До там ни докараха...

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Kent написа:...

ква им е далаверата на тея деца с дви думи, да им дават матурите, а на радотелите им.?
нали като си деБил, можеш да се котираш само в дебилариуми ...
демек - сериозно работа йок...
Цъ-цъ-цъ!:lol:
Само едно име - Дебелян Пеевси, за останалите "калинки" хич биля и дума няма да отварям.:-)

ОбразУвание и кариера>>>
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

на пеевски требе паметник да му дигнат
ибаси жертвата на ползу роду
.....
и на станишката
мавзолей:grin:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

глас в пустиня написа:
Класната ми беше биоложка. Обичам биологията! Географията също.
Благодаря!
Щастлива съм, когато някой каже, че обича тези предмети :bigsmile:
Ами....ние биолозите сме готини хора, дори колегите го признават...опссс...време за самореклама :winkw:
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Green Light написа:
fuego написа:Съвременни методи на обучение

Ако вместо нашите класици поставят ХАРИ ПОТЪР...няма да се чудя...
Аз ще се зарадвам.
Радвай се....щом те влече
Аватар
Глас в пустиня

Kent написа: .....
и на станишката
мавзолей:grin:
Като се има предвид, че е украинец - що па не! Тия там, от северните територии, са леко извратени на тая тема - почти некрофили.
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:

Аз ще се зарадвам.
Хари Потър!
Я си пОмисли пак!

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WktHtZCinL8

И ако сега кажеш, че нищо не ти трепва ще те заплюя в лицето.
Аватар
Глас в пустиня

fuego написа:
Green Light написа:

Аз ще се зарадвам.
Радвай се....щом те влече

Изборът между Ботев и властоимащите за мен е ясен!

"Ботев определи съдбата на българския човек и мястото му в света на историята и с това го направи смислен за самия него и задължителен за другите народи.

Тоя луд син всели в нас божествената си лудост... Неговият дух се понесе с песен и тревога над страната ни и стана небе на България. Като дъждовния облак тоя син в най-чист порив напои разораната пръст с алената си кръв и върху нея ведно с вятъра прошумя неговия стих, затрептя като копие, забито в жива плът.

Той опозна своя народ чрез сърцето си, и него даде, за да го запази от безсърдечните. Той даде на земята си своето име, а нас назова “свои братя невръстни”- да помним и да знаем и като него да мрем за тая чудно хубава и вечна майка земя.

Ще догорят ли запалените от поета надежди и ще стигне ли огънят на пламналия дух, обхванал простите народни души? Та какво са робството или свободата пред тоя огън и тая любов, които нямат начало, нито край. Без тях обаче смъртта и пустотата ще се вселят в сърцата ни, ще ни сковат и изпепелят, а ние ще обеднеем, па макар и всред най-тлъсто благоденствие. Ботев прие онемялата и заглъхнала земя от дедите ни, насели я и ожени за вековете, изяви българския човек, даде му път за изминаване, определи съдбата му и мястото в света на историята, и с това го направи смислен за самия него и задължителен за другите народи.

Без Ботев няма България! “ На тая робска земя” той стана небе, което я огрява и оплодява – самата нея и “свободния дух” на тия, които я работят. Той не пожела да направи повече, защото наистина няма по-велико от това да превърнеш въздишките му в стих, плача му в песен и страданието му в подвиг и саможертва!... И в най-облачните и бурни дни българската земя ще има своето слънце – Ботев!"

Из "Есе за Ботев" - Илия Бешков

Не махайте Ботев от читанките, господа. Вие се махнете от живота ни и от историята....
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

МОЯТА МОЛИТВА

О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове;

не ти, който си направил
от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил
роб да бъде на земята;

не ти, който си помазал
царе, папи, патриарси,
а в неволя си зарязал
мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът
да търпи и да се моли
и храниш го дор до гробът
само със надежди голи;

не ти, боже на лъжците,
на безчестните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,
защитниче на робите,
на когото щат празнуват
денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!
любов жива за свобода -
да се бори кой как може
с душманите на народа.

Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът,
в редовете на борбата
да си найда и аз гробът!

Не оставяй да изстине
буйно сърце на чужбина,
и гласът ми да премине
тихо като през пустиня!...

Христо Ботев
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Браво! Най-сетне някой да каже, че царят е гол :)

И аз навремето много се измъчих с таз Литература, дето я изучавахме в училище,
ние, обаче, поне имахме късмета да сме под съветско робство тогава, та изучавахме и руска литература, която, колкото и да ни е неприятно, си е класи над...:shy:, сега не знам, учи ли се?
Аватар
Глас в пустиня

Да премахнем Ботев - за да имаме време да четем Шпатов!

Не е ли малко високомерно?
Аватар
Nejimaki-dori

Мнение от Nejimaki-dori »

глас в пустиня написа:
Да премахнем Ботев - за да имаме време да четем Шпатов!

