Да, добрата стара тема:lol:Green Light написа:Като им дадоха парите, стачката свърши. Ето колко е била за програми.Мнемозина написа:
Ама как пък го рече, че учителите стоят и гледат... ами нали точно те стачкуваха сума ти и време по едно време!
И какво помниш ти от тая стачка - че стачкуваха за пари. А те стачкуваха и за промени в програмите, но това никой не го чу и не го отрази - и ми казваш, че механизми за манипулиране на мнението срещу тях.
Но отстъпвам.
Признавам, че е несправедливо да осъждам така.
Моята борба е борба за пари. В пари се мери и колкото повече, толкова по- добра работа работя. Не мога да осъждам на тая основа. А и не искам.
Ядосах ти се и после дадох на заден и се опитах да погледна на нещата другояче. Първите две изречения останаха и ги написах за да си личи.
Не може учителите да не искат реформи. Знам, че искат, няма нужда да ме убеждаваш. Бизнеса също иска. Всички искат. В България нещата не вървят.
Добре, какъв е начина? На думи поне? Поне тук, в този нет анклав да намерим съгласие червени, сини, родители, учители? М?
Протести ли?
Работна група? 400! са били литераторите предложили да отпадне майце си и да влезе колко си хубава на фотев. Аз не му намирам кусура на такова предложение, обаче тозия 400 за малко да ги уволнят! заради неграмотни истерици. С работна група не става. ТУК ДОРИ заради една недообяснена дума скачаме като тва няма да кажа, хехе, като много умни хора, дето не им се говори тихо, ето като какви.
Е?
Убийства?
Пет шест нулеви години?
Десетина?
Или да видим как ще го бъде все така и занапред, поне ще е смях с внуците.
Ами за пари, разбира се. Кое му е лошото да стачкуваш за пари, не разбирам. То за друго стачкува ли се?
Толкова много и безрезултатно писах покрай тая стачка, че се отчаях :)))
Обаче около образованието много въпроси остават неизяснени, като например - каква е целта на образованието?
Какъв точно трябва да бъде крайния резултат, към който да се стремим? Трябва ли образованието да изгражда някакви личностни качества (ако да - кои точно?), или да се усвои един минимум от академични знания, или трябва всеки да излезе с някаква професия? Или и трите заедно?
На мен, ми изглежда странно, най-важният задължителен зрелостен изпит да е по БЕЛ. Това ли е, което децата трябва да знаят най-добре - да анализират литературни творби? А философия, психология, етика, социология, история, логика, математика, физика и т.н.? Който иска, ако иска?
Без да подценявам значението на българската литература, разбира се, давам си сметка, че идеята е, освен всичко друго, да се възпита и някакво национално самосъзнание, обаче...какво е да си национално самоосъзнат българин през 2013? Да мразиш Турция от преди 135г. ли? Да обичаш Русия? Да се бориш за свобода? Не искам да навлизам в теми табу - за Ботев и Левски, ама... все ми се искаше да има някакъв по-съвременен вдъхновяващ пример, нещо, което да не съдържа оръжие и насилствена смърт, с което можеш да живееш, да не се презираш, че си жив, опитвам се да кажа...
Както и да е - ако образованието ни беше проблема, щяхме да сме останали без проблеми вече :)
По-важният въпрос е, какво се случва с всички тези умни и мотивирани деца, които учат, борят се и побеждават, имат интелект, таланти и енергия,
и какво става после, къде изчезва всичко това?