Език на уважението

Все същите
Аватар
Green Light

Език на уважението

Мнение от Green Light »

В тишината на 3о4о ми се струва най-подходящо да оставя този камък. Тук няма да търся думи с които да изглеждам оригинален и няма да ме притеснява това че мнението ми е банално, изтъркано и съвсем далеч от всякакво актуално противопоставяне, което да доведе до интерес или любопитни гледни точки. Тук съм аз в тишината на дупката на цар Траян.
Езикът на омразата според модерната парадигма е да се използват стереотипи като негър, циганин или педераст. Противоестественото в това положение е, че контекстът е без всякакво значение. За език на омразата се смятат дори изявления като - циганите са с широка душа, негрите са най-добрите певци и танцьори или педерас'ите са ми симпатични. Но да оставим това. Противоестествено или не, това отмира, избледнява, не задържа интереса и почти не се споменава. Дори заплахата от 35те пола и изпедерастяването на децата вече изглеждат като досадна тема, която не възпламенява с предишната сила. Днес имаме нещо съвсем прясно, актуално и много благодатно за мразене, за обиждане и типизиране. Другите българи.
Много е писано по темата. За балоните в които сме в социалните мрежи и как те допълнително ни разделят и раздалечават все повече и повече. Със или без тяхна помощ успяхме да се разделим и мразим за паметника на Съветстата армия, за ваксините, за чалгата, сърбоманията, русофобията или комунистите, но мисля, че такава категоричност, постоянство и дълбочина на презрението с което се мразим днес не сме постигали никога.
Не съм празнодумец. В случая. :lol: (за по принция не се наемам да гарантирам)
За доказателство ще спомена всички публични личности или мои приятели в социалните мрежи които аз следвам. Или към които алгоритъмът на фейсбук е успял да ме свърже. Това са умерени и аналитични хора, обичащи да размишляват, да търсят теоритични основи на размишленията си, да оглеждат аргументите от различни ъгли... Днес тези хора плуват като риба във вода в новия и най-силен досега език на омразата.
Огнян Минчев пише за това как "еволюиралата личност"(финландската) създава сплотена общност, трябва да се досетим, че първобитната личност не го праи и коя е тя.
Евгени Кънев пише че се създават "наемни отряди за безредици и агресия - едни и същи лица са пред Народния театър, пред стадиона - а вероятно и пред Дома на Европа. Много от тях наподобяват скинхедс или агитки - от уж националисти, а реално фашисти"
Михаил Панайотов всъщност от поне година не пише друго освен че виновниците не са Копейкин, Радевой или Борисов, а хората които ги избират- "това са същите хора крещели пред народния съд за кръв или влизали с пистолети в домовете на офицерите и писателите след Девети"
Отсрещаната страна я ясна, но за мой личен баланс в текста ще спомена "лъжата на демократите за недостатъците на социализма" "подменената история за руските изстъпления и дори войни срещу България", "загубата на национална идентичност" с подмяната на лева с евро, "бедността и гладната смърт на хиляди българи" незащитени от социалистическата държава, а хвърлени в пазарна иконимика
...
Знам, че е досадно, че всеки един, който е стигнал до тук вече си е казал, че това е известно и на децата, и че е така от десетилетия... Но не сте прави (не че ви има, де, едва ли някой ще прочете това досадно нещо чак до тук)
Не сте прави, защото до днес този език на омраза не е бил така безалтернативен. От поне половин година не съм прочел, чул или видял никой, нито един единствен човек, който да използва уважение и разбиране към противника си?
Никъде.
Разбирате ли какво означава това?
Ние вече не сме един народ.
В конституцията ни има спасителен пояс за такива ситуации, но той е президентството- а днес президентът е флагманът на модерния език на омразата. Водач, задълбочаващ пропастите помежду ни. Както и да е - не ми е песента против президента.

А какво би било, ако отговорни хора и представителни групи от проевропейските партии седнат и се заслушат в мотивите на (представителна група от) противниците. Може да им се струват глупави или неграмотни, но може и да не са такива.
- С унищожаването на лева губим националната си идентичност
- Ами да, вие сте прави, на черното няма да кажем бяло. Левът действително е национален символ, така че с неговото премахване, макар да не губим цялата си национална идентичност, то поне малка част ще загубим.