Не е ли малко високомерно?
Офф, престанете вече. Никой не е искал да маха Ботев, а да се заменят някои произведения с други. Сигурна съм, че повечето от вас, които скачате като ожилени нямате идея какво точно има в учебниците по литература. Предлагам да прочетете учебника за 8 клас и ще останете втрещени от това, което се учи.

П.П. И тия дето са в парламента и правителството все някога са учили Ботев и Вазов, като гледам ползата от това е точно никаква. :mad:
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Nejimaki-dori написа:
Офф, престанете вече. Никой не е искал да маха Ботев, а да се заменят някои произведения с други. Сигурна съм, че повечето от вас, които скачате като ожилени нямате идея какво точно има в учебниците по литература. Предлагам да прочетете учебника за 8 клас и ще останете втрещени от това, което се учи.

П.П. И тия дето са в парламента и правителството все някога са учили Ботев и Вазов, като гледам ползата от това е точно никаква. :mad:
И аз май съм на твоето мнение. Като прочетох заглавията на милите журналисти и аз подскочих. После обаче влязох да видя какво се маха и какво идва на негово място и не ми се видя чак пък толкова трагична картинката. Не с всичко съм съгласна, но колкото хора, толкова и критерии. За мен е страшно друго, всяко ново правителство, захваща реформа на учебния материал. Искам някой да започне реформата от поощряване на учителите, от създаване на добри условия в училищата и хиляди други подобни неща. При добри учители децата научават много без значение дали изучават Тютюн или Осъдени души. А с учителите, които ходят с нежелание на работа и цялата година, всеки ден Ботев да четат, все ще е тая.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Ако искаме децата да обичат Ботев, трябва да им го покажем така че да го разберат.
При мен се получи така:
Първо, разбира се, бяха приказките. После обаче не хванах Под игото, ами Винету. После, много ясно си спомням, че хванах Остров Тамбукту от Марко Марчевски и след това прегледах цялата ни библиотека за да търся нещо друго от него. Надух главата на нашите първо с откритието, че българските автори са върха и второ- къде са ни книгите на гения Марко Марчевски!!! Майка ми сигурно е била, защото на нея и писваше много по- бързо, отколкото на татко, та сигурно тя ми каза - бе що не вземеш Под игото? Какво викам е тва изчанчено име, бе?! Иго, глезотии, няма ли нещо пиратско? Иго- вика тя- е робство, става въпрос за турското робство, въстание, такива неща. И аз го хванах, и после подкарах и епопея на забравените. Само дето не съм знаел, че е Епопея на забравените и карах безразборно, та и до днес знам, че има вазови стихотворения, от които ти настръхват космите на врата, обаче не ние тук, ами и учителите по литература сигурно не знаят Волът, примерно или "От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак? Е там в падината, много е далеч"
"Вяра" на Вапцаров я учеше сестра ми и аз дочух това за ранена в сърцето пантера. Седнах с нея и го научих и аз. Сестра ми е 7 години по- голяма от мен, предполагам, че съм бил 2-3 клас, обаче от тоя момент до ден днешен чуя ли мерена реч, наострям слух. Или пък да видя.

Чел съм с удоволствие и Вазов, и Ботев, Талев, Мутафчиева, Димов, всичките съм ги чел, ОБАЧЕ ВЕЧЕ ИМАХ ИНЕРЦИЯ. БЯХ СЕ ЗАСИЛИЛ ВЕЧЕ.
Иначе не става.

П.П.
Специално - Майце си, едва ли самият Ботев би избрал за изучаване. Може би трябва, но не по литература, а по история, където става въпрос за живота и борбата му.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Nejimaki-dori написа: Офф, престанете вече. Никой не е искал да маха Ботев, а да се заменят някои произведения с други. Сигурна съм, че повечето от вас, които скачате като ожилени нямате идея какво точно има в учебниците по литература. Предлагам да прочетете учебника за 8 клас и ще останете втрещени от това, което се учи.

Не точно. Като за жабата, дето, ако я цопнеш в гореща вода, ще изскочи, но ако постепенно загряваш водата, ще се свари, без да се усети.
Изръсиха го, после, като видяха реакцията - грешка било. Същата история и със задължителното изучаване на турски, но там по неангажиращо пробваха реакцията във Фейсбук.

ПП на голяма част от тия, дето са в парламента, работата им е да схванеш как България е процъфтявала при турското управление и колко хубаво би било пак да е така.
Наздраве :cool:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Piqndurnik написа:
Nejimaki-dori написа: Офф, престанете вече. Никой не е искал да маха Ботев, а да се заменят някои произведения с други. Сигурна съм, че повечето от вас, които скачате като ожилени нямате идея какво точно има в учебниците по литература. Предлагам да прочетете учебника за 8 клас и ще останете втрещени от това, което се учи.

Не точно. Като за жабата, дето, ако я цопнеш в гореща вода, ще изскочи, но ако постепенно загряваш водата, ще се свари, без да се усети.
Изръсиха го, после, като видяха реакцията - грешка било. Същата история и със задължителното изучаване на турски, но там по неангажиращо пробваха реакцията във Фейсбук.

