавайте и простено да е!:-)
Panta rhei...
..."Те им целуват ръка и им искат прошка, защото вечерта, когато седнат около трапезата да заговяват, те трябва да са се помирили и опростили със своите роднини."
Добре бе, че веднъж в годината ли само сядаме заедно. Според мен прошка трябва да се иска всеки път, когато усетим, че сме сбъркали. Ако не да се иска, то поне да се покаже с нещо, че осъзнаваме вината си.
Как се казваше онзи филм с Мерил Стрийп, която учеше децата си никога да не си лягат преди да са се помирили.
Та, аз обичам да се извинявам, тъй че не ми пречи още веднъж да ви помоля за прошка - всеки един от вас, защото сте ми нещо като семейство. Аз съм плямпало и дрънкало и не може да не съм обидила или засегнала някого с нещо, па макар и неволно. Така, че простете ми, ако е така.
Добре бе, че веднъж в годината ли само сядаме заедно. Според мен прошка трябва да се иска всеки път, когато усетим, че сме сбъркали. Ако не да се иска, то поне да се покаже с нещо, че осъзнаваме вината си.
Как се казваше онзи филм с Мерил Стрийп, която учеше децата си никога да не си лягат преди да са се помирили.
Та, аз обичам да се извинявам, тъй че не ми пречи още веднъж да ви помоля за прошка - всеки един от вас, защото сте ми нещо като семейство. Аз съм плямпало и дрънкало и не може да не съм обидила или засегнала някого с нещо, па макар и неволно. Така, че простете ми, ако е така.
Не. То е ясно, че традициите вече нямат този смисъл, който са имали някога.vyara написа:..."Те им целуват ръка и им искат прошка, защото вечерта, когато седнат около трапезата да заговяват, те трябва да са се помирили и опростили със своите роднини."
Обаче днес много развеселено се обадих на майка си, баща си, на свекърва ми, на повечето ми лели и на куп приятели. Не че има какво толкова да ми прощават
Хем е смешно, хем приятно.
Panta rhei...
Не го разбирам аз това с прошката. Вижда ми се много изкуствено и превзето. Някакъв смешен ритуал... Както и цялата религия, всъщност.БоЕВ написа:Прощавайте и простено да е!:-)
Сори, ако засягам с мнението си вярващите в ненам си кво, ама аз съм си един неверник, кво да правя ся...
И по темата- прощавайте, ако съм ви обидил с нещо. Казвам го не защото така иска християнската вяра и въпреки нея...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Добре, че ми напомнихте какъв ден е. Аз пък следобяд ще отделя време, за да направя това лично и да се видя с най-близките си. Нищо че е само традиция. Уважавам хубавите традиции.Мнемозина написа:Не. То е ясно, че традициите вече нямат този смисъл, който са имали някога.vyara написа:..."Те им целуват ръка и им искат прошка, защото вечерта, когато седнат около трапезата да заговяват, те трябва да са се помирили и опростили със своите роднини."
Обаче днес много развеселено се обадих на майка си, баща си, на свекърва ми, на повечето ми лели и на куп приятели. Не че има какво толкова да ми прощават, но понеже сме далеч с всички тях, си е повод да се чуем.
Хем е смешно, хем приятно.
- Dark Angel
Простете ми
че вместо да спазя обичая за искане и даване на прошка, аз ще ви питам нещо.
Днес, като казвате на някого, че му прощавате, чувствате ли го наистина? Прощавате ли истински и от сърце?
И когато искате прошка, искрени ли сте?
Успявате ли само, заради традицията да превъзмогнете онова, което ви е пречело да простите или да поискате прошка.
Мисля си, че днес е един от дните в които се изричат най-много празни, кухи думи....
Днес, като казвате на някого, че му прощавате, чувствате ли го наистина? Прощавате ли истински и от сърце?
Успявате ли само, заради традицията да превъзмогнете онова, което ви е пречело да простите или да поискате прошка.
Мисля си, че днес е един от дните в които се изричат най-много празни, кухи думи....
Точно затова не го правя. Прошката няма нужда от думи и доказателства, тя трябва да е в сърцето. Пък и не ми харесва тая игра на вземане и даване: простете, за да ви е простено.esti написа: Днес, като казвате на някого, че му прощавате, чувствате ли го наистина? Прощавате ли истински и от сърце?
Традициите днес не са това, което бяха
- Dark Angel
традициите в осъвременен вариант са № 14avdar4e написа: Точно затова не го правя. Прошката няма нужда от думи и доказателства, тя трябва да е в сърцето. Пък и не ми харесва тая игра на вземане и даване: простете, за да ви е простено.