Какво би било ако някой разговор започне така? Не е ли проявата на внимание и уважение напълно задължителното или дори абсолютното условие за да може да се проведе един смислен разговор за сближаване на позициите? Това не отваря ли възможност да се изнесе доказателство или теза за объждане по-скоро - че робуването на един такъв символ като лева носи много по-сериозни заплахи за нашият суверенитет от еврото?

Как да стигнем изобщо до такъв разговор, ако наричаме отсрещния неграмотен глупак? Още повече когато той ни казва нещо, което буквалистки погледнато е чиста истина "левът е национален символ". Дискредитиран и дори вреден, но е такъв

Мисля, че точно същото е с обичта към Русия или със защитата от социалната (социалистическата) държава,.. и за всичко каквото изброих по-горе.

Би могло да се разберем. Някога.
Можеше.
Имаше време.
Имаше.
Беше.
Бяхме.

Сега обаче това време напълно отмина. Сега пътят е блокиране на враговете, борба и безредици

Сега е време да чуем (вероятно от самия ни президент) че истинският враг са другите българи!

И да ги посочи.
Уникална

Re: Език на уважението

Мнение от Уникална »

Мисля, че езикът на уважението не е останал никъде по света. А ние много обичаме да сме "като света".
Според мен
Tanya

Мнение от Tanya »

Green Light написа:От поне половин година не съм прочел, чул или видял никой, нито един единствен човек, който да използва уважение и разбиране към противника си? ...
Аз лично проявявам уважение и разбиране в разговорите.... в тч и форумните.

Но, не съм политик.
А и не зная дали имам и противник....:?
Виж, че имам съгласници... зная. :-)

Както ми каза АI:
Противник" на български..... означава "opponent" или "adversary" на английски.
Може да се преведе като "конкурент", "неприятел", "враг" или , в зависимост от контекста....

Може би, ако опонентът е враг, тогава става вървежен езикът на омразата... Това си мисля.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Tanya написа:
Green Light написа:От поне половин година не съм прочел, чул или видял никой, нито един единствен човек, който да използва уважение и разбиране към противника си? ...
Аз лично проявявам уважение и разбиране в разговорите.... в тч и форумните.

Но, не съм политик.
А и не зная дали имам и противник....:?
Виж, че имам съгласници... зная. :-)

Както ми каза АI:
Противник" на български..... означава "opponent" или "adversary" на английски.
Може да се преведе като "конкурент", "неприятел", "враг" или , в зависимост от контекста....

Може би, ако опонентът е враг, тогава става вървежен езикът на омразата... Това си мисля.
Противникът и опонентът имат възможност да са такива в спор с думи. Врагът и враждата задължително предполагат действия. Следователно един опонент, използващ език на омразата се превръща във враг, а с език на уважението - едва ли.

Ето затова ние с теб май няма шанс да станем врагове, хлъц, шшот се уважаваме!
:blum:
Tanya

Мнение от Tanya »

Green Light написа: Противникът и опонентът имат възможност да са такива в спор с думи. Врагът и враждата задължително предполагат действия. Следователно един опонент, използващ език на омразата се превръща във враг, а с език на уважението - едва ли...
Homo homini lupus.... :twisted:

Вербалната агресия може да е много напоителна....макар и да не прави дупки.
Винаги съм се питала....поради какво един или друг предпочита да е агресивен.
Общата причина - възпитанието липсва. Но има и още липси....

:bigsmile:
Tanya

Мнение от Tanya »

Уникална написа:Мисля, че езикът на уважението не е останал никъде по света. А ние много обичаме да сме "като света".
Няма как да е забравен.
Но има полиглоти.... по света и у нас. :grin:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Ако опонентът е интелигентен, тогава и езикът на уважението е вървежен... Особено на по бира.
Наздраве :cool:
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Green Light написа:Би могло да се разберем. Някога.
Можеше.
Имаше време.
Имаше.
Беше.
Бяхме.

