Не мога още да реша

Все същите
Аватар
Мнемозина

Не мога още да реша

Мнение от Мнемозина »

какво точно мисля за убийството на карикатуристите. И за свободата на словото съответно. :shy:

Когато влезеш в стаята, в която децата се карат и едното бие по главата другото, какво правиш?
Разтърваваш ги и гледаш да не задаваш въпроси, защото често физическата агресия е породена от словесна свръхагресия.

И тези карикатуристи живеели отдавна като под обсада, очаквайки разправа. Но не спирали с карикатурите. Не са ли и те някакъв вид камикадзета?

Нищо не разбирам вече. :(
Последно промяна от Мнемозина на 19.01.15, 20:30, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

покрай тази история се замислих относно правАта.
Правото на свободно слово по-голямо ли е от правото на защита на това, което е безценно за теб - вярата ти и религиозните ти убеждения. Защото всеки в тази ситуация е отстоявал някакво свое право. Но това право е конституирано по няккаъв начин в съответната културна и религиозна общност. То не се счита за право в отсрещната.

И оттук - съществуват ли въобще общочовешки права, след като те може да са с противоположен знак в различните общества?
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа:покрай тази история се замислих относно правАта.
Правото на свободно слово по-голямо ли е от правото на защита на това, което е безценно за теб - вярата ти и религиозните ти убеждения. Защото всеки в тази ситуация е отстоявал някакво свое право. Но това право е конституирано по няккаъв начин в съответната културна и религиозна общност. То не се счита за право в отсрещната.

И оттук - съществуват ли въобще общочовешки права, след като те може да са с противоположен знак в различните общества?
Не. :grin: Извинявам се за категоричността.

Ама нали затова беше целият зор с политкоректното говорене и толерантността към културните различия и дрън-дрън-дрън.

Какво искат в края на краищата ония цивилизованите от запад? Свобода на словото или толерантност?
Абе нищо не разбирам.
Panta rhei...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Мнемозина написа: Какво искат в края на краищата ония цивилизованите от запад? Свобода на словото или толерантност?
Абе нищо не разбирам.

явно си си отговорила на въпроса "Какво искат ония от Изток..." Тоест, приемаме априори, че това е константа, а неизвестното в случая е мнението на Запад. И че от него зависи.....
Западът е решил според мен дилемата в рамките на своите културни и религиозни граници. Въпросът е доколко ще успее да наложи своите принципи /и дали ще му стиска/ в контакта си с Изтока. Макар и на свой терен.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа:
Мнемозина написа: Какво искат в края на краищата ония цивилизованите от запад? Свобода на словото или толерантност?
Абе нищо не разбирам.

явно си си отговорила на въпроса "Какво искат ония от Изток..." Тоест, приемаме априори, че това е константа, а неизвестното в случая е мнението на Запад. И че от него зависи.....
Западът е решил според мен дилемата в рамките на своите културни и религиозни граници. Въпросът е доколко ще успее да наложи своите принципи /и дали ще му стиска/ в контакта си с Изтока. Макар и на свой терен.
Не бе, не съм. Ама не ме интересува толкова в случая. Просто защото нали трябва и ние да се цивилизоваме и откакто сме се зацивилизовали, все откъм запада е било, ей на, и сега е така. Мениджърите откъде дойдоха, нали от запад? :blum:

И сега се чудя - ако искам да съм цивилизована, със свободно слово ли да съм или да съм политкоректна. :grin:
Panta rhei...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

истината е някъде там.... в междината между крайните възгеди..макар че къде е пресечната точка между радикалната религиозност и емпиричното познание ....
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Имаше некъф лаф, че свободата свършва там, където започва свободата на другите.
В този смисъл съм свободен да говоря каквото си искам за когото си искам. И всеки, за когото говоря, е свободен да ме гръмне, ако прецени, че съм си го заслужил. След което всеки, който се почуства засегнат от това, че са ме гръмнали (ако има такива изобще :) ) е свободен да гръмне оня втория. И така нананататък докато остане сал един единствен. Разбира се, може някъде по веригата някой да прояви разум, може даже няколко човека да проявят разум. И нещата да спрат. Това е толерантността. Както за всичко друго, всяко нещо е хубаво в мярката си. И свободата, и толерантността. Хау :grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
snowprincess

Re: Не мога още да реша

Мнение от snowprincess »

"целият смисъл на свободата на словото е свободата да можеш да обидиш"

http://bivol.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1% ... D0%B8.html
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:какво точно мисля за убийството на карикатуристите... :(
Ами ясно е, че не сме Sharlie.
Аз в съвсем прозаичен контекст мисля, че това е ужасяващо или по- точно тъпанарско престъпление, което трябваше да се разследва и разреши с полицейски средства и да завърши без политически изводи. Както впрочем и атентатите от 11 септември. И другото, което мисля е че макар вероятно във Франция да има традиции на безвкусната обидна карикатура, аз съм в България, където такова нещо липсва. Не съм шарли, защото никога няма и през ум да ми мине че е смешно Мохамед да яде свинско или Исус Христос да го прави със светия дух.

