Творчески планове

Все същите
Аватар
Cookie

Творчески планове

Мнение от Cookie »

Привет на всички!

Напоследък усещането за плъзгане по наклонената плоскост се усилва в обществата.
Хората едни, замислени .. всеки бърза занякъде, всеки е угрижен.

Говорих преди малко с колегата от майката ни (в Канада) - и той същият. Направил едни бръчки на челото на 41.. и ми казва "Куки, не знам накъде да хващам, душа. Тук вече не се живее" ..
Жена му е от APAC региона, и се замислят дали да не се преместят там.

Не знам дали гледахте, вероятно да, кунг-фу роботите от Китай.
Даже има и видеа, вече имат механизирани полицаи и полицейски кучета ..

И в общи линии, всички сме изтиквани с всеки изминал ден във все по-малък и некомфортен ъгъл.

Пък казват, Шваб бил казал миналата есен, че автомобилът е лукс и не е за всеки (не съм го гледала лично и не знам дали е вярно).
Но то, при бензин 1,81 за литър, точно си е така.
Пък и, цените на новите автомобили се повишиха три пъти за последните 4 години.
За цените на имотите в световен мащаб пък изобщо не ми се отваря приказка.
Има един зевзек, когото следвам по ФБ - постнал снимка на бебе и писал "аз, 1980-та, дъвча биберон вместо да купувам имоти" :grin:

Та .. Вие имате ли план?

Апропо, кметът на Ню Йорк реве по медиите, че няма накъде и ще вдигат имотните данъци.
Започна се, дет се вика.
Според мен последната мярка ще бъде да увеличат имотните данъци до степен, в която не могат да бъдат платени.
Мисля си...

Та, как сте вие, в тази хубава петъчна вечер?
Как я карате, и по-важното - накъде?
:-)
Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.
Baldrian

Re: Творчески планове

Мнение от Baldrian »

[quote="Cookie"]Привет на всички!

Напоследък усещането за плъзгане по наклонената плоскост се усилва в обществата.

Говорих преди малко с колегата от майката ни (в Канада) - и той същият. Направил едни бръчки на челото на 41.. и ми казва "Куки, не знам накъде да хващам, душа. Тук вече не се живее" ..

И в общи линии, всички сме изтиквани с всеки изминал ден във все по-малък и некомфортен ъгъл.

Пък казват, Шваб бил казал миналата есен, че автомобилът е лукс и не е за всеки (не съм го гледала лично и не знам дали е вярно).

https://www.facebook.com/reel/1276911054354926

ей малко, ако някой е пропуснал.

научила съм се да съм доволна от всичко.
да са здрави около мен. другото се намества.
творчески планове...
работя по 6 часа на ден на едно място. никак не ми е лека работата, но с течение на времето съм заменима.
при мен влизат случаи, с които ИИ не може да се справи.
работя в един кабинет. мисля си, че там личността е водеща, но със сигурност и там съм заменима.
имам близки планове да се науча да обработвам-шлифовам кабошони.
живот и здраве може да стигна и до фасет.
днес забърках 2 калъпа сапун.
миналата седмица един крем.
много искам внуци.
като се пенсионирам, ще се преместя в някое село, дай Боже да дондуркам внуци и искам да се науча да правя вино.
а в крайна сметка-каквото е рекъл Господ...
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Baldrian написа: https://www.facebook.com/reel/1276911054354926

творчески планове...
работя по 6 часа на ден на едно място. никак не ми е лека работата, но с течение на времето съм заменима.
работя в един кабинет. мисля си, че там личността е водеща, но със сигурност и там съм заменима.
много искам внуци.
като се пенсионирам, ще се преместя в някое село, дай Боже да дондуркам внуци и искам да се науча да правя вино.
но с течение на времето съм заменима.

Мдам.. и това, но то е съвсем друга тема.
В световен мащаб разходите се покачват, а възнагражденията - вкл. хонорари, спадат.
Поне такива са моите наблюдения. Не във всички сектори, но в доста.

С други думи, ти оставаш да копаеш в същата нива и си доволна. Това е хубаво.
От сърце ти пожелавам ти и всички около теб да сте живи и здрави.
Както и сбъдване на плановете.
:bigsmile:
Baldrian

Мнение от Baldrian »

Мдам.. и това, но то е съвсем друга тема.
В световен мащаб разходите се покачват, а възнагражденията - вкл. хонорари, спадат.
Поне такива са моите наблюдения. Не във всички сектори, но в доста.

С други думи, ти оставаш да копаеш в същата нива и си доволна. Това е хубаво.
От сърце ти пожелавам ти и всички около теб да сте живи и здрави.
Както и сбъдване на плановете.
:bigsmile:[/quote]

ами на 52-53 каква нива да търся. за мен основната нива са тези, които обичам. моите хора, моят народ, всичко мое родно...
копам си колкото мога. намирам място за по нещо ново, някой нов, знам колко не знам и благодаря за добро и лошо.
помня едни думи на геврека, че е дал поголовна прошка. явно са ме впечатлили, защото е трудна работа.
но сякаш съм на път...то сега в неделя е Сирни заговезни...

и аз ти пожелавам да сте живи и здрави Парвати!
най-важното е!

а какви са твоите творчески планове, мечти, надежди?:bigsmile:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Cookie написа:Привет на всички!

