Green Light написа:
В поетичните сентенции, често има приближение или пък обобщаване, така че заради красотата, да приемем нещата за верни, от нас да мине. Тук в това няма нищо неверно. И нищо преувеличено.
Децата ми са на 9 и на 13 години. Това е верно 100% за тях.
Дано да се справя с тия стъпки.
Едва сега имах възможност да ги изгледам. Благодаря!
И аз като теб това си помислих за себе си.
Аз нямах и нямам мечти, нито пък големи страсти, дано поне да стъпвам леко върху мечтите на децата си, а и върху чиито и да било мечти.
Прав е във всичко, разбира се. Но дадености има и в образованието и в нагласите на обществото и докато обществата се ръководят от политици и от интересите на богатите, на които им е нужна манипулируема и страхлива работна ръка, нищо няма да се промени. Кой променя образователните системи? Кой кове законите? Засега политиците. В кое общество, строй, ера и т.н. различните, свободните, търсещите смело себе, правещи грешки напук на догмите са били на почит, са били успяващи? В нито едно. Не говоря за изключенията, разбира се. Даже напротив - различните и вървящите срещу общоприетото, мислещите и търсещите все са мачкани, преследвани, неудобни, подигравани, докато накрая или обществото ги изплюе или схванат "правилата на играта" и започнат да се нагаждат или в много редки случаи извадят късмет някой да им подаде ръка да се реализират.
Тези, които дърпат конците на събитията и се възползват от тях нямат интерес децата ни да са свободни, да мечтаят, да се радват на различията си, имат интерес всички да сме хипнотизирани от догмите, другото е твърде опасно.