Сега обаче това време напълно отмина. Сега пътят е блокиране на враговете, борба и безредици
Не е така, такава борба е Съдба на глупавите-ние сме невежи, срещу това трябва да се борим-като го изживеем, осъзнаем и вече полагаме усилия да се борим с невежеството у нас-със себе си-вън от нас няма нищо! Това е диагнозата на "заболяването"!

ТЕРАПИЯТА не е чак толкова голяма тайна и сложна! Накратко:
Да търсим осъзнаване на:
1. Всички ние имаме един ПЪТ-Развитие
2. Казаното от теб: "враговете, борба и безредици" е следствие от Причина, не е Причина!
3. Да ликвидираме Причината и следствията ще отпаднат сами.
В това се състои борбата ни.

Какво не се разбира, че на практика се борим с вятърните мелници?
------------------------------------------------------
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Green Light написа:
Tanya написа:
Green Light написа:Противникът и опонентът имат възможност да са такива в спор с думи. Врагът и враждата задължително предполагат действия. Следователно един опонент, използващ език на омразата се превръща във враг, а с език на уважението - едва ли.
Противникът и опонентът имат възможност да са такива в спор с думи. Врагът и враждата задължително предполагат действия. Следователно един опонент, използващ език на омразата се превръща във враг, а с език на уважението - едва ли.

Ето затова ние с теб май няма шанс да станем врагове, хлъц, шшот се уважаваме!
:blum:
Само че, по диагнозата и терапията, никой човек не ни е приятел или враг-това са нашите Учители!
Така, че нашата борба е в нас, като осъзнаем, че човек и деянието му са две съвсем различни неща и ние не бива да постъпваме едно и също и към двете различни.
Да осъзнаем и се научим да владеем поддържаме вътрешното си състояние, чисто и не омърсено, то е свято нещо в нас.
Да осъзнаем и се научим да владеем и различаваме вътрешното състояние от външното поведение.
Винаги ВЪТРЕШНО да ОСЪЖДАМЕ злите поведения, и никога Човекът който ги върши!

Казано просто, щом се наложи може с поведение да съдим и налагаме наказания , длъжни сме да го правим, но това не трябва да осквернява чистотата на вътрешното ни състояние.
Разбира се, че има и още неписани правила за съчетание на чисто, свято вътрешно състояние и различно външно поведение.
От този свят ние ще вземем само чистотата си...е борбата!
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

"Вербалната агресия може да е много напоителна....макар и да не прави дупки.
Винаги съм се питала....поради какво един или друг предпочита да е агресивен.
Общата причина - възпитанието липсва. Но има и още липси...."

Казват, че у човек има три неща смесени в различни пропорции.
Страст-Невежество и Добро.
Така е, при миксиране на количествата три в едно, винаги има недостиг на нещо от трите!
Тези трите ни поставят в зависимост и поради тази зависимост вършим всичко, каквото и да е то!
Tanya

Мнение от Tanya »

ПЪТник написа: Добро...
Добро утро, ден, вечер, нощ...

24 часа. :bigsmile:
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Tanya написа:
ПЪТник написа: Добро...
Добро утро, ден, вечер, нощ...

24 часа. :bigsmile:
"Добро утро, ден, вечер, нощ.." не е поздрав. То е душа!
НАЗДРАВЕ, не означава, че пием и се напиваме-то също е душа!

Това което ни липсва във виртуалността е да се чукаме.
Така душите ни и със звук ще получат още и от ушите ни, от прекрасният звук , звън на чашите!
Няма нищо общо с еврото:blum:
Tanya

Мнение от Tanya »

ПЪТник написа: Няма нищо общо с еврото:blum:
Как да няма? :rotfl24:

Се ще се намери някой недоволен......
Tanya

Re: В тишината на 3о4о ми се струва най-подходящо да оставя

Мнение от Tanya »

А аз да оставя. тука, а там в дира - прочела, ама не услях да се логха.

Поколението на прехода изпълни целите си, децата да мислят за нови?
Не знам.

