Великденски рецепти

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Re: Великденски рецепти

Мнение от frisky lioness »

snowprincess написа:пусни и технологията
как се прави е по-интересно, щото може да не изглеждат като на снимките
Не разбрах:blink::shocked:

Утре като намеря рицепкъта, шъ пусна и технологията. Тези от снимката са си мойте, бе. Аз съм ги плескала:grin:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Remmivs написа:
Взаимно е, принцесо! :kiss:

Яж млекце и сиренца. Не бе. Яж каквото си искаш. Това е най-важно. Защото нали съм цитирал и друг път онази дебелата книга - ние сме това, което са нашите най-дълбоки и най-съкровени желания, каквито са желанията ни - такива са мислите ни, каквито са мислите ни - такива са делата ни, каквито са делата ни - такава е съдбата ни...

Много истина има в това и ми е чудно как понякога не го проумяваме...

:cool:
не искам да ям квото си искам
това трябва да променя - желанията да бъдат други :lol:
Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

frisky lioness написа:

Утре като намеря рицепкъта, шъ пусна и технологията. Тези от снимката са си мойте, бе. Аз съм ги плескала:grin:
ми, мойте неща никога не изглеждат като по снимките, колкото и да се старая :lol:
Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

snowprincess написа:
frisky lioness написа:

ми, мойте неща никога не изглеждат като по снимките, колкото и да се старая :lol:
Колкото и да се стараеш качествено да ги плескаш или колкото и да се стараеш да ги снимаш:blum::winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

за снимки и дума не мож да става, щото с качественото ми плескане на вкус ги докарвам, но горките никога нямат вид на изглед :lol:
Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

snowprincess написа:за снимки и дума не мож да става, щото с качественото ми плескане на вкус ги докарвам, но горките никога нямат вид на изглед :lol:
Първото е по-важно:-):winkw:
Изображение

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

snowprincess написа:не искам да ям квото си искам
Днес барем с теб чудесно се разбираме! :sissies:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа:
snowprincess написа:не искам да ям квото си искам
Днес барем с теб чудесно се разбираме! :sissies:
Явно ви е съвсем изчистено съзнанието от непушене и неядене :rotfl24:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

4avdar4e написа:
frisky lioness написа: Давай де!
Чопнах я от сайта на "Бон Апети"

Копирам оригиналната рецепта:

Спанак а ла блу

Списък на необходимите продукти:

200 г пилешки гърди
300 г замразен спанак
250 с. л. течна сметана
100 г бяло саламурено сирене
40–50 г синьо сирене
2 яйца
1 връзка зелен лук
1–2 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус

Аз взех 400 гр. гърди, цял пакет замразен спанак (сигурно е 1/2 кило, ама не повня), цяла кутия сметана (май беше 1/2 литър). Синьото сирене беше едно триъгълниче (ще е около 100 грама), а бялото беше на око, ама и то идва към 100. За нас четиримата беше доста, остана и за обед.

Сега приготвянето:

Начин на приготвяне:
1. Пилешкото месо се нарязва на ивички, овкусява се със солта и черния пипер и се запържва за 2–3 минути в сгорещеното олио.
Изображение

2. Добавя се нарязаният наситно лук, пържи се още 2–3 минути и се слага спанакът. Пърженето продължава около минута и се сипва сметаната.
Изображение

3. След като се поизпари, се прибавят натрошеното саламурено сирене и настърганото синьо сирене, разбърква се и се изчаква сирената да се поразтопят. Сипват се разбитите яйца и се бърка 1–2 минути, докато яйцата сгъстят ястието.
Изображение

4. Сервира се топло, поръсено с настърган кашкавал. Може да се гарнира с листа маруля, резени домат и портокал.
Изображение

При нас гарнитурата беше ориз басмати, задушен в МВ.
Става зверски вкусно, много нежно и уханно!!
Това без треволяка ще е СУПЕР :blum:
Наздраве :cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

