Осмият ден
Осмият ден
Това, струва ми се, е подходящо четиво за вторник.
Осмият ден
Господ Бог работил шест дни, почивал на седмия. Човекът не е Господ Бог, по-бързо се изморява, затова реши, че има право да почива и в събота. Това не бе отречено изцяло от Най-висшата инстанция.
- Щом съботата мина, може да мине и петък - си казах и изпратих до Господ Бог молба със следното съдържание:
"Поради умората, която изпитвам след понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък, горещо моля да ми се признае и петък за почивен ден. Хомо сапиенс."
Отговор не дойде, та реших, че ми се признава.
Но между сряда и остатъка от седмицата седеше фаталният четвъртък. Нищо не е така изморително, както работата в последния работен ден. Пратих вече по-смела молба:
"Човекът е мислеща тръстика" (Блез Паскал, 1623-1662) Аз мисля, че и в четвъртък не трябва да работя."
Сега вече свършвах работа в сряда следобед. Обаче тая сряда... Мълчанието на Господ Бог ми вдъхна смелост.
"Настоявам да се премахне сряда като работен ден. Прометей."
В случая с вторник се разбунтувах съвсем открито:
"Човек, това звучи гордо" (Максим Горки, 1868-1936). Вторник накърнява достойнството ми. Отказвам категорично и свършвам работа в понеделник."
Отговор пак нямаше, затуй с понеделник работата стана проста. Една телеграма: "Понеделник също се изключва."
Сега имах седем свободни дни в седмицата и бях горд с моя бунт. ("L'Homme revolte", Албер Камю, 1913-1960). Но след известно време забелязах, че седмицата има само седем дни, значи не мога да имам повече от седем свободни дни. Подобно ограничаване на моята свобода ми се стори недопустимо. И телеграфирах до Господ Бог:
"Веднага да се създаде осми ден."
Той не отговори, което окончателно ме убеди, че Ницше е бил прав (Фридрих Ницше, 1844-1900) и Бог няма. НО тогава кой е виновен, че седмицата има само седем дни и не мога да имам повече от седем свободни дни в седмицата?
Грабнах тоягата и се скрих на стълбището. Като мине съседът, ще го фрасна.
Някой все пак трябва да отговаря за нанесената ми несправедливост.
Славомир Мрожек
Весел ден!
Осмият ден
Господ Бог работил шест дни, почивал на седмия. Човекът не е Господ Бог, по-бързо се изморява, затова реши, че има право да почива и в събота. Това не бе отречено изцяло от Най-висшата инстанция.
- Щом съботата мина, може да мине и петък - си казах и изпратих до Господ Бог молба със следното съдържание:
"Поради умората, която изпитвам след понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък, горещо моля да ми се признае и петък за почивен ден. Хомо сапиенс."
Отговор не дойде, та реших, че ми се признава.
Но между сряда и остатъка от седмицата седеше фаталният четвъртък. Нищо не е така изморително, както работата в последния работен ден. Пратих вече по-смела молба:
"Човекът е мислеща тръстика" (Блез Паскал, 1623-1662) Аз мисля, че и в четвъртък не трябва да работя."
Сега вече свършвах работа в сряда следобед. Обаче тая сряда... Мълчанието на Господ Бог ми вдъхна смелост.
"Настоявам да се премахне сряда като работен ден. Прометей."
В случая с вторник се разбунтувах съвсем открито:
"Човек, това звучи гордо" (Максим Горки, 1868-1936). Вторник накърнява достойнството ми. Отказвам категорично и свършвам работа в понеделник."
Отговор пак нямаше, затуй с понеделник работата стана проста. Една телеграма: "Понеделник също се изключва."
Сега имах седем свободни дни в седмицата и бях горд с моя бунт. ("L'Homme revolte", Албер Камю, 1913-1960). Но след известно време забелязах, че седмицата има само седем дни, значи не мога да имам повече от седем свободни дни. Подобно ограничаване на моята свобода ми се стори недопустимо. И телеграфирах до Господ Бог:
"Веднага да се създаде осми ден."