Говорих преди малко с колегата от майката ни (в Канада) - и той същият. ...
Темата е интересна, но не съм наясно с "Говорих преди малко с колегата от майката ни..."

Ако е от майка ти, и ти е колега, то това трябва да ти е брат?????
А ти как си?
Мнението е позиционирано и няма общо!
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Baldrian написа:
ами на 52-53 каква нива да търся.
Как какви да търсиш? Нали каза че искаш внуци, а времето минава?
Божейй, ти красива, интелигентна, интуитивна и само 52......!
Не чакай, а търси мъж като теб който също иска внуци и си направете внук.
Що ще го искате от децата си, а не си го направите сами?

Ако бях на 60, щях да ти предложа, а сега мога само да се опитвам и заради това не ти се предлагам.

Ако и разбереш шегата ми като добронамерена и не пошла, е все едно че с теб си правим внуци! :friends:
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

...

Привет, Парвати,

Как да съм... Мира се разгони на 16.02.2026. Намерих й един Вей от нейната порода, страхотен бордър... Опитваме, ала не става и не става. Идната седмица един от дните тя трябва да е в еструс, стопанинът на Вей е на работа в четвъртък. Целият еструс трае 2-3 дена – ако го хвана Вей в този интервал, значи съдбата е била на страната на Мира. Едно е да искаш, друго – да можеш; трето и четвърто – да го направиш. Както добавям аз: пето и щесто – да му се насладиш и да е имало смисъл.

Относно останалото – лъжа беше, че изкуственият интелект ще подобри живота на всички. Всъщност се наблюдава обратното – всички страдаме за сметка на шепа богаташи, които изкупуват целия хардуер и развиват дейта центровете... Миналата година имах възможност да купя 64 GB RAM и 4 TB SSD за всичко общо малко над 1800 лв. Сега същото струва малко над 2500... Евро. И каква е ползата от всичко това – по-малко работа за обикновените хора, повече печалби за богаташите. Бедните стават по-бедни, богатите – по-богати. Преди беше имотният балон, сега към него се присъединява и хардуерният. Бензинът тук засега е на добра цена, към 2.50-60, ок. €1.30 за литър, но докога ще е така?! Петролът, по-точно суровият петрол, в глобален мащаб се добива все по-трудно и по-трудно, до края на века като нищо ще стане луксозна стока. Същото предвиждам и за полетите – само най-богатите ще могат да си ги позволяват. Се ла ви, такъв е животът.

Нямам планове. То е такова, каквото е, и ще стане онова, което ще стане. Ще ми се парите да не ми бяха повод за размисъл, но за моя огромна жалост, не съм нито като съпруга на Мери, да разполагам с по €12 хиляди евро на месец, нито като Гераско – с още повече. Радвам се на малкото, което имам, и по-добре толкова, отколкото нищо. Гледам да не завиждам и да се радвам и на прашинката, която получавам. След време и нея няма да имам.

Поздрави:

https://www.youtube.com/watch?v=p2naVxkY_tQ
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Baldrian написа: ами на 52-53 каква нива да търся. за мен основната нива са тези, които обичам. моите хора, моят народ, всичко мое родно...
копам си колкото мога. намирам място за по нещо ново, някой нов, знам колко не знам и благодаря за добро и лошо.
помня едни думи на геврека, че е дал поголовна прошка. явно са ме впечатлили, защото е трудна работа.
но сякаш съм на път...то сега в неделя е Сирни заговезни...

и аз ти пожелавам да сте живи и здрави Парвати!
най-важното е!

а какви са твоите творчески планове, мечти, надежди?:bigsmile:
опитвам да ти напиша мнение за трети път..
Много подтеми има в постът ти.
Първо, според последните полемики в ЕС човек живее до 100, т.е. трябва да излиза в пенсия най-рано на 70.
И да работи по 42 часа седмично, поне, щото 40 са малко, някаква отживелица на Форд ..
Тоест, ти си в средата на Животът ти, имаш още много време и много посоки.
Важи разбира се за всички на 50-55.

Въпросът е как се променя Животът ни. Имаме ли свобода?
Накои си мислят, от позицията на относителната финансова свобода, която имаме, че има, или пък, че имат избор..
Нямат. Никой от нас не е свободен..
Не знам къде е проблемът, защо в последните 6 години сме в непрекъсната икономическа криза - не визирам само Германия, визирам всички т.нар. развити държави.
Чувам, и Япония в момента е в икономическа криза, но, за там е разбираемо, остров, няма място за всички хора, нормално...
Защо е така в Канада, в САЩ, в Европа, навсякъде ...
Каква е причината?
Разбирам, че сме много хора, че планетата не може да ни издържа, че няма жилищна площ за всички - ясно..
Но ние не сме се увеличили толкова много за последните 6 години..

И като сложиш на фона на икономическата обстановка и задаващата се тотална механизация ...
Просто не знам какво се случва..
Когато тръгвах на 41 към непознатата мечтана държава всички ме питаха "не те ли е страх"..
Не ме беше, постигах мечтата си и се чувствах... много различни емоции изпитвах, но не ме беше страх.
И съм доволна, че го направих..
Понякога се чувствам изморена, и имам някои белези от битките, но съм доволна.. Познах себе си.
А сега изпитвам, може би, страх .. не знам дали това е думата, вероятно е тревожност.
Защото светът се променя с нечувани темпове, с месеци, вместо с десетилетия..
А ние не знаем правилата на играта...