ПП на голяма част от тия, дето са в парламента, работата им е да схванеш как България е процъфтявала при турското управление и колко хубаво би било пак да е така.

Ами аз мисля, че сме сварени. Ако целта на сегашното образование е децата да намразят от сърце творчеството на Вазов и Ботев, значи готово. Успяхме!
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Green Light написа:Ако искаме децата да обичат Ботев, трябва да им го покажем така че да го разберат.
При мен се получи така:
Първо, разбира се, бяха приказките. После обаче не хванах Под игото, ами Винету. После, много ясно си спомням, че хванах Остров Тамбукту от Марко Марчевски и след това прегледах цялата ни библиотека за да търся нещо друго от него. Надух главата на нашите първо с откритието, че българските автори са върха и второ- къде са ни книгите на гения Марко Марчевски!!! Майка ми сигурно е била, защото на нея и писваше много по- бързо, отколкото на татко, та сигурно тя ми каза - бе що не вземеш Под игото? Какво викам е тва изчанчено име, бе?! Иго, глезотии, няма ли нещо пиратско? Иго- вика тя- е робство, става въпрос за турското робство, въстание, такива неща. И аз го хванах, и после подкарах и епопея на забравените. Само дето не съм знаел, че е Епопея на забравените и карах безразборно, та и до днес знам, че има вазови стихотворения, от които ти настръхват космите на врата, обаче не ние тук, ами и учителите по литература сигурно не знаят Волът, примерно или "От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак? Е там в падината, много е далеч"
"Вяра" на Вапцаров я учеше сестра ми и аз дочух това за ранена в сърцето пантера. Седнах с нея и го научих и аз. Сестра ми е 7 години по- голяма от мен, предполагам, че съм бил 2-3 клас, обаче от тоя момент до ден днешен чуя ли мерена реч, наострям слух. Или пък да видя.

Чел съм с удоволствие и Вазов, и Ботев, Талев, Мутафчиева, Димов, всичките съм ги чел, ОБАЧЕ ВЕЧЕ ИМАХ ИНЕРЦИЯ. БЯХ СЕ ЗАСИЛИЛ ВЕЧЕ.
Иначе не става.

П.П.
Специално - Майце си, едва ли самият Ботев би избрал за изучаване. Може би трябва, но не по литература, а по история, където става въпрос за живота и борбата му.
ох, с тоя Батак ме връхлетя спомен:lol:
майка ми щото е хубавица и много артистична, обича така всячески да се изявява и блести, и понеже аз като съвсем малка си бях послушна и умничка
та....
знам аз стихотворението за Батак естествено, и не само него наизуст в началното училище
и тя решава, че е добре да ме отличи и да го казвам пред цялото училище
ходя на уроци при една приятелка нейна артиска и въобще всичко е 6 с изключение на това, че съм изключително стеснителна и затворена и мразя всякакви публични изяви
и се започват мойте мъки по разчупването и моделирането на характера
безрезултатни
в гимназията захитрях и си режех пръстите само за да ме оставят на мира и да ен участвам в срочните продукции
за изпитите нямаше проблем щото са комисии, а не публика

та за Батак....
излизам аз да казвам стихотворението, огромна маса хора, сливат ми се
чувствам че умирам
нещо говоря не знам какво, ясно ми е че ако засека - край
мога да правя тези неща само несъзнателно
специално за изпити това не е начин да се почувстваш уверен и контролиращ ситуацията
е, правила съм и "чудеса" в това състояние, но усещането с нищо не се е променяло
не съм била аз и в съзнание
не контролирам нещото или себе си
и така - батак си беше батак си и остана
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Как така "рязала пръстите"?

Аз "Аз съм българче" казах на един 3ти март на някаква поляна беше. Сестра ми вика - представяй си че тва не са хора ами тикви. :-)

Бе арт личности сме ние с тебе!
Аватар
Глас в пустиня

Много неща могат да се кажат за нея и все ще са верни, но не може да и се отрече, че винаги е в десятката.

www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2086701
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:

Ами аз мисля, че сме сварени. Ако целта на сегашното образование е децата да намразят от сърце творчеството на Вазов и Ботев, значи готово. Успяхме!
Тук много се разсмях.

Сегашната програма по литература не е добра, вярно, но трябва да се върви в посока към олекотяване.
Но и при максимално олекотяване шансът децата да заобичат и отрано да разберат Вазов и Ботев не е много голям. Защото иначе олекотяване би значело опростяване.
На децата просто трябва да им се покаже, че това са важни хора, които са писали важни неща. Това на първо време естествено води до съпротива и омраза, но в добрия случай те се преодоляват след около... хм, между 10 и 40 години. :lol::lol::lol:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Green Light написа:

Тук много се разсмях.