Той не отговори, което окончателно ме убеди, че Ницше е бил прав (Фридрих Ницше, 1844-1900) и Бог няма. НО тогава кой е виновен, че седмицата има само седем дни и не мога да имам повече от седем свободни дни в седмицата?
Грабнах тоягата и се скрих на стълбището. Като мине съседът, ще го фрасна.
Славомир Мрожек
Весел ден!
Последно промяна от Мнемозина на 24.04.07, 08:39, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Re: Осмият ден
Мнемозина написа:"Веднага да се създаде осми ден."
Весел ден!
Един с продължителност 192 часа!
А другите по възможност да се премахнат!
Щото много се обърквамо, га е вторник и га е петък!
Мнемозина написа: Грабнах тоягата и се скрих на стълбището. Като мине съседът, ще го фрасна.
Извинявай!Звеневия написа:
![]()
![]()
![]()
Един с продължителност 192 часа!
А другите по възможност да се премахнат!
Щото много се обърквамо, га е вторник и га е петък!
Не мога да ти отговоря, защото стоя с тоягата на стълбите и чакам съседа.
Panta rhei...
Пък аз си мислех, че днес отиваме къмту петъкМнемозина написа:Това, струва ми се, е подходящо четиво за вторник.
Как ме разочарова, Мнемо, ако знаеш...
Как къмту петък, направо къмту понеделник вървим... (Максим Горки, 1868-1936.4avdar4e написа:Пък аз си мислех, че днес отиваме къмту петъкМнемозина написа:Това, струва ми се, е подходящо четиво за вторник.
Как ме разочарова, Мнемо, ако знаеш...
Panta rhei...
Не, не е така!
Не е осмият ден, а осмият бит! И не е 8-ми, ами баш 9-ти! Щото в 8 бита има само 256 дни!!! А на нас ни трябват 365.(и нещо в период или без период не помня точно). Във всеки случай 9 бита ни трябват - тогава ще покрием всички дни в коя да е година и ще ни останат поне още около 147 дена за допълнителна почивка. Хау! 
Да. А той започва в събота. А. и Б. СтругацкиМнемозина написа:Как къмту петък, направо къмту понеделник вървим... (Максим Горки, 1868-1936.4avdar4e написа:Пък аз си мислех, че днес отиваме къмту петъкМнемозина написа:Това, струва ми се, е подходящо четиво за вторник.
Как ме разочарова, Мнемо, ако знаеш...)
Точно! И аз за това се сетих като го четох.pocti_bezobidna написа:Да. А той започва в събота. А. и Б. Стругацки
Re: Не, не е така!
Remmivs написа:Не е осмият ден, а осмият бит! И не е 8-ми, ами баш 9-ти! Щото в 8 бита има само 256 дни!!! А на нас ни трябват 365.(и нещо в период или без период не помня точно). Във всеки случай 9 бита ни трябват - тогава ще покрием всички дни в коя да е година и ще ни останат поне още около 147 дена за допълнителна почивка. Хау!
Ъъъъ, може ли още веднъж?
Panta rhei...
- Green Light
Бе, не му обръщай внимание, моля ти се. Нахал!Мнемозина написа:Remmivs написа:Не е осмият ден, а осмият бит! И не е 8-ми, ами баш 9-ти! Щото в 8 бита има само 256 дни!!! А на нас ни трябват 365.(и нещо в период или без период не помня точно). Във всеки случай 9 бита ни трябват - тогава ще покрием всички дни в коя да е година и ще ни останат поне още около 147 дена за допълнителна почивка. Хау!
