КУЛИНАРНА

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа:когато се прибереш вкъщи след бой със снежни топки няма нищо по-хубаво от чаша топъл домашен шоколад. за моите деца и братовчедите - общо 6 хлапета ми трябват литър врящо прясно мляко, в което да сваря с непрекъснато бъркане две лъжици какао с връх, три лъжици пудра захар, две равни лъжици царевично нишесте, две лъжици сухо мляко, един натрошен млечен шоколад и щипка сол. котлонът е на най-ниска степен и са нужни не повече от 3-4 мин. става гъст и вкусен, с хубав плътен цвят, ако ползвате добро какао, а ако не ви се намира следва да замените млечния шоколад с шоколад с 80% какао.
Направих го, но не стана. Или поне мойта банда не го възприе. Нишестето разваляло вкуса.

(Отделно некадърното ми изпълнение, де. Всичко стана на бучки и се изкривих цяла сутрин с една цедка и чаена лъжичка...)

Ще опитам без нишесте и пак ще пиша. Много ме тормози да има тема без мое участие.
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Green Light написа:
bead_ написа:когато се прибереш вкъщи след бой със снежни топки няма нищо по-хубаво от чаша топъл домашен шоколад. за моите деца и братовчедите - общо 6 хлапета ми трябват литър врящо прясно мляко, в което да сваря с непрекъснато бъркане две лъжици какао с връх, три лъжици пудра захар, две равни лъжици царевично нишесте, две лъжици сухо мляко, един натрошен млечен шоколад и щипка сол. котлонът е на най-ниска степен и са нужни не повече от 3-4 мин. става гъст и вкусен, с хубав плътен цвят, ако ползвате добро какао, а ако не ви се намира следва да замените млечния шоколад с шоколад с 80% какао.
Направих го, но не стана. Или поне мойта банда не го възприе. Нишестето разваляло вкуса.

(Отделно некадърното ми изпълнение, де. Всичко стана на бучки и се изкривих цяла сутрин с една цедка и чаена лъжичка...)

Ще опитам без нишесте и пак ще пиша. Много ме тормози да има тема без мое участие.
Нещо много по- лесно Зелений... Кутийка маскарпоне, един черен шоколад...
На ултра хипер бавен огън ги смесваш... ако не ти е сладко добавяш мед... пишеш специална тема за благодарности..

1-2-3 - като в телешоп :)
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

itcome написа:
Нещо много по- лесно Зелений... Кутийка маскарпоне, един черен шоколад...
На ултра хипер бавен огън ги смесваш... ако не ти е сладко добавяш мед... пишеш специална тема за благодарности..

1-2-3 - като в телешоп :)
Непрекъснато се образовам аз в тоя живот.
Маскарпоне
Това е защото съм любознателен сигурно. Или неграмотен.
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

ТОРТА С КРОАСАНИ

Продукти:

3 пакета мини кроасани. Най-добре да са с различни вкусове - крем брюле, шоколад, крем шампанско.

Смлени орехи за поръсване - около 150-200 грама. Ако не обичате орехи, можете и да настържете отгоре 1 шоколад.

За крема "Ванилия":

1 литър прясно мляко

100 гр. масло

3-4 ванилии

4 яйца

1 ч. чаша захар

1 ч. чаша брашно, може да се замести и с нишесте "Ванилия".

Приготвяне:

Снабдяваме се с една форма за торта с падащо дъно. Правим крема, като:

Слагаме млякото да се стопли на котлона, най-добре в млековарка. Когато е достатъчно топло, в него слагаме захарта. В отделен съд разбиваме яйцата, добавяме нишестето или брашното и ванилиите, маслото. Когато млековарката започне да свири или млякото даде признаци на завиране, намаляваме котлона и в млякото изсипваме на тънка струйка сместа от яйца, нишесте и масло. Бъркаме до посиняване. Шегичка! Бъркаме с телена бъркалка до сгъстяването на крема. Махаме го от котлона, преди да е станал твърде гъст. Важното е докато е още горещ, да се започне реденето на тортата.

На дъното слагаме съвсем малко от крема, разстиламе хубаво с най-обикновена лъжица. Нареждаме първия ред кроасани - едните с някакъв крем. Заливаме отгоре с крема "Ванилия". Най-хубава работа за това върши обикновеният кухненски черпак. Когато кроасаните са добре покрити с крем, нареждаме и втория ред - тези с шоколад, пак заливаме с крем "Ванилия". На последния ред нареждаме третия пакет мини кроасанчета и пак заливаме с остатъка от крема "Ванилия". Размазваме го хубаво с лъжицата и отгоре поръсваме със смлени орехи и/или настъргваме шоколад.

Пъхаме тортата в хладилника и след има-няма 5-6 часа можем спокойно да я нарежем.