Не е. Целите....
Да сме с най-ниската детска смърност.
Да сме с най-голяма продължителнст на живота.
Да минем на 4 дневна работна седмици.
:-)
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:А аз да оставя. тука, а там в дира - прочела, ама не услях да се логха.

Не знам.

Не е. Целите....
И така да живеем хиляди години!

Над милион хиляди години.... така да живеем?

Чак такова тежко наказание не сме заслужили!

Иначе много ми хареса, но да е кратко!...пет-шест години стигат?!
Мнението е позиционирано и няма общо!
Tanya

Мнение от Tanya »

"Да илядиш“ е българскао пожелание за дълголетие. :oopss:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Tanya написа:А аз да оставя. тука, а там в дира - прочела, ама не услях да се логха.

Не знам.

Не е. Целите....

Да, хубави неща са това.

Всички деца да спортуват (за целта да има развити бази за всевъзможен спорт - хокей, ветроходство, стрелба, езда)
Безплатни почивни бази за възрастните... плаж, планина, минарални бани

... изобщо - строеж на бази :lol:

Ами 'що па не?
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Green Light написа:

Не знам.

Не е. Целите....

Да, хубави неща са това.

Всички деца да спортуват (за целта да има развити бази за всевъзможен спорт - хокей, ветроходство, стрелба, езда)
Безплатни почивни бази за възрастните... плаж, планина, минарални бани

... изобщо - строеж на бази :lol:

Ами 'що па не?
Ама и военни бази ли!? :grin::grin:
Плаж, планина, минерални бани, "Калашников", бани, ядрено оръжие, патрони от "Арсенал", танкове (танк и половина!?) , БТР, ето го и 2-рият ни БТР. :lol:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Малко пиете.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

maggot написа:Малко пиете.
Виноват! :(:grin: Нацели ми слабото място.

И прекалено малко секс също... :crying: :shy:
Tanya

Мнение от Tanya »

Green Light написа: Ами 'що па не?
Ми да...
Грижата за децата и възрастните - зависи много от обществения сговор.

Който има дете и възрастен в държавна институция - училище/старчески дом
За 2 седмици годишно да е командирован да работи в съответното.
Ще знае проблемите от първа ръка... и ще е съпричастен в решаването им.

Ще влиза в часовете .. ще го изпитвт - да покаже знания пред децата.
А и да чуе какво преподават учителите...

В домовете за възрастни - основно санитарски дейности,
... в това число - нощен труд. Сутринта домовете ще блестят от чистота.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:
Green Light написа: Ами 'що па не?
Ми да...
Грижата за децата и възрастните - зависи много от обществения сговор. ...
Зависи от личният избор...при фактите на сбъркан обществен.

Напротив, индивидуално е: Силата и смелостта личността да разруши общественият сбъркан сговор!

Един от хиляда е, но е Велик, а не уважаван общественик на сбърканото общество!

"Обществен сговор"- що е това?
Сляп слепец когато води, и двамата падат в ямата!
Tanya

Мнение от Tanya »

Важен е, защото има много подводни камъни в краткия ни земен път.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:Важен е, защото има много подводни камъни в краткия ни земен път.
Ехаааа...... Таня-Древните ни го предават така :
"Тази земя, ученико, е Чертог на скръбта, където по пътя на тежките изпитания са заложени примки, за да заловят твоя Аз с измами, името на които е „Велика Ерес"' Тази земя, о, ученико несведущ, е само печално преддверие, което води в сумрак, зад който се разстила долината на светлината.
Светлината, която никакви бури не угасят, която гори без фитил и без елей…"

"подводни камъни" - Примки-изпитания, Кратък живот?!!

Велико Творение и Правда!
Tanya

Мнение от Tanya »

И все пак по-добре по дъното камъни, откоткото блато
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Green Light написа:В тишината на 3о4о ми се струва най-подходящо да оставя този камък. Тук няма да търся думи с които да изглеждам оригинален и няма да ме притеснява това че мнението ми е банално, изтъркано и съвсем далеч от всякакво актуално противопоставяне, което да доведе до интерес или любопитни гледни точки. Тук съм аз в тишината на дупката на цар Траян.
в такава тишина можеш спокойно да събереш или разпилееш мислите си
в лавината от думи не се получава, само остават затрупани, без отклик и възможност за пренареждане
дори само да подредиш своята глава е плюс, дори само един да намери смисъл и да види, че часовникът му е верен - пак....