Апропо, затова и избрах Cookie за прякор, защото си мисля, че ме описва точно.
Замислих се, един ден - коя съм аз? Какво ме описва най-точно??
Бисквитка ... хрупкава и апетитна, когато е пресна, с времето се втвърдява и става трудна за предъвкване.
Но все пак има шоколад.. Трябва само да стигнеш до него. :bigsmile:

И ще съм ти много благодарна, ако ме адресираш по този начин. :bigsmile:
Същото, разбира се, важи за Нюк-а.
Разбирам, че ви е любопитно да установите съответствие, но приемете и моето желание.
Тук има една поговорка "Leben und leben lassen", която баща ми много обичаше да казва, лека му пръст на човека:
Живей и остави и другите да живеят.

Иначе - благодаря за пожеланията. :bigsmile:

Та.. това е въпроса - с оглед на случващото се, какъв е полезният ни ход?
Макар и вероятно по-скоро да е реторичен (риторичен?).
:bigsmile:
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Nuke написа: Привет, Парвати,

Как да съм... Мира се разгони на 16.02.2026. Намерих й един Вей от нейната порода, страхотен бордър... Опитваме, ала не става и не става. Идната седмица един от дните тя трябва да е в еструс, стопанинът на Вей е на работа в четвъртък. Целият еструс трае 2-3 дена – ако го хвана Вей в този интервал, значи съдбата е била на страната на Мира. Едно е да искаш, друго – да можеш; трето и четвърто – да го направиш. Както добавям аз: пето и щесто – да му се насладиш и да е имало смисъл.

Относно останалото – лъжа беше, че изкуственият интелект ще подобри живота на всички. Всъщност се наблюдава обратното – всички страдаме за сметка на шепа богаташи, които изкупуват целия хардуер и развиват дейта центровете... Миналата година имах възможност да купя 64 GB RAM и 4 TB SSD за всичко общо малко над 1800 лв. Сега същото струва малко над 2500... Евро. И каква е ползата от всичко това – по-малко работа за обикновените хора, повече печалби за богаташите. Бедните стават по-бедни, богатите – по-богати. Преди беше имотният балон, сега към него се присъединява и хардуерният. Бензинът тук засега е на добра цена, към 2.50-60, ок. €1.30 за литър, но докога ще е така?! Петролът, по-точно суровият петрол, в глобален мащаб се добива все по-трудно и по-трудно, до края на века като нищо ще стане луксозна стока. Същото предвиждам и за полетите – само най-богатите ще могат да си ги позволяват. Се ла ви, такъв е животът.

Нямам планове. То е такова, каквото е, и ще стане онова, което ще стане. Ще ми се парите да не ми бяха повод за размисъл, но за моя огромна жалост, не съм нито като съпруга на Мери, да разполагам с по €12 хиляди евро на месец, нито като Гераско – с още повече. Радвам се на малкото, което имам, и по-добре толкова, отколкото нищо. Гледам да не завиждам и да се радвам и на прашинката, която получавам. След време и нея няма да имам.

Поздрави:

Здравей Нюк!

Виж моля те пред-последния абзац от мнението ми към Валерианa.
Много благодаря.

За кучето - да, това е биология.

За пето и шесто - Животът, в неговата цялост, и материалното благоразположение в частност, са "давам - получавам".
Някои ще кажат, че всичко е в тази констелация ..
Животът не е само рози и нови пози, и, освен ако не си се родил със златна лъжичка в устата, трябва да се пребориш за твоето място под Слънцето.
В този смисъл, добре правиш, че не завиждаш за нечии възнаграждения - всеки знае какво е дал или пък какво му струва да бъде на мястото, на което е.
Освен дето злобата и завистта ще те направят грозен, понеже се изписват по лицата.

Тъп въпрос - какво правиш със 64 GB RAM и 4 TB SSD? :shy:

Относно бензина ... Мхм, те зелените си казаха, че искат бензина да стане 2 Евро и цигарите 10 евро кутията, и почти го постигнаха.
Моите например струват вече 9..
Мислила съм си, ако минат 10 ще спра да пуша.. ама, аз пуша по 4-5 цигари на ден, та не съм сигурна..
Е, понякога 6 или 7, когато съм в буржоазно настроение, ха-ха..
Не, не го правя, щото са 9 евро, просто гледам да ги ограничавам...

Иначе , да... не мисля, че има начин да се подготвим за това, което се задава..
Може би трябва да си заключа профила в ютюб за едно известно време.. :blink::grin:

Поздрави обратно 117..
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Но то, при бензин 1,81 за литър, точно си е така.
Пък и, цените на новите автомобили се повишиха три пъти за последните 4 години.
За цените на имотите в световен мащаб пък изобщо не ми се отваря приказка.
Има един зевзек, когото следвам по ФБ - постнал снимка на бебе и писал "аз, 1980-та, дъвча биберон вместо да купувам имоти" :grin:

Та .. Вие имате ли план?

Апропо, кметът на Ню Йорк реве по медиите, че няма накъде и ще вдигат имотните данъци.
Започна се, дет се вика.
Според мен последната мярка ще бъде да увеличат имотните данъци до степен, в която не могат да бъдат платени.
Мисля си...