Сегашната програма по литература не е добра, вярно, но трябва да се върви в посока към олекотяване.
Но и при максимално олекотяване шансът децата да заобичат и отрано да разберат Вазов и Ботев не е много голям. Защото иначе олекотяване би значело опростяване.
На децата просто трябва да им се покаже, че това са важни хора, които са писали важни неща. Това на първо време естествено води до съпротива и омраза, но в добрия случай те се преодоляват след около... хм, между 10 и 40 години. :lol::lol::lol:
Как би могъл да се олекоти един учебен материал без да се опрости?

Честно казано не мога да се отърва от чувството, че най- яростно се крещи от хора, които почти нищо не са чели от Ботев или Вазов.
Една репортерка на Дарик обърка Майце си с На прощаване. Аз я чух. Може би е било неволно, обаче нямаше коментари въобще(водещия беше Драго Симеонов и той вика, да, вика, от тая идиотия, която се случва, поне хората ще отворят да прочетат стихотворенията. Момичето май не се усети.). В най- разгорещения дебат, когато всички защитници на ценността на творчеството на Ботев са настръхнали, в репортаж по темата журналист прави грешка и това минава незабелязано.
И да я олекотиш, и да я утежниш, зелена да я боядисаш програмата по литература, по- зле не можеш да я направиш. По отношение на Ботев и Вазов става въпрос. Сега пред мен е препоръчителната литература за 8ми клас. Харесва ми много. Лилиев, Стратиев, Ивайло Петров - преди да се родя и след смъртта ми, изобщо мисля че са неща които ще събудят любопитството на моя човек. Например за Николай Лилиев стана лаф. Не че нещо се влюби в поезията, обаче му стана интересно какви ги върши тоя с думите.
Та за Ботев преди всичко пиша. И Вазов. За тия простаци.
Можеш ли да защитиш мястото на Майце си в програмата с това че са важни хора и да прескочиш омразата? Къде са му достойнствата на това стихотворение? Литературни имам предвид. С какво те хваща? Ти помниш ли го? Аз трябваше да го прочета според съвета на Драго Симеонов. А принципно Ботев би трябвало да направи впечатление на млад човек, нали? Точно Ботев, точно в бунтарската възраст. Е как го докарахме до там, че да преодоляват омрази. С Майце си го докараме, ето как. И с "долу ръцете от Ботев"
Долу ръцете от Ботев, пипайте другаде, деца, и там си търсете удоволствието.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Green Light написа:
Мнемозина написа:
Green Light написа:

Тук много се разсмях.

Честно казано не мога да се отърва от чувството, че най- яростно се крещи от хора, които почти нищо не са чели от Ботев или Вазов.
Една репортерка на Дарик обърка Майце си с На прощаване. Аз я чух. Може би е било неволно, обаче нямаше коментари въобще(водещия беше Драго Симеонов и той вика, да, вика, от тая идиотия, която се случва, поне хората ще отворят да прочетат стихотворенията. Момичето май не се усети.). В най- разгорещения дебат, когато всички защитници на ценността на творчеството на Ботев са настръхнали, в репортаж по темата журналист прави грешка и това минава незабелязано.
И да я олекотиш, и да я утежниш, зелена да я боядисаш програмата по литература, по- зле не можеш да я направиш. По отношение на Ботев и Вазов става въпрос. Сега пред мен е препоръчителната литература за 8ми клас. Харесва ми много. Лилиев, Стратиев, Ивайло Петров - преди да се родя и след смъртта ми, изобщо мисля че са неща които ще събудят любопитството на моя човек. Например за Николай Лилиев стана лаф. Не че нещо се влюби в поезията, обаче му стана интересно какви ги върши тоя с думите.
Можеш ли да защитиш мястото на Майце си в програмата с това че са важни хора и да прескочиш омразата? Къде са му достойнствата на това стихотворение? Литературни имам предвид. С какво те хваща? Ти помниш ли го? Аз трябваше да го прочета според съвета на Драго Симеонов. А принципно Ботев би трябвало да направи впечатление на млад човек, нали? Точно Ботев, точно в бунтарската възраст. Е как го докарахме до там, че да преодоляват омрази. С Майце си го докараме, ето как. И с "долу ръцете от Ботев"
абе... що не вземата изобщо да махнат литературата от учебния процес? за какво само ги тормозят децата... и без това не четат...
да сложат вмето това часове по комикси, филми по комикси, поп-фолк...
а и математиката за какво им е? по-добре е да се въведат часове по цени в МОЛ-а, марки дрехи, марки коли, марки аксесоари...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:

Виж, аз за образованието, средното, имам доста консервативни възгледи. За мен един учител не може в рамките на колко са там годините на трудовия си стаж през всеки Божи учебен ден да вдъхновява непрекъснато средно 30 деца и особено пубертети, които седят срещу него по задължение. Това и най-върховните ми учители не го успяваха, за по литература ти говоря, а имахме една просто невероятна. Слушахме я с отворена уста двама-трима, другите ако имаха тогава джиесеми, щяха да си джиткат из нета.
Във всеобщото образование просто трябва да има някакъв минимум, който децата трябва да научат. И той трябва да е такъв, че ако не всички, поне повечето да могат да го научат.
Всяко дете би могло да отскочи нагоре, но само при личен контакт между ученик и учител (или родител). Другото са либерални измишльотини, които изобщо не се съобразяват с никаква психология, най-малко пък с възрастова психология. Ти можеш ли това, което си направил с Лилиев и сина си да повтаряш ежедневно с куп деца и все различни?

