Хайде и от мен една задачка!
Хайде и от мен една задачка!
Ама тая да знаете е трудна, така че ако имате бач, хич не се захващайте!:lol::lol::lol:
Имате 12 топки и една везна. Едната от тях е или по-тежка или по-лека от останалите.
С три измервания трябва да установите коя е различната топка.
Само с три. Точка.
Имате 12 топки и една везна. Едната от тях е или по-тежка или по-лека от останалите.
Само с три. Точка.
- Dark Angel
ти нямаш срам, аз пиша отчет и се нервя /мразя отчети 
ами мисля, че не може с 3 претегляния да стане без да се знае по-тежка или по-лека е топката
всъщност може и да може, но мен мозъка ми е на друга вълна
1. меря по 3 топки на везна.
вариант 1: едната везна е по-тежка /приемам че различната топка е по-тежка/
2-ро мерене: от по-тежките 3 топки премервам две, ако са в равновесие значи търсената е третата. Ако не са то правя 3-то теглене на останалитне 2 и разбирам коя е по-тежката
вариант 2: ако са равни значи различната е в другите 6
2-ро мерене: слагам на всяка везна по 2 топки. ако са в равновесие ок, минавам на 3-то теглене на останалите 2 топки и разбирам коя е по-тежката
ако не са в равновесие правя 3-то теглене на по-тежките 2 топки и разбирам коя е по-тежката
Обаче нещата се усложняват ако се окаже, че предположениено ми, че различна топка е с по-голямо тегло е грешно
нда, сега отивам по задачи - следобяд спициално ке влезна да погледна
ами мисля, че не може с 3 претегляния да стане без да се знае по-тежка или по-лека е топката
всъщност може и да може, но мен мозъка ми е на друга вълна
1. меря по 3 топки на везна.
вариант 1: едната везна е по-тежка /приемам че различната топка е по-тежка/
2-ро мерене: от по-тежките 3 топки премервам две, ако са в равновесие значи търсената е третата. Ако не са то правя 3-то теглене на останалитне 2 и разбирам коя е по-тежката
вариант 2: ако са равни значи различната е в другите 6
2-ро мерене: слагам на всяка везна по 2 топки. ако са в равновесие ок, минавам на 3-то теглене на останалите 2 топки и разбирам коя е по-тежката
ако не са в равновесие правя 3-то теглене на по-тежките 2 топки и разбирам коя е по-тежката
Обаче нещата се усложняват ако се окаже, че предположениено ми, че различна топка е с по-голямо тегло е грешно
нда, сега отивам по задачи - следобяд спициално ке влезна да погледна
Dark Water написа: .....вариант 1: едната везна е по-тежка /приемам че различната топка е по-тежка/
Срам ме е! Ей ме на:
Добре разсъждаваш за различни варианти. Но не можеш да приемаш, че различната топка е по-тежка.
От вариант 1 и накланяне на везната следва, че или по-тежката топка е една от 3-те в наклонилата се надолу страна или по-леката е в другата.
Може, може с три измервания!
Първо да се уточни дали е по-тежка или по-лека...endrofini написа: Може, може с три измервания!
Приемам, че е по-тежка...
Убу, де :
3 измервания - 12 / 3= 4
На везната по четири топки! (1-во измерване)
Ако са равни, в третата доза е "фалшивата"
Ако не са, по-тежката се разделя на две части по две.
Двете части се мерят, по-тежката, съдържа (различната) (2-ро замерване)
От две топки с едно мерене нее трудно да определиш ... (3-то мерене!!!)
ВоалЯ!
Звеневия написа:Първо да се уточни дали е по-тежка или по-лека...endrofini написа: Може, може с три измервания!
Убу, де :
3 измервания - 12 / 3= 4
ВоалЯ!
Tц!!!
Ами ако везната те изненада и на второто мерене установиш, че са равни?
Ко праиш тогава? Ще се наложи да мериш повече от 3!
Звеневия написа: Първо да се уточни дали е по-тежка или по-лека...
Убу, де :
3 измервания - 12 / 3= 4
ВоалЯ!
Ами ако баба ми беше мъжка??endrofini написа: Tц!!!
Ами ако везната те изненада
Ами ако топките бяха грейпфрути??
Ами ако бяхме на луната??
Я си прочети условието!
Re: Хайде и от мен една задачка!
Некъф пиниз с везната има ли?endrofini написа:Ама тая да знаете е трудна, така че ако имате бач, хич не се захващайте!:lol::lol::lol:
Само с три. Точка.
Звеневия написа:Звеневия написа: Първо да се уточни дали е по-тежка или по-лека...
Убу, де :
3 измервания - 12 / 3= 4
ВоалЯ!Ами ако баба ми беше мъжка??endrofini написа: Tц!!!
Ами ако везната те изненада
Ами ако топките бяха грейпфрути??
Ами ако бяхме на луната??
Я си прочети условието!
Условието е това и нищо повече.
Предупредих, че задачата изисква време.
Е, не чак толкова!
Ако бяхме на луната щеше да ни е поне по-интересна земята, щото ще се показва от различни страни,
а не само от една:)))
-
почти безобидна
Пиниза е, че везната е женска!!!pocti_bezobidna написа:Некъф пиниз с везната има ли?endrofini написа:Ама тая да знаете е трудна, така че ако имате бач, хич не се захващайте!:lol::lol::lol:
Само с три. Точка.
-
почти безобидна
Ми тогава що топките са 12!Звеневия написа:Пиниза е, че везната е женска!!!pocti_bezobidna написа:Некъф пиниз с везната има ли?endrofini написа:Ама тая да знаете е трудна, така че ако имате бач, хич не се захващайте!:lol::lol::lol:
Само с три. Точка.
Щото, ако бЭха тек, един/една ще го/я боли повече!почти безобидна написа:Ми тогава що топките са 12!Звеневия написа:Пиниза е, че везната е женска!!!pocti_bezobidna написа:Некъф пиниз с везната има ли?endrofini написа:Ама тая да знаете е трудна, така че ако имате бач, хич не се захващайте!:lol::lol::lol:
Само с три. Точка.
-
bead
явно няма да стане 6/6 в първото премерване, защото не е ясно по-тежка ли е или по-лека. правилно ли разсъждавам или да търгна в друга посока?endrofini написа:Ама тая да знаете е трудна, така че ако имате бач, хич не се захващайте!:lol::lol::lol:
Само с три. Точка.
-
bead
Ако ги разделим на 3х4? тогава първо мерим две четворки, ако са равни с още две премервания лесно ще определим от останалите четири коя е различна с две мерения, защото ще си имаме проверени топки с обичайно тегло. така като сложим три проверени и три от непроверените четири и ако пак са равни, значи изпадналата е с различно тегло, ако обаче не са равни ще трябва да ги вземем тия три и пак да изолираме една и да премерим двете и ако те са равни, значи отделената е различна, а ако обаче не са равни... как ще решим коя от двете е различната?!?! може да се светнем от предишното теглене, когато сме ги сравнявали с проверените и тогава може да се види. нещо такова. май. защото ако от проверените са били по-тежки, значи от последните две леката е различна и обратно.bead написа:явно няма да стане 6/6 в първото премерване, защото не е ясно по-тежка ли е или по-лека. правилно ли разсъждавам или да търгна в друга посока?endrofini написа:Ама тая да знаете е трудна, така че ако имате бач, хич не се захващайте!:lol::lol::lol:
Само с три. Точка.
Няма пиниз с везната.pocti_bezobidna написа:Некъф пиниз с везната има ли?endrofini написа:Ама тая да знаете е трудна, така че ако имате бач, хич не се захващайте!:lol::lol::lol:
Само с три. Точка.
Да уточня отново, че не се знае дали различната топка е по-лека или по-тежка
Абсолютно правилно!bead написа:явно няма да стане 6/6 в първото премерване, защото не е ясно по-тежка ли е или по-лека. правилно ли разсъждавам или да търгна в друга посока?endrofini написа:Ама тая да знаете е трудна, така че ако имате бач, хич не се захващайте!:lol::lol::lol:
Само с три. Точка.
endrofini написа:Абсолютно правилно!bead написа:
явно няма да стане 6/6 в първото премерване, защото не е ясно по-тежка ли е или по-лека. правилно ли разсъждавам или да търгна в друга посока?
bead написа:Ако ги разделим на 3х4? тогава първо мерим две четворки, ако са равни с още две премервания лесно ще определим от останалите четири коя е различна с две мерения, защото ще си имаме проверени топки с обичайно тегло. така като сложим три проверени и три от непроверените четири и ако пак са равни, значи изпадналата е с различно тегло, ако обаче не са равни ще трябва да ги вземем тия три и пак да изолираме една и да премерим двете и ако те са равни, значи отделената е различна, а ако обаче не са равни... как ще решим коя от двете е различната?!?! може да се светнем от предишното теглене, когато сме ги сравнявали с проверените и тогава може да се види. нещо такова. май. защото ако от проверените са били по-тежки, значи от последните две леката е различна и обратно.bead написа:явно няма да стане 6/6 в първото премерване, защото не е ясно по-тежка ли е или по-лека. правилно ли разсъждавам или да търгна в друга посока?endrofini написа:Ама тая да знаете е трудна, така че ако имате бач, хич не се захващайте!:lol::lol::lol:
Само с три. Точка.
Абсолютно правилно разсъждаваш, но с тези комбинации от измервания обхващаш само един от вариантите, а именно, когато първите две четворки са равни. Ами ако са различни?
Виждал съм
го и преди, но не помня решението. а и днес много ме мързи и даже не ми се и търси. 
Re: Виждал съм
Remmivs написа:го и преди, но не помня решението. а и днес много ме мързи и даже не ми се и търси.
Аз го помня вече 10 години, щото го умувах цели 3 дни!
Иначе не е толкова сложно, но е много важно да се обозначат по различен начин
вероятно тежките топки, вероятно леките топки и непремерените. Иначе се забравят резултатите!
Някой ще ми каже ли дали съм на правилното място?Remmivs написа:го и преди, но не помня решението. а и днес много ме мързи и даже не ми се и търси.
едно мерене по 6 от двете страни (1)
различната се дели на 3 от двете страни (2)
Имаме различна група от 3
едната я слагам между краката, а другите две на везната! (3)
И аз съм в недоумениеЗвеневия написа:Някой ще ми каже ли дали съм на правилното място?Remmivs написа:го и преди, но не помня решението. а и днес много ме мързи и даже не ми се и търси.едно мерене по 6 от двете страни (1)
Решението на Звеневия работи независимо дали топката е по-тежка или по-лека... стига само да има точно една, дето да е по-... и да знаем дали е по-тежка или по-лека, разбира се...
ВНИМАНИЕ РЕШЕНИЕ!
Последно промяна от Remmivs на 06.03.07, 14:22, променено общо 1 път.
Чакай сега - значи имаме вероятности някакви още преди меренето, така ли?endrofini написа:Remmivs написа:го и преди, но не помня решението. а и днес много ме мързи и даже не ми се и търси.
Аз го помня вече 10 години, щото го умувах цели 3 дни!
Иначе не е толкова сложно, но е много важно да се обозначат по различен начин
вероятно тежките топки, вероятно леките топки и непремерените. Иначе се забравят резултатите!
Не можем да премерим общото тегло на 12топки и да определим тежестта на 1?
Я да видим сега...
Разделяме ги на три групи х 4 и
1. мерим 4 х 4 - вероятно леки/ вероятно тежки или равни (тогава ни остава третата група и с още 2 мерения намираме различната), но ако не са равни
2. взимаме по 2 от двете групи и ако не са равни, то правим опит за изравняване на везната, акто махаме произволна топка, но без да сменяме двойките, ако обаче са равни, сменяме двойките и
3. пак правиме опит да изравним везната
Леле, оплетох се - са ако го прочета още везднъж не мож си разбЕрем...
Не е точно така, пич, щото може да сме избрали по-тежката група при първо мерене, пък то да земе да се окаже, че топката е по-лека, поради което неправилната топка да остане в групата ,която вече е изключена от проверка! Б**си изречението!Gaspode написа:И аз съм в недоумениеЗвеневия написа:Някой ще ми каже ли дали съм на правилното място?Remmivs написа:го и преди, но не помня решението. а и днес много ме мързи и даже не ми се и търси.едно мерене по 6 от двете страни (1)
Решението на Звеневия работи независимо дали топката е по-тежка или по-лека... стига само да има точно една, дето да е по-... и да знаем дали е по-тежка или по-лека, разбира се...
Re: ВНИМАНИЕ РЕШЕНИЕ!
Малий, кат гледам това е сайт за децаRemmivs написа:http://www.mathsisfun.com/pool_balls_solution.html
-
bead
обезмисли всякакви други разсъждения.Remmivs написа:http://www.mathsisfun.com/pool_balls_solution.html
обаче... сега предизвикателството е ние да измисляме задачки, които ги няма още решени някъде из нет-а...
да, за деца със склонности към математиката4avdar4e написа:Малий, кат гледам това е сайт за деца:shy:
тц. не съм. линк е. зависи си от теб дали ще го отвориш или ще се мъчиш.bead написа:обезмисли всякакви други разсъждения.
обаче... сега предизвикателството е ние да измисляме задачки, които ги няма още решени някъде из нет-а...
дерзай!