4avdar4e написа:Явно ви е съвсем изчистено съзнанието от непушене и неядене :rotfl24:
Нали!!! Представи си само какво има там. Как да го кажа по друг начин?!? :huhthink: Как има САМО едно нещо там... :grin:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Понеже съм на тема торти, вижте каква сладурска торта

Изображение
Изображение
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Таз торта би била бурно аплодирана и бързо изядена :-)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Ох, в нета е толкова пълно с идеи и рецепти за Великден, че направо да се побърка човек. Ето няколко линка за който има време и желание да разгледа:
За боядисване на яйца
Великденски рецепти
www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=42.0
forum.bg-mamma.com/index.php?topic=174104.0
Рецепти за козунак
Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Ето тема и за боядисване на яйца с желатин. Казват ефектно се получавало:
clubs.dir.bg/showflat.php?Board=gotv&Number=1941343585&page=0&view=collapsed&sb=5&part=all&vc=1
Мисля да го пробвам. Както и техниката с лепене на салфетки. Личи се, че обичам мързеливите и ефектни неща. :winkw: Не бих се хванала да рисувам с восък, примерно...
Изображение
jazz

Мнение от jazz »

vyara написа:Понеже съм на тема торти, вижте каква сладурска торта
няма да наредят на тази пръчка малко мръвчица, гъбки, чушка, лук .....

ами я хабят за някакви си розови, захаросани зайчета

ухххх, лепнааааааааа :lol:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

КИФЛИТЕ

Обещаната рецепта

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИ

20 г. Мая
180 г. Разтопено краве масло или свинска мас
0,300 л. Прясно мляко
100 г. Захар
750 г. Брашно

ПЪЛНЕЖ
300 г. Смлени или счукани орехи
150 г. Захар
1 жълтък
0.100 л. Прясно мляко
канела

Маята се посипва с 1 с.л. Захар, щипка сол и след като се втечни се прибавят 5 с.л. Мляко и 3 с.л. Брашно. Всичко се разбърква и се оставя да втаса. От маслото, захарта, млякото, брашното и втасалата мая се замесва тесто, което се разделя на 16 топки. Всяка топка се разточва на кръг и се нарязва на 6 триъгълника, в които се слага пълнеж и се свиват на кифличка. Намазват се отгоре с разбито яйце и се пекат в умерена фурна.
Орехите за пълнежа се смесват със захарта, прясното мляко, жълтъка и канелата
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

vyara написа:Ето тема и за боядисване на яйца с желатин. Казват ефектно се получавало:
clubs.dir.bg/showflat.php?Board=gotv&Number=1941343585&page=0&view=collapsed&sb=5&part=all&vc=1
Мисля да го пробвам. Както и техниката с лепене на салфетки. Личи се, че обичам мързеливите и ефектни неща. :winkw: Не бих се хванала да рисувам с восък, примерно...
Това със салфетките нещо ми убягва:( Къде е ?

Четох за желатина. Може и аз да се пробвам:grin:
Изображение

Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

От години когато имам време и мерак рисувам яйцата с маслени пастели - страшно красиво става - само, че трябва да се рисува, докато са още много горещи, за да може да се разтопи пастела и с няколко цвята като се смесят - става наистина произведение на изкуството - като направя тази година ще ги снимам и ще покажа какво имам предвид...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа: Това със салфетките нещо ми убягва:( Къде е ?
2 вариант: От стара опаковъчна хартия с красиви мотиви изрязвам тънки лентички и ги лепя последователно една до друга, докато облепя цялото яйце. Колкото е по-тънка хартията, толкова по-добре. Тук номерът е, да се измери точно дължината на яйцето и да се следва добре мотивът, за да изглежда добре. Още по-добре е да се използва така наречената салфеткова техника. От избрната трипластова салфетка се изрязва мотивът и след махане на двата излишни пласта, се залепва внимателно на намазаното с лепило яйце (ако нямате специално, става пак с С 200) и отново се намазва много внимателно с лепило, като се стремим да не разкъсаме или разместим мотива.Яйцето трябва да е бяло или боядисано в много светъл цвят за да изпъкне мотивът. Отново лакирваме (прилагам го винаги - издържат по- дълго и са по-здрави).

