Не предупредих ли?itcome написа:Великолепен... а твоя препоръчан Алмодовар ми дойде в повече... бях го забравил какъв е перко :)Fairy of the Flowers написа:Jeux.d'Enfants - Love me if you dare
Очарователен
Филми и книги
- Fairy of the Flowers
- Обратна връзка:
- never mind
Кат съм влязла, да ти благодаря... Не знаех, че почти всичко, което е символ, е негово... Надълго и нашироко го говорихме и разгледахме с младежа.Мнемозина написа:Да, ама самия човек е плод на едно друго време, а не на соца. Соца ни завеща цялата тая безидейност, липса на инициатива и претенциозна посредственост в която живеем днес. Както и срамът от/омразата към/ труда.
Благодарим ти за една дълга вечер с обсъждане на лого-та
Тъй де, на автора вече късно да благодарим... а незнанието не е оправдание. Но по-добре късно знание, отколкото мъгла...
Голям проблем се оказа книжлето... чак утре ще го имам... все пак май ще я прочета преди филма/ите...Piqndurnik написа:Книжлетата били готини. Така се случи, че преди време попаднах първо на филма "Men Who Hate Women". Хареса ми и за това не четох книгата. После изкопах и следващите два филма: "The Girl Who Played with Fire" и "The Girl Who Kicked the Hornet's Nest".itcome написа:Някой чел ли е за момичето с драконовата татоировка? Излиза филма а ми се искаше книжлето да е първо... Отзиви?
Ако действието не е пренесено в щатите, ще изглежда доста тъпо - просто поредният американски гавър на успешен европейски филм.
Кърти, чисти, извозва...
току що за втори път гледах Козелът (2009)
филм на георги дюлгеров е
много ми харесава - комедия, мечтателен, любовен , приказка
филм на георги дюлгеров е
много ми харесава - комедия, мечтателен, любовен , приказка
Моля, моля.never mind написа:Кат съм влязла, да ти благодаря... Не знаех, че почти всичко, което е символ, е негово... Надълго и нашироко го говорихме и разгледахме с младежа.Мнемозина написа:Да, ама самия човек е плод на едно друго време, а не на соца. Соца ни завеща цялата тая безидейност, липса на инициатива и претенциозна посредственост в която живеем днес. Както и срамът от/омразата към/ труда.
Благодарим ти за една дълга вечер с обсъждане на лого-та
Тъй де, на автора вече късно да благодарим... а незнанието не е оправдание. Но по-добре късно знание, отколкото мъгла...
Аз така си пускам тук каквото ме впечатли, за всеки случай. А все се появява по нещо, за щастие.
Panta rhei...
въпрос с неповишена трудност. робърт редфорд или брад пит
http://www.cinefish.bg/data/movies_imag ... 155910.jpg
just perfect
аууу всеки път като го видя ми се приисква да го целуна...не съвсем братски:winkw:bead_ написа:въпрос с неповишена трудност. робърт редфорд или брад пит
много е заприличал на робърт мамка му! пък аз никога не съм го кльопала много-много, сега трябва да ревизирам...shshtt написа:аууу всеки път като го видя ми се приисква да го целуна...не съвсем братски:winkw:bead_ написа:въпрос с неповишена трудност. робърт редфорд или брад пит
just perfect
Снощи гледах "Полет над куковиче гнездо" на Морфов. Иван Бърнев страшно ми напомняше на Брад Пит в "12 маймуни"... много. По жестикулиране, разбира се, мимиките не можах да ги видя.bead_ написа:много е заприличал на робърт мамка му! пък аз никога не съм го кльопала много-много, сега трябва да ревизирам...
Много голям артист е Пит-а.
Кърти, чисти, извозва...
исках да я видя още миналата година кукувичата постановка, но нещо деян донков не ми понася. преекспонира се в лошия смисъл на думата.itcome написа:
Снощи гледах "Полет над куковиче гнездо" на Морфов. Иван Бърнев страшно ми напомняше на Брад Пит в "12 маймуни"... много. По жестикулиране, разбира се, мимиките не можах да ги видя.
.
just perfect
Морфов много си го обича. В едни роли ме кефи в други не толкова. В Куковиците и мен ме подразни...bead_ написа:исках да я видя още миналата година кукувичата постановка, но нещо деян донков не ми понася. преекспонира се в лошия смисъл на думата.itcome написа:
Снощи гледах "Полет над куковиче гнездо" на Морфов. Иван Бърнев страшно ми напомняше на Брад Пит в "12 маймуни"... много. По жестикулиране, разбира се, мимиките не можах да ги видя.
.