Проблемът на сегашната програма не е в авторите, а в количеството техни произведения, на които трябва да се направи разбор - и съответно езикът, на който е направен този разбор в учебниците. За мен не би било проблем да се учат по-малко неща от Ботев, но да се учат спокойно и истински. И разбираемо за децата. Трябва да им се зададат възможности за мислене, а за това не е нужно да прочетат всичко изведнъж.
Аз самата, между другото, съм способна да объркам едно стихотворение на Ботев с друго, просто защото като малка ги четях винаги всичките и за мен те са си едно цяло. Същия проблем имам със симфониите на Онегер, които също винаги слушах всичките наведнъж.
Така че фалът на репортерката за мен не е чак толкова страшен.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа: Виж, аз за образованието, средното, имам доста консервативни възгледи. За мен един учител не може в рамките на колко са там годините на трудовия си стаж през всеки Божи учебен ден да вдъхновява непрекъснато средно 30 деца и особено пубертети, които седят срещу него по задължение. Това и най-върховните ми учители не го успяваха, за по литература ти говоря, а имахме една просто невероятна. Слушахме я с отворена уста двама-трима, другите ако имаха тогава джиесеми, щяха да си джиткат из нета.
Във всеобщото образование просто трябва да има някакъв минимум, който децата трябва да научат. И той трябва да е такъв, че ако не всички, поне повечето да могат да го научат.
Всяко дете би могло да отскочи нагоре, но само при личен контакт между ученик и учител (или родител). Другото са либерални измишльотини, които изобщо не се съобразяват с никаква психология, най-малко пък с възрастова психология. Ти можеш ли това, което си направил с Лилиев и сина си да повтаряш ежедневно с куп деца и все различни?

Проблемът на сегашната програма не е в авторите, а в количеството техни произведения, на които трябва да се направи разбор - и съответно езикът, на който е направен този разбор в учебниците. За мен не би било проблем да се учат по-малко неща от Ботев, но да се учат спокойно и истински. И разбираемо за децата. Трябва да им се зададат възможности за мислене, а за това не е нужно да прочетат всичко изведнъж.
Аз самата, между другото, съм способна да объркам едно стихотворение на Ботев с друго, просто защото като малка ги четях винаги всичките и за мен те са си едно цяло. Същия проблем имам със симфониите на Онегер, които също винаги слушах всичките наведнъж.
Така че фалът на репортерката за мен не е чак толкова страшен.
Не е страшен фалът, интересна(или страшна) е липсата на реакция от защитниците.

Иначе и аз като теб мисля по всичко което си написала. Трябва да се орежат смело произведения така че да остане една добра извадка от творчеството на тези автори. За отличен има нужда от отворена уста в час и самостоятелна подготовка, за добър и среден - каране по инерцията.

Аз не съм се старал да правя нещо с Лилиев. Единствено(и малко неправилно) извадих книгите от списъка и ги подредих. Той с огромна досада хваща по малко между игрите на компютъра. Представям си, че става горе- долу така. Вижда че е време да се прибирам, изкривява уста в досада, хваща книгата и подкарва. После аз като влеза, хвърля обилно прах в очите, цар е на това, и успокоен се връща в батълфилф хироу. А аз подхващам малкия.
Толко съм направил.

П.П. Впрочем ако имам някакво достойнство в учебния процес, тва е в олеко-опростяването му. От този опит говоря. Каквото му беше интересно поне малко, това чете в 7ми клас. Единственото, което съм направил е да си приказваме по темата. ( и да се караме заради Яворов- Славейков. Кво му хареса в Славейков на тоя човек?! Никакъв вкус, уж ми бил син!) Останалото - само супер задължителните части. Резултата е, че това което прочете си го знае и си го харесва. Мисля че тука уцелих.

П.П.П. По- горе реших да се майтапя и пак излезе, че съм се занимавал с преподаване на литература. Не съм. Единственото което съм правил е по скоро обратното- щом не ти харесва не го чети! Намери какво ти харесва(и дай да си лафим за него)

Щом при него може, сигурно може и при другите.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа: Не е страшен фалът, интересна(или страшна) е липсата на реакция от защитниците.

Иначе и аз като теб мисля по всичко което си написала. Трябва да се орежат смело произведения така че да остане една добра извадка от творчеството на тези автори. За отличен има нужда от отворена уста в час и самостоятелна подготовка, за добър и среден - каране по инерцията.

Аз не съм се старал да правя нещо с Лилиев. Единствено(и малко неправилно) извадих книгите от списъка и ги подредих. Той с огромна досада хваща по малко между игрите на компютъра. Представям си, че става горе- долу така. Вижда че е време да се прибирам, изкривява уста в досада, хваща книгата и подкарва. После аз като влеза, хвърля обилно прах в очите, цар е на това, и успокоен се връща в батълфилф хироу. А аз подхващам малкия.
Толко съм направил.

