До там ни докараха...

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Green Light написа:
Мнемозина написа:
Ама как пък го рече, че учителите стоят и гледат... ами нали точно те стачкуваха сума ти и време по едно време!
И какво помниш ти от тая стачка - че стачкуваха за пари. А те стачкуваха и за промени в програмите, но това никой не го чу и не го отрази - и ми казваш, че механизми за манипулиране на мнението срещу тях.
Като им дадоха парите, стачката свърши. Ето колко е била за програми.
Но отстъпвам.
Признавам, че е несправедливо да осъждам така.
Моята борба е борба за пари. В пари се мери и колкото повече, толкова по- добра работа работя. Не мога да осъждам на тая основа. А и не искам.
Ядосах ти се и после дадох на заден и се опитах да погледна на нещата другояче. Първите две изречения останаха и ги написах за да си личи.

Не може учителите да не искат реформи. Знам, че искат, няма нужда да ме убеждаваш. Бизнеса също иска. Всички искат. В България нещата не вървят.
Добре, какъв е начина? На думи поне? Поне тук, в този нет анклав да намерим съгласие червени, сини, родители, учители? М?
Протести ли?
Работна група? 400! са били литераторите предложили да отпадне майце си и да влезе колко си хубава на фотев. Аз не му намирам кусура на такова предложение, обаче тозия 400 за малко да ги уволнят! заради неграмотни истерици. С работна група не става. ТУК ДОРИ заради една недообяснена дума скачаме като тва няма да кажа, хехе, като много умни хора, дето не им се говори тихо, ето като какви.
Е?
Убийства?
Пет шест нулеви години?
Десетина?
Или да видим как ще го бъде все така и занапред, поне ще е смях с внуците.
Да, добрата стара тема:lol:

Ами за пари, разбира се. Кое му е лошото да стачкуваш за пари, не разбирам. То за друго стачкува ли се?
Толкова много и безрезултатно писах покрай тая стачка, че се отчаях :)))

Обаче около образованието много въпроси остават неизяснени, като например - каква е целта на образованието?
Какъв точно трябва да бъде крайния резултат, към който да се стремим? Трябва ли образованието да изгражда някакви личностни качества (ако да - кои точно?), или да се усвои един минимум от академични знания, или трябва всеки да излезе с някаква професия? Или и трите заедно?

На мен, ми изглежда странно, най-важният задължителен зрелостен изпит да е по БЕЛ. Това ли е, което децата трябва да знаят най-добре - да анализират литературни творби? А философия, психология, етика, социология, история, логика, математика, физика и т.н.? Който иска, ако иска?

Без да подценявам значението на българската литература, разбира се, давам си сметка, че идеята е, освен всичко друго, да се възпита и някакво национално самосъзнание, обаче...какво е да си национално самоосъзнат българин през 2013? Да мразиш Турция от преди 135г. ли? Да обичаш Русия? Да се бориш за свобода? Не искам да навлизам в теми табу - за Ботев и Левски, ама... все ми се искаше да има някакъв по-съвременен вдъхновяващ пример, нещо, което да не съдържа оръжие и насилствена смърт, с което можеш да живееш, да не се презираш, че си жив, опитвам се да кажа...:shy:

Както и да е - ако образованието ни беше проблема, щяхме да сме останали без проблеми вече :)
По-важният въпрос е, какво се случва с всички тези умни и мотивирани деца, които учат, борят се и побеждават, имат интелект, таланти и енергия,
и какво става после, къде изчезва всичко това?
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Амаранта написа:....
По-важният въпрос е, какво се случва с всички тези умни и мотивирани деца, които учат, борят се и побеждават, имат интелект, таланти и енергия,
Изнизва се през терминал 1 или 2 - в зависимост от възможностите.

То за това е и цялото щуране в момента - точно тези умни и мотивирани деца, които учат, борят се и побеждават, имат интелект, таланти и енергия искат да не ги запиляват по този начин.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

maggot написа:
Амаранта написа:....
Изнизва се през терминал 1 или 2 - в зависимост от възможностите.