Кърти, чисти, извозва...
- Green Light
Ама актьор! Всички са такива. Нима Андрей Баташов Бог да го прости не беше същата работа? Ивайло Христов кво е.bead_ написа:исках да я видя още миналата година кукувичата постановка, но нещо деян донков не ми понася. преекспонира се в лошия смисъл на думата.itcome написа:
.
Добър е тоя, много е добър. Може би не трябва да играе всичко навсякъде, както беше миналия сезон, сега не знам как е, обаче мисля че е страшен актьор .
Но в Полет на Кукувиче гнездо е в такава компания, че изобщо няма да те дразни. Рени Врангова е сестрата, Иван дет вика Итком Бърнев е мадафака Били, ъъъ тоя бе, ех не мога да се сетя ама стархотна постановка. А Морфов си е Морфов(тва не е хвалба или нещо. Ако ти харесва Морфов, значи ще ти хареса Полета, ако не, не.)
Бе гледай го, бе, кво "не"! Готино е. Отивай! Ааа!
- never mind
За "Физика на тъгата"..Мнемозина написа: Аз така си пускам тук каквото ме впечатли, за всеки случай. А все се появява по нещо, за щастие.
Трябваше да спрем, аз или автора, на -- някоя страница. Накрая думите му ми дойдоха в повече, загубих се в историите, а знаеш, колко го обичам и съм готова да го следвам....
Седях си една вечер (в тоалетната) и си си мислех, че това е типично за многословието на мъжете от 68 (и околните) набор (и), които нямат какво точно да кажат, но искат да бъдат чути.
А го четох с наслаждение и настървение.
До един миг бях с него, после се разделихме и там нейде се превърнах в гадния критик.
П.П. Последната книга, която ми напомни разни неща е "Да убиеш присмехулник", филм... български, невероятен, "Източни пиеси", може и да сте чували
Ами да, и аз писах същото, като я довърших, ама беше някъде из темите.never mind написа: Трябваше да спрем, аз или автора, на -- някоя страница. Накрая думите му ми дойдоха в повече, загубих се в историите, а знаеш, колко го обичам и съм готова да го следвам....
Седях си една вечер (в тоалетната) и си си мислех, че това е типично за многословието на мъжете от 68 (и околните) набор (и), които нямат какво точно да кажат, но искат да бъдат чути.
А го четох с наслаждение и настървение.
До един миг бях с него, после се разделихме и там нейде се превърнах в гадния критик.
П.П. Последната книга, която ми напомни разни неща е "Да убиеш присмехулник", филм... български, невероятен, "Източни пиеси", може и да сте чували
От друга страна - това е лабиринт, така че губенето си е част от играта. Но ми дойде в повече накрая.
Не съм ги гледала още източните пиеси... като нищо да ми напомнят за присмехулника.
Panta rhei...
шъ ходя, като минат класните. иначе да ви кажа: хората, които ходят на театър са изключително готини. загубих си пред народния двата мобилни. двата! не ме питайте как го направих - трудно си беше, но думата ми не е за мен, а за тия дет са ги намерили. върнаха ми ги. мерси, хора, страхотни сте! та, ако решите нещо да си загубите, ама нещо дето много ви трябва гледайте да е около народния.Green Light написа:
п.п. незнам пред сълзата как стоят нещата, но като пробвам - ще пиша. освен тва не смятам да пробвам в овча купел - не се надявайте да пиша.
just perfect
Моя фон ми го върнаха от зала Армеец... да се ненадяваш. А за хората които ходят на театър, разбира се, има и друга гледна точка: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1186134bead_ написа:шъ ходя, като минат класните. иначе да ви кажа: хората, които ходят на театър са изключително готини. загубих си пред народния двата мобилни. двата! не ме питайте как го направих - трудно си беше, но думата ми не е за мен, а за тия дет са ги намерили. върнаха ми ги. мерси, хора, страхотни сте! та, ако решите нещо да си загубите, ама нещо дето много ви трябва гледайте да е около народния.Green Light написа:
п.п. незнам пред сълзата как стоят нещата, но като пробвам - ще пиша. освен тва не смятам да пробвам в овча купел - не се надявайте да пиша.
Кърти, чисти, извозва...
- Green Light
"Парфюм"
http://www.imdb.com/title/tt0396171/
Не знам какво да кажа. Неочакван във всеки един момент. Не е за гнусливи. На мен ми хареса.
Не знам какво да кажа. Неочакван във всеки един момент. Не е за гнусливи. На мен ми хареса.