П.П. Майка ми беше първата, която ми каза че не съм. :-) Кой бе, вика, аз ли да съм шарли, я си гледайте работата.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

snowprincess написа:"целият смисъл на свободата на словото е свободата да можеш да обидиш"
Мен са ме учили, че винаги трябва да имаш предвид последствията. И, ако не си готов да поемеш последствията от това, което правиш, просто не го правиш.
Да се защитава само една свобода някак не ми звучи свободно. Или всички свободи са гарантирани, или няма свобода. И се връщаме пак до това къде свършва свободата...
Ту би континюед, щото ме тормозят тук с работа гадовете... :)

Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Gaspode написа:
snowprincess написа:"целият смисъл на свободата на словото е свободата да можеш да обидиш"
Мен са ме учили, че винаги трябва да имаш предвид последствията. И, ако не си готов да поемеш последствията от това, което правиш, просто не го правиш.
Да се защитава само една свобода някак не ми звучи свободно. Или всички свободи са гарантирани, или няма свобода. И се връщаме пак до това къде свършва свободата...
човек има избор между учтивост-честност
учтивостта е съпроводена от емоционална реакция на страх
честността се свързва с откровеност и винаги има риск от агресивно поведение
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

snowprincess написа:
Gaspode написа:
Абе има разлика между честност и обида и между учтивост и, да кажем, политкоректност. Честност е да наричаш майката - майка и бащата - баща. Обида е до наричаш двамата татковци педерасти, примерно.

Прочетох и статията. Някак глупава ми се види. Религията не била човек, виждаш ли. То и хомосексуализЪма не е човек. Но педераст, казано на конкретен човек, е обидно за него, нали?
И аз също не схващам хумора в това Мохамед да я де свинско. Може би от страх...

Свободата на словото, според мен, много се бърка, надценява и какво ли още не. Идеята на свободата на словото е да можеш да споделяш идеи, да подлагаш на критика утвърдени истини, да дискутираш. Не означава, обаче, да можеш да вървиш и да плещиш простотии наляво-надясно безнаказано.

Има и друга страна, разбира се. Да застреляш някой за това, че е нарисувал картинка, колкото и обидна да е тя, е прекалено. Да убиваш заради идеите си също е неприемливо вече май... не, че преди е било... Интересно - да умреш за идеите си се счита за подвиг.

А и трета страна има - в конкретната случка с Шарли-то има толкова много бели конци, че май май си е просто поредна провокация. От кого и поради що са интересни въпроси.

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа:
Gaspode написа:
Ама тук не говорим просто за отношения между хората, които си остават в крайна сметка в един ограничен кръг.
Говорим за нещо, което безкрайно се раздува политически и се превръща във война (пу, пу, да пази и Господ, и Аллах и който още може) между две... цивилизации? Религии?

Статията в бивол е много ясен пример за това и аз наистина като Гаспод се питам - защо всъщност трябваше да сме шарли.

П.П. Дописвам, защото се сетих къде е грешката: ако смисълът на свободата на словото е просто да можеш да обидиш, то тая свобода я е имало и по сталинските времена. Никой никога не може да ти попречи да кажеш каквото и да било, пък после че са те убили или са те пратили в лагер си е отделен въпрос. :grin:
Последно промяна от Мнемозина на 20.01.15, 13:12, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа: Ами ясно е, че не сме Sharlie.
Аз в съвсем прозаичен контекст мисля, че това е ужасяващо или по- точно тъпанарско престъпление, което трябваше да се разследва и разреши с полицейски средства и да завърши без политически изводи. Както впрочем и атентатите от 11 септември. И другото, което мисля е че макар вероятно във Франция да има традиции на безвкусната обидна карикатура, аз съм в България, където такова нещо липсва. Не съм шарли, защото никога няма и през ум да ми мине че е смешно Мохамед да яде свинско или Исус Христос да го прави със светия дух.

П.П. Майка ми беше първата, която ми каза че не съм. :-) Кой бе, вика, аз ли да съм шарли, я си гледайте работата.
Атентатите на 11 септември, пък и другите, така си и останаха с неясен повод и там политическите изводи бяха някак по-естествени.
А тук действително е конкретен криминален казус, прав си, а виж до какво доведе.

http://news.dir.bg/news.php?id=18289103
Panta rhei...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Ако някой се обижда от хумор, трябва да се осмива, докато претръпне.
Наздраве :cool:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Piqndurnik написа:Ако някой се обижда от хумор, трябва да се осмива, докато претръпне.

