Трудово-правен съвет

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Трудово-правен съвет

Мнение от Gaspode »

За такова животно искам да ви замоля.

Казуса е следния: человек си прекратява трудовия договор с предизвестие. Карат го да остане още 3 дни след предизвестието за да си довършел неква много важна и отговорна работа. Човека се съгласява, въпреки че няма никаква полза от това, дори напротив. Приключва предизвестието, свършва си работата и си заминава на 11 дата. Изведнъж се оказва, че заповедта за прекратяване на договора е с дата 11 - последната отработена дата - обаче понеже защото била заповедта от 11, то точно тази последна дата не се брояла за работен ден и съответно не се заплаща, не се смята в трудовия стаж и прочие. Сега, ясно ви е, че човека хич не го е еня за този един ден - нито като пари е чак толкова непрежалима сума, нито 1 ден липсващ трудов стаж може да бъде проблем. Но въпроса е в принципа. Какво може да се направи в такъв случай? От личен състав са отговорили, че "нищо не може да се направи, защото месеца е приключен", което не е така, защото говорим за все още текущия месец. И в общи линии отговора на личния състав е "ми да не си работил" за този един ден. Което мен лично ме вбесява. Най-лесно би било да махне с ръка и да не се занимава... обаче е дразнещо...
Та какво, мислите, може да се направи? Ред, процедури и прочие... чакам съвети
И 10х предварително :beer:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Като бях студентка, напуснах първата си работа без предизвестие, щото много ми бяха дигнали нервите. Бях се разболяла от бачкане - учех редовно, работех в бинго зала предимно вечер и нощем... както и да е, тръгнах си един ден по средата на работния ден. После не ми дадоха трудовата книжка и за заплатата вече не помня. Но помня, че загубих 6 месеца трудов стаж. Та ми е смешно за твоя един ден, да ти кажа.
Много си принципен :blum:
Аз явно пък съм будала :shy::roll:
Изображение
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Абе, Гасподе, той трябва да е подписал предизивестието, там няма ли дата
ако не си е написал датата, нищо не може да се направи
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Единственото, дето ми иде на ум е питане в "Инспекция по труда".
Ей туй им сайта:
http://git.mlsp.government.bg/

Има и препратки към законодателството, има май и начин за питанья.

Друг вариант: някой познат, който е в "Личен състав" (другаде нейде), или както там се наричат тия отдели, дето се занимават с персонал. Къде е сега Олди да се обади... Във всеки случай, човек, който познава достатъчно трудово-правното законодателство.

От голяма помощ съм, няма що :shy:
Аватар
snowprincess

Re: Трудово-правен съвет

Мнение от snowprincess »

Предизвестието е акт на намерение за прекратяване на трудовия договор, независимо дали се отправя от работодателя към работника/служителя или обратно. То е уредено в чл. 326 от Кодекса на труда и е задължително писмен акт. Той съдържа волеизявление, с което отправилата го страна уведомява другата за предстоящото прекратяване на трудовото правоотношение. От фактическа страна то е период от време, с определена в закона минимална и максимална продължителност, през който страните по трудово правоотношение изпълняват задълженията си в очакване то да бъде прекратено. Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни. Страните могат да уговорят и по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не по-голям от остатъка от срока на договора.
Когато работникът/служителят отправя предизвестие до работодателя, той няма задължение да сочи причини за прекратяването. Когато обаче работодателят отправя предизвестие, той трябва да посочи някоя от законовите причини (по чл. 328 от КТ) за прекратяване на трудовото правоотношение.
Срокът на предизвестието започва да тече от деня, следващ деня на получаването му. През времето му трудовото правоотношение не е прекратено, но съществува при яснота, че предстои прекратяване към момента на изтичане на срока на предизвестието. В чл. 335, ал. 2, т. 2 от КТ е уредено, че при прекратяване с предизвестие трудовият договор се прекратява с изтичането на срока на предизвестието. Това обаче трябва да стане с изричен писмен акт (чл. 335, ал. 1 от КТ). Ако пък срокът на предизвестието не е спазен, то тогава прекратяването ще настъпи към момента, в който работодателят връчи писмения акт.
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Принципен е въпроса, щото това е една от големите банки... и се държат по типичен "ти ли бе дребосък" начин... и ме дразнят...