- windcolours
това е сред малкото щастливи изключения, където филм по книга е добър. Ако си пропуснал едноименната книжка-непременно попълни пропуска. Патрик Зюскинд, ку не се лъжа, я беше писал.Green Light написа:"Парфюм"
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- Green Light
ОК! Мерси!windcolours написа:това е сред малкото щастливи изключения, където филм по книга е добър. Ако си пропуснал едноименната книжка-непременно попълни пропуска. Патрик Зюскинд, ку не се лъжа, я беше писал.Green Light написа:"Парфюм"
Много любим...Green Light написа:"Парфюм"
Кърти, чисти, извозва...
- сър Айвънхоу
И книгата трябва да се прочете... колкото и филмът да е добре направен (а той е), книгата е прекрасна...itcome написа:Много любим...Green Light написа:"Парфюм"
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- never mind
На мен ми стига "Уикенд", той замества редуванетоbead_ написа:за книгосмилането й помага редуване с ежедневник. роднина, милиционер, роднина...never mind написа:За "Физика на тъгата"..
:
Така едно хубаво се ситуира между фолтоволтаичната инсталация, извлеченията от НПК, сравнителната педагогика, изкуството да станем вечни и съвършени и .... Самолети и Оръжия (в помощ на ученика
И пак ще кажа, най-силният филм, най-истинският, който съм гледала напоследък е "простичкият" "Източни пиеси".
П.П. И "Най-дългият годеж". Това е ... Филм!!!
Хванах се да чета едни неща за нестинарството.
Удивително е колко малко знаем за него, дори и когато сме узнали почти всичко възможно... И ме завладя странно усещане - смесица между скепсис (а обичам такива неща, знаете) и удивление.
Магия, която успява да проникне дори и през писане неподредено, неграмотно понякога. Магия при постоянното усещане, че написаното е "извън чашата".
Ужасно странно.
Предупредиха ме - внимавай да не те прихване, случвало се е на други.
Не, не ме е прихванало, но имаше моменти, в които ми се струваше, че ако застана до жаравата, ще искам да вляза в нея.
Удивително е колко малко знаем за него, дори и когато сме узнали почти всичко възможно... И ме завладя странно усещане - смесица между скепсис (а обичам такива неща, знаете) и удивление.
Магия, която успява да проникне дори и през писане неподредено, неграмотно понякога. Магия при постоянното усещане, че написаното е "извън чашата".
Ужасно странно.
Не, не ме е прихванало, но имаше моменти, в които ми се струваше, че ако застана до жаравата, ще искам да вляза в нея.
Panta rhei...
- windcolours
Ха! Оня ден захванах една книга на Михаил Арнаудов "Студии върху българските обреди и легенди", изд 1924. В нея над 200 страници са посветени на нестинарството. Интересно е, че е писана в епоха, в която обичая е бил доста витален в много странджански села и не просто туристическа атракция, а част от живота на хората. Ценното е, че в рамките на същия раздел са разгледани подробно и игри и обреди свързани с огъня из цял свят от времето на Римската империя до началото на 20 век.Мнемозина написа:Хванах се да чета едни неща за нестинарството.
Ужасно странно.
Тъй постни и стерилни ми се струват след прочетеното всички останали писания за нестинарството....Препоръчвам ти я -ако те интересува ще ти я дам.
Благодаря!windcolours написа:
Ха! Оня ден захванах една книга на Михаил Арнаудов "Студии върху българските обреди и легенди", изд 1924. В нея над 200 страници са посветени на нестинарството. Интересно е, че е писана в епоха, в която обичая е бил доста витален в много странджански села и не просто туристическа атракция, а част от живота на хората. Ценното е, че в рамките на същия раздел са разгледани подробно и игри и обреди свързани с огъня из цял свят от времето на Римската империя до началото на 20 век.
Тъй постни и стерилни ми се струват след прочетеното всички останали писания за нестинарството....Препоръчвам ти я -ако те интересува ще ти я дам.
Михаил Арнаудов си е класика, да.
Въпросът е, че нестинарството не е само обичай и не е само игра в огън. И че има сериозна разлика между "игри около огъня" (каквито има на много места) и "игра в огъня".
Както и да е, де, някой път като се видим, ще ти разказвам.
Иначе паралели се правят много, в това число и с азиатския шаманизъм, но далеч не всички са убедителни. Оказва се никак не лесно да се определи що е то това нестинарство.
Последно промяна от Мнемозина на 02.02.12, 09:41, променено общо 1 път.
Panta rhei...
