Квантовата ера дойде, докато се разсейвахме с AI

Все същите
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Малко се фукам.
Гугъл ми пусна две статии с подобно заглавие.
Успял съм да заблудя големия брат, че разбирам нещо.
:grin:

investor.bg

...
До юни International Business Machines Corp., пионер в сектора, представи впечатляващо подробна рамка за пускане на устойчив на грешки (тоест по-малко податлив на грешки*) квантов компютър до 2029 г. А през октомври Google заяви, че е изпълнила „проверим“ алгоритъм на своя чип Willow – което означава такъв, който може да бъде повторен на друга квантова система. Алгоритъмът, наречен Quantum Echoes, е работил 13 хил. пъти по-бързо на Willow, отколкото е възможно на най-мощния суперкомпютър в света, според Google.

САЩ все още са начело, но Китай бързо свива разликата. Наскоро писах за това, посочва Торбеке, във връзка със скок в подаването на патенти – същите данни, които анализаторите използваха преди, за да предвидят лидерството на страната в други сектори, като например електрическите превозни средства. Джон Мартинис, един от тазгодишните носители на Нобелова награда за физика, предупреди по-рано този месец, че Китай изостава само с „наносекунди“.

В ход е нова геополитическа надпревара. Пекин е отделил 15,3 млрд. долара публични средства за квантови изчисления, повече от осем пъти повече от 1,9 млрд. долара, обещани от САЩ. Западът до голяма степен беше изненадан от бързия напредък на Китай в областта на изкуствения интелект. Не може да си позволи това да се повтори. Залозите в квантовата област са може би по-високи, но няма извинение за изненади от нови пробиви, идващи оттам през новата година

Ако тва за 13те хил пъти е вярно и ако тая работа верно вземе та стане масова и мултиплицира даже тези 13 хил, ще можем да прогнозираме движението на молекулите на въздуха. Ще открием частиците на времето и нишките на Норните до извора Урд, ще направим хороскоп на Вселената и ще разберем как да заменим Слънцето с две батерийки Варта по волт и половина...
Нещата ще станат... различни

* Това за грешките го знам. Основният проблем пред тази технология беше нестабилното състояние в процесорите при получаване на резултата. Ако в обикновения процесор имаме две крайности - единица и нула, в квантовия имаме нещо по средата. Това че е по средата го прави лесно променящ се( заради някакви външни влияния топлина, светлина, не знам какво си). Така въпросната частица - кюбит се нарича, не питайте мен, не съм го измислил аз... Та кюбита заема някаква безсмислена стойност. Щом е безсмислена може да се коригира, обаче как да го "видим" това в процеса на изчисление, когато дори самото наблюдение променя резултат(това е фундаментално правило при квантовите простотии)
Е, преди години измислиха как. Вкарват някакъв фалшиф кюбит, който служи за индикатор и когато индикатрът светне, неговият подчинен кюбит не участва в резултата. Демек има много повече кюбити, които уж повтарят изчисленията, но служат само за проверка. Има ли съмнение, кюбитите си се разбират помежду си и не ни занимават нас да ги "гледаме" и да им се бъркаме. Кюбитово самоуправление. Фрийдъм.
Тва е.
Tanya

Re: Квантовата ера дойде, докато се разсейвахме с AI

Мнение от Tanya »

Green Light написа:Малко се фукам.
А аз се чудя. :0ff:
Чудя се днес защо ли като прочетих поста ти, се сетих за това:

" На триста или четиристотин метра от Пирамидата се наведох, взех шепа пясък, изсипах го безшумно малко по-нататък и си казах тихо: Променям Сахара. Случката бе незначителна, ала тия не остроумни думи бяха точни и си помислих. че е бил потребен целият ми живот за да ги кажа." (Борхес)
Mery

Мнение от Mery »

investor.bg

...
До юни International Business Machines Corp., пионер в сектора, представи впечатляващо подробна рамка за пускане на устойчив на грешки (тоест по-малко податлив на грешки*) квантов компютър до 2029 г. А през октомври Google заяви, че е изпълнила „проверим“ алгоритъм на своя чип Willow – което означава такъв, който може да бъде повторен на друга квантова система. Алгоритъмът, наречен Quantum Echoes, е работил 13 хил. пъти по-бързо на Willow, отколкото е възможно на най-мощния суперкомпютър в света, според Google.

САЩ все още са начело, но Китай бързо свива разликата. Наскоро писах за това, посочва Торбеке, във връзка със скок в подаването на патенти – същите данни, които анализаторите използваха преди, за да предвидят лидерството на страната в други сектори, като например електрическите превозни средства. Джон Мартинис, един от тазгодишните носители на Нобелова награда за физика, предупреди по-рано този месец, че Китай изостава само с „наносекунди“.