Традициите днес не са това, което бяха
аз прощавам - не само днес, а всекидневно, истински дълбоко в сърцето
аз виждам друг смисъл в този обичай
ПП/ премного добра съм - нищо, че на вид съм говедо безподобно
Който истински се е разкаял, няма да чака този ден, за да поиска прошка.esti написа:Простете ми
На мен по-скоро ми е интересен друг въпрос. Прощавате ли без да ви е поискана прошка. Прощавате ли без някой да се е разкаял. И трябва ли да прощаваме, ако някой не е поискал извинението ни.
Та дори в Библията се казва, че трябва да се разкаеш, за да ти се прости. Значи прошката не е безусловна, един вид.
Не можем ли за дребните грехове или по-скоро грешки да простим и без да ни е поискана прошка, защото човек неволно греши и не вижда всеки път грешката си. Може би не трябва да чакаме извинение за всяко нещо. Прощаването е преди всичко заради нас самите и изобщо всичко, което правим и мислим е заради нас самите на първо място. Затова е важно да простим в себе си, както казваш, Ести.
ПП Не знам колко от вас и колко често си казвате милитвата "Отче наш". Аз лично си я казвам. И изречението "Прости нам дълговете ни, както ние прощаваме на нашите длъжници" за мен има голям смисъл. Естествено, говоря преди всичко за моралните дългове. Ако ние не сме простили нещо през деня, не бива да очакваме и ние самите прошка. Всичко си е вътре в нас. Опрощението към всички останали е пречистване от лошото, което сме натрупали в себе си, поради егоизма си. Аз лично така го разбирам. И може би е хубаво, преди да започнем да пречистваме тялото си с пости, да сме пречистили душата си. Заради себе си, не заради другите! Защото има неща, които дори друг да ти прости с цялото си сърце, ти самият да не можеш да си простиш...
Последно промяна от vyara на 18.02.07, 14:46, променено общо 1 път.
- Глас в пустиня
Струва ми се, че пропускаме една малка подробност, а именно, прошката е детайл/част от по-голям празник/ритуал. В контекста на празника, който символизира отминаването на зимата и настъпването на пролетта, раздялата със старото, почистването на къщата, сградите за животни, огньовете, пречистването/постите...прошката символизира загърбването на ежбите и крамолите, и обединаване (начисто) в името на нещо ново, предстоящо. Против съм измислени "празници" като: осми март; деня на влюбените; деня на бащите и др. имащи за цел да наблегнат върху нещо ежедневно, обичайно. Моето мнение е, че "простени поклади/сирни заговезни" не е такъв, искането и даването на прошка е отправено към най-близките с презумпцията, че 365 дни в гонита все с нещо си се провинил към близък, без дори и да го разбереш, а и съвсем друго звучене щеше да има ако "прошката" е в центъра на събитията след постите да речем. Важни неща, като искането и даването на прошка, би трябвало да стават след пост и молитва, след душевни терзания, когато си изстрадал исканото и даденото, за да е истинско и от дълбините на душата/сърцето...тук ситуацията е друга, символизъм и езичество. Въпреки всичко, след като си изрекъл на глас "прощавай" и "простено да е", човек се чувства доста по-различно, спокоен и уверен в хората около себе си.
- Dark Angel
аз лично не пропускам точно тез подробности за които си писал - те са същността.БоЕВ написа:Струва ми се, че пропускаме една малка подробност, а именно, прошката е детайл/част от по-голям празник/ритуал. В контекста на празника, който символизира отминаването на зимата и настъпването на пролетта, раздялата със старото, почистването на къщата, сградите за животни, огньовете, пречистването/постите...прошката символизира загърбването на ежбите и крамолите, и обединаване (начисто) в името на нещо ново, предстоящо. Против съм измислени "празници" като: осми март; деня на влюбените; деня на бащите и др. имащи за цел да наблегнат върху нещо ежедневно, обичайно. Моето мнение е, че "простени поклади/сирни заговезни" не е такъв, искането и даването на прошка е отправено към най-близките с презумпцията, че 365 дни в гонита все с нещо си се провинил към близък, без дори и да го разбереш, а и съвсем друго звучене щеше да има ако "прошката" е в центъра на събитията след постите да речем. Важни неща, като искането и даването на прошка, би трябвало да стават след пост и молитва, след душевни терзания, когато си изстрадал исканото и даденото, за да е истинско и от дълбините на душата/сърцето...тук ситуацията е друга, символизъм и езичество. Въпреки всичко, след като си изрекъл на глас "прощавай" и "простено да е", човек се чувства доста по-различно, спокоен и уверен в хората около себе си.