П.П. Впрочем ако имам някакво достойнство в учебния процес, тва е в олеко-опростяването му. От този опит говоря. Каквото му беше интересно поне малко, това чете в 7ми клас. Единственото, което съм направил е да си приказваме по темата. ( и да се караме заради Яворов- Славейков. Кво му хареса в Славейков на тоя човек?! Никакъв вкус, уж ми бил син!) Останалото - само супер задължителните части. Резултата е, че това което прочете си го знае и си го харесва. Мисля че тука уцелих.

П.П.П. По- горе реших да се майтапя и пак излезе, че съм се занимавал с преподаване на литература. Не съм. Единственото което съм правил е по скоро обратното- щом не ти харесва не го чети! Намери какво ти харесва(и дай да си лафим за него)

Щом при него може, сигурно може и при другите.
Може, но индивидуално.
И само при наличието на ограничителната досадна и скучна задължителна литература, която се иска в училище. Ако нямаш тази база за оттласкване, а искаш децата ти да бъдат поне минимално образовани, няма как да бъдеш толкова ларж.
Да оставиш всички деца да четат само каквото им е интересно - това не е образование. Те изобщо няма да искат да четат Ботев, а за Вазов така или иначе им трябва преводач. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа: Може, но индивидуално.
И само при наличието на ограничителната досадна и скучна задължителна литература, която се иска в училище. Ако нямаш тази база за оттласкване, а искаш децата ти да бъдат поне минимално образовани, няма как да бъдеш толкова ларж.
Да оставиш всички деца да четат само каквото им е интересно - това не е образование. Те изобщо няма да искат да четат Ботев, а за Вазов така или иначе им трябва преводач. :lol:
Сега пък аз се разсмях. Опряхме до качествата на учителите. И там край, защото разровиш ли го ще мирише и ще горчи, като отрова.
:lol:

Какво мислиш за протестите, опонентке? Аз мисля, че са психотерапия на примирени хора. Думите са на жена ми, но и аз мисля така. Заради 23% активност на варненци го реших.
Излизаме за да видим, че има и други като нас и да се почувстваме ок. Иначе, и 30те хиляди мислят и чувстват абсолютно същото, като останалите милиони. Няма какво да се реформира, няма кого да призовем, няма и за какво. Оставка- да, дано, защо не, така ще победи мимолетната нормалност. Но реформа? На какво?
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Green Light написа: Сега пък аз се разсмях. Опряхме до качествата на учителите. И там край, защото разровиш ли го ще мирише и ще горчи, като отрова.

Не, защото съм учител, но когато прочета или чуя нещо подобно, чак ми става весело...:-)

Защо обществото има толкова негативно отношение към учителите?

Качествата....там мирише, горчи, вони...като отрова...хм...
Нищо лично, но във всяко стадо има мърша, така, че не слагайте под общ знаменател всички...
Нима всички инженери, икономисти, лекари и прочие са най - компетентната част от обществото, а ние учителите едва ли не сме най - некадърните...айде стига, че ми е писнало от хора, които нямат представа от образование да дават оценки, мнения и заключения...
Не забравяйте, че и вас учители са ви учили и сте станали хора. Нека уважаваме всяка професия.

п.п да допълня само, че програмите НЕ само по БЕЛ трябва да бъдат променени, а по всеки един предмет....
миризмата идва откъм главата...

п.п 1 за пореден път се убеждавам, че НЕ може да искаме уважение от учениците, когато техните родители говорят негативно за нас...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

fuego написа:
Green Light написа: Сега пък аз се разсмях. Опряхме до качествата на учителите. И там край, защото разровиш ли го ще мирише и ще горчи, като отрова.

Нима всички инженери, икономисти, лекари и прочие са най - компетентната част от обществото,
сещам се за оня виц:
Един инженер казал:
- Като знам как завърших МЕИ-то, ме е страх да отида на лекар...

п.п. Всички съвпадения с имена, дати, професии и лица са случайни.
Bella Ciao
Аватар
Nejimaki-dori

fuego написа: Защо обществото има толкова негативно отношение към учителите?
Да бе, защо ли? Те и в Парламента се чудят какво толкова не им харесват хората, които протестират под прозорците им.
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Nejimaki-dori написа:
fuego написа: Защо обществото има толкова негативно отношение към учителите?
Да бе, защо ли? Те и в Парламента се чудят какво толкова не им харесват хората, които протестират под прозорците им.
същото се отнася и за лекарите....например, а примери - бол :-)
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Nejimaki-dori написа: Да бе, защо ли? Те и в Парламента се чудят какво толкова не им харесват хората, които протестират под прозорците им.
знаеш ли... много сте отворени това родителите, но, всъщност, вашите деца за нищо не стават... и за сметосъбиране...
иди в едно училище постой там един ден... пък и ако влезеш в някой час и се опиташ да преподаваш, тогава ще ти стане ясно това-онова...
а пък, евентуално, ако вземеш и се скараш на някой келеш, че се прави на интересен, бъди достатъчно търпелива, за да му излушаш псувните и после да се разпраяш с родителите му, които са убедени, че са отгледали ангелче небесно...
а, и да не забравим, когато му пишеш двойка на келеша, бъди готова на сериозна атака от страна на родителите, също така, ако келеша се окаже и детенце на някой богаташ с амбиции, гледай как ще се срещаш с директора на учлището, за да ти обясняват, че "детето много знае" и че "родителите са много важни за училището" и че " ще трябва да изпитваш детето отново, ама най-добре е направо да поправиш оценката"...