- windcolours
разлики и паралели има колкото искаш...беше ми страшно интересно и да науча по колко различни начини се тълкува идеята на нестинарството в различни епохо и места - някъде на Апенините /ку се не лъжа, ама може и да се бъркам/ влизането и излизането от жаравата било символично представяне на пътя на Слънцето през небето...а на други места, където се е практикувало човешкото жертвоприношение, за да се прекъсне тая кръвожадна практика, същото това мотане навън навътре из жаравата замествало самото жертвоприношение-хем си в огъня и шъ мреш, хем хвърляш на божеството прах в очите и драсваш навън...Мнемозина написа:
Благодаря!
Въпросът е, че нестинарството не е само обичай и не е само игра в огън. И че има сериозна разлика между "игри около огъня" (каквито има на много места) и "игра в огъня".
Иначе паралели се правят много, в това число и със средноазиатския шаманизъм, но далеч не всички са убедителни. Оказва се никак не лесно да се определи що е то това нестинарство.
абе...направо затъваш в тия неща като ги четеш.....
Хич не ти вярвам, че като се видим наживо ще приказваш.
Даааа, бе... въпросът е само да не е много шумно, защото ако трябва да надвиквам околностите, моментално се отказвам.windcolours написа:
разлики и паралели има колкото искаш...беше ми страшно интересно и да науча по колко различни начини се тълкува идеята на нестинарството в различни епохо и места - някъде на Апенините /ку се не лъжа, ама може и да се бъркам/ влизането и излизането от жаравата било символично представяне на пътя на Слънцето през небето...а на други места, където се е практикувало човешкото жертвоприношение, за да се прекъсне тая кръвожадна практика, същото това мотане навън навътре из жаравата замествало самото жертвоприношение-хем си в огъня и шъ мреш, хем хвърляш на божеството прах в очите и драсваш навън...
абе...направо затъваш в тия неща като ги четеш.....
Хич не ти вярвам, че като се видим наживо ще приказваш.Освен ако не те "прихване", де...тогава пък ще трябва да те вадим от някой огън и.....
Според мен основното не е жертвата. И - свързано е със соларните култове, няма начин да не е, но с това почти нищо не се казва вече.
Истинските нестинари ги прихващало и далеч от жарава.
Panta rhei...
- Green Light
Ами ще трябва да се преориентираме, гледай какво става в съседната тема.Green Light написа:Е "като се видим, ще разказвам"!?
Ами тия дето четат?
Трудно ще ми е да го изпиша това тук, а и за да го изпиша, трябва да чета още. Още не ми се е оформило в главата и засега върви като вътрешен спор. Но знае ли човек...
Panta rhei...
Има и по-ново издание :) Само за инфо...
Мнемозина написа:Благодаря!windcolours написа:
Ха! Оня ден захванах една книга на Михаил Арнаудов "Студии върху българските обреди и легенди", изд 1924. В нея над 200 страници са посветени на нестинарството. Интересно е, че е писана в епоха, в която обичая е бил доста витален в много странджански села и не просто туристическа атракция, а част от живота на хората. Ценното е, че в рамките на същия раздел са разгледани подробно и игри и обреди свързани с огъня из цял свят от времето на Римската империя до началото на 20 век.
Иначе паралели се правят много, в това число и с азиатския шаманизъм, но далеч не всички са убедителни. Оказва се никак не лесно да се определи що е то това нестинарство.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Спор няма, но просто за който иска да си я купи, новото е по-достъпно (евтино)... Макар че понякога редки неща (нови) се намират трудно (малки бройки се издават...в нАучните сфери - то пък после като се политизират някои неща - търсенето нараства :) )Мнемозина написа:В тази област и в нашата ситуация по-старите издания са по-интересни.ELBI написа:Има и по-ново издание :) Само за инфо...
Уинди, наистина ли имаш Онова издание?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Да, точно затова е интересно какво от първото издание е минало в другите. Макар че, доколкото съм чувала, Арнаудов при цялата му уязвимост упорито не е давал да му пипат текстовете при преиздаването.ELBI написа:Спор няма, но просто за който иска да си я купи, новото е по-достъпно (евтино)... Макар че понякога редки неща (нови) се намират трудно (малки бройки се издават...в нАучните сфери - то пък после като се политизират някои неща - търсенето нараства :) )Мнемозина написа:В тази област и в нашата ситуация по-старите издания са по-интересни.ELBI написа:Има и по-ново издание :) Само за инфо...
Panta rhei...
- windcolours
имам, беМнемозина написа:В тази област и в нашата ситуация по-старите издания са по-интересни.ELBI написа:Има и по-ново издание :) Само за инфо...
издателство "Художникъ", 1924, с печат от библиотеката на Народното събрание
новото издание май е от 1972, освен ако няма още по-ново