Green Light написа:
Аз днес говорих относно "унищоженото" Банско. Или пародийното там. Какво му е пародийното, според тебе? Щото на мене ми прилича на страхотен зимен курорт, без аналог в България. Има проблеми, които идват от наплива на туристи. От НАПЛИВА. Е да му имам проблемите, значи на Баско.
Има нощни барове за пияндурници, като някои хора няма да ги посочвам, има семейни хотели, стрийптиз ако щеш, за всекиго по нещо има. Аз ходя там с децата си и досега не е имало никакво притеснение от пияници или стриптизьорки, слава богу и уви, и значи, и за семействата е готино в Банско.
Та какво му е пародийното и защо трябва да го сравняваме с наистина пародийния Слънчев бряг?
(Мисля че това което стана в Слънчев бряг даде истинска поука и никакви протести, контра протести и реконтра протести няма да накарат никой инвеститор да повтори това.
Но думата ми беше за Банско. На мен много ми харесва.
Браво, браво и пак браво
Ами пич - точно за това говоря - наплива! Пистите станаха наистина чудесни, вярно е, че се изградиха и хубави места, но е пренаселено, пренагъчкано. Един курорт трябва да е за толкова хора, колкото може да "поеме" - да няма огромни опашки по лифтове и да има повечко пространство, а не да мяза на квартал на София - хотел до хотел, малко празни пространства с място за разходка. За щастие центъра на Банско бе сравнително запазен, но неконтролируемото строителство (трябва за всеки курорт да се въведе някакво ограничение - колко туриста може да побере - т.е. колко леглова база да направят. Не говоря за друго, а за несъответствието между количество туристи и базата там.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- Green Light
И аз. За несъответсвието на количеството туристи в Банско и пистите там, както и за несъответвието на количеството туристи изобщо из всички български планини срещу наличните гори, полета и реки. И в частност на Витоша. Има и други несъответствия.ELBI написа: Не говоря за друго, а за несъответствието между количество туристи и базата там.
Впрочем ако в Банско вземе та се съотнесе едно към едно всичко като в някаква лаборатория, тогава вероятно спонтанната младеж ще протестира срещу бетонирания застой.
Ама пак се ядосваш. И при това според мен не в правилната посока (с което рискувам да те ядосам още повече).Green Light написа:И аз. За несъответсвието на количеството туристи в Банско и пистите там, както и за несъответвието на количеството туристи изобщо из всички български планини срещу наличните гори, полета и реки. И в частност на Витоша. Има и други несъответствия.ELBI написа: Не говоря за друго, а за несъответствието между количество туристи и базата там.
Впрочем ако в Банско вземе та се съотнесе едно към едно всичко като в някаква лаборатория, тогава вероятно спонтанната младеж ще протестира срещу бетонирания застой.
Бетонираният застой в българска ситуация може да означава и време за премисляне на нещата. Защото българският опит говори, че целите на инвеститорите понякога са просто да нарочат едно място и да изперат едни пари в него. Без никакъв интерес от това какво ще стане по-нататък с това място.
Чете ли тази статия?
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... rski_trud/
Сигурен ли си, че Банско ще продължава да привлича все повече туристи, разраствайки се? И докъде може да се разраства Банско с прилежащите му съоръжения, преди да спре да бъде Банско и да стане все едно, че отиваш на почивка в София и отвсякъде ти ходят по главата? Дали все пак не трябва да има някаква мярка и кой може да прецени това?
Точно за мярката става дума.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
между другото... има едно голямо сходство между масата, която посещава съни бийч и масата, която посещава преебанско...Мнемозина написа: Ама пак се ядосваш. И при това според мен не в правилната посока (с което рискувам да те ядосам още повече).
Бетонираният застой в българска ситуация може да означава и време за премисляне на нещата. Защото българският опит говори, че целите на инвеститорите понякога са просто да нарочат едно място и да изперат едни пари в него. Без никакъв интерес от това какво ще стане по-нататък с това място.
Чете ли тази статия?
Сигурен ли си, че Банско ще продължава да привлича все повече туристи, разраствайки се? И докъде може да се разраства Банско с прилежащите му съоръжения, преди да спре да бъде Банско и да стане все едно, че отиваш на почивка в София и отвсякъде ти ходят по главата? Дали все пак не трябва да има някаква мярка и кой може да прецени това?
там повечето ходят просто, защото е модерно... да не говорим, че една голяма група от посетителите на двата курорта ходят, всъщност, заради "богатия нощен живот"...
п.п. те сега вече Грийни ще ми се разсърди, като го знам как ме чете...
Грийни, бате, говорех за по-голямата част от посетителите на тези курорти... ти си едно приятно изключение!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light
На мен недостатъка в тази тема ми е че се ядосвам. А твоя, че демагогстваш. Понеже нито ти, нито пък аз обичаме етикетите, та да ти кажа какво имам предвид.Мнемозина написа: ...
Ама пак се ядосваш. И при това според мен не в правилната посока (с което рискувам да те ядосам още повече).
Чете ли тази статия?
Ти сега против инвестицията в ски курорти ли си или си за инвестицията в ски курорти. За правене на писти и лифтове или против? Понеже противоречиви примери ми даваш. Да не би всъщност протестите да са били защото на инвеститорите не се предлага достатъчно?
Статията я четох ядосано ухилен, както напоследък чета доста от нещата в Капитал.