и, като се сблъскаш няколко пъти с това, сещаш ли се до колко ще ти пука за идиотчетата, знаейки, че взимаш заплтка от порядъка на 450 лева БРУТНИ!!!!

п.п. всички съвпадения на места, дати, родители и лица са напълно случайни!

п.п.п. а знаете ли защо в УНСС се изпитва САМО писмено? за да оставят следи кой колко знае... инак се чуват разни изказвания от сорта: "Аз всичко си казах, но той ме скъса, защото..." защото: а) искаше да му платя (ако е студент); б) искаше да спи смен (ако е студентка, независимо, че изглежда като баба Яга)...
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

а, и още нещо:
НЯМАТ ПРАВО ДА ПРЕТЕНДИРАТ ХОРА, КОИТО ЯСНО И ОТЧЕТЛИВО СА ЗАЯВИЛИ, ЧЕ СА ДАВАЛИ ПОДКУП!

първо се вижте в огледалото, ама добре се огледайте колко точно струвате и тогава давайте класификации на учителите...
Bella Ciao
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

fuego написа:

Не, защото съм учител, но когато прочета или чуя нещо подобно, чак ми става весело...:-)

Защо обществото има толкова негативно отношение към учителите?

Качествата....там мирише, горчи, вони...като отрова...хм...
Нищо лично, но във всяко стадо има мърша, така, че не слагайте под общ знаменател всички...
Нима всички инженери, икономисти, лекари и прочие са най - компетентната част от обществото, а ние учителите едва ли не сме най - некадърните...айде стига, че ми е писнало от хора, които нямат представа от образование да дават оценки, мнения и заключения...
Не забравяйте, че и вас учители са ви учили и сте станали хора. Нека уважаваме всяка професия.

п.п да допълня само, че програмите НЕ само по БЕЛ трябва да бъдат променени, а по всеки един предмет....
миризмата идва откъм главата...

п.п 1 за пореден път се убеждавам, че НЕ може да искаме уважение от учениците, когато техните родители говорят негативно за нас...
Имах предвид, че подобен разговор ще е неприятен.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Мнемозина написа: Може, но индивидуално.
Сега пък аз се разсмях. Опряхме до качествата на учителите. И там край, защото разровиш ли го ще мирише и ще горчи, като отрова.

Какво мислиш за протестите, опонентке? Аз мисля, че са психотерапия на примирени хора. Думите са на жена ми, но и аз мисля така. Заради 23% активност на варненци го реших.
Излизаме за да видим, че има и други като нас и да се почувстваме ок. Иначе, и 30те хиляди мислят и чувстват абсолютно същото, като останалите милиони. Няма какво да се реформира, няма кого да призовем, няма и за какво. Оставка- да, дано, защо не, така ще победи мимолетната нормалност. Но реформа? На какво?
Не, не до качествата на учителите, а до типове образование и до програмите за обучение.
Ще ти пиша и за протестите. Не сте прави вие с Бейби. И Айвънхоу не е прав, каквото и да мисли (после ще го прочета:grin:). Ама сега трябва да изляза. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Nejimaki-dori

сър Айвънхоу написа:
Nejimaki-dori написа: Да бе, защо ли? Те и в Парламента се чудят какво толкова не им харесват хората, които протестират под прозорците им.
знаеш ли... много сте отворени това родителите, но, всъщност, вашите деца за нищо не стават... и за сметосъбиране...
иди в едно училище постой там един ден... пък и ако влезеш в някой час и се опиташ да преподаваш, тогава ще ти стане ясно това-онова...
а пък, евентуално, ако вземеш и се скараш на някой келеш, че се прави на интересен, бъди достатъчно търпелива, за да му излушаш псувните и после да се разпраяш с родителите му, които са убедени, че са отгледали ангелче небесно...
а, и да не забравим, когато му пишеш двойка на келеша, бъди готова на сериозна атака от страна на родителите, също така, ако келеша се окаже и детенце на някой богаташ с амбиции, гледай как ще се срещаш с директора на учлището, за да ти обясняват, че "детето много знае" и че "родителите са много важни за училището" и че " ще трябва да изпитваш детето отново, ама най-добре е направо да поправиш оценката"...

и, като се сблъскаш няколко пъти с това, сещаш ли се до колко ще ти пука за идиотчетата, знаейки, че взимаш заплтка от порядъка на 450 лева БРУТНИ!!!!

