Даряване
Даряване
Замислих се...Бихте ли дарили кръв, ако някой ви се обади и ви каже, че човек, който нито го знаете, нито го познавате, спешно има нужда от вашата кръвна група, която е относително рядка, примерно?
La donna e mobile
Re: Даряване
ако не го направи човек трудно би се гледал в огледалото после...Fidgety написа:Замислих се...Бихте ли дарили кръв, ако някой ви се обади и ви каже, че човек, който нито го знаете, нито го познавате, спешно има нужда от вашата кръвна група, която е относително рядка, примерно?
just perfect
Днес имах най-доброто намерение да даря, но се оказа, че съм сбъркала коя група съм и аз не ставам за донор. Въпросът беше мн. спешен и се обадих насам-натам, за да питам дали някой би дошъл да дари. Получих и откази. А човекът, на който исках да даря, не го познавам, но исках да помогна. И се изненадах, когато разбрах, че има хора, които не са на това мнение.vyara написа:Да, защо не. Макар и моята да не е рядко срещана (0+).
Мисля, че всеки би го направил.
La donna e mobile
Е, все пак се разчита и тук да има някакъв контрол върху качеството и хигиената, искрено разчитам на това. Макар и със собствените си уши да чух как поради спешността на кръвопреливането, което се налагаше, говореха директно за преливане без изследвания, защото бил платен донор и го тествали често...Малко се поизумих от това, ама не съм мед. лице, не коментирам...Zmeu написа:така поставен въпроса
всеки ще каже - да, да ще дам
по-интересен е въпроса, защо в някои страни,
когато доброволно искаш да дариш и им кажеш
в коя държава си роден и до коя година си живял там,
те съвсем любезно ти казват да си вървиш по пътя
La donna e mobile
- Nejimaki-dori
Извън темата
Ама вярно ли е, че вече се отрича това к/о сме учили в училище, че 0-ва кръвна група са
универсални дарители и могат да даряват кръв на всички групи, а АB, могат да приемат от всички.
И ако се отрича, защо?
универсални дарители и могат да даряват кръв на всички групи, а АB, могат да приемат от всички.
И ако се отрича, защо?
Re: Извън темата
Мисля, че не се отрича и все още важи. Ама има случаи, в които кръвта трябва да е от конкретната група, дори и Rh-то да е същото.endrofini написа:Ама вярно ли е, че вече се отрича това к/о сме учили в училище, че 0-ва кръвна група са
И ако се отрича, защо?
La donna e mobile
Re: Даряване
Да, бих, и съм дарявала, но в последните години не ми е възможно по здравословни причини.Fidgety написа:Замислих се...Бихте ли дарили кръв, ако някой ви се обади и ви каже, че човек, който нито го знаете, нито го познавате, спешно има нужда от вашата кръвна група, която е относително рядка, примерно?
Пък аз съм единствена и неповторима, фръцМнемозина написа: Верче бе, с тебе сме от една кръвна група. Ако не си разбрала, да знайш!
Оубаче, с мойто кръвно даже като студентка при задължителното кръводаряване бързо ме натирваха: 80/60 в нормално състояние.
4avdar4e написа:Пък аз съм единствена и неповторима, фръцМнемозина написа: Верче бе, с тебе сме от една кръвна група. Ако не си разбрала, да знайш!А2Вα’ (туй последното е алфа прим)
Оубаче, с мойто кръвно даже като студентка при задължителното кръводаряване бързо ме натирваха: 80/60 в нормално състояние.В дъждовно - още по-надолу...
Стига си се фукала!
И моето четири дни си стоя 100/60, та ходех като гламава.
Panta rhei...
- snowprincess
- сър Айвънхоу
Наскоро учЕните откриха как да "премахват" различията при кръвните групи. Но все още е на ниво изследвания с мишки май...endrofini написа:Ама вярно ли е, че вече се отрича това к/о сме учили в училище, че 0-ва кръвна група са
И ако се отрича, защо?
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Да бе и аз четох за това. Неутрализирали А и В и всяка кръв ставала нулева. Ама не могат (за сега) все още нищо да направят с резуса и това си е мъчнотия. Най-добрата кръв е 0-.сър Айвънхоу написа:Наскоро учЕните откриха как да "премахват" различията при кръвните групи. Но все още е на ниво изследвания с мишки май...
А иначе и аз така съм учил и така и още го знам но групите не са само А В АВ и 0 има и подвидове.
Бих и съм давал
Единственото ми притеснение е за хигиената на кръвопийците.
Но най-тъжното е, че като отидеш на сайта за трансфузиология и не можеш веднага да намериш къде се дава кръв, а това трябва дето се казва като го отвориш този сайт и да те удари между рогите.
Но най-тъжното е, че като отидеш на сайта за трансфузиология и не можеш веднага да намериш къде се дава кръв, а това трябва дето се казва като го отвориш този сайт и да те удари между рогите.