аз нищо смешно не открих в карикатурите. Тенденциозни, пошли, грубиянски, ПЛОСКИ.
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Алгафари беше казал нейде из хилядите си безмислени интервюта по ТВтата (абе що все канят едни и същи говеда да им слушаме простотията?) - представете си, че някой нарисува карикатура на Васил Левски разчепатен, зад него заптие и той казва "На мен ми е добре така".
Тук е прав - нарочните провокации не са довели нивгаш до нещо добро. Най-малкото си ядеш боя. Но чак пък разстрел?

От друга страна, точно западните политикани сега да ми се тъпанчат да си развяват двойните стандарти и да ми приказват за свобода-равенство-братство, също не приемам.
Толерастията не помага, само натрупва негодуванието нейде дълбоко и после се чудим защо злобата се е увеличила.

Ей такива ми се въртят пък на мен. И аз не знам, освен че и аз не съм Шарли или каквото и да е друго предизвикателно поведение. Единственото което искам е нещата да се назовават с истинските им имена и когато има проблем да бъде казван и решаван на време.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

windcolours написа:
Piqndurnik написа:Ако някой се обижда от хумор, трябва да се осмива, докато претръпне.

аз нищо смешно не открих в карикатурите. Тенденциозни, пошли, грубиянски, ПЛОСКИ.
Ти твърдиш, че и чалгата не е музика, а аз, че само не я чуваш :)

Все тая какви са карикатурите, имаш своботата да подминеш РП-а, да не си ги купиш, да възроптаеш, да се обидиш, да заведеш съдебен иск.
Съдебния иск не е минал в съда. Този процес е докарал пагубната слава на карикатуристите.
И анцизите ги гръмнаха.
Францизите имат повече анцузи и от нас.

Анцузите са лоши.
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Има тук един психиатър, бивш политик - Николай Михайлов се казва. Леко е демоничен и говори сложно, но е умен и в "Панорама" каза нещо подобно: това, поради което Европа се разпада и запада, е изгубеното усещане за нещо свято; наш бог е консумацията.
Та... от гледна точка на световното положение никоя крайност не е добра. :-)
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

itcome написа:
windcolours написа:

Ти твърдиш, че и чалгата не е музика, а аз, че само не я чуваш :)

Все тая какви са карикатурите, имаш своботата да подминеш РП-а, да не си ги купиш, да възроптаеш, да се обидиш, да заведеш съдебен иск.
Съдебния иск не е минал в съда. Този процес е докарал пагубната слава на карикатуристите.
И анцизите ги гръмнаха.
Францизите имат повече анцузи и от нас.

Анцузите са лоши.
Like!
няколко пъти :-)
Блажени са бедните духом
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Почваш да придобиваш англицизъм, като им кажеш нещо лошо за французите - и се радват :)
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

itcome написа:Почваш да придобиваш англицизъм, като им кажеш нещо лошо за французите - и се радват :)
всъщност французите ги харесвам повече, ама и от англичаните има какво да се научи!
аз още се мъчи да ти разбера това за анцизите и анцузите и какво значат тия думи :-)

но всъщност по тази тема имах едно възклицание...

Е как пък никой тук не каза че е Charlie?!!!
(Грйни пак беяе объркал правописа!;-))...само ти малко някак си , ама с половин уста
Блажени са бедните духом
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Аз съм Иван!
Кореспондира повече с темата за Ивайло.

Но.
Да пишеш каквото ти хрумне, да снимаш каквото и да е, и да рисуваш глупости е страхотно. Хубаво. Прекрасно. Да осмиваш нещата, които не харесваш - също.
Да приемаш, че има и други мирогледи, традиции, свинщини освен твоите - това е задължително.

На някои им е трудно да го приемат, на Карбовски - също.

виж Lentata.com
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Sweety написа:
itcome написа:Почваш да придобиваш англицизъм, като им кажеш нещо лошо за французите - и се радват :)
всъщност французите ги харесвам повече, ама и от англичаните има какво да се научи!
аз още се мъчи да ти разбера това за анцизите и анцузите и какво значат тия думи :-)

(Грйни пак беяе объркал правописа!;-))...само ти малко някак си , ама с половин уста
Ти па ядеш букви, а да видим!
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Green Light написа:
Sweety написа:

Ти па ядеш букви, а да видим!
еми защото аз се опитвам да се усъвершенствам, а пък ти си самото съвершенство и трябва да си поддържаш реномето! :winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

itcome написа:Аз съм Иван!
...
Да приемаш, че има и други мирогледи, традиции, свинщини освен твоите - това е задължително.
Това го кажи на тия криминалните дето убиват хора в Париж и Копенхаген!
Когато се случи това с Charlie се появи въпросът: Тези убийства потвърждават ли провала на многокултурните общества в Западна Европа от 20 и 21 век?
Моят отговор е: Това което французите показаха след убийствата означава само едно-началото на цивилизованите многокултурни общества...точка
...
Ей сега ще го видя този линк...Благодаря
Блажени са бедните духом
Публикувай отговор