Често си говорим у дома, че този свят не върви на добро. Нооо, като кажа пред децата те ме репликират, какво му било на света. В политически аспект имали забележки, едва ли ще се стигне до война. Иначе били добре.

Ние сме първото поколение, което не е виждало война и слава богу, но сме чували от бабите си, дядовците, чували сме и за немотията по селата, прекарахме какви ли не перипетии. Че то ние бани нямахме у дома, а сега ой, спряла водата, голем праз)). От конските каруци то роботите, това за нашето поколетие е огромен скок. Децата ни, внуците, те са си в своя свят.

Планове имаме за тази година.
1. Най-после да напълним фазанарията с кокошки и фазани.
2. Много искаме поне 2 пчелни кошера. Съседите имат по 10-ина кошера. И двамата искат да ни подарят по 1, че и повече, възрастни хора са, а техните деца нямат интерес към пчеларството. Искат да ни научат на този висш пилотаж, ние също искаме. Дано да се получи.
3. Работа имаме за цял китайски народ и 10-ина индийски провинции.
Ти как я караш по немско? Надявам се да сте добре с девойката.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Cookie написа:

Поздрави:

Здравей Нюк!

Много благодаря.

За кучето - да, това е биология.

За пето и шесто - Животът, в неговата цялост, и материалното благоразположение в частност, са "давам - получавам".
Някои ще кажат, че всичко е в тази констелация ..
Животът не е само рози и нови пози, и, освен ако не си се родил със златна лъжичка в устата, трябва да се пребориш за твоето място под Слънцето.
В този смисъл, добре правиш, че не завиждаш за нечии възнаграждения - всеки знае какво е дал или пък какво му струва да бъде на мястото, на което е.
Освен дето злобата и завистта ще те направят грозен, понеже се изписват по лицата.

Тъп въпрос - какво правиш със 64 GB RAM и 4 TB SSD? :shy:

Относно бензина ... Мхм, те зелените си казаха, че искат бензина да стане 2 Евро и цигарите 10 евро кутията, и почти го постигнаха.
Моите например струват вече 9..
Мислила съм си, ако минат 10 ще спра да пуша.. ама, аз пуша по 4-5 цигари на ден, та не съм сигурна..
Е, понякога 6 или 7, когато съм в буржоазно настроение, ха-ха..
Не, не го правя, щото са 9 евро, просто гледам да ги ограничавам...

Иначе , да... не мисля, че има начин да се подготвим за това, което се задава..
Може би трябва да си заключа профила в ютюб за едно известно време.. :blink::grin:

Поздрави обратно 117..
аз пък завиждам на теб, а Мери и Гераско пасти да ядат в сравнение с теб. те бачка, нещо правят и взимат пари, а ти нищо не правиш и взимаш едни пари.

за нищоправене си добре, т.е. по-добре платен си от тях. Жив и здрав да си!
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Cookie написа:

...

Поздрави:

Здравей Нюк!

Много благодаря.

...

Поздрави обратно 117..
Много красива песен. От мен имаш обръщението Бисквитка оттук нататък. Поздрави обратно и на теб. :)) (да се гледа след натискане на cc бутона, клосет каптионс – субтитрите... много е яко :2tooth: )

Рамта и ссд-то ми трябваха за сглобяването на една настолна системка тук, в люлинската панелка, ала с последните изменения на цените на хардуера, май ще остане за догодина до амина, че дори и за по-догодина... Ако изобщо. Първо трябва да преядат големите корпорации, и чак тогава минават гълъбчетата, като мен, за да оберат трохите.

За бензина, като че ли е малко по-сложничко – зелени, пембени... Като почнат да свършват залежите, ще стане не 2, ами 5 евро литъра. Петролните залежи досега са били източвани по лесния начин, но в днешно време най-вече се обират остатъците, което е значително по-трудоемък и скъп процес, и това изобщо не зависи политическите багри. Ако имаш час-час и нещо свободно време и го намериш за интересно, хвърли един поглед на това докюментъри, нещата далеч не са толкова розови, колкото са били по време на нашите родители и дядовци. И не е до пари, а до физическа възможност.
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

ПЪТник две написа:

Говорих преди малко с колегата от майката ни (в Канада) - и той същият. ...
Темата е интересна, но не съм наясно с "Говорих преди малко с колегата от майката ни..."

Ако е от майка ти, и ти е колега, то това трябва да ти е брат?????
А ти как си?
Малко пУнятия за Оточнение, че явно се затрудняваш с тях -->
* Фирма-майка. ( На английски език е по-малко сексистко - води се фирма-родител. )
* "Дъщерна" фирма - паде се на фирмата-майка --> дъщеря! :grin::grin:
( Това не го знам как точно е на английски, трябва да го проверя.)

Една фирма-майка може да има една или повече дъщерни фирми. :bigsmile::winkw::cool:

Не знам дали има "синовни фирми", май мне!? :-)

Освен това, самата фирма-майка като нищо може и тя да не е на най-високото ниво, демек и тя самата да е дъщерна фирма на друга, по-голяма!
Конгломерати, консорциуми/етц, итн (ама НЕ партията, де!)... :grin:
Последно промяна от nakibest на 21.02.26, 19:33, променено общо 1 път.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Nuke написа:

...

