Даряване

Все същите
Аватар
Fidgety

Даряване

Мнение от Fidgety »

Замислих се...Бихте ли дарили кръв, ако някой ви се обади и ви каже, че човек, който нито го знаете, нито го познавате, спешно има нужда от вашата кръвна група, която е относително рядка, примерно?
La donna e mobile
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Даряване

Мнение от bead_ »

Fidgety написа:Замислих се...Бихте ли дарили кръв, ако някой ви се обади и ви каже, че човек, който нито го знаете, нито го познавате, спешно има нужда от вашата кръвна група, която е относително рядка, примерно?
ако не го направи човек трудно би се гледал в огледалото после...
just perfect
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Да, защо не. Макар и моята да не е рядко срещана (0+).
Мисля, че всеки би го направил.
Изображение
jazz

Мнение от jazz »

така поставен въпроса
всеки ще каже - да, да ще дам

по-интересен е въпроса, защо в някои страни,
когато доброволно искаш да дариш и им кажеш
в коя държава си роден и до коя година си живял там,
те съвсем любезно ти казват да си вървиш по пътя
Аватар
Fidgety

Мнение от Fidgety »

vyara написа:Да, защо не. Макар и моята да не е рядко срещана (0+).
Мисля, че всеки би го направил.
Днес имах най-доброто намерение да даря, но се оказа, че съм сбъркала коя група съм и аз не ставам за донор. Въпросът беше мн. спешен и се обадих насам-натам, за да питам дали някой би дошъл да дари. Получих и откази. А човекът, на който исках да даря, не го познавам, но исках да помогна. И се изненадах, когато разбрах, че има хора, които не са на това мнение.
La donna e mobile
Аватар
Fidgety

Мнение от Fidgety »

Zmeu написа:така поставен въпроса
всеки ще каже - да, да ще дам

по-интересен е въпроса, защо в някои страни,
когато доброволно искаш да дариш и им кажеш
в коя държава си роден и до коя година си живял там,
те съвсем любезно ти казват да си вървиш по пътя
Е, все пак се разчита и тук да има някакъв контрол върху качеството и хигиената, искрено разчитам на това. Макар и със собствените си уши да чух как поради спешността на кръвопреливането, което се налагаше, говореха директно за преливане без изследвания, защото бил платен донор и го тествали често...Малко се поизумих от това, ама не съм мед. лице, не коментирам...
La donna e mobile
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ти ли лошо обясняваш
аз ли съм тъп и нищо не разбрах
или това е някаква дървена история
не знам
annonymus

Мнение от annonymus »

Ами да. Бих.
Само дето не си знам кръвната група.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

какво би?
ще се радвам някой да обясни за какво става дума.
Аватар
Nejimaki-dori

Мнение от Nejimaki-dori »

Да, бих. Моята кръв не е от най-често срещаните и не бих се поколебала да дам.
Аватар
Fidgety

Мнение от Fidgety »

caliostro написа:какво би?
ще се радвам някой да обясни за какво става дума.
Дали би дарил кръв, ако ти кажат, че спешно някой се нуждае, но този някой ти е съвършено непознат.
La donna e mobile
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

не.
така поставен въпроса както е - вероятно не.
Аватар
Fidgety

Мнение от Fidgety »

caliostro написа:не.
така поставен въпроса както е - вероятно не.
А защо? Примерно, ако знаеш, че имаш по-рядка кръвна група и знаеш, че можеш да спасиш живот, макар и на непознат, защо не би дарил? Питам от най-чисто любопитство :-)
La donna e mobile
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

кръвната ми група е б+
и я има доста :lol:
endrofini

Извън темата

Мнение от endrofini »

Ама вярно ли е, че вече се отрича това к/о сме учили в училище, че 0-ва кръвна група са
универсални дарители и могат да даряват кръв на всички групи, а АB, могат да приемат от всички.

И ако се отрича, защо?
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Fidgety написа: А защо? Примерно, ако знаеш, че имаш по-рядка кръвна група и знаеш, че можеш да спасиш живот, макар и на непознат, защо не би дарил? Питам от най-чисто любопитство :-)
Той Калиостро нищо не прави без едни 200 евра, знаем го ние :grin:
Аватар
Fidgety

Re: Извън темата

Мнение от Fidgety »

endrofini написа:Ама вярно ли е, че вече се отрича това к/о сме учили в училище, че 0-ва кръвна група са
универсални дарители и могат да даряват кръв на всички групи, а АB, могат да приемат от всички.

