Осмият ден

Все същите
Аватар
Мнемозина

Осмият ден

Мнение от Мнемозина »

Това, струва ми се, е подходящо четиво за вторник.

Осмият ден

Господ Бог работил шест дни, почивал на седмия. Човекът не е Господ Бог, по-бързо се изморява, затова реши, че има право да почива и в събота. Това не бе отречено изцяло от Най-висшата инстанция.
- Щом съботата мина, може да мине и петък - си казах и изпратих до Господ Бог молба със следното съдържание:
"Поради умората, която изпитвам след понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък, горещо моля да ми се признае и петък за почивен ден. Хомо сапиенс."
Отговор не дойде, та реших, че ми се признава.
Но между сряда и остатъка от седмицата седеше фаталният четвъртък. Нищо не е така изморително, както работата в последния работен ден. Пратих вече по-смела молба:
"Човекът е мислеща тръстика" (Блез Паскал, 1623-1662) Аз мисля, че и в четвъртък не трябва да работя."
Сега вече свършвах работа в сряда следобед. Обаче тая сряда... Мълчанието на Господ Бог ми вдъхна смелост.
"Настоявам да се премахне сряда като работен ден. Прометей."
В случая с вторник се разбунтувах съвсем открито:
"Човек, това звучи гордо" (Максим Горки, 1868-1936). Вторник накърнява достойнството ми. Отказвам категорично и свършвам работа в понеделник."
Отговор пак нямаше, затуй с понеделник работата стана проста. Една телеграма: "Понеделник също се изключва."
Сега имах седем свободни дни в седмицата и бях горд с моя бунт. ("L'Homme revolte", Албер Камю, 1913-1960). Но след известно време забелязах, че седмицата има само седем дни, значи не мога да имам повече от седем свободни дни. Подобно ограничаване на моята свобода ми се стори недопустимо. И телеграфирах до Господ Бог:
"Веднага да се създаде осми ден."
Той не отговори, което окончателно ме убеди, че Ницше е бил прав (Фридрих Ницше, 1844-1900) и Бог няма. НО тогава кой е виновен, че седмицата има само седем дни и не мога да имам повече от седем свободни дни в седмицата?
Грабнах тоягата и се скрих на стълбището. Като мине съседът, ще го фрасна.
Някой все пак трябва да отговаря за нанесената ми несправедливост.

Славомир Мрожек

Весел ден!
Последно промяна от Мнемозина на 24.04.07, 08:39, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Звенения

Re: Осмият ден

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа:"Веднага да се създаде осми ден."
Весел ден!
:rotfl24: :rotfl24: :rotfl24:
Един с продължителност 192 часа!
А другите по възможност да се премахнат!
Щото много се обърквамо, га е вторник и га е петък! :grin:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Грабнах тоягата и се скрих на стълбището. Като мине съседът, ще го фрасна.
Някой все пак трябва да отговаря за нанесената ми несправедливост.
:lol: Ай туй е квинтесенцията.
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Звеневия написа:
:rotfl24: :rotfl24: :rotfl24:
Един с продължителност 192 часа!
А другите по възможност да се премахнат!
Щото много се обърквамо, га е вторник и га е петък! :grin:
Извинявай!
Не мога да ти отговоря, защото стоя с тоягата на стълбите и чакам съседа. :grin:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа:Това, струва ми се, е подходящо четиво за вторник.
Пък аз си мислех, че днес отиваме къмту петък :crying:
Как ме разочарова, Мнемо, ако знаеш...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Как къмту петък, направо къмту понеделник вървим... (Максим Горки, 1868-1936. :grin:)
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Не, не е така!

Мнение от Remmivs »

Не е осмият ден, а осмият бит! И не е 8-ми, ами баш 9-ти! Щото в 8 бита има само 256 дни!!! А на нас ни трябват 365.(и нещо в период или без период не помня точно). Във всеки случай 9 бита ни трябват - тогава ще покрием всички дни в коя да е година и ще ни останат поне още около 147 дена за допълнителна почивка. Хау! :grin:
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
4avdar4e написа:
Как къмту петък, направо къмту понеделник вървим... (Максим Горки, 1868-1936. :grin:)
Да. А той започва в събота. А. и Б. Стругацки
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Да. А той започва в събота. А. и Б. Стругацки
Точно! И аз за това се сетих като го четох. :grin:
Аватар
Мнемозина

Re: Не, не е така!