Привет, Парвати,

Поздрави:

Целият еструс трае 2-3 дена
Минимум 5 дена, докъм 9-10. Същинският еструс (периодът на заплождане) най-често трае 7-9 дни.
Ако беше 2-3 дни кучагите по улиците да са се свършили:shy:

Даже два пъти годишно, в повечето случаи. Разгонването е за 20 дни, но за да дадат плод, поне седмица
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Baldrian написа:

https://www.facebook.com/reel/1276911054354926

творчески планове...
много искам внуци.

много искам внуци.

Уважавам хора, които имат някакво хоби. винаги с интерес те чета за сапуните и кремовете. това са нормални занимания за хора, като теб, също и като мен. Работим с хора, но не можем да пипнем онова, което сме изработили). Поручикът също е като нас, според моите виждания. Затова обича селото. Алиса-ами тя твори красоти с ръцете си, радват окото, затова си пада по "философията".
не знам дали ми е вярна логиката, но за мен е така, винаги съм мечтала да пипна труда си, да го видя, да му се радват деца и внуци.

И ето тук идва онова, което да сътворим с ръцете си, да го пипнем, да зарадваме някого.

дали домати или сапун, няма значение.

Миналата година посях луфа. Резултат : никва луфа, но пък егати зелената плетеница на оградата:grin: Тази година купих 4 пакета. не че чакам луфа да бера, но ще я насяда около батута, бързо зелено и красиво.

Тази година четох повече за луфата-много бавно расте, затова е препоръчително да се прави разсад през февруари. направих разсада. Ще видим тази година. От теб сапуна, от мен гъбата:blum:

П. П. Внуците ще дойдат тогава, когато си готова, според вселенския разум))) Аз вино се научих да правя, купуваме готово мачкано грозде. Добавяме и от наше, 200-300 кила колкото да развалим готиното гразде)). Съседите имат машина. Е, то 50-ина кила излиза, ама преди 2 години. Миналата не правихме вино, някак не остана време. та тази година май пак ще съм новобранка.

Тази година предстои да се уча да правя ракията, съседката вари ракия:grin:
Голяма скица е, тя и мъж и жена у дома. бойна мадама!
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Селянка написа:
Минимум 5 дена, докъм 9-10. Същинският еструс (периодът на заплождане) най-често трае 7-9 дни.

Даже два пъти годишно, в повечето случаи. Разгонването е за 20 дни, но за да дадат плод, поне седмица
Ето ти да си четеш за лека нощ, тук за БК дават от 3 до 5 дена след проеструса, г/д от 15-ия до 20-ия ден след началото на цикъла (но може и по-рано). Гледа се цвета на секрета; като почне да избледнява, значи е започнал еструсът. Не знам колко кученца имаш изродени зад гърба си, но аз имам 4 от немска овчарка и мисля, че знам какво казвам.

https://www.oldhempbordercollies.com/bl ... ct-bitches
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Nuke написа:
Селянка написа:

Ето ти да си четеш за лека нощ, тук за БК дават от 3 до 5 дена след проеструса, г/д от 15-ия до 20-ия ден след началото на цикъла (но може и по-рано). Гледа се цвета на секрета; като почне да избледнява, значи е започнал еструсът. Не знам колко кученца имаш изродени зад гърба си, но аз имам 4 от немска овчарка и мисля, че знам какво казвам.

https://www.oldhempbordercollies.com/bl ... ct-bitches
ами, чета, нямам практика. затова вярвам на теб, но пък и това, което чета също не е маловажно.
Чичо ми, брат на татко, беше ветеринарен лекар. Той на първия етаж в къщата, ние на втория. Та все нещо съм чувала, нооо, ти си корифеят:bigsmile:
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Селянка написа: Често си говорим у дома, че този свят не върви на добро. Нооо, като кажа пред децата те ме репликират, какво му било на света. В политически аспект имали забележки, едва ли ще се стигне до война. Иначе били добре.

Ние сме първото поколение, което не е виждало война и слава богу, но сме чували от бабите си, дядовците, чували сме и за немотията по селата, прекарахме какви ли не перипетии. Че то ние бани нямахме у дома, а сега ой, спряла водата, голем праз)). От конските каруци то роботите, това за нашето поколетие е огромен скок. Децата ни, внуците, те са си в своя свят.

2. Много искаме поне 2 пчелни кошера. Съседите имат по 10-ина кошера. И двамата искат да ни подарят по 1, че и повече, възрастни хора са, а техните деца нямат интерес към пчеларството. Искат да ни научат на този висш пилотаж, ние също искаме. Дано да се получи.
Ние сме добре, благодаря.
Действаме по задачките, всеки в неговите си неща..

Замисли ме това с фазанарията ... ако няма фазани, пак ли е фазанария? Или обикновена сграда...?
Виж, това с кошерите ми харесва повече - аз обожавам мед .. изяждам вероятно по 3 килограма на месец, за съжаление, купешки ...
Не е като истинския, но - няма откъде да си купя истински... Та, да, дано да ви се получи - това е за мен лично една от най-хубавите храни.