Честно казано ми трябва адвокат по трудово-правни спор(Т)ове :)
И съд до дупка

Аз така и с любимата държава съм се съдил... и спечелих... малко пирова победа, щото адвоката ми взе повече от колкото щяха да са ми ебентуалните глоби и прочие... ама пък си беше морално удовлетворение... Даже после пуснах докладна срещу техния юрист-консулт - дойде пиян като мотика на делото... Та така :grin:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

snowprincess написа:Предизвестието е акт на намерение
Не си разбрала казуса :)

Предизвестието е отправено на 09.04. Значи приключва на 09.05. Те искат да остане до 11.05. Което и става. На 11.05 пускат заповед за прекратяване по член там еди кой си - предизвестие от служителя. Дата на заповеднна - 11.05. След това излизат със сценката "щом заповедта е от 11.05 значи 11.05 е бил неработен за служителя ден". Т.е. последния признат за отработен ден е 10.05, а реално е работено и на 11.05. Та за този точно ден става въпрос...

Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Gaspode написа:

Предизвестието е отправено на 09.04. Значи приключва на 09.05. Те искат да остане до 11.05. Което и става. На 11.05 пускат заповед за прекратяване по член там еди кой си - предизвестие от служителя. Дата на заповеднна - 11.05. След това излизат със сценката "щом заповедта е от 11.05 значи 11.05 е бил неработен за служителя ден". Т.е. последния признат за отработен ден е 10.05, а реално е работено и на 11.05. Та за този точно ден става въпрос...
"Те искат да остане до 11.05" - не е в писмен вид, нали?

ти не си разбрал/прочел какво аз ти пуснах

предизвестието тече от следващия ден, значи - пуснато е на 9ти, но започва да действа от 10.04 до 10.05, щото април е с 30 дни, затова и заповедта е от 11-ти

пийте една студена вода и не се занимавайте повече
Изображение
Аватар
majemela4ka
Обратна връзка:

Мнение от majemela4ka »

И ти ли си на тая вълна?!

Влез във форума на lex.bg и четИ!
Или при счетоводителите в Дир-а, всичко знаят.

По памет: датата на прекратяване е следващата след последния работен ден. В твоя случай трябва да е 12.05.

:-)
Последно промяна от majemela4ka на 23.05.07, 16:11, променено общо 1 път.
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Gaspode написа:

11.05 е заповедта.
това е последният ден

обади се на Мира
Аватар
majemela4ka
Обратна връзка:

Мнение от majemela4ka »

Gaspode написа:Принципен е въпроса, щото това е една от големите банки... и се държат по типичен "ти ли бе дребосък" начин... и ме дразнят...

Честно казано ми трябва адвокат по трудово-правни спор(Т)ове :)
И съд до дупка

Аз така и с любимата държава съм се съдил... и спечелих... малко пирова победа, щото адвоката ми взе повече от колкото щяха да са ми ебентуалните глоби и прочие... ама пък си беше морално удовлетворение... Даже после пуснах докладна срещу техния юрист-консулт - дойде пиян като мотика на делото... Та така :grin:
Те за т`ва питах в моята тема:winkw:.

За спор(Т)овете
:grin:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

doktorka написа:
Gaspode написа:

11.05 е заповедта.
това е последният ден

обади се на Мира
Би ли ми дала отново контакти, плеасе? На биляшка?
10х

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

snowprincess написа: ти не си разбрал/прочел какво аз ти пуснах

предизвестието тече от следващия ден, значи - пуснато е на 9ти, но започва да действа от 10.04 до 10.05, щото април е с 30 дни, затова и заповедта е от 11-ти

пийте една студена вода и не се занимавайте повече
Заповедта е от 11-ти. Въпроса е този ден фключва ли се или не?
Не се отказвам толкоз лесно... :grin:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Gaspode написа:
Заповедта е от 11-ти. Въпроса е този ден фключва ли се или не?
Не се отказвам толкоз лесно... :grin:
ПП. Значи дребни корекции - на 10.04 е подадено предизвестието. Щото 09.04 беше почивен след великден. Та значи ако се спазва всичко би трябвало да приключи на 11.05 Фключително. В противен случай е неспазено предизвестие или там кво се получава? Така или иначе 11-ти би трябвало да си влезе в сметките. Тъпотии...

