snowprincess написа:Gaspode написа:snowprincess написа:"целият смисъл на свободата на словото е свободата да можеш да обидиш"
Мен са ме учили, че винаги трябва да имаш предвид последствията. И, ако не си готов да поемеш последствията от това, което правиш, просто не го правиш.
Да се защитава само една свобода някак не ми звучи свободно. Или всички свободи са гарантирани, или няма свобода. И се връщаме пак до това къде свършва свободата...
Ту би континюед, щото ме тормозят тук с работа гадовете... :)
човек има избор между учтивост-честност
учтивостта е съпроводена от емоционална реакция на страх
честността се свързва с откровеност и винаги има риск от агресивно поведение
Абе има разлика между честност и обида и между учтивост и, да кажем, политкоректност. Честност е да наричаш майката - майка и бащата - баща. Обида е до наричаш двамата татковци педерасти, примерно.
Прочетох и статията. Някак глупава ми се види. Религията не била човек, виждаш ли. То и хомосексуализЪма не е човек. Но педераст, казано на конкретен човек, е обидно за него, нали?
И аз също не схващам хумора в това Мохамед да я де свинско. Може би от страх...
Свободата на словото, според мен, много се бърка, надценява и какво ли още не. Идеята на свободата на словото е да можеш да споделяш идеи, да подлагаш на критика утвърдени истини, да дискутираш. Не означава, обаче, да можеш да вървиш и да плещиш простотии наляво-надясно безнаказано.
Има и друга страна, разбира се. Да застреляш някой за това, че е нарисувал картинка, колкото и обидна да е тя, е прекалено. Да убиваш заради идеите си също е неприемливо вече май... не, че преди е било... Интересно - да умреш за идеите си се счита за подвиг.
А и трета страна има - в конкретната случка с Шарли-то има толкова много бели конци, че май май си е просто поредна провокация. От кого и поради що са интересни въпроси.