та те болонезето /то при мен не се получава винаги еднакво, щот ползвам квот имам под ръка/
за
половин литър
начи у тоя сезон резнах 10 сантима праз /от бялото до корена/, една малка глава стар лук
ситни се и се слага в дълбока тенджурка с 50 млл олио
понеже си бях взел некъф луканков салам нарязан за бургери, но количеството се оказа доста
та гледах и него да го оползотворя- 2 резена пак на ситно - иначе се ползва бекон ..но какъвто и саламец да сложите ще стане
заедно с лука и малко черен пипер се задушава под капак за да излезе водата и мазнеца
щом омекне лука, се слага каймата 250 гр, 2 ситно нарязани скилидки чесън и минимално количество чушка,
морков, целина и т.н. -каквото имате, аз например ползвах остатъците от буркан с туршия резнати ситно
тук вмятам, че си бях взел 8 кИфтета готови барабар с подправки замесени кат за скара
ама понеже не ми се ядяха 3-ти ден пак кифтета, та се сетих за болонезето и метнах останалите 4 кифтета - към 250 гр.
и като за мусака се раздробява с шпатула докато се пържи в останалите продукти и се смесва с тях
на ситни трошички, като побелее каймата сте готови
сипвате равна кафена лъжичка червен пипер, разбърквате и веднага
угасяте готвенето с около 50 гр вино /аз ползвам червено, но е все тая/
изсипвате сока от 1 купешки или домашен буркан цели домати и прибавяте примерно 2 от тях без обелките,
резнати на ситно или омачкани и добавяте кафена лъжичка захар да утрепе киселинността
сипвате чубрица на око, 1 кубче бульон /или само сол на вкус но най-накрая като е готов соса/ , малко сос чили или къри ако искате да е леко пикантно и още черен пипер
оставяте да къкри на много малък огън, разбърквате през 15 мин, да не изгори по дъното доматйето
вари се към 2 часа, ако много се сгъстява- доливате по малко винце /на мен примерно ми отидоха още 50 млл/
от бавното варене разправят е цялата вкусотия на соса
от там нататък е ясно- правите си спагетите
сервирате и сипвате от соса
или
омешвате спагетите у тенджурата със соса да си попият докато са още топли
понеже не си заслужава при мен да правя сос за 2 порции, останалото количество разпределих в кутийки и като изстине ще го скрия във фризера за следващи посегателства над гастрономическите ми възможности

и както казах- 2 порции, едната си я сервирах със соса отделно, втората порция спагетини ги
метнах да попият соса директно у тенжурата за ядене утре
та те

Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...