То за това е и цялото щуране в момента - точно тези умни и мотивирани деца, които учат, борят се и побеждават, имат интелект, таланти и енергия искат да не ги запиляват по този начин.
не мисля че за мойте деца е много разумно на сяка цена да учат свръхактивно, да се борят въобще с някой , камо ли да побеждават. по приятен ми и скандинавския модел на образование. и в резултат на него хората там живеят повече, ако не превъртят де от кеф преди това.
мотивирани деца и мотивирани родители ми звучи дивашко. това е характерно за народите които наскоро /преди 150 години/ за влязли в ранглистата на цивилизованите за средновековна европа и сега искат да наваксат на всяка цена.
няма да стане.:-)
късаш си задника от четени и после бач и на 40 ти вече имаш бай пас, зашита язва, па си и гадно разведен / или не нспиш с мъжа си, съотв. жена си/ а пък и децата те плюят като те видят. въбоще си нямаш понятие ни къде е букелон или устра, ни как се сяда с гол гъз върху мидени черупки.
после умираш като куче в някой миризлива линейка.
и за ко беше цялата кондика, Господ да се напряга да ти вдъхне дух.:grin:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Да, прав си, Кенте, животът трябва да се живее с радост и лекота,

но аз имах предвид друго, например - имаш идеи, потенциал, хъс, енергия и прочее, отвътре ти иде, какво правиш? - Нищо! Седиш си и се учиш да вегетираш, ако не успееш - пак се поболяваш и пак същите последствия.

а по отн. на мотивираните родители - аз познавам хора, които са точно наобратно: "защо не ме натискаха нашите да уча?!" - имат си интелект и пр., ама никой не ги е напътствал, карали са я от ден за ден, скучали са, шляли са се, сега си дават сметка колко много време са пропилели за няма нищо, работят каквото им падне и преживяват мизерно някакси.

иначе по принцип нещата са ясни - още откак Буда е открил "средния път" :)))
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Kent написа: не мисля че за мойте деца е много разумно на сяка цена да учат свръхактивно, да се борят въобще с някой , камо ли да побеждават. по приятен ми и скандинавския модел на образование. и в резултат на него хората там живеят повече, ако не превъртят де от кеф преди това.
мотивирани деца и мотивирани родители ми звучи дивашко. това е характерно за народите които наскоро /преди 150 години/ за влязли в ранглистата на цивилизованите за средновековна европа и сега искат да наваксат на всяка цена.
няма да стане.:-)
късаш си задника от четени и после бач и на 40 ти вече имаш бай пас, зашита язва, па си и гадно разведен / или не нспиш с мъжа си, съотв. жена си/ а пък и децата те плюят като те видят. въбоще си нямаш понятие ни къде е букелон или устра, ни как се сяда с гол гъз върху мидени черупки.
после умираш като куче в някой миризлива линейка.
и за ко беше цялата кондика, Господ да се напряга да ти вдъхне дух.:grin:
Уф, и аз го мразя това "мотивирани деца". А пък "мотивирани родители" - тройно.
Децата според мен трябва да учат така, че да бъдат любопитни към света през целия си живот и след периодите на перманентните купони да не се оставят да им се сплуят мозъците и душите. Не за да "бъдат успешни" (щото това е повече Божа работа и няма много връзка с ученето).
Аз поне за моите деца това искам. И затова приветствам ученето на всякакви безсмислени от една практична гледна точка глупости.
Panta rhei...
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Амаранта написа:

Ами за пари, разбира се. Кое му е лошото да стачкуваш за пари, не разбирам. То за друго стачкува ли се?

Има много проблеми в образователната система.
Учителите не искат да решават само собствените си проблеми, а такива, които касаят всички нас.
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

сър Айвънхоу написа:
Green Light написа:
е, те това, или е опит за манипулация, или пълна неосведоменост!