Еееех, добре, че съм аз :blum:
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

Всичко хубаво с тез салфетки ама лепилото С200 малко ме притеснява относно въздействието му върху здравето и безвредността му - не съм убедена в това. А през черупките нали всичко отива в яйцата. Аз бих залепила нещо само с брашно и вода и сол - имаше една такава много стара рецепта за готварско лепило.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
Еееех, добре, че съм аз :blum:
Обичам те:kiss: Казвала ли съм ти го:winkw:

Това с хартийките нещо не го разбрах много и смятам да го пропусна. Пипкава ми се вижда тази работа.... Прилича ми на папиемаше (така ли се казваше онова едно време в училище, дето плескахме разни предмети с парченца хартия:blink::?)
Изображение

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа: Обичам те:kiss: Казвала ли съм ти го:winkw:
:bdance: :bdance: :bdance: :giveheart:
frisky lioness написа: Това с хартийките нещо не го разбрах много и смятам да го пропусна. Пипкава ми се вижда тази работа.... Прилича ми на папиемаше (така ли се казваше онова едно време в училище, дето плескахме разни предмети с парченца хартия:blink::?)

Преди години много си играех - и мартеници правех, и разни украси по Великден и Коледа... Сега :shy: Миии, нямам време, мързи ме... Обикновено на тези празници е фул от бачкане.. Затова се разтварят боите, връчва се по една лъжица на дЯцата и се почва голямото мазане. И без това яйцата една изкарват до другия ден...

Някой ден, като се пенсионирам, може пак да намеря време. А сега украсата се купува, плоьсва се всичко на празничната покривка и ние се пльокваме покрай нея. Толкоз :grin:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

bibilyana написа:Всичко хубаво с тез салфетки ама лепилото С200 малко ме притеснява относно въздействието му върху здравето и безвредността му - не съм убедена в това. А през черупките нали всичко отива в яйцата. Аз бих залепила нещо само с брашно и вода и сол - имаше една такава много стара рецепта за готварско лепило.
Така си е. И аз за това си мислех. Друг вариант е да се използват изпразнени вече от съдържание черупки:-)

Ето какво открих. Тук има и картинки:-) http://rozali.com/zadoma/index.php?l=11&p=153
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
Някой ден, като се пенсионирам, може пак да намеря време. А сега украсата се купува, плоьсва се всичко на празничната покривка и ние се пльокваме покрай нея. Толкоз :grin:
И на мен не ми се занимава кой знае колко не е ясно какво ще направя, ама айде, лаф да става, тръпка да има:grin:
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Тая тема колкото повече я чета и й гледам линковете, толкова по-голям мързел ме хваща. Едно тайно желание някак да ги проспя празниците. :shocked:

Иначе съм купила едни желатинови бои, които се мацат с ръце.

И си знам менюто:

печено пиле със задушени пресни картофи. Между другото на Великден се яде точно пилешко, не агнешко - то е за Гергьовден. Истинската причина е, че никой у нас не яде агнешко. :(

салати някакви

козунаци
колаци
Пасха
яйца
яйца
яйца
яйца
куткудяк... :blum:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: печено пиле със задушени пресни картофи. Между другото на Великден се яде точно пилешко, не агнешко - то е за Гергьовден.
Кажи после, че нямам някакво шесто чувство :shocked:
Ей на, именно рецепта с пиле пуснАх.