И ако се отрича, защо?
Мисля, че не се отрича и все още важи. Ама има случаи, в които кръвта трябва да е от конкретната група, дори и Rh-то да е същото.
La donna e mobile
Аватар
Амаранта

Re: Даряване

Мнение от Амаранта »

Fidgety написа:Замислих се...Бихте ли дарили кръв, ако някой ви се обади и ви каже, че човек, който нито го знаете, нито го познавате, спешно има нужда от вашата кръвна група, която е относително рядка, примерно?
Да, бих, и съм дарявала, но в последните години не ми е възможно по здравословни причини.:(
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Скоро не съм дарявала, но бих го направила.

Верче бе, с тебе сме от една кръвна група. Ако не си разбрала, да знайш! :blum:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Верче бе, с тебе сме от една кръвна група. Ако не си разбрала, да знайш! :blum:
Пък аз съм единствена и неповторима, фръц :blum: А2Вα’ (туй последното е алфа прим)
Оубаче, с мойто кръвно даже като студентка при задължителното кръводаряване бързо ме натирваха: 80/60 в нормално състояние.:( В дъждовно - още по-надолу...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Верче бе, с тебе сме от една кръвна група. Ако не си разбрала, да знайш! :blum:
Пък аз съм единствена и неповторима, фръц :blum: А2Вα’ (туй последното е алфа прим)
Оубаче, с мойто кръвно даже като студентка при задължителното кръводаряване бързо ме натирваха: 80/60 в нормално състояние.:( В дъждовно - още по-надолу...

Стига си се фукала! :blum:

И моето четири дни си стоя 100/60, та ходех като гламава. :shy:
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

caliostro написа:кръвната ми група е б+
и аз не си я давам
дано да има от нашта кръвна група по-дащни, щото ако всички са като теб и мен - "отиди коня в ряката"
Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

endrofini написа:Ама вярно ли е, че вече се отрича това к/о сме учили в училище, че 0-ва кръвна група са

И ако се отрича, защо?
Наскоро учЕните откриха как да "премахват" различията при кръвните групи. Но все още е на ниво изследвания с мишки май...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

сър Айвънхоу написа:Наскоро учЕните откриха как да "премахват" различията при кръвните групи. Но все още е на ниво изследвания с мишки май...
Да бе и аз четох за това. Неутрализирали А и В и всяка кръв ставала нулева. Ама не могат (за сега) все още нищо да направят с резуса и това си е мъчнотия. Най-добрата кръв е 0-.

А иначе и аз така съм учил и така и още го знам но групите не са само А В АВ и 0 има и подвидове.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Бих и съм давал

Мнение от Remmivs »

Единственото ми притеснение е за хигиената на кръвопийците.

Но най-тъжното е, че като отидеш на сайта за трансфузиология и не можеш веднага да намериш къде се дава кръв, а това трябва дето се казва като го отвориш този сайт и да те удари между рогите.
Аватар
snigmi

Мнение от snigmi »

У дома си имам редовен кръводарител с 0-, и милия всеки 3 мес. ходи да я дава за някой непознат.Солидарна съм и винаги го придружавам;винаги е много спешно-почват сърдечна операция , а им тр. 11 банки за старт и тн;аз сам се отчела 1 път с припадък и 3 докторки ме 'вращаха'..Да са живи и здрави кръводарителите,че на всеки се налага:-)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

snigmi написа:У дома си имам редовен кръводарител с 0-, и милия всеки 3 мес. ходи да я дава за някой непознат.Солидарна съм и винаги го придружавам;винаги е много спешно-почват сърдечна операция , а им тр. 11 банки за старт и тн;аз сам се отчела 1 път с припадък и 3 докторки ме 'вращаха'..Да са живи и здрави кръводарителите,че на всеки се налага:-)
Тва много хубаво, обаче тоя твой кръводарител трябва да го дава по-полека. 3 месеца е много кратък срок, струва ми се. Баща ми редовно в продължение на 20 години даваше кръв поне 2 пъти годишно (че даже и златен медал му връчиха по тоя повод), когато остаря много бавно му се съсирваше кръвта - колегите казваха, че е от кръводаряването. Та, умната, исках да кажа, щото тялото си е наше все пак!!!
Аватар
doktorka