НЕ, НЕ им дадоха парите. стачката се провали, защото:
1. не намери подкрепа от другите
2. синдикатите, както винаги, се оказаха курви...
След стачката от 2007 г. (тотално провалена от синдикатите) не се вдигнаха учителските заплати, а бяха въведени тотални простотии в образованието! Къде в обществения сектор има договаряне на заплатите...? Да не говорим за диференцираното заплащане...? Що се отнася до провала на стачката: 90 % от обществото беше настроено срещу учителите!!!
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Амаранта написа:На мен, ми изглежда странно, най-важният задължителен зрелостен изпит да е по БЕЛ. Това ли е, което децата трябва да знаят най-добре - да анализират литературни творби? А философия, психология, етика, социология, история, логика, математика, физика и т.н.? Който иска, ако иска?
ами.. :-) погледни го от тая гледна точка: за да се изразш правилно по "философия, психология, етика, социология, история, логика, математика, физика и т.н.", не ти ли трябват първо средствата за изразяване и умението да се анализира :winkw:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

fuego написа: След стачката от 2007 г. (тотално провалена от синдикатите) не се вдигнаха учителските заплати, а бяха въведени тотални простотии в образованието! Къде в обществения сектор има договаряне на заплатите...? Да не говорим за диференцираното заплащане...? Що се отнася до провала на стачката: 90 % от обществото беше настроено срещу учителите!!!

Е как да нямаше? Учителската стачка искаше нещо като 30%, а МОН тогава министър беше Вълчев отпусна 20%. След това стачката свърши. През цялото време докато траеше, а това беше почти месец и половина учебно време, продължи именно този дебат- за програми и реформи ли стачкуват учителите, за качествена оценка(атестцаия) на колегите си ли, или за повсеместно увеличение. Това са моите спомени. Спомням си, че след отстъпката на МОН, Янка Такева поиска увеличение на издръжката на ученик. Преди това Вълчев беше увеличил размера на сумата на купоните за хранене в стола и предстоеше да се обсъжда увеличение на бюджетите. Въпреки очевидната липса на идея, Такева искаше нищо да не се променя освен сумата на ученик. Увеличиха я. С 40лв, ако не ме лъже паметта. В интерес на истината разколебавам се в спомените си кое увеличение беше първо и кое второ, както и в точните цифри, но след тях стачката свърши.
Това ме разочарова, защото означаваше че кадърни и некадърни продължават рамо до рамо. Сигурен съм, че е разочаровало и теб. Както и 90% от обществото.

Ще потърся в интернет някакви статии от тогава, но според мен това няма голямо значение. Желание за реформа липсва, това е проблема. Желание от страна на учителите техни колеги да бъдат изгонени, кураж от министерството да защити реформа в програмите и подкрепа за това от гилдията.
Е такива неща.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Green Light написа:
fuego написа: След стачката от 2007 г. (тотално провалена от синдикатите) не се вдигнаха учителските заплати, а бяха въведени тотални простотии в образованието! Къде в обществения сектор има договаряне на заплатите...? Да не говорим за диференцираното заплащане...? Що се отнася до провала на стачката: 90 % от обществото беше настроено срещу учителите!!!

Е как да нямаше? Учителската стачка искаше нещо като 30%, а МОН тогава министър беше Вълчев отпусна 20%. След това стачката свърши. През цялото време докато траеше, а това беше почти месец и половина учебно време, продължи именно този дебат- за програми и реформи ли стачкуват учителите, за качествена оценка(атестцаия) на колегите си ли, или за повсеместно увеличение. Това са моите спомени. Спомням си, че след отстъпката на МОН, Янка Такева поиска увеличение на издръжката на ученик. Преди това Вълчев беше увеличил размера на сумата на купоните за хранене в стола и предстоеше да се обсъжда увеличение на бюджетите. Въпреки очевидната липса на идея, Такева искаше нищо да не се променя освен сумата на ученик. Увеличиха я. С 40лв, ако не ме лъже паметта. В интерес на истината разколебавам се в спомените си кое увеличение беше първо и кое второ, както и в точните цифри, но след тях стачката свърши.
Това ме разочарова, защото означаваше че кадърни и некадърни продължават рамо до рамо. Сигурен съм, че е разочаровало и теб. Както и 90% от обществото.