П.П.
Аз мисля да готвя ей така:
зелена салата с репички и пресен чесън
зелена салата с краставица, лимон, маслини, сирене и кисело мляко
зелена салата с крутони и риба тон
зелена салата с домати и маслини
зелена салата с .... със зелена салата :rotfl24::rotfl24:

Кой ял - ял :grin:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

bibilyana написа:От години когато имам време и мерак рисувам яйцата с маслени пастели - страшно красиво става - само, че трябва да се рисува, докато са още много горещи, за да може да се разтопи пастела и с няколко цвята като се смесят - става наистина произведение на изкуството - като направя тази година ще ги снимам и ще покажа какво имам предвид...
много интересно ми звучи, тези маслени пастели предполагам ги има по книжарниците, я радуй ноу-хау-то, няма да чакаме да мине Великден, за да ти завиждаме
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

latrevw написа:
много интересно ми звучи, тези маслени пастели предполагам ги има по книжарниците, я радуй ноу-хау-то, няма да чакаме да мине Великден, за да ти завиждаме
Ми даа - става със всякакви маслени пастели принципно. Навремето имаше едни дебели и големи - още от детството си ги пазя. Важно е цветовете им да са силни - т.е. да имат много пигмент в себе си, щото има едни ьовтинки дето са само парафинче и многоо малко боичка, колкото самия пастел да изглежда цветен - ее такива не вършат работа, т.е. ще свършат ама като парафин - ефекта не е същия, целта е да станат цветни петна-рисунки, които да се разливат една вдруга. Много красива дъга става например. Но трябва да ви издържат пръстите на много горещо - пак предупреждавам.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

bibilyana написа: Много красива дъга става например. Но трябва да ви издържат пръстите на много горещо - пак предупреждавам.
ок, мерси, може да пробвам
после ще си ги мерим :blum:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

latrevw написа:
bibilyana написа: Много красива дъга става например. Но трябва да ви издържат пръстите на много горещо - пак предупреждавам.
Проблем никакой, ще мерим...
Аватар
Wishes

Мнение от Wishes »

bibilyana написа:
latrevw написа:
Проблем никакой, ще мерим...
Безпристрастно мнение при меренето не ви ли трябва? :grin:
If you wish to go fast - go alone, if you wish to go far - go together.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Wishes написа: Безпристрастно мнение при меренето не ви ли трябва? :grin:
Wishes - безпристрастният!!! :blum:
Аватар
Wishes

Мнение от Wishes »

4avdar4e написа:
Wishes написа: Безпристрастно мнение при меренето не ви ли трябва? :grin:
Wishes - безпристрастният!!! :blum:
Шшшшт бе :grin:
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

Смятам,че няма да е излишен един безпристрастен...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

bibilyana написа:Смятам,че няма да е излишен един безпристрастен...
Да бе:grin: Викат му Уишес тройката:lol::lol::grin:
Изображение

Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: печено пиле със задушени пресни картофи. Между другото на Великден се яде точно пилешко, не агнешко - то е за Гергьовден.
Кажи после, че нямам някакво шесто чувство :shocked:
Ей на, именно рецепта с пиле пуснАх.

П.П.
Аз мисля да готвя ей така:
зелена салата с репички и пресен чесън
зелена салата с краставица, лимон, маслини, сирене и кисело мляко
зелена салата с крутони и риба тон
зелена салата с домати и маслини
зелена салата с .... със зелена салата :rotfl24::rotfl24:

Кой ял - ял :grin:
Целия Великден на ракия ли ще го карате? :blum:
Наздраве :cool:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

frisky lioness написа:

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:

знаех си аз, че бързо ще го опознаете
Аватар
Wishes

Мнение от Wishes »

frisky lioness написа:
Тц тц тц.......
Няма скрито-покрито, ей :grin:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

latrevw написа:

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:

знаех си аз, че бързо ще го опознаете
Надявам се, че не използваш "опознаете" в онзи смисъл:lol::lol::grin::winkw::blum:
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Wishes написа:
Тц тц тц.......
Няма скрито-покрито, ей :grin:
Ти си ясен още от преди да се появиш/регистрираш:grin:, още от времето с онзи подарък:blink::shocked: за РД ти ден:grin::winkw:
Изображение

Публикувай отговор