Да, аз прощавам и без да ми искат прошка. Някак вътрешно усещам, че на този човек съм му простила без значение, дали той иска или не. И обратното де - може някой да се скъса да ми иска прошка, но аз да не му прощавам, щото така го чувствам в момента.vyara написа: Който истински се е разкаял, няма да чака този ден, за да поиска прошка.
На мен по-скоро ми е интересен друг въпрос. Прощавате ли без да ви е поискана прошка. Прощавате ли без някой да се е разкаял. И трябва ли да прощаваме, ако някой не е поискал извинението ни.
Та дори в Библията се казва, че трябва да се разкаеш, за да ти се прости. Значи прошката не е безусловна, един вид.
Не можем ли за дребните грехове или по-скоро грешки да простим и без да ни е поискана прошка, защото човек неволно греши и не вижда всеки път грешката си. Може би не трябва да чакаме извинение за всяко нещо. Прощаването е преди всичко заради нас самите и изобщо всичко, което правим и мислим е заради нас самите на първо място. Затова е важно да простим в себе си, както казваш, Ести.
Само че не съм съгласна, че прошката е заради нас самите. Аз поне не чувствам някаква необходимост на всяка цена да се прощавам с всеки. Не ми тежи. Ако ми тежи, то ще означава, че вече съм простила, но се инатя нещо или правя фасони и затова продължавам да го игнорирам.
Не знам, дали се изразих разбираемо....
- Dark Angel
как ще живееш тогава?vyara написа:..... Защото има неща, които дори друг да ти прости с цялото си сърце, ти самият да не можеш да си простиш...
Трудно.Dark написа:как ще живееш тогава?vyara написа:..... Защото има неща, които дори друг да ти прости с цялото си сърце, ти самият да не можеш да си простиш...

- Stranniche
- Обратна връзка:
Да, прощавам без да ми се поиска прошка. Не заради някакви религиозни схващания. Прощавам, защото не обичам да тая лоши чувства към някого - такива чувства са неприятни единствено за мен - защо да си ангажирам съзнанието с тях.vyara написа: Прощавате ли без да ви е поискана прошка. Прощавате ли без някой да се е разкаял.
Пък и никой не е безгрешен. Както са казали римляните, "Errare humanum est".
Значи си ученичка?aikido написа:ОК....Анета се казвам.От София съм,тренирам айкидо и джу-джицу.освем за тренировки и училище,за друго време нямам.сега съм и втора смяна.сутрин излизам в 10 и вечер се прибирам в 10.
Алкохол не пия,цигари не пуша,гаджета не ни трябват-имам по-важи неща

Ние тук сме в 11-ти клас.aikido написа:10 клас съм
А сега сериозно: Най -младите от нас са малко над трийсет годишни. Предполагам, че според твоите представи сме доста дърти. Може би, затова ти се вижда скучен форума.Ти си прецени дали ще ти е интересно да си пишеш с "дъртаците"

ШШШШШШ, докторе ае да не захапваме агнешкото от сега![unknown] написа:Ние тук сме 11 клас.aikido написа:10 клас съм
А сега сериозно: Най -младите от нас са малко над трийсетте години. Предполагам, че според твоите представи сме доста дърти. Ти си прецени дали ще ти е интересно да си пишеш с "дъртаците"
Дъртаци??? Я върни лентата назад с 20 години... Направо сме н е к р о л о з и
Като бях десети клас, двадесет годишните ми се виждаха много големи.Звеневия написа:ШШШШШШ, докторе ае да не захапваме агнешкото от сега![unknown] написа:Ние тук сме 11 клас.aikido написа:10 клас съм
А сега сериозно: Най -младите от нас са малко над трийсетте години. Предполагам, че според твоите представи сме доста дърти. Ти си прецени дали ще ти е интересно да си пишеш с "дъртаците"
Дъртаци??? Я върни лентата назад с 20 години... Направо сме н е к р о л о з и

Не, не го чувствам наистина. Изобщо не се чувствам като някой, който има право да прощава. И по принцип се старая поведението ми да е такова, че да не ми се налага да се извинявам после, но това не винаги се получава. Така че денят не ми е необходим.esti написа:Простете ми
Обаче ми е толкова смешно, като кажа на някого на Заговезни "Прощавай!" и да ми се отговори с "Просто да ти е"!
Panta rhei...