Ако пък майките ви или бабите ви правят сладко от вишни, череши, боровинки или къпини, не се колебайте на всеки ред кроасани да слагате и по малко сладко. Тортата ще стане още по-вкусна.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

fuego написа:ТОРТА С КРОАСАНИ
а така! милост нямате с мнемо:lol::lol::lol:
обаче много ми хареса рецептата че е лесна и за трифон зарезан ще я направя

мнемо, я дай и твоята, плийз, че за 8 март да съм подготвена:cool:
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

shshtt написа:
fuego написа:ТОРТА С КРОАСАНИ
а така! милост нямате с мнемо:lol::lol::lol:
шът, споко, аз също трябва да започвам диета, но кога??? :bigsmile:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Фуего, големите пакети с мини-кроасани или малките имаш предвид?
звучи супер съблазнително тази торта, удавих се в лиги по никое време на денонощието. Може би вдругиден ще я спретна за рождения ден на дядо.
ама лесно ли се реже тортата, не се ли разкъсват и разтеглят кроасанченценценцата така че парчетата да се обезформят?
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

уинди, зависи каква е формата ти...
ако е нормална кексова, то от малките пакети...
няма проблем с рязането, като бисквитената торта, но с кроасани.
няма да я режеш същия ден, а да престои едно денонощие в хладилник за да се стегне...
лесна е за изпълнение :bigsmile:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:

искам да те видя с цедката! как си направил бучки изобщо?!? ти си талант.

п.п. за по-лесно можеш просто да им направиш мляко с какао :winkw:
just perfect
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

те тука за бульони от рицар ка са праи..

:blum: :harhar:
аз почвам спагети -болонезе
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Лесна шоколадова торта

продукти:

200 гр.шоколад
1 бр.ванилия
125 млолио
2 бр.яйца
85 гр.какао
350 бр.пудра захар
225 гр.брашно тип 500
1.50 ч.л.бакпулвер
1.50 ч.л.сода бикарбонат
250 млкраве прясно мляко
200 мл сметана течна

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса и намажете две тавички от по 20-22 см с олио.

2.В дълбока купа смесете всички съставки и разбъркайте с дървена лъжица или миксер.

3. Разпределете сместа в тавичките.

4. Блатовете се пекат около 25-35 минути, докато забучена дървена клечка в средата излиза суха.

5. Готовите блатове оставяме да се охладят и през това време приготвяме ганаша. В касерола затопляме сметаната и шоколада на ниска температура, докато се разтопи последният.

6. Махаме от котлона и бием, докато се сгъсти. Може да добавите малко масло, ако сметаната не е маслена.

За да се охлади по-бързо ганашът и да стегне, потапям касеролата в друг съд със студена вода

п.п може да се опече един блат, след като изстине се разрязва на две с остър нож или конец
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

та те болонезето /то при мен не се получава винаги еднакво, щот ползвам квот имам под ръка/
за половин литър
начи у тоя сезон резнах 10 сантима праз /от бялото до корена/, една малка глава стар лук
ситни се и се слага в дълбока тенджурка с 50 млл олио

понеже си бях взел некъф луканков салам нарязан за бургери, но количеството се оказа доста
та гледах и него да го оползотворя- 2 резена пак на ситно - иначе се ползва бекон ..но какъвто и саламец да сложите ще стане
заедно с лука и малко черен пипер се задушава под капак за да излезе водата и мазнеца

щом омекне лука, се слага каймата 250 гр, 2 ситно нарязани скилидки чесън и минимално количество чушка,
морков, целина и т.н. -каквото имате, аз например ползвах остатъците от буркан с туршия резнати ситно
тук вмятам, че си бях взел 8 кИфтета готови барабар с подправки замесени кат за скара
ама понеже не ми се ядяха 3-ти ден пак кифтета, та се сетих за болонезето и метнах останалите 4 кифтета - към 250 гр.
и като за мусака се раздробява с шпатула докато се пържи в останалите продукти и се смесва с тях
на ситни трошички, като побелее каймата сте готови

сипвате равна кафена лъжичка червен пипер, разбърквате и веднага
угасяте готвенето с около 50 гр вино /аз ползвам червено, но е все тая/
изсипвате сока от 1 купешки или домашен буркан цели домати и прибавяте примерно 2 от тях без обелките,
резнати на ситно или омачкани и добавяте кафена лъжичка захар да утрепе киселинността
сипвате чубрица на око, 1 кубче бульон /или само сол на вкус но най-накрая като е готов соса/ , малко сос чили или къри ако искате да е леко пикантно и още черен пипер

оставяте да къкри на много малък огън, разбърквате през 15 мин, да не изгори по дъното доматйето
вари се към 2 часа, ако много се сгъстява- доливате по малко винце /на мен примерно ми отидоха още 50 млл/
от бавното варене разправят е цялата вкусотия на соса