Що касае работата - това да се чува.
Успехи ви пожелавам.:bigsmile:
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Nuke написа:Много красива песен. От мен имаш обръщението Бисквитка оттук нататък. Поздрави обратно и на теб. :)) (да се гледа след натискане на cc бутона, клосет каптионс – субтитрите... много е яко :2tooth: )

Рамта и ссд-то ми трябваха за сглобяването на една настолна системка тук, в люлинската панелка, ала с последните изменения на цените на хардуера, май ще остане за догодина до амина, че дори и за по-догодина... Ако изобщо. Първо трябва да преядат големите корпорации, и чак тогава минават гълъбчетата, като мен, за да оберат трохите.

За бензина, като че ли е малко по-сложничко – зелени, пембени... Като почнат да свършват залежите, ще стане не 2, ами 5 евро литъра. Петролните залежи досега са били източвани по лесния начин, но в днешно време най-вече се обират остатъците, което е значително по-трудоемък и скъп процес, и това изобщо не зависи политическите багри. Ако имаш час-час и нещо свободно време и го намериш за интересно, хвърли един поглед на това докюментъри, нещата далеч не са толкова розови, колкото са били по време на нашите родители и дядовци. И не е до пари, а до физическа възможност.
А защо просто не си взе нов компютър за 1000 евро, вместо да правиш системи??
Сигурно това е втори тъп въпрос, но си мисля, че така щеше да е по-лесно...
Но, ти си знаеш .. има хора, любители и табиетлии, обичат си индивидуалните асемблирания.:bigsmile:

И на мен много ми харесва 117, аз по принцип съм голям фен на Папи.
Има участие тук на 07.03 .. Но, не знам дали ми се ходи особено по клубове, та може би няма да отида..
Мисля го.. :bigsmile:

Такси е много готин.. Помня навремето какъв фурор направи..
Ето ти нещо от любимият ми Джим Кери
Много ми харесва това изпълнение.

Що касае петрола - сега проверих, в момента Брент-а се търгува на цена 71,12 долара за барел. Което прави 0,45 цента на литър.
Проблемът е в данъците, ДДС и еко-данъка, които се добавят към цената след рафинерията, не в себестойността на суровия материал.
Тук преди да въведат СО2-данъка струваше 1,30 на литър.

Що касае полетите - вероятно работят и върху електрически самолети.
Моя приятелка пък работеше към старт-ъп за развой на електрически пътнически хеликоптери.
Та... и на това ще му намерят колая, един ден.
Даже може би по-скоро, отколкото си мислим...
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Cookie написа:А защо просто не си взе нов компютър за 1000 евро, вместо да правиш системи??
Сигурно това е втори тъп въпрос, но си мисля, че така щеше да е по-лесно...
Но, ти си знаеш .. има хора, любители и табиетлии, обичат си индивидуалните асемблирания.:bigsmile:
То така и стана. Е, не баш за 1000 евро де, по-скоро за 2000, но след 10 години вярна служба, го смених, старото лаптопче. В момента карам с един легион, дето е с Core Ultra 9 275HX процесор и 5070ti видеокарта. Идната седмица май ще си купя една игра от любимата ми поредица Doom, че много съм изостанал по отношение на гейминга. Идеята ми беше да си имам и настолен кампютър в моята стая, но при тия цени – абсурд. То едно ново десктоп пи си от висок клас в момента струва кажи-речи колкото половин Дачия Дъстер, баго и кампютъра дето ще е... Ще чакам следващото поколение кампютри, така щото сегашното да поевтинее и да си взема от него.

Та с тоя лаптоп минах на Виндовс 11. Което ме подсеща да отправя един сърдечен поздрав към майката на микромеките шефчета. Пълен боклук. Таман свикнеш на една операционна система, и ти пробутат друга. Дето е същата като старата, ако не и по-зле, с разликата, че всичко е опроизволено на различно място... Дагоеа.
Cookie написа:Що касае петрола - сега проверих, в момента Брент-а се търгува на цена 71,12 долара за барел. Което прави 0,45 цента на литър.
Проблемът е в данъците, ДДС и еко-данъка, които се добавят към цената след рафинерията, не в себестойността на суровия материал.
Тук преди да въведат СО2-данъка струваше 1,30 на литър.
То тоя Брент на $0.45 докато стане на бензин, има един куп дестилации и всякакви други алхимични процеси, така щото от един барел Брент половината отива за други работи, и само другата половина става на бензинец. Данъци, манъци, ДДС и еко – като почне самият суров материал да привършва, не 10, ами и 20 евро ще стане бензинът. До края на века само милионерите ще могат да си позволяват този лукс, освен ако не се окажат прави руснаците, че петролът си се произвежда от самата планета ей така, от нищото.

А що се отнася до електрически самолети – никакъв ченс. Всичко де що предлага физиката и химията, беше открито и шансът да се открият и разработят някакви магически батерии, които да отдават 35 пъти повече ток за единица килограм, е на практика нулев. Енергийната плътност на керосина е от порядъка на 12,000 Wh/kg, докато тази на литиево-йонните батерии е едва 350 – смятай... Да не говорим, че на керосин самолетът излита тежък и се олекотява по време на полета, докато на батерии ще си е толкова тежък, колкото е излетял... Макар че самолет на батерии няма изобщо как да излети – мноо тижи. :winkw:
Алиса

Мнение от Алиса »

За мен темата ти е малко объркваща.
Озаглавена е "Творчески планове", в изложението описваш с примери поскъпването на живота, накрая питаш:
"Имате ли план?"