Ще потърся в интернет някакви статии от тогава, но според мен това няма голямо значение. Желание за реформа липсва, това е проблема. Желание от страна на учителите техни колеги да бъдат изгонени, кураж от министерството да защити реформа в програмите и подкрепа за това от гилдията.
Е такива неща.

Това излезе първо:
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1119219

Учителските синдикати отчитат като свой успех, че са извоювали повишението на работните заплати с 18% от 1 ноември на 152 хил. души, работещи в средното образование, но това повишение било недостатъчно.

По същия начин е недостатъчно повишението на издръжката на един ученик от 933 лева на 1151 лева. Синдикатите настояват тя да стане 1381 лв. през 2008 г.

Единният стачен комитет обяви също, че при приемането на бюджета на страната за 2008 г. от Народното събрание ще бъде проведен национален протестен митинг, чрез който учителите искат да защитят реформите в образованието.

По- нагоре пише, че от 28 области, само в Бургас искат стачката да продължи.
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

сменяш навсякъде в текста "учител" с "родител" и си е 100% съвпадение, нали?
just perfect
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

bead_ написа:
сменяш навсякъде в текста "учител" с "родител" и си е 100% съвпадение, нали?
разбира се bead, как не се сетих по - рано....добре, че има "редактори" за да стане 100% - но съвпадение :-)
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Що бе, това не е лошо? Не знаех, че вече нямало инспектори в часовете....
Ми то тогава директорът само коли и беси. Опасно е така.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

shshtt написа:
не е лошо ли? ти, явно, не си влизала в час при сегашните ученици! те и за ученици не стават, ама ще им дават права да оценяват учителите...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

shshtt написа:
До сега в българската и в световната история е нямало такава "ситуация". Думата "ученик" означава някой, който знае малко или нищо по даден предмет, да отиде да получи и усвои правилно информацията, която му липсва от съответния експерт/учител. Т.е. не може нищо незнаещият да дава оценка на един професионалист и експерт, който е показал знанията си и е оценен от други експерти, гарантиращи неговата подготовка.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

fuego написа:
shshtt написа:
До сега в българската и в световната история е нямало такава "ситуация". Думата "ученик" означава някой, който знае малко или нищо по даден предмет, да отиде да получи и усвои правилно информацията, която му липсва от съответния експерт/учител. Т.е. не може нищо незнаещият да дава оценка на един професионалист и експерт, който е показал знанията си и е оценен от други експерти, гарантиращи неговата подготовка.
Официално може и да е нямало такова оценяване, но е факт че учениците го правят. И оценката им се носи от уста на уста и е истинсакта визитка за учителя и училището. Те могат да оценяват преподаването, учителя като педагог, защото са единствените които имат поглед върху цялостната му работа. Едно е да се докарваш пред директора, инспектора и родителите на родителска среща и съвсем друго методично и ежедневно да работиш добре и да поддържаш ниво.
Но е много трудно, съгласна съм. Предполагам, че те притеснява, че няма да са обективни. 10 да не са, другите 20 ще са.
На мен ми харесва идеята.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

сър Айвънхоу написа:
shshtt написа:
не е лошо ли? ти, явно, не си влизала в час при сегашните ученици! те и за ученици не стават, ама ще им дават права да оценяват учителите...
Ами нещо все пак трябва да се направи. От управленска гледна точка това е ок, защо да не работи и в училище?
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

shshtt написа:
сър Айвънхоу написа:
Ами нещо все пак трябва да се направи. От управленска гледна точка това е ок, защо да не работи и в училище?
не бъркай управленската гледна точка с изпуснатите ученици...
Bella Ciao
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