а някои сега ще преформатират правителство и политика
вероятно с ново звучене, но същите ноти по петолинията и тук-там знакът на еврото, в началоно на всяко петолиние, като предводител на политиката....
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
Green Light

Милен Русков (все по темата за език на уважението)

Мнение от Green Light »

"Натрапници и нахали дошли в дома ми да разместват мебелите! Абе я се разкарайте, евроидиоти! Англичаните са умни хора, чупиха ги навреме тия. А ние не!"
Това е написал той в очевиден протест срещу въвеждане на еврото. Човекът изпитва носталгия по лева, емоционален, симпатичен... заради това е писател, заради това го харесваме
Аз, макар че не съм противник на еврото и не смятам че англичаните се чупиха от ЕС заради много ум, също признавам, че изпитвам носталгия. Една епоха си отива, с левчета и стотинки съм се учил да смятам.

Липсва, обаче всякакъв разговор по темата(за мнението на Милен Русков). Тотално разделение и бързи, и окончателни присъди:

Труд - Милен Русков - новият враг на либералите
Инджев - Писателят Милен Русков се обозначи като антиевропеец.
Площад Славейков - Милен Русков наруга еврото и европейците
Евгенй Дайнов съвсем пък се разпени
А в другата крайност Дачков или Карбовски в Лентата направо пише Милен Русков и неолибералната машина, която не успя да го купи и пречупи
Ще рече човек, че те винаги са го знаели това и сега препотвърждават

Аз пък през всички тези дни само за моята си тема мисля. Дори и това, дори и той- симпатичен и любим, много талантлив, наш връстник и значи напълно разбираем за нас, не успя да ни накар да погледнем на подобно (публично) мнение с опит за разбиране. Ако не уважение, поне любопитство не изпитваме ли, бе хора? Ами това е човек на думите- поне да го попитаме, да направим опит да го чуем. Тва което той има да каже, дори и да не струва като теза, със сигурност има шанс да бъде казано със стил и по начин който да направи впечатление....

Задържах няколко дни да напиша това, защото исках по-добре да се подготвя, но накрая тракам само каквото мисля в момента. Едва ли е някаква ценност, дори сам усещам как аргументацията ми липсва и яснотата на мисълта ми може и някъде в някой пост в интернет и да присъства и да си личи отдалеч, само че не и тук.
Както и да е.

„Аз съм шефьор още от войската. Един от първите професионални шефьори бех. Карах камион „Бенц“. Че съм и раняван там. Веднъж, както карам камиона, попаднахме под огън на англо-френските части, един куршум ме рани в десната ръка, в мишницата, тя увисна, не можем да я мръднем, аз с левата ръка едновременно сменям скоростите и въртим кормилото, и аз не знам как, и давам назад. Но не можем да минем назад, защото зад мене има други два камиона. На единия му изкъртих отстрани фара, но дотам, повече не може. Докато дадат тия двата камиона назад… А през това време край мене свирят куршуми, шрапнели летят, едно парче ме удари отдесно в гърдите, малко под ключицата така, мина през шинела като през масло, а аз нищо не съм усетил, само видех как ми изби кръв отпред под рамото, сякаш си спукал балон с червена боя, стъклото на кабината станало на сол, разбираш ли, а аз въртим това пусто кормило и натискам педала, да минем некак назад. Викам си: край, аз че умрем тука! На полето на честта. За Царя и отечеството. Да ви ебем майката и чест, и Цар, и отечество!… И не можем нищо да направим – безполезно е да стрелям, немам път назад, а да излезем навънка да бегам е все едно сам да скочим в огъня. Ако има Господ, помислих си, че той че ме измъкне от тука! Ни Цар, ни отечество, ни чест че ме измъкне, но Господ може. Само да се спасим, викам си, повече никога! И се спасих, братче! Ония два камиона най-сетне дадоха назад, повърнаха се обратно по пътя, след тех и аз вървим на задна, абе измъкнахме се. И пак късмет, че не беха уцелили некой от шефьорите на задните камиони, иначе така и щех да си останем там, на полето на честта. Тия момчета, дето беха с мене отзад на каросерията, половината беха станали като от оня фюлм „Войната на световете“, като марсианци станали. Гледаш ги, на единия му нема половината каска, па и половината глава барабар с нея, но той е некакси още жив, трепери и мърда. Друг го надупчили на 5-6 места. Един му се забил шрапнел в корема, отпред целият в кръв, ни никой не смее да му вдигне шинела да види какво става, за да не би да му блъвнат червата. Иначе какво че правиш? Че ги буташ обратно ли, какво?… А на друг един пък му беха отнесли три пръста на десната ръка. Спомням си го и до днес, като че ли ми е пред очите. Понеже ръкомахаше като полудел. От там хвърчи кръв, той ръкомаха и обяснева нещо на един подпоручик!

