Образование изкуство артистичност

Все същите
Аватар
Green Light

Образование изкуство артистичност

Мнение от Green Light »

Искам да започна нова тема.

maggot написа:...Става от стола с листа, целува го щастливо и се покланя на публиката.
maggot написа: И всичкото това си е нейна идея - взе от мен идеята за нямата сценка, една нейна приятелка й беше предложила нещо да вкарат приятел дето се чуди как да помогне и ей го'в'на - стана. :lol:

Ако имате време - 20 минути, и желание ето една лекция от ТЕД. Тя е от 2006та година. Може би сте я гледали. Може и тук да е пускана, а аз да съм бил този без времето и желанието и да съм пропуснал. Но дори и да сте я гледали, дори и да сте говорили, заслужава си да повторите.
Темата(според мен) е "Безскрупулното разхищаване и унищожаване на огромните таланти на нашите деца"

Сър Кен Робинсън 1

Има и 2 оставям си го тук за да го догледам после.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

тъкмо щях да те питам къде е 2, че да гледам и него и видях че си го прибавил, мерси

иначе по темата нямам какво да кажа - безнадеждност ме е обзела от 1999 г. когато напуснах учителстването и не ме е напускала
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

shshtt написа:тъкмо щях да те питам къде е 2, че да гледам и него и видях че си го прибавил, мерси

иначе по темата нямам какво да кажа - безнадеждност ме е обзела от 1999 г. когато напуснах учителстването и не ме е напускала
Ми то май верно няма какво да се говори. Той каза всичко.
Много готин тоя сър.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Green Light написа:
shshtt написа:тъкмо щях да те питам къде е 2, че да гледам и него и видях че си го прибавил, мерси

Ми то май верно няма какво да се говори. Той каза всичко.
Много готин тоя сър.
готин, да.
хубаво говори, но какво от това? само констатира и препоръчва промяна
ама как да стане не казва

п.п. нали мнемо беше дала някакъв линк че намалили на половина часовете по изкуства - пеене, рисуване и физическо бе кво е тва бе!
не се интересувам от години
и децата като учеха /по точно нищо като не учеха/ по предметите по изкуствата - пак
майната му на всичко и всеки поединично да се спасява
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Лека полека ще станат повече тези хора. Може би няма да сме живи за да го видим, но ще се натрупа"критичната маса" и ще стане тая образователна революция.
Говори се за това, хората се интересуват и всеки има мнение. Започнало е.
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

В обществото, в което живеем, начините за намиране на информация са хиляди пъти повече и по-разнообразни, отколкото е било през миналия век. Тогава се е разчитало предимно на училището да предостави необходимите познания, които да могат да се ползват по-нататък в живота. Но вече е друго.
Трудно е да се промени една такава огромна структура и нагласа, като методите за образование. Проблема е световен и вече започва все по-ясно да се очертава. Много е лесно да говорим какво трябва да се случи, но ако вземат да ни накарат да помислим малко по-дълбоко на тема КАК да се случи, нещата започват да губят розовия си оттенък.
И докато онези, от които зависи бъдещето на образованието се наумуват как точно да го променят (а съм сигурна, че има хора които правят точно това) така че да отговаря на новото време и необходимостите на децата, единственото което ни остава е да изиграем своята роля на родители и виждайки искрицата в децата си, да й помогнем да се разпали. Да дадем всичко необходимо от себе си, децата ни да правят онова, което ги забавлява и развива, без да ги насилваме в посока, която ни се струва добра на нас самите.
Просто трябва да приемем, че децата ни знаят какво искат и да уважаваме мнението им. За сега това е напълно достатъчно за първа крачка. После, самите те ще направят промяната, за която ние нямаме време. :-)
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Хм. Ако всичко това човек го мисли по отношение на собствените си деца, е чудесно. И дори задължително.

Обаче в мащабите на човечеството не е съвсем така. Даже изобщо. Не образованието е виновно за липсата на творчество.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

maggot написа:...
Просто трябва да приемем, че децата ни знаят какво искат и да уважаваме мнението им. За сега това е напълно достатъчно за първа крачка. После, самите те ще направят промяната, за която ние нямаме време. :-)

Това е поемата, която прочете накрая. Много ми хареса.

HAD I the heavens’ embroidered cloths,
Enwrought with golden and silver light,
The blue and the dim and the dark cloths
Of night and light and the half light,
I would spread the cloths under your feet:
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams.

"Децата ни всеки ден постилат мечтите си в краката ни. Да стъпваме леко, защото тъпчем по мечтите им."