сър Айвънхоу написа:
shshtt написа:
сър Айвънхоу написа:
не бъркай управленската гледна точка с изпуснатите ученици...
Айвън, прекрасно ме разбираш, не ми се води спор за самия спор в момента:bigsmile:
Питай някой психолог или педагог и ще ти го обясни. Малко по малко ще станат по отговорни, а и ако и ред и правила има и се спазват ще го бъде.
Да не говори пък за ползите от обратната връзка за самия учител, а оттам и за целия уч.процес.
Аватар
Nejimaki-dori

Мнение от Nejimaki-dori »

Много висока оценка :)
Оценка за преподавателите отдавна може да се дава, ама кой да си направи труда да провери.
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Nejimaki-dori написа:Много висока оценка :)
Оценка за преподавателите отдавна може да се дава, ама кой да си направи труда да провери.
Между другото, единственият коментар към оценките дава прекрасен поглед относно грамотността на ученика, който е поставил оценката! Останалите, може би, дори и толкова не могат да пишат... горките... :mad:
Bella Ciao
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Nejimaki-dori написа:Много висока оценка :)
Ние тези форуми ги знаем :-)
Ако искаш мога да ти дам още няколко такива :-)
Във всеки един от тях ( освен оценяване на учители от ученици ), колеги качват решени тестове за входно, изходно ниво или текущ контрол, презентации, доклади и много друга информация по всеки един предмет, изучаващ се от 1 - ви до 12 - ти клас, само че...кой да си направи труда да влезе, да прочете и да се подготви :-)
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Green Light написа:

Но отстъпвам.
"ГОЛЕМИТЕ" заплати на учителите към дата 01.01.2013
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

fuego написа:
До сега и в българската, и в световната история е имало много такива ситуации.
Направо тръпки ме побиха от това, което си написала. Мислиш ли, че ти няма какво да научиш от учениците си?
Училището на сина има такъв сайт с оценка на учителите. И аз бях изненадана, но оценките в повечето случаи отговарят на истината. Един ученик в 10-ти клас вече има достатъчно опит, за да сравни и прецени кой как си предава материала, кой какво изисква и какво остава в главата му накрая.
Шът хубаво е писала надолу, напълно споделям нейното мнение.
Наистина децата са ужасни, лично аз не бих ги издържала и за 10 минути, но пък има учители, които имат подход и успяват. В края на миналата учебна година лично отидох да благодаря на две от учителките на сина ми (по литература и английски), защото наблюдавах през годината какво и как се случва в часовете им. Прекрасно е, че все още има такива учители.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

латрево потомствената си начална класна радко и йоана я боготворят. БОГОТВОРЯТ бе. има си учители и инжинери тука в българия стойностни, готвачи и кенефджии и комбайнери, военни и полицаи, съпруги и патоанатоми... аз познавам все такива. ама има и такива дето ревът нон стоп.

а децата ко, нима на киряк стефчов му е било по лесно да ...интервюира геройчетата на вазов. ко ли си е мислил чиляка /пардон литературния герой/:grin:

п.п. учителя не е абсолютист ибаси, не живеем в абсолютното уважение. нито лекаря, нито програмиста, нито дори комшийката с която ходихме на нуди плажа, е достойна за абсолютно уважение / и с жена ми де/.
респекта и уважението на подрастващите изрудчета са тънкости които се заслужават и печелят като ...дори повече от златен медал на каквато и олимпиада.

п.п. една даскалка на йоана от прогимназията още ги събира и ги води на плаж лятото разни моми и наболи пубери и ги черпи със сладолед и душеспасителни беседи.

голямо вайкане ей. часовника тиктака:lol:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Kent написа:латрево потомствената си начална класна радко и йоана я боготворят. БОГОТВОРЯТ бе. има си учители и инжинери тука в българия стойностни, готвачи и кенефджии и комбайнери, военни и полицаи, съпруги и патоанатоми... аз познавам все такива. ама има и такива дето ревът нон стоп.