Е в такава минута изведнъж ти просветва, че всички са луди! Че хората са луди същества! Че това не е заради Македония, поробените братя или справедливостта, нито за да владееш света, а чисто и просто от лудост. Отгоре са най-различни причини, а отдоле е една голема лудост, тя е същинският двигател на тия неща. Па може би и на всички други неща. Казваш си: „ Как че живеем аз на тая земя сред тия луди същества? Къде да отидем, как да живеем, тъй че да избегам от тия…..

Наистина ли не искаме да си поговорим спокойно с човека, който е написал това?
h16

Re: Милен Русков (все по темата за език на уважението)

Мнение от h16 »

Green Light написа: Наистина ли не искаме да си поговорим спокойно с човека, който е написал това?
В ерата на "създателите на съдържание" не се интересуваме какво има друг да каже. "Да поговорим спокойно" звучи ли ти като анонс на съдържание по което ще се избият да кликат.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

h16 написа:
Green Light написа: Наистина ли не искаме да си поговорим спокойно с човека, който е написал това?
В ерата на "създателите на съдържание" не се интересуваме какво има друг да каже. "Да поговорим спокойно" звучи ли ти като анонс на съдържание по което ще се избият да кликат.
:lol:

Не.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа:
h16 написа:
:lol:

Не.
А защо НЕ да ме кликват, прекалено умен ли съм?

И казваш да поговориш спокойно, а другите да не кликват?
Или казваш нещо друго, което простите не разбираме?
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Наистина езикът на уважение е много важна тема-притчата:-):
"Айше с иск се развежда и в съда:
Съдията пита: "Кажи Айше, защо искаш развод с Асан?"

Айшето отговаря: "Уважаеми Г-н Съдия, защото Асан вече не ме уважава! Преди ме уважаваше по няколко пъти на ден, а сега, от три месеца насам, не ме е уважил нито един път!"

Съдията: "Аааааа.....Айше , без Уважаеми към мен, без Уважаеми!"

В темата ли съм за езикът и уважението?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Piqndurnik написа:Ако опонентът е интелигентен, тогава и езикът на уважението е вървежен... Особено на по бира.
Аз пък наскоро чух някъде лаф от сорта - ако спор продължи повече от 5-10 минути то това означава само че и двете страни не са прави. И в този случай уважение е да се направи пауза и преосмисляне.

Ама ако говорим за спор за спорта съчетан със спирта - е, това съвсем друга тема! :grin:

Наздраве!