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:Не е осмият ден, а осмият бит! И не е 8-ми, ами баш 9-ти! Щото в 8 бита има само 256 дни!!! А на нас ни трябват 365.(и нещо в период или без период не помня точно). Във всеки случай 9 бита ни трябват - тогава ще покрием всички дни в коя да е година и ще ни останат поне още около 147 дена за допълнителна почивка. Хау! :grin:

Ъъъъ, може ли още веднъж? :huhthink:

:blum:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Remmivs написа:Не е осмият ден, а осмият бит! И не е 8-ми, ами баш 9-ти! Щото в 8 бита има само 256 дни!!! А на нас ни трябват 365.(и нещо в период или без период не помня точно). Във всеки случай 9 бита ни трябват - тогава ще покрием всички дни в коя да е година и ще ни останат поне още около 147 дена за допълнителна почивка. Хау! :grin:

Ъъъъ, може ли още веднъж? :huhthink:

Бе, не му обръщай внимание, моля ти се. Нахал!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Ъъъъ, може ли още веднъж? :huhthink:

Уф! Потапям се пак след малко в битове, байтове серийни интерфейски, лоуд балансинг, аксес контрол и прочее. Затова може би вместо да спомена и аз Стругацки направих опит за шега.

Битовете всички знаете какво са - най-малката единица за информация - 0 или 1. Едно двоично число се състои само от нули и единици. Така. Конверсията от двоична в десетична система е проста - 0 или едно по степен на двойката отговаряща на позицията на цифрата и сумираме (започваме от нулева позиция):

11111111

1x2^0=1
1x2^1=2
1x2^2=4
1x2^3=8
1x2^4=16
1x2^5=32
1x2^6=64
1x2^7=128

А в годината има 365 дни (поне)

Та ни трябва и 9-ти бит

1x2^8=256

512-365=147

Това е то. :grin:
Последно промяна от Remmivs на 24.04.07, 09:41, променено общо 1 път.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа: Уф! Потапям се пак след малко в битове, байтове серийни интерфейски, лоуд балансинг, аксес контрол и прочее. Затова може би вместо да спомена и аз Стругацки направих опит за шега.

Битовете всички знаете какво са - най-малката единица за информация - 0 или 1. Едно двоично число се състои само от нули и единици. Така. Конверсията от двоична в десетична система е проста - 0 или едно по степен на двойката отговаряща на позицията на цифрата и сумираме (започваме от нулева позиция):

11111111

1x2^0=1
1x2^1=2
1x2^2=4
1x2^3=8
1x2^4=16
1x2^5=32
1x2^6=64
1x2^7=128

Та ни трябва и 9-ти бит

1x2^8=256

512-365=147

Мдааа.

Имаш нужда от почивка, мисля аз. :lol:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа: Това е то. :grin:
Ако знаеш как само ме успокои... Не съм само аз изкукала

:harhar:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Че ти сега ли чак се успокои бре?!? :grin: Аз съм си така (изкукал) от време оно. :cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Аааааа!

Мързи ме! :crying:

И ми е изчезнало едно важно лиХченце! :evil:
И в тая къща, зарината от лиХченца, май никога няма да го намеря! :evil:

Живот ли е това?

П.П. Моля чорапи да не се споменават. :blum:
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

:angry: :huhthink: :crazy:

Ох, бе! Що ме удари с таз тояга по главата???
какво съм ти направил, м????
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
Та ни трябва и 9-ти бит

1x2^8=256

512-365=147

Потресена съм!!!!!

:shocked::shocked::shocked::shocked:
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

Remmivs написа:

Уф! Потапям се пак след малко в битове, байтове серийни интерфейски, лоуд балансинг, аксес контрол и прочее. Затова може би вместо да спомена и аз Стругацки направих опит за шега.

11111111

1x2^0=1
1x2^1=2
1x2^2=4
1x2^3=8
1x2^4=16
1x2^5=32
1x2^6=64
1x2^7=128

Та ни трябва и 9-ти бит

1x2^8=256

512-365=147

температура, кръвно...нещо ...мерил ли си скороо :blum:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Remmivs написа:Че ти сега ли чак се успокои бре?!? :grin: Аз съм си така (изкукал) от време оно. :cool:

не е истина просто!
:rotfl24:

кой как можал така си доказал тезата :lol:
благодаря ви за интелектуалния оргазъм
отивам да работя, ама не ми пука вече :grin:
Аватар
inj

Мнение от inj »

Remmivs написа:

11111111

1x2^0=1
1x2^1=2
1x2^2=4
1x2^3=8
1x2^4=16
1x2^5=32
1x2^6=64
1x2^7=128

Та ни трябва и 9-ти бит

1x2^8=256

512-365=147

Да, ама ако приложиш тъпото американско мислене и опитите на хамериканците да наложат като стандарт, че 1 килобит няма 1024 бита, а 1000 (щото им било по-лесно за възприемане), какво ще излезе от сметките ти? :grin::grin:

