Green Light написа:Cookie написа:Та .. Вие имате ли план?
Настъпваш ме по мазола.

Бизнес планът ми за тази година ужасно куца, много набързо, много необмислено и в крайна сметка много зле го направих. Трябва да го ревизирам задължително, но тези неща ад хок са много... тегави(май за първи път влиза в речника ми тази дума. Едновременно досадни и трудни)
"Вие имате ли план?" го чета като "Алоу, хващай се да си направиш плана както трябва, какво се мотаеш в 3о4о?!?!"
Интересно е това, което пишеш, а не по-малко интересно е, че не го чета за първи път. Тегавото положение на бизнеса (и на пазара на труда) на запад е тема в най-разнообразен контекст. Разпадът на либералната демокрация, подводните камъни на пазарната икономика, победоносната руска консервативна идея и заедно с нея китайският модел на плановата икономика, а също така напоследък и твоята тема - промяната която носи AI. Аз намирам истина във всяка от изброените гледни точки, но светът на бизнеса е поне толкова сложен колкото и останалия обществен свят, така че има и контрапункт на всичко това, едно по едно. Все пак че има трудности е факт и именно затова написах че е интересно.
Има и още нещо интересно и то във всички от изброените контексти... Това че Източна Европа и България в частност догонва останалия свят и заради това тук се усилва, а не се намалява механизмите на частната инициатива и пазарната икономика. Тук проблемите ги знаем, те са огромни, но... други.
- Тук растежът на работните заплати годишно* през последните
три години е между 13,7 и 13,9% (за София - 14,5- 15%)
- БВП расте с между 2 и 3% годишно
В крайна сметка, човек като мен (който се вълнува от проблемите) остава с впечатлението, че тези които не гледат телевизия и не слушат радио, живеят напълно безметежно в България. Говорим за образовани хора на стабилна работа.
Това че има такива хора ми го доказват собствените ми синове. В петък обядвахме с големия ми син и аз установих, че човекът дори не е и чул за топ новината в България, която стои на първо място в новини, коментари и социални мрежи - самоубийствата в Петрохан и Околчица. Новината може да е на първо място, но не и за някой който няма фейсбук и не гледа телевизия... Освен това престави си и средата в която се движи...
Често се люшкам между ядосването и възхищението с това поколение.
Както и да е, за него нещата тук са наред и отказва трета мисля покана да отиде да работи в друга държава.
Така че творческите ни планове тук са свързани с нормалните извечни инвестиционни цели на българина. Такива каквито бяха през последните 30 години.
Е, пак ще трябва да изключим споменатото поколение, те май гледат и към друг род инвестиции- добър брокер например, с качествен инвестиционен портфейл и подобни неща. Които признавам, че са ми интересни и на мен, но любопитството ми не се подплатява с пари. Аз гледам как се развива пазара на имотите и ми се ще в период до една или две години да купя апартамент в един конкретен квартал.
Това са плановете ми. Що се отнася до бизнес
Cookie, зачудих се, минава ли ти през ума за връщане в България?
Поне като теоритична игра на ума?
*редакция
пореден опит да ти напиша отговор така, че да дам максимално точна обратна връзка...
Ще подбмина това с бизнес-плана - вероятно като собственик на бизнес имаш право да си го правиш когато искаш...
Не те разбрах напълно защо правиш планът ти ad hoc... но може би има неизвестни за мен обстоятелства.
Едното изключва другото, по принцип.
Останалото е .. интересно

.
Говорихме си тук с едни приятели неотдавна точно по твоята тема - че в България има този бум на младите мениджъри.
Изказаната теза беше, че този феномен се наблюдава точно поради емигрантската вълна.
Затова и младите хора се издигат бързо в професията - щото по-възрастните ги няма.
Склонна съм да се съглася донякъде.
Което е добре за тях, всеки човек в крайна сметка се стреми да се развие професионално и да направи кариера.
Що касае икономическият растеж - много ме радва това, браво.
Направиха ли плащанията на заплати само по банков път, съответно осигуровки само на бяло, или "пари в плик" все още е възможно?
Щото, преди 10 години си беше обичайна практика - няма да подмятам имена на известни фирми, които също така плащаха.
Аз винаги съм отказвала такива оферти, докато работех там, апропо.
По ред причини.
Що касае синът ти и изобщо поколението Зет - да, те са много нончалант..
Ние просто сме на такава възраст, че ни касаят промените, които се случват, те имат време да се адаптират.
Ние, не толкова...
Макар, че, това, което се случва в момента - да оставим настрана възможността за трета световна война, която никак не е за пренебрегване, настъпването на тоталната автоматизация в комбинация с изкуственият интелект просто прави планирането на каквото и да било доста необичайно...
Хубаво е, че момчето има и оферти за работа в чужбина, означава, че е професионалист.
Моят гинеколог, например, също беше получил неотдавна оферта за работа в една от арабските държави, за доста добра сума.
Радвам се, че я е отказал, защото аз съм много доволна от него.
Но, всеки е в правото си да търси Щастието, където смята, че ще го намери.
Ето, твоят син също не е пожелал да замине.
Това е до усещане и индивидуалност - който където се чувства добре.
Европа като цяло е .. в много особена ситуация, настрани от ИИ.
И нямам представа как ще се развият нещата.. според мен, и там не добре.
Но, мисля, фокусът се измести встрани от темата.
Темата не беше за това дали ви е страх, а какъв ви е планът?
Къде виждате себе си след 5 години, нали помниш тая HR-ска тъпотия..
Хубаво е, че има хора, които не се стресират или изобщо замислят за промените, които текат в момента.
Може би е от липсата на информация, може би е до тип темперамент ..
Факт е, че Светът се променя с ужасяващи темпове, но всеки е в правото си да отработва информацията както намери за добре.
Но, и утре е ден, нали така?
Това е лайт-мотивът, който долавям в темата.
Да, както казва Алиса - ние сме се адаптирали на много промени..
Но, промените са били човешки, логични, стъпаловидни и времеемки.
Това, което се задава, и до голяма степен вече е тук, е спираловидно и геометричната му прогресия не е в десетилетия, а в месеци...
Да добавим и нестабилните гео-политически отношения, и имаме салатата...
Но нека бъда лош пророк.
Аз ще съм супер доволна, ако опасенията ми не се оправдаят.

Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.