:beer:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа:В тишината на 3о4о ми се струва най-подходящо да оставя този камък. Тук няма да търся думи с които да изглеждам оригинален и няма да ме притеснява това че мнението ми е банално, изтъркано и съвсем далеч от всякакво актуално противопоставяне, което да доведе до интерес или любопитни гледни точки. Тук съм аз в тишината на дупката на цар Траян.
Езикът на омразата според модерната парадигма е да се използват стереотипи като негър, циганин или педераст. Противоестественото в това положение е, че контекстът е без всякакво значение. За език на омразата се смятат дори изявления като - циганите са с широка душа, негрите са най-добрите певци и танцьори или педерас'ите са ми симпатични. Но да оставим това. Противоестествено или не, това отмира, избледнява, не задържа интереса и почти не се споменава. Дори заплахата от 35те пола и изпедерастяването на децата вече изглеждат като досадна тема, която не възпламенява с предишната сила. Днес имаме нещо съвсем прясно, актуално и много благодатно за мразене, за обиждане и типизиране. Другите българи.
Много е писано по темата. За балоните в които сме в социалните мрежи и как те допълнително ни разделят и раздалечават все повече и повече. Със или без тяхна помощ успяхме да се разделим и мразим за паметника на Съветстата армия, за ваксините, за чалгата, сърбоманията, русофобията или комунистите, но мисля, че такава категоричност, постоянство и дълбочина на презрението с което се мразим днес не сме постигали никога.
Не съм празнодумец. В случая. :lol: (за по принция не се наемам да гарантирам)
За доказателство ще спомена всички публични личности или мои приятели в социалните мрежи които аз следвам. Или към които алгоритъмът на фейсбук е успял да ме свърже. Това са умерени и аналитични хора, обичащи да размишляват, да търсят теоритични основи на размишленията си, да оглеждат аргументите от различни ъгли... Днес тези хора плуват като риба във вода в новия и най-силен досега език на омразата.
Огнян Минчев пише за това как "еволюиралата личност"(финландската) създава сплотена общност, трябва да се досетим, че първобитната личност не го праи и коя е тя.
Евгени Кънев пише че се създават "наемни отряди за безредици и агресия - едни и същи лица са пред Народния театър, пред стадиона - а вероятно и пред Дома на Европа. Много от тях наподобяват скинхедс или агитки - от уж националисти, а реално фашисти"
Михаил Панайотов всъщност от поне година не пише друго освен че виновниците не са Копейкин, Радевой или Борисов, а хората които ги избират- "това са същите хора крещели пред народния съд за кръв или влизали с пистолети в домовете на офицерите и писателите след Девети"
Отсрещаната страна я ясна, но за мой личен баланс в текста ще спомена "лъжата на демократите за недостатъците на социализма" "подменената история за руските изстъпления и дори войни срещу България", "загубата на национална идентичност" с подмяната на лева с евро, "бедността и гладната смърт на хиляди българи" незащитени от социалистическата държава, а хвърлени в пазарна иконимика
...
Знам, че е досадно, че всеки един, който е стигнал до тук вече си е казал, че това е известно и на децата, и че е така от десетилетия... Но не сте прави (не че ви има, де, едва ли някой ще прочете това досадно нещо чак до тук)
Не сте прави, защото до днес този език на омраза не е бил така безалтернативен. От поне половин година не съм прочел, чул или видял никой, нито един единствен човек, който да използва уважение и разбиране към противника си?
Никъде.
Разбирате ли какво означава това?
Ние вече не сме един народ.
В конституцията ни има спасителен пояс за такива ситуации, но той е президентството- а днес президентът е флагманът на модерния език на омразата. Водач, задълбочаващ пропастите помежду ни. Както и да е - не ми е песента против президента.

А какво би било, ако отговорни хора и представителни групи от проевропейските партии седнат и се заслушат в мотивите на (представителна група от) противниците. Може да им се струват глупави или неграмотни, но може и да не са такива.
- С унищожаването на лева губим националната си идентичност
- Ами да, вие сте прави, на черното няма да кажем бяло. Левът действително е национален символ, така че с неговото премахване, макар да не губим цялата си национална идентичност, то поне малка част ще загубим.

Какво би било ако някой разговор започне така? Не е ли проявата на внимание и уважение напълно задължителното или дори абсолютното условие за да може да се проведе един смислен разговор за сближаване на позициите? Това не отваря ли възможност да се изнесе доказателство или теза за объждане по-скоро - че робуването на един такъв символ като лева носи много по-сериозни заплахи за нашият суверенитет от еврото?