Ъъъъ, може ли още веднъж?![]()
Уф! Потапям се пак след малко в битове, байтове серийни интерфейски, лоуд балансинг, аксес контрол и прочее. Затова може би вместо да спомена и аз Стругацки направих опит за шега.Мнемозина написа:Ъъъъ, може ли още веднъж?![]()
Битовете всички знаете какво са - най-малката единица за информация - 0 или 1. Едно двоично число се състои само от нули и единици. Така. Конверсията от двоична в десетична система е проста - 0 или едно по степен на двойката отговаряща на позицията на цифрата и сумираме (започваме от нулева позиция):
11111111
1x2^0=1
1x2^1=2
1x2^2=4
1x2^3=8
1x2^4=16
1x2^5=32
1x2^6=64
1x2^7=128
1x2^8=256
Последно промяна от Remmivs на 24.04.07, 09:41, променено общо 1 път.
Мдааа.Remmivs написа: Уф! Потапям се пак след малко в битове, байтове серийни интерфейски, лоуд балансинг, аксес контрол и прочее. Затова може би вместо да спомена и аз Стругацки направих опит за шега.
Битовете всички знаете какво са - най-малката единица за информация - 0 или 1. Едно двоично число се състои само от нули и единици. Така. Конверсията от двоична в десетична система е проста - 0 или едно по степен на двойката отговаряща на позицията на цифрата и сумираме (започваме от нулева позиция):
11111111
1x2^0=1
1x2^1=2
1x2^2=4
1x2^3=8
1x2^4=16
1x2^5=32
1x2^6=64
1x2^7=128
1x2^8=256
Имаш нужда от почивка, мисля аз.
Panta rhei...
Ако знаеш как само ме успокои... Не съм само аз изкукалаRemmivs написа: Това е то.
- сър Айвънхоу
Ох, бе! Що ме удари с таз тояга по главата???
какво съм ти направил, м????
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Потресена съм!!!!!Remmivs написа:
Та ни трябва и 9-ти бит
1x2^8=256
температура, кръвно...нещо ...мерил ли си скорооRemmivs написа:Уф! Потапям се пак след малко в битове, байтове серийни интерфейски, лоуд балансинг, аксес контрол и прочее. Затова може би вместо да спомена и аз Стругацки направих опит за шега.Мнемозина написа:Ъъъъ, може ли още веднъж?![]()
11111111
1x2^0=1
1x2^1=2
1x2^2=4
1x2^3=8
1x2^4=16
1x2^5=32
1x2^6=64
1x2^7=128
1x2^8=256
Remmivs написа:Уф! Потапям се пак след малко в битове, байтове серийни интерфейски, лоуд балансинг, аксес контрол и прочее. Затова може би вместо да спомена и аз Стругацки направих опит за шега.Мнемозина написа:Ъъъъ, може ли още веднъж?![]()
11111111
1x2^0=1
1x2^1=2
1x2^2=4
1x2^3=8
1x2^4=16
1x2^5=32
1x2^6=64
1x2^7=128
1x2^8=256
Да, ама ако приложиш тъпото американско мислене и опитите на хамериканците да наложат като стандарт, че 1 килобит няма 1024 бита, а 1000 (щото им било по-лесно за възприемане), какво ще излезе от сметките ти?
Това за модерното 1000 битово течение не е шега. Само да намеря откъде го бях изкопал това.
Айдеее, страшно взе да става...inj написа: Да, ама ако приложиш тъпото американско мислене и опитите на хамериканците да наложат като стандарт, че 1 килобит няма 1024 бита, а 1000 (щото им било по-лесно за възприемане), какво ще излезе от сметките ти?
Това за модерното 1000 битово течение не е шега. Само да намеря откъде го бях изкопал това.
- snowprincess
Не, на няколко вече въздадох правосъдие.snowprincess написа:още ли чакаш съседа
Другите се скриха. Изглежда четат тук.
Panta rhei...