няма начин да е от кръводаряването

Мнение от doktorka »

4avdar4e написа:
snigmi написа:У дома си имам редовен кръводарител с 0-, и милия всеки 3 мес. ходи да я дава за някой непознат.Солидарна съм и винаги го придружавам;винаги е много спешно-почват сърдечна операция , а им тр. 11 банки за старт и тн;аз сам се отчела 1 път с припадък и 3 докторки ме 'вращаха'..Да са живи и здрави кръводарителите,че на всеки се налага:-)
Тва много хубаво, обаче тоя твой кръводарител трябва да го дава по-полека. 3 месеца е много кратък срок, струва ми се. Баща ми редовно в продължение на 20 години даваше кръв поне 2 пъти годишно (че даже и златен медал му връчиха по тоя повод), когато остаря много бавно му се съсирваше кръвта - колегите казваха, че е от кръводаряването. Та, умната, исках да кажа, щото тялото си е наше все пак!!!
все едно ние,жените да имаме проблеми понеже кървим всеки месец...

освен това ,"ниското" кръвно не е противопоказание за даване на кръв
моето е нормално 80/50...всеки ден...
да ми личи?
давала съм кръв два пъти...просто по-бавно я източват.
ама то не зависи от теб и мен ,а от тези които създават правилата...

:shy:
Аватар
maggot
BOFH

Re: няма начин да е от кръводаряването

Мнение от maggot »

doktorka написа:...
да ми личи?
....
Личи, личи... :yes:

:blum:

П.П. Мен пък ме гонят щото съм била под 50 кила :blink:
Нищо де, пак ще се пробвам някой ден, стига да имам време. Иначе самата аз нямам нищо против кръводаряването, особено нямам против срещу задължителните шоколадчета после... :shy:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

[...
да ми личи?
....[/quote]
Личи, личи... :yes:

:blum:

Чудех се кой ще го напише първо....:rotfl24::rotfl24::rotfl24::rotfl24::rotfl24::rotfl24:
че и с правилното човече.... :nanaaaa:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

doktorka написа: освен това ,"ниското" кръвно не е противопоказание за даване на кръв
да ми личи?
давала съм кръв два пъти...просто по-бавно я източват.
ама то не зависи от теб и мен ,а от тези които създават правилата...

:shy:
Док, факт е, че са ме гонили. И това и в СУ, и в най-големият център по кръвопреливане, може би ги е страх да не припадна, ама те не знаят, че аз и при зъболекар припадам (един не ми повярва, та беше голяма емоция - хак упойка, после - хак лекарство за дигане на кръвно...) Иначе нито ме е страх, нито нищо. Желание имам. :-)
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Док, факт е, че са ме гонили. И това и в СУ, и в най-големият център по кръвопреливане, може би ги е страх да не припадна, ама те не знаят, че аз и при зъболекар припадам (един не ми повярва, та беше голяма емоция - хак упойка, после - хак лекарство за дигане на кръвно...) Иначе нито ме е страх, нито нищо. Желание имам. :-)[/quote]

ма вярвам ти,затуй писах че не зависи от теб и от мен..а от тези които си пишат правилата....
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

snowprincess написа:
caliostro написа:кръвната ми група е б+
и аз не си я давам
дано да има от нашта кръвна група по-дащни, щото ако всички са като теб и мен - "отиди коня в ряката"
давал съм 2 пъти
един път в казармата
и не ми дадоха да си ползвам тези 3 дни
вторият път докато учех
за да завера семестъра :cool:
и един професор ми каза :
- пич! и цялата кръв да си източиш няма да ти заверя семестъра!
и стана драма голяма

и прекратих участия в даването на кръв :lol:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

не давам често
пазя си я за близки
за неблизко дете бих дал също
в казармата си зех трите полагаеми дни аз
щото, дето вика Жената...аз съм българорусофин
ама с еврейски мозък:grin: