Имам раздвоение на личността. И зарад туй ще си купувам 2 УЕП-а (тва е универсален електронен подпис, да поясня). Един за мен като физическо лице и един за мен като представител на фирмата. Нещо като ако е за мен се подписвам с лявата ръка, а за фирмата с дясната. Добре, че нямам втора фирма, че тогава требе с чепа да се подписвам, сигурно
Не мога да разбера защо ми трябват ДВА сертификата след като аз съм ЕДИН? Някой има ли идея?
И като съм почнал с въпросите:
1. Може ли някой да ми обясни чисто технически, с какво сертификат на карта е по-надежден за онлайн комуникация от сертификат на ХДД-то? Умниците от банката обясниха, че "ако някой ви изкопира целия компютър ще има сертификата. Ако преди това е сложил програмка, дето да записва клавиатурата, ще знае и палолите (при мен са 3). Верно, че е малко вероятно, но ПОВЯРВАЙТЕ ми, по-добре е да е на карта сертификата." Е ще повярвам ако ми обяснят защо.
2. Пак мисто технически - с какво издадения от някой регистратор сертификат прави онлайн банкирането по-сигурно от това, с издаден от банката сертификат? Май повтарям въпрос 1...
3. Какво налага сертификата да изтича след 1 година? Освен парите за подновяването...
По-важния въпрос е - от къде на къде някаква фирма ще издава документ, удостоверяващ самоличност? Това не е ли прерогатив на държавата? Ми ако е така, да зема да си сменя и личната карта не в МВР-то, а в офиса на "Аз, брато и аверите". Какво трябва да се направи, за да накараме тъпата държава да издава електронни удостоверения за самоличност (УЕП) на своите граждани? Ей ся се готви смяна на документите с нови - с всяква хуйовина вътре... що там няма да има УЕП? Още повече, че за да ползваш каквато и да е електронна услуга от държавата трябва да имаш УЕП... Нещо ми звучи като държавата да ни е продала на гореупоменатата фирма...
Уфффф. Сори, ама съм още ядосан на тия простотии...
Наистина, има ли някакъв начин да накараме държавата да издава УЕП заедно с личните документи или ще си плащаме на "трети лица" доживот?