- Dark Angel
в какъв свят живеете?Мнемозина написа:
Не, не го чувствам наистина. Изобщо не се чувствам като някой, който има право да прощава. И по принцип се старая поведението ми да е такова, че да не ми се налага да се извинявам после, но това не винаги се получава. Така че денят не ми е необходим.
Обаче ми е толкова смешно, като кажа на някого на Заговезни "Прощавай!" и да ми се отговори с "Просто да ти е"!
идеален? децата Ви идеални ли са?
моите не са, аз прощавам на децата си - кой да им прости? съседката??
ПП/ а Вие, дето намирате този ден за излишен - идеални ли сте? А близките Ви?
- Dark Angel
Аз съм толкова грешен, че 365 дни в годината няма да ми стигат за прошка. В този смисъл един ден е напълно излишен.Dark написа:

Отношението ми към децата ми е такова, че поне досега не се е стигало дотам да чакаме да дойде Заговезни, за да си простим. Това е непрекъснат процес - караме се и се сдобряваме почти ежедневно.Dark написа:в какъв свят живеете?Мнемозина написа:
Не, не го чувствам наистина. Изобщо не се чувствам като някой, който има право да прощава. И по принцип се старая поведението ми да е такова, че да не ми се налага да се извинявам после, но това не винаги се получава. Така че денят не ми е необходим.
По същия начин се отнасям и с всички останали - ако усетя, че трябва да се извиня, правя го веднага.
Другото е поклон към традицията, защото все пак си я обичам.
Но ако се втренча в нея, трябва да постя до Великден, дори да тримиря в първите три дни, на Благовещение да посипя просо около блока
Panta rhei...
-
Dark_
Как да го разбирам? Че ти живееш в постоянно противоречие със самата себе си?Мнемозина написа:Отношението ми към децата ми е такова, че поне досега не се е стигало дотам да чакаме да дойде Заговезни, за да си простим. Това е непрекъснат процес - караме се и се сдобряваме почти ежедневно.Dark написа:в какъв свят живеете?Мнемозина написа:
По същия начин се отнасям и с всички останали - ако усетя, че трябва да се извиня, правя го веднага.
Другото е поклон към традицията, защото все пак си я обичам.
Но ако се втренча в нея, трябва да постя до Великден, дори да тримиря в първите три дни, на Благовещение да посипя просо около блокаи така нататък...
От една страна прощаваш на децата си ежедневно, от друга не се чувстваш в правото си да го правиш?
Днешният ден - НЯМА ИЗЛИШНИ ДНИ.
За излишен могат да го нарочат само хора, които не знаят колко е сладък живота и .... да спра, че малко обидно може да бъде възприето
Не, няма противоречие. Ако помислиш какво наистина е прошката, ще разбереш, че при нормална ситуация човек не би трябвало да има какво да прощава на децата си. Достатъчно е просто да ги разбира.Dark_ написа:
Как да го разбирам? Че ти живееш в постоянно противоречие със самата себе си?
От една страна прощаваш на децата си ежедневно, от друга не се чувстваш в правото си да го правиш?
За излишен могат да го нарочат само хора, които не знаят колко е сладък живота и .... да спра, че малко обидно може да бъде възприето
Днешният ден не ми е излишен, а не ми е необходим във връзка с прощаването.
Ако ме обидиш, ще ми поискаш ли прошка? Днес?
Panta rhei...
Нищо де, после ще поискаш прошкаDark_ написа: За излишен могат да го нарочат само хора, които не знаят колко е сладък живота и .... да спра, че малко обидно може да бъде възприето
Нали не си идеална, като нас:blum:
-
Dark_
противоречиш си - отновоМнемозина написа:Не, няма противоречие. Ако помислиш какво наистина е прошката, ще разбереш, че при нормална ситуация човек не би трябвало да има какво да прощава на децата си. Достатъчно е просто да ги разбира.Dark_ написа:
Как да го разбирам? Че ти живееш в постоянно противоречие със самата себе си?
Днешният ден не ми е излишен, а не ми е необходим във връзка с прощаването.
Ако ме обидиш, ще ми поискаш ли прошка? Днес?
ти често си противоречиш, колкото повече се обяснява човек, толкова повече влиза в противоречие сам със себе си
Ох, Дарки, Дарки...Dark_ написа: противоречиш си - отново
ти често си противоречиш, колкото повече се обяснява човек, толкова повече влиза в противоречие сам със себе си
В това отношение сме малко като Хърбел и Щърбел с тебе.
Но то е само защото сме сложни личности...
Panta rhei...
-
Dark_
тц, тц, тц......
сега поглеждам темата в цялост - на нищо я направихме
приятно и лека
приятно и лека