У дома си имам редовен кръводарител с 0-, и милия всеки 3 мес. ходи да я дава за някой непознат.Солидарна съм и винаги го придружавам;винаги е много спешно-почват сърдечна операция , а им тр. 11 банки за старт и тн;аз сам се отчела 1 път с припадък и 3 докторки ме 'вращаха'..Да са живи и здрави кръводарителите,че на всеки се налага:-)
Тва много хубаво, обаче тоя твой кръводарител трябва да го дава по-полека. 3 месеца е много кратък срок, струва ми се. Баща ми редовно в продължение на 20 години даваше кръв поне 2 пъти годишно (че даже и златен медал му връчиха по тоя повод), когато остаря много бавно му се съсирваше кръвта - колегите казваха, че е от кръводаряването. Та, умната, исках да кажа, щото тялото си е наше все пак!!!snigmi написа:У дома си имам редовен кръводарител с 0-, и милия всеки 3 мес. ходи да я дава за някой непознат.Солидарна съм и винаги го придружавам;винаги е много спешно-почват сърдечна операция , а им тр. 11 банки за старт и тн;аз сам се отчела 1 път с припадък и 3 докторки ме 'вращаха'..Да са живи и здрави кръводарителите,че на всеки се налага:-)
няма начин да е от кръводаряването
все едно ние,жените да имаме проблеми понеже кървим всеки месец...4avdar4e написа:Тва много хубаво, обаче тоя твой кръводарител трябва да го дава по-полека. 3 месеца е много кратък срок, струва ми се. Баща ми редовно в продължение на 20 години даваше кръв поне 2 пъти годишно (че даже и златен медал му връчиха по тоя повод), когато остаря много бавно му се съсирваше кръвта - колегите казваха, че е от кръводаряването. Та, умната, исках да кажа, щото тялото си е наше все пак!!!snigmi написа:У дома си имам редовен кръводарител с 0-, и милия всеки 3 мес. ходи да я дава за някой непознат.Солидарна съм и винаги го придружавам;винаги е много спешно-почват сърдечна операция , а им тр. 11 банки за старт и тн;аз сам се отчела 1 път с припадък и 3 докторки ме 'вращаха'..Да са живи и здрави кръводарителите,че на всеки се налага:-)
освен това ,"ниското" кръвно не е противопоказание за даване на кръв
моето е нормално 80/50...всеки ден...
да ми личи?
давала съм кръв два пъти...просто по-бавно я източват.
ама то не зависи от теб и мен ,а от тези които създават правилата...
Re: няма начин да е от кръводаряването
Личи, личи...doktorka написа:...
да ми личи?
....
П.П. Мен пък ме гонят щото съм била под 50 кила
Нищо де, пак ще се пробвам някой ден, стига да имам време. Иначе самата аз нямам нищо против кръводаряването, особено нямам против срещу задължителните шоколадчета после...
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
[...
да ми личи?
....[/quote]
Личи, личи...

Чудех се кой ще го напише първо....
:rotfl24::rotfl24::rotfl24::rotfl24::rotfl24:
че и с правилното човече....
да ми личи?
....[/quote]
Личи, личи...
Чудех се кой ще го напише първо....
че и с правилното човече....
Док, факт е, че са ме гонили. И това и в СУ, и в най-големият център по кръвопреливане, може би ги е страх да не припадна, ама те не знаят, че аз и при зъболекар припадам (един не ми повярва, та беше голяма емоция - хак упойка, после - хак лекарство за дигане на кръвно...) Иначе нито ме е страх, нито нищо. Желание имам.doktorka написа: освен това ,"ниското" кръвно не е противопоказание за даване на кръв
да ми личи?
давала съм кръв два пъти...просто по-бавно я източват.
ама то не зависи от теб и мен ,а от тези които създават правилата...
Док, факт е, че са ме гонили. И това и в СУ, и в най-големият център по кръвопреливане, може би ги е страх да не припадна, ама те не знаят, че аз и при зъболекар припадам (един не ми повярва, та беше голяма емоция - хак упойка, после - хак лекарство за дигане на кръвно...) Иначе нито ме е страх, нито нищо. Желание имам.
[/quote]
ма вярвам ти,затуй писах че не зависи от теб и от мен..а от тези които си пишат правилата....
ма вярвам ти,затуй писах че не зависи от теб и от мен..а от тези които си пишат правилата....
давал съм 2 пътиsnowprincess написа:и аз не си я давамcaliostro написа:кръвната ми група е б+
и я има доста
дано да има от нашта кръвна група по-дащни, щото ако всички са като теб и мен - "отиди коня в ряката"
един път в казармата
и не ми дадоха да си ползвам тези 3 дни
вторият път докато учех
за да завера семестъра
и един професор ми каза :
- пич! и цялата кръв да си източиш няма да ти заверя семестъра!
и стана драма голяма
и прекратих участия в даването на кръв