а децата ко, нима на киряк стефчов му е било по лесно да ...интервюира геройчетата на вазов. ко ли си е мислил чиляка /пардон литературния герой/:grin:

п.п. учителя не е абсолютист ибаси, не живеем в абсолютното уважение. нито лекаря, нито програмиста, нито дори комшийката с която ходихме на нуди плажа, е достойна за абсолютно уважение / и с жена ми де/.
респекта и уважението на подрастващите изрудчета са тънкости които се заслужават и печелят като ...дори повече от златен медал на каквато и олимпиада.

п.п. една даскалка на йоана от прогимназията още ги събира и ги води на плаж лятото разни моми и наболи пубери и ги черпи със сладолед и душеспасителни беседи.

голямо вайкане ей. часовника тиктака:lol:
страшен си, бе Кенте :) убиваш ме :)
жив и здрав и умната из планините тилилейски :)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Kent написа:
п.п. учителя не е абсолютист ибаси, не живеем в абсолютното уважение. нито лекаря, нито програмиста, нито дори ....
Като се знам какъв съм инженер, та ме е страх да отида на лекар.
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

latrevw написа: Направо тръпки ме побиха от това, което си написала. Мислиш ли, че ти няма какво да научиш от учениците си?
Училището на сина има такъв сайт с оценка на учителите.
Не разбирам само едно...защо всичко написано в тази тема, вие сравнявате с вашите деца?!?!

Има деца, които са за пример и можем да извлечем поука от техните действия. За съжаление, този процент не е голям.
Не се оплаквам от професията си, нито се страхувам от оценяването.
Споделям наблюдения, които са ежедневие при немалък процент от подрастващите.
Никъде не съм писала, че вашите деца са лоши.
Щом съм ви засегнала и приемате нещата лично, то ще споделям само хубавите ситуации от училището.

п.п да подчертая само, че същото се получава и на педагогически съвещания с инспектори и експерти, хора, които НИКОГА не са влизали в час и нямат опит в преподаването, но, затова пък знаят да правят учебни програми, които ние, даскалите, трябва да прилагаме на практика....

п.п 2 не се сърдете, че децата ви са натоварени с куп излишни неща и голяма натовареност в училище, защото когато се "оплачем", веднага ни контрират, че в....?.... училище, учителите се справят и са възхитени от учебните програми. Що ли се посочва само едно от хилядите училища в България?!?!
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

fuego написа:
latrevw написа: Направо тръпки ме побиха от това, което си написала. Мислиш ли, че ти няма какво да научиш от учениците си?
Училището на сина има такъв сайт с оценка на учителите.
Не разбирам само едно...защо всичко написано в тази тема, вие сравнявате с вашите деца?!?!

Има деца, които са за пример и можем да извлечем поука от техните действия. За съжаление, този процент не е голям.
Не се оплаквам от професията си, нито се страхувам от оценяването.
Споделям наблюдения, които са ежедневие при немалък процент от подрастващите.
Никъде не съм писала, че вашите деца са лоши.
Щом съм ви засегнала и приемате нещата лично, то ще споделям само хубавите ситуации от училището.

п.п да подчертая само, че същото се получава и на педагогически съвещания с инспектори и експерти, хора, които НИКОГА не са влизали в час и нямат опит в преподаването, но, затова пък знаят да правят учебни програми, които ние, даскалите, трябва да прилагаме на практика....