Как да стигнем изобщо до такъв разговор, ако наричаме отсрещния неграмотен глупак? Още повече когато той ни казва нещо, което буквалистки погледнато е чиста истина "левът е национален символ". Дискредитиран и дори вреден, но е такъв

Мисля, че точно същото е с обичта към Русия или със защитата от социалната (социалистическата) държава,.. и за всичко каквото изброих по-горе.

Би могло да се разберем. Някога.
Можеше.
Имаше време.
Имаше.
Беше.
Бяхме.

Сега е време да чуем (вероятно от самия ни президент) че истинският враг са другите българи!

И да ги посочи.
Green Light, Владетелю на езикът на думите, речта ти е като поток на тих и спокоен воден ручей, гали ми ухото?
Но извън това, остава да овладееш и употребата му.

Защото , според заглавието на темата и потокът ти към нея, изведнъж Животът иска от теб да го приложиш на практика, за да не са празни думите ти.

Ти, единствено ти трябва да заявиш пред модераторите, ясно и категорично, че Уникалната не бе за бан, да обясниш пред всички, че вие двамата с нея си имате лични отношения, сте близки и може да си позволите един към друг и по пиперливи епитети... по владение на думите може да обясниш и на модераторите, че всеки тук дошъл идва с всичко което е в него, и няма как онова да остане там, а ние да сме тук.
Не само можеш, твое задължение е да поискаш свалянето на бан от уникалната..или извинения от нея че те е обидила ЖЕСТОКО!

Но да си мълчиш като Гъз, или да мъмриш нещо под носа си, не само че не ти подхожда, но не подхожда и на темата за езикът и употребата му!

ЛЕВЪТ, не е и няма как да е по- важен от теб и нас, сега и тук!
Колкото по -рано върнете достъпът на Уникалната, толкова по- рано ще започнем промените у нас в смисъл език и взаимно уважение.
Принципно е, не съм падал на главата си!

Възползвай се от шансът!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ПЪТник две написа:
Green Light, Владетелю на езикът на думите, речта ти е като поток на тих и спокоен воден ручей, гали ми ухото?
Но извън това, остава да овладееш и употребата му.

Защото , според заглавието на темата и потокът ти към нея, изведнъж Животът иска от теб да го приложиш на практика, за да не са празни думите ти.

Ти, единствено ти трябва да заявиш пред модераторите, ясно и категорично, че Уникалната не бе за бан, да обясниш пред всички, че вие двамата с нея си имате лични отношения, сте близки и може да си позволите един към друг и по пиперливи епитети... по владение на думите може да обясниш и на модераторите, че всеки тук дошъл идва с всичко което е в него, и няма как онова да остане там, а ние да сме тук.
Не само можеш, твое задължение е да поискаш свалянето на бан от уникалната..или извинения от нея че те е обидила ЖЕСТОКО!

Но да си мълчиш като Гъз, или да мъмриш нещо под носа си, не само че не ти подхожда, но не подхожда и на темата за езикът и употребата му!

ЛЕВЪТ, не е и няма как да е по- важен от теб и нас, сега и тук!
Колкото по -рано върнете достъпът на Уникалната, толкова по- рано ще започнем промените у нас в смисъл език и взаимно уважение.
Принципно е, не съм падал на главата си!

Възползвай се от шансът!
Ти не заслужаваш една секунда от вниманието ми и един неврон от този милиард, който отиде на кино като прочетох какво било "задължението ми, според Живота".
Уникалната заслужава бан. Тя искаше да ме обиди, използва обидни думи и ме обиди. След това и по този повод обиди и Магот.
Банът си дойде наоълно закономерно.
Тук модераторите изобщо нямат представа коя е или каква е, видяха действие, реагираха.

Много ми се иска наистина да не те изгонят и теб, въпреки постоянните ти опити, включително и сегашния. Не за друго, ами защото с изгонването ти най-после ще получиш това внимание и това доказателство, че поне някой те чете. И че от безсмислената каша която постоянно публикуваш може да има някакво последствие.
Не. Няма.

Жалко, че трябва да си давам труд да те прескачам и в тази ми, любима напоследък, моя тема.
Публикувай отговор