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Съре, тва не ми прилича на гъбаркане. По- скоро е някаква грешка. Искам да кажа, че изглежда се палиш за нищо. Пукай ги по пързалката и тва е. Тоя дето е сбъркал цял живот третокласен писар ще си остане, щото не може повече, а ваш е целия свят. Нали за хубаво е цялата галимация с напускането
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:Съре, тва не ми прилича на гъбаркане. По- скоро е някаква грешка. Искам да кажа, че изглежда се палиш за нищо. Пукай ги по пързалката и тва е. Тоя дето е сбъркал цял живот третокласен писар ще си остане, щото не може повече, а ваш е целия свят. Нали за хубаво е цялата галимация с напускането
Може и да е грешка. Ами да си я оправят бе. Хора сме, всички грешим :grin:
Тъпото е, че я е направил тази грешка точно човек, дето най-бмалко да очакваш... и се прави на интересен сега...
Обаче няма да мине толкоз лесно - но пасаран :grin:

Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

snowprincess написа:...предизвестието тече от следващия ден...
Би трябвало в договора да пише от кога почва да тече предизвестието. Тук, примерно, масовата практика е тримесечно предизвестие от края на месеца. В някои случаи дори е от края на тримесечието.
Наздраве :cool:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

свали им 3-4 хард диска да видиш как лесно се оправят нещата :rotfl24:
опитаха се да ми врътнат подобно нещо преди години

първо бяха молби
след това заплахи
и омекнаха
и накрая си платиха като попове :rotfl24:
endrofini

Мнение от endrofini »

Gaspode написа:За такова животно искам да ви замоля.

Казуса е следния: человек си прекратява трудовия договор с предизвестие. Карат го да остане още 3 дни след предизвестието за да си довършел неква много важна и отговорна работа. Човека се съгласява, въпреки че няма никаква полза от това, дори напротив. Приключва предизвестието, свършва си работата и си заминава на 11 дата. Изведнъж се оказва, че заповедта за прекратяване на договора е с дата 11 - последната отработена дата - обаче понеже защото била заповедта от 11, то точно тази последна дата не се брояла за работен ден и съответно не се заплаща, не се смята в трудовия стаж и прочие. Сега, ясно ви е, че човека хич не го е еня за този един ден - нито като пари е чак толкова непрежалима сума, нито 1 ден липсващ трудов стаж може да бъде проблем. Но въпроса е в принципа. Какво може да се направи в такъв случай? От личен състав са отговорили, че "нищо не може да се направи, защото месеца е приключен", което не е така, защото говорим за все още текущия месец. И в общи линии отговора на личния състав е "ми да не си работил" за този един ден. Което мен лично ме вбесява. Най-лесно би било да махне с ръка и да не се занимава... обаче е дразнещо...
Kak така "изведнъж се оказва"? Не е ли връчена предварително?
В заповедта би трябвало да пише "считано от ....." и тя би трябвало да се връчи преди тази дата...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

endrofini написа:
В заповедта би трябвало да пише "считано от ....." и тя би трябвало да се връчи преди тази дата...
Връчена е на 11.05
И пише "Считано от 11.05"
Което явно е наш пропуск... т.е. още тогава е трябвало да се реагира и да се иска считаното да е от 12.05 примерно
Което пък ме води до един друк въпроз - считано от фключва или изключва посочената дата? Това има ли го някъде регламентирано?

endrofini

Мнение от endrofini »

Gaspode написа:
endrofini написа:
Връчена е на 11.05
И пише "Считано от 11.05"
Което явно е наш пропуск... т.е. още тогава е трябвало да се реагира и да се иска считаното да е от 12.05 примерно
Което пък ме води до един друк въпроз - считано от фключва или изключва посочената дата? Това има ли го някъде регламентирано?