План за какво?
Как да се справяме с поскъпването, как да се подсигурим със стабилни доходи за да се справим с битовизмите в името на един по-мечтан и желан материален стандарт?
Или Творчески планове в най-чист вид?

За мен едното няма общо с другото и ще го обясня така чрез професията си:
Знаете, че рисувам, продавам си продукцията и така си изкарвам парите за битовизмите.
Творческият план за мен е планиране на самата дейност - поставям си задачи и цели все повече да задобрявам в това, което правя, да научавам нови неща, да експериментирам за определен резултат, после още повече и още повече, накъдето ме води въображението. Без да вземам предвид дали и какви пари за оцеляване или печалба ще спечеля /или изгубя/ в преследване на целта.

Планирането, финансовото планиране на битовизма, също изисква креативност и гъвкавост, щото, най-просто казано, човек трябва да яде, за да твори и да мисли за творчество. Ако може междувременно да си продаде творчеството и творенията на добра цена, добре. Ако не може, си разпределя мисълта, мераците и времето на две - с тази дейност ще изкарам пари за хляба, а когато го подсигуря, с онази дейност ще преследвам творческите си цели, които ме вълнуват.

Та, какво всъщност ни питаш?
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Алиса написа:
Та, какво всъщност ни питаш?
При вас каква е цената на бензина?
и
Ти основно с какви бои рисуваш, с пръсти ли или с четка?
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Cookie написа:
Селянка написа: Често си говорим у дома, че този свят не върви на добро. Нооо, като кажа пред децата те ме репликират, какво му било на света. В политически аспект имали забележки, едва ли ще се стигне до война. Иначе били добре.

Замисли ме това с фазанарията ... ако няма фазани, пак ли е фазанария? Или обикновена сграда...?
Виж, това с кошерите ми харесва повече - аз обожавам мед .. изяждам вероятно по 3 килограма на месец, за съжаление, купешки ...
Не е като истинския, но - няма откъде да си купя истински... Та, да, дано да ви се получи - това е за мен лично една от най-хубавите храни.

Колко годишна стана девойката, губя вече време! Много мед за месец е това, не знам колко е полезно, 3 кила на месец си е цифра. Все някъде в Германия не продават ли бълграски домашен мед? Ние си купуваме основно като ходим зимата ски. Имаме си един човек от Триград, но изпраща и по куриери. Дават ни и съседите вече, но 3 буркана годишно да изядем, не повече.

Фазанарията може и за други пернати. Нашето си е волиера, защото е голяма-8 на 6 метра и височина 2 метра. Да си фърчат на свобода. Идеята е да има освен фазани и кокошки. Само дето пауни не сме решили да се разхождат в двора:grin::grin:
Алиса

Мнение от Алиса »

Има ли кой да ти сменя памперсите?
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Cookie написа:

Странно, мед купешки добре, ама няма ли при вас био/органик/не-знам-си-какъв мед, който да е по-добър и не толкова купешки!?

( Е, вероятно ще бъде на 3-4 пъти по-висока цена, но май си струва.)
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Алиса написа:Има ли кой да ти сменя памперсите?
кого питаш, мамка му, не мога да се ориентирам в този софтуер, пък и аз като Уни, не ми се мисли вече:grin::shy:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Селянка написа:
кого питаш, мамка му, не мога да се ориентирам в този софтуер, пък и аз като Уни, не ми се мисли вече:grin::shy:
Мен пита, не бъди мнителна!:rotfl24::rotfl24:
Аз дори и сексуалната си ориентация загубих с този софтуер.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Живяла съм достатъчно дълго, (на 57г. съм) и съм имала възможност през годините да проследя. доста житейски съдби, включително моята, за да се уверя, че плановенте обикновено се реализират. Да, може някои неща да се забавят, а други да претърпят някакви промени, но като цяло, ако накрая теглиш чертата, важите, същностните неща са се осъществили.

Затова не се опитвам да отгатвам бъдещето си, а да го изграждам. Каквото и да става около нас, единствения начин да внесеш в живота си някъв ред и устойчивост, нормалност дори, е да имаш визия и цели, и да ги следваш. Пък докато ни е писано :):):

Не знам дали сам в темата :-)

Не ми се задълбава в лични теми, но бих споделила, че съм доволна и щастлива от това, което имам в момента и изобщо не се притеснявам нито от настоящето, нито от бъдещето.
Алиса

Мнение от Алиса »

Селянка написа: Само дето пауни не сме решили да се разхождат в двора:grin::grin:
Ама те стават ли за ядене?
:grin:
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Алиса написа:
Селянка написа: Само дето пауни не сме решили да се разхождат в двора:grin::grin:
Стават! :grin:
Да, месото от паун се яде и се счита за ядливо.
Въпреки че днес не е често срещано в супермаркетите, паунското месо е било смятано за деликатес в миналото (особено през Средновековието) и се консумира в някои култури и днес.
Важно уточнение: В много страни пауните са защитени видове или се отглеждат само като декоративни птици, така че ловът или консумацията им е незаконна. Също така, те са доста шумни и се отглеждат по-трудно като стопански животни в сравнение с кокошките.
Последно промяна от nakibest на 22.02.26, 14:27, променено общо 1 път.
Алиса

Мнение от Алиса »

Селянка написа:
Който е вече на възраст за памперси.
Не теб, постнала си, докато питам запитвача.
:lol:
Алиса

Мнение от Алиса »

nakibest написа: Странно, мед купешки добре, ама няма ли при вас био/органик/не-знам-си-какъв мед, който да е по-добър и не толкова купешки!?

Пчелен мед био органик ми звучи като безглутеново вино.
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Алиса написа:
nakibest написа: Странно, мед купешки добре, ама няма ли при вас био/органик/не-знам-си-какъв мед, който да е по-добър и не толкова купешки!?

Не претендирам за точност на "заглавието"/наричането на меда.
Във виното няма логика да има глутен, защото се прави (уж!) от грозде, а не ечемик, пшеница или ръж.

Мисля, че става ясно какво имах предвид.
От мед до мед може да има огромни разлики. Дори цветът варира.

Та - кой разбрал, разбрал... :bigsmile:

ЕДИТ: Отгоре на всичко ми изопачи писанието!
НЕ съм писал за "био органик мед", такова нещо няма.

Наклонената черта означава "ИЛИ", ако не знаеш.
Демек едното е "био мед", а другото "органик мед" - не може да са и двете...
Последно промяна от nakibest на 22.02.26, 16:29, променено общо 3 пъти.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

nakibest написа: От мед до мед може да има огромни разлики. Дори цветът варира.

То отдавна няма чисти вода и въздух, как да има чист мед!
От Марс ли да го носят пчеличките?
Ти на кого отговаряш, на каква възраст си?:lol:
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

ПЪТник две написа:
nakibest написа: От мед до мед може да има огромни разлики. Дори цветът варира.

То отдавна няма чисти вода и въздух, как да има чист мед!
От Марс ли да го носят пчеличките?
Ти на кого отговаряш, на каква възраст си?:lol:
От планината! :grin: :grin:

По-чисто е от градската среда, гаранция! (ама не Франция)

Нямам 50 години, липсата на възраст не е порок! :shy: :cool: :twisted:

А пък на Марс няма вода, атмосфера да дишат, растения да ги опрашват пчеличките. Та не е вариант, освен ако не се тераформира първо, което май в близките 100-200 години е невъзможно..
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

nakibest написа:
Нямам 50 години, липсата на възраст не е порок! :shy: :cool: :twisted:
Значи Алиса не е писала за теб а за Селянката!
Може да е преяла еко- мед?!:-)
Алиса

Мнение от Алиса »

nakibest написа:
Алиса написа:

Не претендирам за точност на "заглавието"/наричането на меда.
Във виното няма логика да има глутен, защото се прави (уж!) от грозде, а не ечемик, пшеница или ръж.

Мисля, че става ясно какво имах предвид.
От мед до мед може да има огромни разлики. Дори цветът варира.

ЕДИТ: Отгоре на всичко ми изопачи писанието!
НЕ съм писал за "био органик мед", такова нещо няма.

Наклонената черта означава "ИЛИ", ако не знаеш.
Демек едното е "био мед", а другото "органик мед" - не може да са и двете...
Той, цветът на меда зависи от пашата на фчелите, ве, Наки.
Пък био и органик е едно и също за сертификата - сертифицираният био мед требе да отговаря на ред изисквания за отглеждане и производство, за да получи сертификат за био мед. Които дядо ти на село с 5 кошера пак може да ги покрива, но не си вади сертификат за био. Понеже ние купуваме или ни дават мед от местни хора пчелари, напоследък от една съседка, оказа се, че техният мед даже е сертифициран като био и го продават в некви софийски магазини. Буркан 750г за 13 лв/6,50 евро, в магазина го продавали за 15 лв. Хич не е 3-4 пъти по-скъп от купешкия без био сертификати.
Ти къде си го ял този, скъпият?
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

За цвета много добре го знам това, няма нужда да ме поучаваш.
(примерно може да е бял, ярко жълт, бледо жълт/етц)

Предположих някакви примерни цени, като за локацията дето живее Cookie, демек Германия. :-)

За България вероятно си права - аз нямах предвид нея, когато цитирах тези увеличения. :bigsmile:

Ние си взимаме хубав мед от един мандренски магазин тука в Ботевсело.
(имат хубав мед, както и сирена, кашкавали, масло, кисело мляко и други такива мандренски продукти).
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

ПЪТник две написа:
Селянка написа:
Мен пита, не бъди мнителна!:rotfl24::rotfl24:
Аз дори и сексуалната си ориентация загубих с този софтуер.
то пък една ориентация на годините, на които си:grin::lol:
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

nakibest написа:
Алиса написа:
Стават! :grin:
Да, месото от паун се яде и се счита за ядливо.
Въпреки че днес не е често срещано в супермаркетите, паунското месо е било смятано за деликатес в миналото (особено през Средновековието) и се консумира в някои култури и днес.
Важно уточнение: В много страни пауните са защитени видове или се отглеждат само като декоративни птици, така че ловът или консумацията им е незаконна. Също така, те са доста шумни и се отглеждат по-трудно като стопански животни в сравнение с кокошките.
Дори и да стават за ядене, няма начин да теглим калъчката на паун. То и на кокошките, и фазаните, няма кой от нас двамата, но имаме съседи, правят го, на тях разчитаме.
За сега се справяме с риба!:shy:
Публикувай отговор