Слалом от грешки
След цялото говорене за Витоша най-умните мисли все още са на двамата външни консултанти по управление на урбанизирани територии и зимни курорти Франсис Амп и Жан-Люк Транкар. Те бяха в София преди две години и половина, и то само за три дни. Но успяха да разберат елементарни неща: "Трябва да е ясно, че никой никога няма да дойде от друга държава или град, за да прекара една седмица на ски на Витоша", казаха те. Т.е. амбициите за мегакурорт, които има фирмата, собственик на лифтовете, са не само екологично несъобразни, но и икономически неоснователни.
Начи че са екологично несъобразени изобщо няма какво да говориме, тва си е ясно така ли? Няма експертизи, няма изобщо МОСВ тука в България? Или чакай да позная, подкупени са и са издали фалшива експертиза.
И след "икономически неоснователни" има едно срамежливо изреченийце За един софиянец обаче е добре да може да кара ски един или половин ден. Ама не беше ли идеята нещо за качеството на живот в София? За възможностите за почивка не само на Витоша ами и на Панчарево? Или става въпрос за това че ни е страх да не презастроим София и тя да заприлича на Банско?
Смехория, Мнемозина!
И умишлен вече пожар направиха инвеститорите тука толкова се натискат да правят писта. В Бистрица.
Примера с Чепеларе е много хубав, но не разбирам защо ти ми го даваш на мен, вместо да го дам аз на теб. Трябват пари и за да дойдат трябва да се предложат изгодни и улеснени условия. Се са.
В България има много места където може да се направят съоръжения за ски и аз предполагам че по- скоро чепеларския опит ще видим, нежели слънчевбрягския. Но тоя Слънчев бряг толкова много го развявате тука, че нито да го заобиколя нито да го прескоча. Банско също
Не, ти изобщо напоследък си ядосан, но то е нормално в тия жеги да се изнервя човек на тема "ски".
Не, не демагогствам изобщо. И не съм против инвестициите, а против липсата на контрол върху това, което може да бъде наречено "инвестиция".
Примерът с Чепеларе е такъв, какъвто е, защото общината е подходила разумно и умерено и без да изпуска нещата от контрол - и инвеститори все пак са се намерили, нали? И на тях никакъв космос не им е попречил.
В случая с Цеко и с Витоша очевидно изобщо не е така. И - затова ти пуснах статията - очевидно единствено нему от всичките зимни инвеститори пречи този точно закон. И имайки предвид наглостта му да изнудва по този начин, не очаквам на Витоша да се случи чепеларският сценарий. Това е.
Освен това според мен целият проблем със ските на Витоша и връзката с подобряването на качеството на живот в София е преекспониран. Всъщност какъв процент от хората в двумилионна София ходят на ски?
Не, не демагогствам изобщо. И не съм против инвестициите, а против липсата на контрол върху това, което може да бъде наречено "инвестиция".
Примерът с Чепеларе е такъв, какъвто е, защото общината е подходила разумно и умерено и без да изпуска нещата от контрол - и инвеститори все пак са се намерили, нали? И на тях никакъв космос не им е попречил.
В случая с Цеко и с Витоша очевидно изобщо не е така. И - затова ти пуснах статията - очевидно единствено нему от всичките зимни инвеститори пречи този точно закон. И имайки предвид наглостта му да изнудва по този начин, не очаквам на Витоша да се случи чепеларският сценарий. Това е.
Освен това според мен целият проблем със ските на Витоша и връзката с подобряването на качеството на живот в София е преекспониран. Всъщност какъв процент от хората в двумилионна София ходят на ски?
Panta rhei...
не, там по плановете е малкото язовирче дето да захранва искуствения снягGreen Light написа: И умишлен вече пожар направиха инвеститорите тука толкова се натискат да правят писта. В Бистрица.
от същата оназ рекичка дето заградиха за помпите
за да направи локва и дебит
някак си много встрани биеш на мен ми се струва
а ако погледнеш отвисоко, ще видиш че каузата е една
мъглата обвила внасянето на законите също една
вносителите- едни и същи, тия с папкането пак същите
докато тихомълком прокараха още един лобистки закон за "цигарените гилзи"
едното за акцизите
второто за "гилзите"
уникални за целия свят..забрани на съвършенно легален бизнес
ще откриеш и с просто око взаимосвързани връзки с други внесени и гласувани или предстоящи за гласуване простотии
както и закона за горите, за който е темата
посто битки на едно лоби с друго за кинти
а хората ходят по улиците, ходят да защитават прозрачността и адекватността на решенията, щото нъл родното правителство ни пази
и виждам как отказваш да го разбереш това, че не са нито за едните нито за другите
а са за едно съвсем друго нещо- ЗАКОННОСТ, ПРЕДВИДИМОСТ и ПРОЗРАЧНОСТ
т.е. по-австрийско така да го кажем
и на скиори и на т.н. еколози
ама требе и да се омешаш у "тълпата"..не да четеш у медиите
щот мое съ окаже у "тълпата" да са твоите най-близки приятели
и да защитават именно твоята теза, а ма балансирано -хем за инвеститорите хем за природата
ама някак си кривоизразена от медиите
заеби малко работата и се опитай да премисляш натрезво
ако един човек или организация може да затвори цяла една планина...значи нещо не е наред у държавата
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
- сър Айвънхоу
сигурен ли си, щото аз почвам вече да се съмнявам...WALL-E написа: щот мое съ окаже у "тълпата" да са твоите най-близки приятели
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao