Мнемозина написа:
Искам нещо наистина много последно да ти кажа, на теб точно, и не е свързано с конкретния ти постинг.
БоЕВ, първото нещо, чрез което един народ започва да се самоопределя като нация, това е културата, неговата си собствена култура, и оттук - образованието.
В момента у нас има една много основна разлика между здравеопазването и образованието. И тя е, че каквото и да става, каквото и да се говори за медиците, каквито и батаци да има в тази система, няма опасност да се реши негласно, бавничко да се утаи мнението, че от здравеопазване практически няма нужда.
За образованието не е така (за науката пък съвсем, а културата е доста сложно нещо и няма да го бистрим сега).
Начинът една нация да знае миналото си (както и да го знае), да иска да знае за себе си, да се мисли като такава, е чрез образованието.
Казвам ти го, защото си от тези, които милеят за нацията ни.
Мен самата много не ме е еня за нацията. Но ми е болно за хората й, които все повече не могат да вдигнат поглед от магазините. И голяма част от тях май вече и не подозират, че има нещо отвъд това - защото тези, които е трябвало да им го покажат, са натикани някъде най-долу в йерархията на авторитетите.
И аз вече съвсем най-последно...
Имаше тука едно разумно мнение, че трябва да се уволнят всички, и след това да се назначат с конкурс. 650лв. според мен е малка заплата, 790 - също. Нямам ясна представа, каква заплата му трябва на човек, за да се почувства горе-долу добре платен, но по мои наблюдения минимума към днешнея ден е 1500 - 2000лв. - все пак става въпрос за гарантирана редовна заплата.ОК- значи - реформи, заплати както си трябва и т.н. Образованието е важно.
Обаче тази стачка за мен е нелепа простотия. Да речем - налеят се парите - обаче хората ще си останат същите, защото в пазарлъка се включва и това да не ги уволняват. Да, верно, във всяко училище има поне 2-3-ма дето заслужават, но това е всичко. Така просто се харчат прекалено много пари, и то не по предназначение.
И не на последно място - не мога да приема, че хората, дето "запалват искрата", "носят пред нас факлата на познанието", " са най-интелигентните и най-отговорни хора в Бг"(цитирам дочути и прочетени реплики в последните дни), ми подхождат като мутри. Имала съм си работа с разни, дето се мутреят и изнудват, и честно казано трудно правя разликата. Та - за какво ставаше въпросТ?:(