В поетичните сентенции, често има приближение или пък обобщаване, така че заради красотата, да приемем нещата за верни, от нас да мине. Тук в това няма нищо неверно. И нищо преувеличено.
Децата ми са на 9 и на 13 години. Това е верно 100% за тях.
Дано да се справя с тия стъпки.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Мнемозина написа:Хм. Ако всичко това човек го мисли по отношение на собствените си деца, е чудесно. И дори задължително.

Обаче в мащабите на човечеството не е съвсем така. Даже изобщо. Не образованието е виновно за липсата на творчество.
а кое е виновно за липсата на творчество?
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа: В поетичните сентенции, често има приближение или пък обобщаване, така че заради красотата, да приемем нещата за верни, от нас да мине. Тук в това няма нищо неверно. И нищо преувеличено.
Децата ми са на 9 и на 13 години. Това е верно 100% за тях.
Дано да се справя с тия стъпки.
Едва сега имах възможност да ги изгледам. Благодаря!
И аз като теб това си помислих за себе си.
Аз нямах и нямам мечти, нито пък големи страсти, дано поне да стъпвам леко върху мечтите на децата си, а и върху чиито и да било мечти.
Прав е във всичко, разбира се. Но дадености има и в образованието и в нагласите на обществото и докато обществата се ръководят от политици и от интересите на богатите, на които им е нужна манипулируема и страхлива работна ръка, нищо няма да се промени. Кой променя образователните системи? Кой кове законите? Засега политиците. В кое общество, строй, ера и т.н. различните, свободните, търсещите смело себе, правещи грешки напук на догмите са били на почит, са били успяващи? В нито едно. Не говоря за изключенията, разбира се. Даже напротив - различните и вървящите срещу общоприетото, мислещите и търсещите все са мачкани, преследвани, неудобни, подигравани, докато накрая или обществото ги изплюе или схванат "правилата на играта" и започнат да се нагаждат или в много редки случаи извадят късмет някой да им подаде ръка да се реализират.
Тези, които дърпат конците на събитията и се възползват от тях нямат интерес децата ни да са свободни, да мечтаят, да се радват на различията си, имат интерес всички да сме хипнотизирани от догмите, другото е твърде опасно. :bigsmile:
Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Още нещо ми хрумна.
Колко е прав той като казва, че образованието не трябва да е като индустриализацията, а като растениевъдството. Не всичко да е машини, а да се създадат условия като за цветя, които искат нужните им условия, за да разцъфтят. Аз се интересувам от растения и съм правила грешки с тях и знам, че ако имам еди какви си условия, ми трябват тези и тези цветя. Има цветя, които виреят само на сянка и влага, други, които обичат слънцето и дори сушата. Ако искаш хубава градина, трябва да познаваш цветята и да избираш такива като за твоите климат и други условия. В образованието искат да отглеждат само рози, примерно, професори, както казва той. Да гледат рози и на сянка, и в пустинята, и в планината. Култивират се рози без оглед на това, че природата има нужда от иглолистни, от полски цветя, от водорасли и прочие.
Друг проблем са преподавателите. Те трябва да са страстни градинари, а те не са. Те преподават "предмети", не преподават любов и знание, разбиране не преподават. Ако на определено място има нужда от преподаватели в някоя област, за целта трябва да се привличат хора, които познават и обичат работата си, занаята си, изкуството си, науката си, да им се плаща, за да предадат любов. А не да има учители, които да ходят на работа и да преподават "предмет".
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Градинарството е в малки мащаби, обаче. Трябва време, за да обърнеш Фнимание на всяко цвете, да помислиш къде какво да сложиш и т.н. Още повече, че при цветята знаеш предварително какво ще излезе още като го садиш. При дяцата не е така и трябва още повече време. ОбразУванието в момента е като интензивното земеделие - сеем огромни площи, пръскаме с раазни циди и гоним среден добив. Тук-таме по някое цвете избуява, докато някой не го отнскубне като плевел. Та така.
Самоцелно образование, покриване на норми и уеднаквяване.
И накъсаност. Час това, после час друго, това не успяхме в час ама вие ще си го видите в къщи, щото сега има друг час. Какво ли ще бъде ако се почне една тема, и се кара по-длъжко така. Примерно две седмици български, после малко физика и т.н.
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

vyara написа:Още нещо ми хрумна.

Друг проблем са преподавателите. Те трябва да са страстни градинари, а те не са. Те преподават "предмети", не преподават любов и знание, разбиране не преподават. Ако на определено място има нужда от преподаватели в някоя област, за целта трябва да се привличат хора, които познават и обичат работата си, занаята си, изкуството си, науката си, да им се плаща, за да предадат любов. А не да има учители, които да ходят на работа и да преподават "предмет".

преподавателите не преподават любов, скъпа Вяра...могат да преподават даден предмет с любов. И, моля те, недей слага всички под общ знаменател.