п.п 2 не се сърдете, че децата ви са натоварени с куп излишни неща и голяма натовареност в училище, защото когато се "оплачем", веднага ни контрират, че в....?.... училище, учителите се справят и са възхитени от учебните програми. Що ли се посочва само едно от хилядите училища в България?!?!
не, не съм се обидила. най-нормалното е дам пример с моите деца, защото за това имам наблюдение. освен това не смятам, че моите са за пример, напротив, смятам, че са средно ниво, т.е. нормални, без особени таланти и изяви. Знам, че повечето са много зле, знам, че са непоносими, но и ме е страх, когато някой си помисли, че е експерт и знае много и затова не е необходимо друг да му казва какво да прави или да го оценява.
интересно ще ми е да споделиш и хубава ситуация от твоето училище.
ясно ми е, разбира се, че проблемите са повече, че те тормозят теб и всички учители, че ви е много трудно да работите. за съжаление, почти във всяка професия е така. в момента. много бих искала всеки учител да си прави програмата и да не зависи от такива, спуснати отгоре. голям проблем е всичко в образованието. идеята ми е, че трябва да се справяме някак си, с минимални поражения. все ми се ще да вярвам, че ако човек обича професията си, няма да спре да търси начин. личните ми наблюдения са, че децата се правят на голямата работа, но и самите те биха искали да имат диалог с учителите. и в крайна сметка уважават голяма част от тях.
казвала съм го и преди тук, нашите деца, сега, сегашното поколение, се чувстват загубени и объркани, те биха искали подкрепа. но са идиотчета и сигурно е много трудно да ги предразположиш и да ги освестиш. родителите сме много важни тук. аз се опитвам да помоагам на учителите от вкъщи, дано и те се опитват да помогнат на мен в училище.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ти в работите на ЕС не се бъркай!
Bella Ciao
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

сър Айвънхоу написа:
Не се бъркам и не искам да се бъркам...
Само да попитам, като си толкова компетентен, защо в държава като Испания, не се учи ЗИП български?
Нали са в ЕС...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

fuego написа:
сър Айвънхоу написа:
Само да попитам, като си толкова компетентен, защо в държава като Испания, не се учи ЗИП български?
Нали са в ЕС...
защото Испания не я подготвят за микс-зона на ЕС...
Bella Ciao
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

сър Айвънхоу написа:
fuego написа:
сър Айвънхоу написа: ти в работите на ЕС не се бъркай!
Нали са в ЕС...
защото Испания не я подготвят за микс-зона на ЕС...
а Гърция и Италия?
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

fuego написа:
а Гърция и Италия?
те са друга бира...
Bella Ciao
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

сър Айвънхоу написа:
fuego написа:
а Гърция и Италия?
те са друга бира...
ми...Наздраве тогава! :)

вместо добро утро, ще си казваме селам алейкум....доколкото мога да цитирам арабски :)
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

fuego написа:...
Нали са в ЕС...
В Каталуния се изучава каталан успоредно с испанския. А в страни които са вън от ЕС се получава и това -> varna.topnovini.bg/node/55829 Повод за национална гордост - А? :winkw: Странно, как така, това което желаем за себе си не го даваме на други! С какво едно образовано турче ще е по-опасно от неграмотен циганин да речем? Всъщност в Испания, във всеки по-голям град има и български училища - частни, доброволни, съботно-неделни, но училища.
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

глас в пустиня написа:
fuego написа:...
Нали са в ЕС...
В Каталуния се изучава каталан успоредно с испанския. А в страни които са вън от ЕС се получава и това -> varna.topnovini.bg/node/55829 Повод за национална гордост - А? :winkw: Странно, как така, това което желаем за себе си не го даваме на други! С какво едно образовано турче ще е по-опасно от неграмотен циганин да речем? Всъщност в Испания, във всеки по-голям град има и български училища - частни, доброволни, съботно-неделни, но училища.
Не ми обяснявай за Испания, защото оставих 10 години от живота си там :)
Знам за съботно - неделните училища, защото съм преподавала в такова.
Едно е да преподаваш в доброволно училище роден език, друго е да се въведе родния език на даден емигрант в чужда държава.
Освен Каталуния, като автономна област, която посочваш, където се изучават само ДВА часа испански, всяка област в Испания има свой език. Каталуния - каталан, Галисия - гайего, Валенсия - валенсиано, Андалусия - андалуски и т. н...на всякъде има само по два часа испански.

п.п Живяла съм в Каталуния цели три години и добре знам какво се учи там :) за съжаления не е успоредно изучаването на двата езика :)
Публикувай отговор