Значи, считано от.... включва посочената дата. Не знам дали го има регламентирано някъде, но в това съм 100 % сигурна. Щом предизвестието е с входяща дата 10.04, то започва да тече от следващия ден /11.04/ и изтича точно на 10. 05, а заповедта трябва да е считана от 11. май /както е и изготвена/

Единственото за което можеш да се "хванеш" в случая е:

Ако в заповедта пише: "връчена на 11 ти, подпис" и няма посочен час на връчване или е връчена в 16,00 часа, например, то това може да се оспорва в съда. Ако пише, че е връчена на 11ти в 8,00 часа, то тогава получилият заповедта сам си е виновен, че е работил един ден в повече. Такивамитиработи:)
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

endrofini написа: Значи, считано от.... включва посочената дата. Не знам дали го има регламентирано някъде, но в това съм 100 % сигурна. Щом предизвестието е с входяща дата 10.04, то започва да тече от следващия ден /11.04/ и изтича точно на 10. 05, а заповедта трябва да е считана от 11. май /както е и изготвена/

Единственото за което можеш да се "хванеш" в случая е:

Ако в заповедта пише: "връчена на 11 ти, подпис" и няма посочен час на връчване или е връчена в 16,00 часа, например, то това може да се оспорва в съда. Ако пише, че е връчена на 11ти в 8,00 часа, то тогава получилият заповедта сам си е виновен, че е работил един ден в повече. Такивамитиработи:)
Заповедта е връчена някъде къмто 14 часа... но няма час на самата нея.
Обаче има (или би трябвало да има) записи от системата за вход... има протоколи, подписани на 11.05 за предаване на карта за вход, сертификати и прочие неща... има и свидетели в края на краищата.
Въпроса е до колко това е достатъчно за спечелване на ебентуално дело?
Как трябва да се води? И прочие неяснотии :)
10х за помощта :grin:

endrofini

Мнение от endrofini »

Gaspode написа: Заповедта е връчена някъде къмто 14 часа... но няма час на самата нея.
Обаче има (или би трябвало да има) записи от системата за вход... има протоколи, подписани на 11.05 за предаване на карта за вход, сертификати и прочие неща... има и свидетели в края на краищата.
Въпроса е до колко това е достатъчно за спечелване на ебентуално дело?
Как трябва да се води? И прочие неяснотии :)
10х за помощта :grin:

Според мен това, че няма час на заповедта е достатъчно за спечелване на дело, тъй като напоследък има много
такива хитри дела и то точно поради невписан час във заповедта.

В момента повечето работодатели практикуват вписване на час във заповедта за пректатяване, тъй като има
множество случаи, когато след връчване на заповедта работникът/служителят отива и си взема болничен.

Останалото може да ти каже адвокатката, специализирана в тази област, гсм то на к/о ти пратих на бележка.
Успех!:)))
oldy2

Мнение от oldy2 »

Gaspode написа:За такова животно искам да ви замоля.

Здравей и дано вече казусът ти не е казус. Само ще хвърля две-три разяснения по сроковете, които, обаче, не помня къде съм чела. ако се наложи, ще поровя и ще издам източника:
Предизвестието започва да тече от деня след подаването му. от тогава започваш да броиш 30 дни и вече 31-вия е първия ти неработен ден. 31-вият ден е считано от и това означава, че считано от тогава трудовото правоотношение е прекратено. няма филм считано от да е отработен ден. явно там нещата са вече приключили, но подобно разбиране за друга дата трябва да се отрази документално с подмяна на старата молба за напускане или с уговорка за плащане на друга сума по граждански договор, примерно за консултантска услуга. бих те посъветвала да искаш плащането на този един ден от човека, с когото сте се разбрали за по-късното оставане по такъв консултантски договор, той може да бъде направен и със задна дата, избий го на достойнство или нещо такова.
успех!
Публикувай отговор