п.п недей сравнява учениците със цветя, а преподавателите - градинари, защото ако знанието се наливаше с лейка, то нямаше да има толкова простотия...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

fuego написа: преподавателите не преподават любов, скъпа Вяра...могат да преподават даден предмет с любов. И, моля те, недей слага всички под общ знаменател.

п.п недей сравнява учениците със цветя, а преподавателите - градинари, защото ако знанието се наливаше с лейка, то нямаше да има толкова простотия...
Ми като могат да го правят.
Аз хубаво сравнявам децата с цветя, според мен. Но дори и на едно цвете няма да му е достатъчна просто лейка вода. Дори на едно цвете са му нужни куп други неща. А на учителите им липсва основно любов, те не стават учители от любов към децата или от любов към знанието.
Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

vyara написа:
fuego написа: преподавателите не преподават любов, скъпа Вяра...могат да преподават даден предмет с любов. И, моля те, недей слага всички под общ знаменател.

Ми като могат да го правят.
Аз хубаво сравнявам децата с цветя, според мен. Но дори и на едно цвете няма да му е достатъчна просто лейка вода. Дори на едно цвете са му нужни куп други неща. А на учителите им липсва основно любов, те не стават учители от любов към децата или от любов към знанието.
а на децата им липсват родителите! защото, ако родителите бяха на нивото, което ти поставяш, децата нямаше да са пълни простаци и тъпанари!
и, като докараш магаре в училище, колкото любов да има преподавателя, не може човек да направи!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Оня с броня написа:
а на децата им липсват родителите! защото, ако родителите бяха на нивото, което ти поставяш, децата нямаше да са пълни простаци и тъпанари!
и, като докараш магаре в училище, колкото любов да има преподавателя, не може човек да направи!

хахахаха което си е така, така си е:rotfl24:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Това не е стария спор, деца-учители. Въпроса е, че не се насърчават танците. Ето това е въпроса. Не танцуат рок в час. Или поне не го правят правилно. Не се насърчава скачането. В час. Никой от нас не знае как правилно да скочи. Как би могъл да скочи най- далеч, на пръсти ли да седи, на пети ли, таза как да е. Как да скочим от високо, от покрив на покрив, от долу нагоре, да се покатеря на дърво, е такива работи. Как да си държа ръцете на валс. Как да модулирам гласа си при патос. Как да привлека вниманието на събеседниците при силна музика. Мога ли шепнешком да вледеня кръвта на аудиторията. Мога ли да направя интересен стол, чаша, прозорец...
Тука ще ги сложа въпросителните- ?????
Има много неща които може би съм можел, може би и децата ми могат. И какво "може би" има тука, те със сигурност могат какви ли не неща освен химия, есета и свойствата на триъгълниците. Това е просто 100%

Няма място да търсим вина. Не можем и да се справим с тази образователна революция. Единственото което можем е да вкараме тази муха в колкото можем повече глави. В главите на децата си.
И да внимаваме как стъпваме.
Тва мисля.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Green Light написа:Това не е стария спор, деца-учители. Въпроса е, че не се насърчават танците. Ето това е въпроса. Не танцуат рок в час. Или поне не го правят правилно. Не се насърчава скачането. В час. Никой от нас не знае как правилно да скочи. Как би могъл да скочи най- далеч, на пръсти ли да седи, на пети ли, таза как да е. Как да скочим от високо, от покрив на покрив, от долу нагоре, да се покатеря на дърво, е такива работи. Как да си държа ръцете на валс. Как да модулирам гласа си при патос. Как да привлека вниманието на събеседниците при силна музика. Мога ли шепнешком да вледеня кръвта на аудиторията. Мога ли да направя интересен стол, чаша, прозорец...
Тука ще ги сложа въпросителните- ?????
Има много неща които може би съм можел, може би и децата ми могат. И какво "може би" има тука, те със сигурност могат какви ли не неща освен химия, есета и свойствата на триъгълниците. Това е просто 100%

Няма място да търсим вина. Не можем и да се справим с тази образователна революция. Единственото което можем е да вкараме тази муха в колкото можем повече глави. В главите на децата си.
И да внимаваме как стъпваме.
Тва мисля.
:good:
Bella Ciao
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

vyara написа: А на учителите им липсва основно любов, те не стават учители от любов към децата или от любов към знанието.

ако на на учителите липсва любов, то тогава ще попитам, какво липсва на родителите?

п.п когато влезеш в образователната система и закони, тогава прави извод на кой какво липсва :-)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

fuego написа:
п.п когато влезеш в образователната система и закони, тогава прави извод на кой какво липсва :-)
Казва се "на кого". :bigsmile:
Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

vyara написа:
fuego написа:
Казва се "на кого". :bigsmile:
за теб е "на кой" :bigsmile:
Bella Ciao
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Публикувай отговор