п.п. всички съвпадения на места, дати, родители и лица са напълно случайни!

п.п.п. а знаете ли защо в УНСС се изпитва САМО писмено? за да оставят следи кой колко знае... инак се чуват разни изказвания от сорта: "Аз всичко си казах, но той ме скъса, защото..." защото: а) искаше да му платя (ако е студент); б) искаше да спи смен (ако е студентка, независимо, че изглежда като баба Яга)...
Не знаех, че си бил учител, мислех, че преподаваш на студенти. Както и да е. Не знам какво е в училище, но имам достатъчно учители в семейството, покрай тях познавам и много други такива, както и директори, психолози и всякакъв училищен персонал. И да, знам какво си говорят извън училище за децата, за родителите, а то е отвратително. Един от 10 е в някаква степен читав, останалите са с безумни претенции, без каквото и да е покритие. Не знаят езици, с компютрите са гола вода, но пък учениците за тях са "вчерашни лайна". Какво ответно отношение очакваш тогава?

П.П. Никой от учителите, които познавам, не взима брутна заплата 450 лв. Скоро стана на въпрос и сумата, която споменаха беше над 750 лв.

П.П.П. Никой не кара никого насила да седи на дъжавната копанка (която родителите пълнят) за мизерни пари, след като не му харесва. Да се преквалифицира и да отива в реалния сектор.

И да, имам право да изисквам от хората, на които им изкарвам хляба, а това включва всички в държавния сектор. Съжалявам, че не ти харесва, но това е реалния живот.
.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа:Не сте прави вие с Бейби. И Айвънхоу не е прав,:blum:
да бе, ние тоя виц го знаем:
- И ти не си прав, и майка ти не е права... :blum:
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Nejimaki-dori написа:
Не знаех, че си бил учител, мислех, че преподаваш на студенти. Както и да е. Не знам какво е в училище, но имам достатъчно учители в семейството, покрай тях познавам и много други такива, както и директори, психолози и всякакъв училищен персонал. И да, знам какво си говорят извън училище за децата, за родителите, а то е отвратително. Един от 10 е в някаква степен читав, останалите са с безумни претенции, без каквото и да е покритие. Не знаят езици, с компютрите са гола вода, но пък учениците за тях са "вчерашни лайна". Какво ответно отношение очакваш тогава?

П.П. Никой от учителите, които познавам, не взима брутна заплата 450 лв. Скоро стана на въпрос и сумата, която споменаха беше над 750 лв.

П.П.П. Никой не кара никого насила да седи на дъжавната копанка (която родителите пълнят) за мизерни пари, след като не му харесва. Да се преквалифицира и да отива в реалния сектор.

И да, имам право да изисквам от хората, на които им изкарвам хляба, а това включва всички в държавния сектор. Съжалявам, че не ти харесва, но това е реалния живот.
.
извинявай, ако си се познала в писанията ми! :blum:

не, не съм учител, но съм видял това-онова...
а последиците от домашното въпитание ги виждам и при студентите, както желанието им да учат... не коментирам знанията им от училищно време, защото нямат никакви такива, коментирам това, че се опитвам всячески да им обясня нещата, а те в това време си пишат пищовите по някой друг предмен, или ровят из интернета... предполагам, че това не е последствие от учителите преди мен, а от възпитанието, което би трябвало да са получили в къщи...

та... "къщата се крепи върху основите", а основите един човек получава в първите седем години...

та, завлението, че за всичко са виновни учителите няма основа... :bigsmile:
Bella Ciao
Аватар
Nejimaki-dori

сър Айвънхоу написа:
И в това, че родителите са виновни също. А за първите години, пак не си прав, защото повечето деца от малки за по ясли, градини, предучилищни групи. Както виждаш, по-голяма част от тези 7 години са прекарали в "педагогическа среда". :grin:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Nejimaki-dori написа:
сър Айвънхоу написа:
И в това, че родителите са виновни също. А за първите години, пак не си прав, защото повечето деца от малки за по ясли, градини, предучилищни групи. Както виждаш, по-голяма част от тези 7 години са прекарали в "педагогическа среда". :grin:
е, да де... захвърляте си децата на произволя на съдбата и после някой ви е виновен...
Bella Ciao
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Nejimaki-dori написа: ... Не знам какво е в училище, но имам достатъчно учители в семейството, покрай тях познавам и много други такива, както и директори, психолози и всякакъв училищен персонал. ...
.
Ха! Наш' за какво се сетих. Познавам едно семейство, в което всички са учители. Много стари приятели са ми. От Хюст... Хасково, де. :-)
Момчето е учител по кормуване и трудово, жена му е начална учителка, тъщата - гимназиална по БЕЛ, тъста- пак гимназиален не знам по какво. Брата на момичето също е учител, гаджето му- също! :-)))

Какво ще кажеш?

Всеки път след Гергьовден им викам, бе кой беше мейла на училището, че да пратя там снимките?
Винаги се хващат.
Публикувай отговор