от там нататък е ясно- правите си спагетите
сервирате и сипвате от соса
или
омешвате спагетите у тенджурата със соса да си попият докато са още топли

понеже не си заслужава при мен да правя сос за 2 порции, останалото количество разпределих в кутийки и като изстине ще го скрия във фризера за следващи посегателства над гастрономическите ми възможности :lol:
и както казах- 2 порции, едната си я сервирах със соса отделно, втората порция спагетини ги
метнах да попият соса директно у тенжурата за ядене утре
та те :cool:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Икономични понички

продукти:

1 пак.ванилия
1 пак.бакпулвер
2 с.л.олио
1 бр.яйца
1 к.ч.захар
200 мл. краве прясно мляко
200 гр.брашно тип 500

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва меко тесто и се разточва лист с дебелина 0,5 см.
С чаша се изрязват кръгчета - големи, а в средата с по-малка чаша по-малки.
Почиват 20 мин. и се пържат в горещо олио
Поръсват се с пудра захар или шоколадов топинг.

Много са вкусни!
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Продукти:

300 мл - хладко прясно мляко
2 с.л - захар
1/2 пак - прясна мая
щипка сол
200 мл - масло + мас
3 ч.ч - брашно
локум

Изображение
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

fuego написа: Изображение
:blink::roll: никога не съм виждала такова нещо!
:good:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Semiramis написа:
fuego написа: Изображение
:blink::roll: никога не съм виждала такова нещо!
:good:
:-)
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Изображение

Изображение

Продукти:

1. Един голям пакет бишкоти
2. 400 гр. заквасена сметана
3. 400 гр. сметана "Hopla''
4. 1 пакетче желатин

Заквасената сметана се разбива с пудра захар на вкус. Течната сметана се бие на гъст крем. Двете сметани се смесват и към тях се прибавя разтопения желатин. Полученият крем се разделя на две. В едната част се сипват едро нарязани ягоди, а в другата част почистени от костилките череши. Подреждането става в тавичка с падащ борд с диаметър 26-28 см.. Бишкотите се потапят леко в сок от компот и се нареждат първо правите бишкоти. След това се нареждат останалите по дъното на тавата. Сипва се единия крем. Отново се нареждат бишкоти и се завършва с втория крем. Украсата е пожелание. Прави се бързо и лесно, но трябва да престои поне 12 часа в хладилник.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

СКАЛИЧКИ

ПРОДУКТИ:

250 г чаени бисквити
100 г счукани орехи
125 г разтопено масло
пудра захар на вкус
3 с.л. какао
3 с.л. ром

ЗА ГЛАЗУРАТА:

100 г натурален шоколад
кокосови стърготини

Натрошаваме бисквитите на много ситно. Смесваме ги с орехите, захарта, какаото, маслото и рома.Разбъркваме много добре, докато се смесят продуктите. След това загребваме от сместа и с две ръце оформяме във формата на конус. Ако сместа стане прекалено течна или суха, и скаличките се разпадат, добавете още бисквити или масло.

За глазурата - разтопяваме шоколада на водна баня.С помощта на супена лъжица обливаме всяка скаличка.Когато шоколадът започне да стяга, поръсваме скаличките обилно с кокосови стърготини. Съхраняваме скаличките на хладно.

Изображение
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Вчерашното ми творение :-)
Торта Наполеон...

Изображение
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

fuego написа:Вчерашното ми творение :-)
Торта Наполеон...

Изображение
снимките не трябва ли задължително да вървят с рецепта. искам да кажа, ако не с почерпка поне с рецепта :grin:
just perfect
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Green Light написа:

опитай варианта прост и лесен
от руски магазин купи т.нар сгущонка - сгъстено мляко /подсладено е/
в консервна кутия е прибавяш само какао и разбъркваш
безупречен течен шоколад - било топъл или студен
ако ти се вижда гъст или твърде сладък може да се добави пр.мляко при затоплянето
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

bead_ написа:
fuego написа:Вчерашното ми творение :-)
Торта Наполеон...

Изображение
снимките не трябва ли задължително да вървят с рецепта. искам да кажа, ако не с почерпка поне с рецепта :grin:
Ето, по тази рецепта направих тортата:

http://lussisworldofartcraft.blogspot.c ... -cake.html
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

из хасковско-българският разговорник

ЙЕГНЕШКУ ЗА ВЛИДЕНЬ

1 бутчи или 5 джуланя.Бая пресен сугань с перки. Кълцън кът за фитки.
1 лъ’ица черен пуперь,1 капица парлив пуперь,Пулин чеша шарлань,Уда на фкус,Соль - ай тъй колкот за цвят.Къръщис’ъ са и са ръга ф хурната. Печеть докът е готоу.Ко искът’ вриз, сварьте си башка. Я нещъ!
Йежте го под хасмата на фералък. Яката въри с бири.Ъм сва й. Наздрай!!!
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Глас в пустиня написа:из хасковско-българският разговорник