В ход е нова геополитическа надпревара. Пекин е отделил 15,3 млрд. долара публични средства за квантови изчисления, повече от осем пъти повече от 1,9 млрд. долара, обещани от САЩ. Западът до голяма степен беше изненадан от бързия напредък на Китай в областта на изкуствения интелект. Не може да си позволи това да се повтори. Залозите в квантовата област са може би по-високи, но няма извинение за изненади от нови пробиви, идващи оттам през новата година

Ако тва за 13те хил пъти е вярно и ако тая работа верно вземе та стане масова и мултиплицира даже тези 13 хил, ще можем да прогнозираме движението на молекулите на въздуха. Ще открием частиците на времето и нишките на Норните до извора Урд, ще направим хороскоп на Вселената и ще разберем как да заменим Слънцето с две батерийки Варта по волт и половина...

* Това за грешките го знам. Основният проблем пред тази технология беше нестабилното състояние в процесорите при получаване на резултата. Ако в обикновения процесор имаме две крайности - единица и нула, в квантовия имаме нещо по средата. Това че е по средата го прави лесно променящ се( заради някакви външни влияния топлина, светлина, не знам какво си). Така въпросната частица - кюбит се нарича, не питайте мен, не съм го измислил аз... Та кюбита заема някаква безсмислена стойност. Щом е безсмислена може да се коригира, обаче как да го "видим" това в процеса на изчисление, когато дори самото наблюдение променя резултат(това е фундаментално правило при квантовите простотии)
Е, преди години измислиха как. Вкарват някакъв фалшиф кюбит, който служи за индикатор и когато индикатрът светне, неговият подчинен кюбит не участва в резултата. Демек има много повече кюбити, които уж повтарят изчисленията, но служат само за проверка. Има ли съмнение, кюбитите си се разбират помежду си и не ни занимават нас да ги "гледаме" и да им се бъркаме. Кюбитово самоуправление. Фрийдъм.
Тва е.

Изборите идват. Само ГЕРБ!
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

investor.bg

...

Тва е.
"Тва е."
Това ли дойде?
Здравей:bigsmile:
https://www.youtube.com/watch?v=Q6ZYj8tXwuM
Мнението е позиционирано и няма общо!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Брато, не искам да те разочаровам, но отдавна е ясно, че квантовите компютри са теоритично постижими и имат огромно предимство в определени, доста ограничени области на приложение. Практически това е доста добра новина, защото показва проверимост на това квантово предимство посредством други методи като ЯМР доколкото прочетох. Но не е, поне за мен, сингулярността, която чакаме с квантовите компютри. Има още хляб да изядем докато стигнем там мисля. Най-вече заради нестабилността на системи с повече кюбити. А повече трябват за реално приложение дори и в ограничените области където квантовите компютри имат предимство.

Но новината е готина, мерси, че сподели! :cool:

☕️
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Remmivs написа:Брато, не искам да те разочаровам, но отдавна е ясно, че квантовите компютри са теоритично постижими и имат огромно предимство в определени, доста ограничени области на приложение. Практически това е доста добра новина, защото показва проверимост на това квантово предимство посредством други методи като ЯМР доколкото прочетох. Но не е, поне за мен, сингулярността, която чакаме с квантовите компютри. Има още хляб да изядем докато стигнем там мисля. Най-вече заради нестабилността на системи с повече кюбити. А повече трябват за реално приложение дори и в ограничените области където квантовите компютри имат предимство.

Но новината е готина, мерси, че сподели! :cool:

☕️
:-)

Deja-vu

Помня как пуснах новина за постигната свръхпроводимост при стайна температура. Тогава h16 беше на твоето място да спука розовия балон.
:grin::grin:

Прозаици.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Гледай от готината страна бре. Имаш свръхпроводници и квантови компютри във фийда ти. Вместо някакви токсични негативни глупости. И имаме теми за тук и за маса. Какво повече ти трябва!

Наздраве! :grin:

Макар и с кафе! :grin:

PS
Това, че сега имаме Willow с 105 физически кюбита, а ни трябват 2000-4000 логически и милиони физически кюбити за да стигнем на практика необходимост от квантови алгоритми за криптиране е просто само една бележка под линията. Не знам слагат ли я в УаУ новините журналистите? :grin:
Tanya

Мнение от Tanya »

Green Light написа: Успял съм да заблудя големия брат, че разбирам нещо. :grin:
Пак ли?:grin:
Публикувай отговор