Това за модерното 1000 битово течение не е шега. Само да намеря откъде го бях изкопал това.
annonymus

Мнение от annonymus »

inj написа: Да, ама ако приложиш тъпото американско мислене и опитите на хамериканците да наложат като стандарт, че 1 килобит няма 1024 бита, а 1000 (щото им било по-лесно за възприемане), какво ще излезе от сметките ти? :grin::grin:

Това за модерното 1000 битово течение не е шега. Само да намеря откъде го бях изкопал това.
Айдеее, страшно взе да става...:shy::lol:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

още ли чакаш съседа :lol:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа:още ли чакаш съседа :lol:
Не, на няколко вече въздадох правосъдие. :grin:
Другите се скриха. Изглежда четат тук. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

inj написа:Да, ама ако приложиш тъпото американско мислене и опитите на хамериканците да наложат като стандарт, че 1 килобит няма 1024 бита, а 1000 (щото им било по-лесно за възприемане), какво ще излезе от сметките ти? :grin::grin:

О! Това е стар трик на продавачите на хардовете от едно време. Май те го въведоха. Продавам ти диск 540 Меги (ей страшен диск беше това бе, слънце, направо слънчева система сравнен с 40MB). А като го погледнеш той бил 527,34MB. Що така бе, Жоре?! Къде си сложил другите, краднал си ги явно у чекмеджето.

Иначе има цяла статуя в кака Вики:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kilobit

И представи си по СИ в килобита има познай колко бита? Не позна - 1000 са. :grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

inj написа:Да, ама ако приложиш тъпото американско мислене и опитите на хамериканците да наложат като стандарт, че 1 килобит няма 1024 бита, а 1000 (щото им било по-лесно за възприемане), какво ще излезе от сметките ти? :grin::grin:

Тва е първоаприлски майтап: През 1988 година списанието New Mexicans for Science and Reason публикувало статия, в която твърдяло, че властите на американския щат Алабама имат намерение да променят значението на числото Пи от 3.14159 на 3. Чиновниците, един вид, оценили сегашното значение на числото за "нехристиянско" и решили да го закръглят до "библейско значение". Новината се разпространила чрез Интернет по цял свят и едва тогава властите осъзнали цялата "сериозност" на шегата си.
Интересното е че разни математици направили движение за реабилитация на "пи", започнали да правят подписки, писали писма до президента... Искам да кава че тия хухавели повярвали съвсем сериозно и шегата не се получила. Някой ден ще направя милиони, като им разпродам парцели от Черно море, Бяло море, Червено море, Синьо море...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Тва е първоаприлски майтап: През 1988 година списанието New Mexicans for Science and Reason публикувало статия, в която твърдяло, че властите на американския щат Алабама имат намерение да променят значението на числото Пи от 3.14159 на 3. Чиновниците, един вид, оценили сегашното значение на числото за "нехристиянско" и решили да го закръглят до "библейско значение". Новината се разпространила чрез Интернет по цял свят и едва тогава властите осъзнали цялата "сериозност" на шегата си.
Интересното е че разни математици направили движение за реабилитация на "пи", започнали да правят подписки, писали писма до президента... Искам да кава че тия хухавели повярвали съвсем сериозно и шегата не се получила. Някой ден ще направя милиони, като им разпродам парцели от Черно море, Бяло море, Червено море, Синьо море...
Давай, човече! Те вече Марс продадоха!!!

А онези вярват на всичко. И на радиопиеси за марсианци даже!

И най-вече на разни храсти и други растения дето им растат в кухите тикви.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Green Light написа:Някой ден ще направя милиони, като им разпродам парцели от Черно море, Бяло море, Червено море, Синьо море...
не си го и помисляй, ша те фанат
виж
http://standartnews.com/bg/article.php? ... cle=183559
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа:
Green Light написа:Някой ден ще направя милиони, като им разпродам парцели от Черно море, Бяло море, Червено море, Синьо море...
виж
Ухаааа!
Я виж колко народ са впрегнали, за да я изловят!
:grin:
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Мнемозина написа:
snowprincess написа:
виж
Ухаааа!
Я виж колко народ са впрегнали, за да я изловят!
:grin:
и то само за 350 000 долара
тук изнесоха милиони и нищо
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

snowprincess написа: и то само за 350 000 долара
тук изнесоха милиони и нищо
Рано са я хванали. Ако беше стигнала милионите и нея щяха да пуснат, сигурно
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Рано са я хванали. Ако беше стигнала милионите и нея щяха да пуснат, сигурно
:rotfl24:

Точно!
І

Мнение от І »

Аз шъ чакам златната вода... :grin: Ем си на вилата ем гребеш заплата. :mrgreen:
Публикувай отговор