ЙЕГНЕШКУ ЗА ВЛИДЕНЬ

1 бутчи или 5 джуланя.Бая пресен сугань с перки. Кълцън кът за фитки.
1 лъ’ица черен пуперь,1 капица парлив пуперь,Пулин чеша шарлань,Уда на фкус,Соль - ай тъй колкот за цвят.Къръщис’ъ са и са ръга ф хурната. Печеть докът е готоу.Ко искът’ вриз, сварьте си башка. Я нещъ!
Йежте го под хасмата на фералък. Яката въри с бири.Ъм сва й. Наздрай!!!
баси сложната рецепта. за разчитане.
just perfect
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

рецепта от едно романче, приема ли се?

Ето още един любим на римляните десерт, който е още по-лесен…

Праскови в бяло вино

Попари прасковите с вряла вода, за да ги обелиш по-лесно, нарежи ги в дълбок съд, поръси ги със захар и ги залей с червено вино. Готови са за ядене след един час в хладилника.

Ще се чуем по-късно, като си легнеш. О — няма да ти трябва лъжица.

само чакам сезона на прасковите!
just perfect
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

bead_ написа:рецепта от едно романче, приема ли се?

Ето още един любим на римляните десерт, който е още по-лесен…

Праскови в бяло вино

Попари прасковите с вряла вода, за да ги обелиш по-лесно, нарежи ги в дълбок съд, поръси ги със захар и ги залей с червено вино. Готови са за ядене след един час в хладилника.

Ще се чуем по-късно, като си легнеш. О — няма да ти трябва лъжица.

само чакам сезона на прасковите!
уау!:cool:
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Изображение

Питка с кашкавал

Продукти:

Брашно - 800 гр.
Прясно мляко - 250 мл.
Мая - 20 гр.
Масло - 60 гр.
Яйца - 4 бр.
Сол - 15 гр
Захар - 5 гр.
Настърган кашкавал - 200 гр.

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено мляко и с малко пресято брашно се прави кашичка, която трябва да втаса. С 3 яйца и 1 белтък, 30 г разтопено масло, сол и останалото пресято брашно се замесва меко тесто, което също трябва да втаса.

2.Малка част от тестото се отделя, а от останалото се разточват 6 кори, намазват се с разтопено масло и се слагат една върху друга. Изрязват се 16 триъгълника.

Изображение

3.Всички триъгълници се поръсват с кашкавал и се навиват на кифлички, които се подреждат в намаслена тава и по средата се натискат с дървено шишче. Празните пространства се запълват с топчета от останалото тесто.

Изображение

4.Питката втасва около 1 час. Намазва с разбит жълтък, и се пече на 180 градуса за 40 минути.
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Привет Мили хора,

Как се приготвят буркани с пуешко месо...

п.п.
Питам сериозно! :)
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

http://margatyna.blogspot.com/2011/10/blog-post_29.html
Например.

"Пуешко месо в буркани

Пуешкото месо (6 кг.) сварих на два пъти в тенджера под налягане за 40 минути с лук, целина, морков, дафинов лист, черен пипер и сол. Обезкостих и разпределих в бурканите. Долях от бульона и затворих с капачки, след което ги херметизирах за още 30 мин."
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

МЕСЦЕ – КРЕХКО ОТ БУРКАН

http://www.domashenjurnal.bg/index.php/ ... /4672.html
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

itcome написа:Привет Мили хора,

Как се приготвят буркани с пуешко месо...

п.п.
Питам сериозно! :)
задължително ползвай маслоустойчиви капачки
и стерилизация на бурканите ок.2ч
като това е за вариант запържване на месото до непълна готовност
без добавка на вода
като е добре в съда, който ще се пържи да не се добавя олио в началото,
а примерно от мазнината на пуешкото или др.животинска мазнина

но така приготвено, месото после е перфектно както за директна консумация, така и за готвене на всичко
а малкото течност, която е вътре нежно се желира след изстиване
месото има плътност и не е като сварено разпадащо се на конци

п.п. почти не ям месо напоследък. закусих 2 лъж. покълнал слънчоглед :grin:
Ф.Песоа

Аватар
itcome

Мнение от itcome »

А масло?
Ако добавя масло ще се развали ли в буркана?
Кожичките оставям ли ги?
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

itcome написа:А масло?
Ако добавя масло ще се развали ли в буркана?
Кожичките оставям ли ги?
маслото прегаря бързо
ако нямаш др.мазнина и малко олио, колкото отначалода не залепва месото по съда за пържене ще свърши работа
после то отпуска течност

да, остави ги
Ф.Песоа

Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Благодаря! Да видим как ще се справим уикенда :)
Кърти, чисти, извозва...
Публикувай отговор