О! Това е стар трик на продавачите на хардовете от едно време. Май те го въведоха. Продавам ти диск 540 Меги (ей страшен диск беше това бе, слънце, направо слънчева система сравнен с 40MB). А като го погледнеш той бил 527,34MB. Що така бе, Жоре?! Къде си сложил другите, краднал си ги явно у чекмеджето.inj написа:Да, ама ако приложиш тъпото американско мислене и опитите на хамериканците да наложат като стандарт, че 1 килобит няма 1024 бита, а 1000 (щото им било по-лесно за възприемане), какво ще излезе от сметките ти?
Иначе има цяла статуя в кака Вики:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kilobit
И представи си по СИ в килобита има познай колко бита? Не позна - 1000 са.
- Green Light
inj написа:Да, ама ако приложиш тъпото американско мислене и опитите на хамериканците да наложат като стандарт, че 1 килобит няма 1024 бита, а 1000 (щото им било по-лесно за възприемане), какво ще излезе от сметките ти?
Тва е първоаприлски майтап: През 1988 година списанието New Mexicans for Science and Reason публикувало статия, в която твърдяло, че властите на американския щат Алабама имат намерение да променят значението на числото Пи от 3.14159 на 3. Чиновниците, един вид, оценили сегашното значение на числото за "нехристиянско" и решили да го закръглят до "библейско значение". Новината се разпространила чрез Интернет по цял свят и едва тогава властите осъзнали цялата "сериозност" на шегата си.
Интересното е че разни математици направили движение за реабилитация на "пи", започнали да правят подписки, писали писма до президента... Искам да кава че тия хухавели повярвали съвсем сериозно и шегата не се получила. Някой ден ще направя милиони, като им разпродам парцели от Черно море, Бяло море, Червено море, Синьо море...
Давай, човече! Те вече Марс продадоха!!!Green Light написа:Тва е първоаприлски майтап: През 1988 година списанието New Mexicans for Science and Reason публикувало статия, в която твърдяло, че властите на американския щат Алабама имат намерение да променят значението на числото Пи от 3.14159 на 3. Чиновниците, един вид, оценили сегашното значение на числото за "нехристиянско" и решили да го закръглят до "библейско значение". Новината се разпространила чрез Интернет по цял свят и едва тогава властите осъзнали цялата "сериозност" на шегата си.
Интересното е че разни математици направили движение за реабилитация на "пи", започнали да правят подписки, писали писма до президента... Искам да кава че тия хухавели повярвали съвсем сериозно и шегата не се получила. Някой ден ще направя милиони, като им разпродам парцели от Черно море, Бяло море, Червено море, Синьо море...
А онези вярват на всичко. И на радиопиеси за марсианци даже!
И най-вече на разни храсти и други растения дето им растат в кухите тикви.
- snowprincess
не си го и помисляй, ша те фанатGreen Light написа:Някой ден ще направя милиони, като им разпродам парцели от Черно море, Бяло море, Червено море, Синьо море...
виж
http://standartnews.com/bg/article.php? ... cle=183559

Ухаааа!snowprincess написа:не си го и помисляй, ша те фанатGreen Light написа:Някой ден ще направя милиони, като им разпродам парцели от Черно море, Бяло море, Червено море, Синьо море...
виж
Я виж колко народ са впрегнали, за да я изловят!
Panta rhei...
- snowprincess
и то само за 350 000 долараМнемозина написа:Ухаааа!snowprincess написа:не си го и помисляй, ша те фанатGreen Light написа:Някой ден ще направя милиони, като им разпродам парцели от Черно море, Бяло море, Червено море, Синьо море...
виж
Я виж колко народ са впрегнали, за да я изловят!
тук изнесоха милиони и нищо

- Green Light
Рано са я хванали. Ако беше стигнала милионите и нея щяха да пуснат, сигурноsnowprincess написа: и то само за 350 000 долара
тук изнесоха милиони и нищо
Green Light написа:Рано са я хванали. Ако беше стигнала милионите и нея щяха да пуснат, сигурно
Точно!
Аз шъ чакам златната вода...Green Light написа:Някой ден ще направя милиони, като им разпродам парцели от Черно море, Бяло море, Червено море, Синьо море...