Наръчник за гладко писане :)))
Наръчник за гладко писане :)))
Днес реших да вляза в ролята си на учител по български език и да ви образовам малко:winkw:
1. Не допускай изречения от по една дума. Дразнят.
2. Избягвай фразеологизмите - откак свят светува, те са бита карта.
3. Внимавай да не задръстиш текста с... многоточия.
4. Не ползвай търговски сигли & съкращения и т.н.
5. Помни (винаги), че скобите (дори когато ти се струват необходими) прекъсват нишката на повествованието.
6. Написаното е зграда чийто основи са правописът.
7. Възможно най-рядко поставяй кавички: нищо не “губиш”.
8. Никога не обобщавай.
9. Чуждиците съвсем не са индикация за bon ton.
10. Бъди крайно пестелив откъм цитати. Както казва Емерсон: “Мразя цитатите. Изразявам се със собствени мисли.”
11. Сравненията наподобяват фразеологизмите.
12. Не претрупвай фразата; не повтаряй два пъти едно и също; да повтаряш два пъти едно и също е излишно (под “претрупване” следва да се разбира ненужното разгръщане или обяснение на идея, която читателят очевидно вече е разбрал от самото начало, без повтаряне).
13. Само тъпите копелета се изразяват просташки.
14. Може би не е лошо да бъдеш повече или по-малко конкретен.
15. Литотата е най-великата от изразните техники.
16. Не смесвай висок и нисък стил - както и да ги изтипосаш, няма да стане по-яко.
17. Ако пишеш скучно, турцизмите също няма да ти оправят дереджето.
18. Слагай, запетайките, където им е мястото.
19. Не минавай често на нов ред.
Стига, разбира се, това да не е наложително.
20. Прекалено дръзката метафора е безпомощна като дерайлирал лебед.
21. Между впрочем, употребявай думите правилно, всяка щекотливост може да те провали.
22. Толкова ли не може без реторични въпроси?
23. Бъди кратък и ясен, старай се да съсредоточиш идеите си във възможно най-малкия брой думи, като грижливо избягваш дългите фрази - още повече накъсаните с вметнати изречения между тирета, които неизбежно разконцентрират невнимателния читател, - така че да не допринесеш с твоя начин на изказване за онова в крайна степен наситено и зловредно информационно замърсяване, което без съмнение (и най-вече в случаите, когато става въпрос за текстове, натъпкани с ненужни или лесно избежими уточнения) е една от трагедиите на нашето съвремие, робски подчинено на диктата на медиите, били те електронни или не.
24. Правилната употреба на пълният член може и да ти изглежда най-несъществения проблем, но за много читатели е важен белег за твоят културен статус.
25. Не бъди излишно емоционален! Не злоупотребявай с възклицателните!
26. Ползвайки голям брой деепричастия се излагаш, показвайки, че или превеждаш лошо, или се правиш на забележителен, прибягвайки до не особено типични за твоя език средства.
27. Наричай направо с имената им авторите и персонажите, които имаш предвид, без перифрази. Не забравяй, че още в края на XIX в. така правеше Патриарха на българската литература, когато пишеше златните си страници за Апостола на свободата и останалите.
28. В началото прибегни до captatio benevolentiae, за да спечелиш читателя (ако разбираш какво имам предвид).
29. Всяка завършена фраза трябва да има.
30. И не започвай изреченията със съюз.
Забележка: Интернет-фолклор, през превода на Умберто Еко, адаптиран от Нева Мичева
1. Не допускай изречения от по една дума. Дразнят.
2. Избягвай фразеологизмите - откак свят светува, те са бита карта.
3. Внимавай да не задръстиш текста с... многоточия.
4. Не ползвай търговски сигли & съкращения и т.н.
5. Помни (винаги), че скобите (дори когато ти се струват необходими) прекъсват нишката на повествованието.
6. Написаното е зграда чийто основи са правописът.
7. Възможно най-рядко поставяй кавички: нищо не “губиш”.
8. Никога не обобщавай.
9. Чуждиците съвсем не са индикация за bon ton.
10. Бъди крайно пестелив откъм цитати. Както казва Емерсон: “Мразя цитатите. Изразявам се със собствени мисли.”
11. Сравненията наподобяват фразеологизмите.
12. Не претрупвай фразата; не повтаряй два пъти едно и също; да повтаряш два пъти едно и също е излишно (под “претрупване” следва да се разбира ненужното разгръщане или обяснение на идея, която читателят очевидно вече е разбрал от самото начало, без повтаряне).
13. Само тъпите копелета се изразяват просташки.
14. Може би не е лошо да бъдеш повече или по-малко конкретен.
15. Литотата е най-великата от изразните техники.
16. Не смесвай висок и нисък стил - както и да ги изтипосаш, няма да стане по-яко.
17. Ако пишеш скучно, турцизмите също няма да ти оправят дереджето.
18. Слагай, запетайките, където им е мястото.
19. Не минавай често на нов ред.
Стига, разбира се, това да не е наложително.
20. Прекалено дръзката метафора е безпомощна като дерайлирал лебед.
21. Между впрочем, употребявай думите правилно, всяка щекотливост може да те провали.
23. Бъди кратък и ясен, старай се да съсредоточиш идеите си във възможно най-малкия брой думи, като грижливо избягваш дългите фрази - още повече накъсаните с вметнати изречения между тирета, които неизбежно разконцентрират невнимателния читател, - така че да не допринесеш с твоя начин на изказване за онова в крайна степен наситено и зловредно информационно замърсяване, което без съмнение (и най-вече в случаите, когато става въпрос за текстове, натъпкани с ненужни или лесно избежими уточнения) е една от трагедиите на нашето съвремие, робски подчинено на диктата на медиите, били те електронни или не.
24. Правилната употреба на пълният член може и да ти изглежда най-несъществения проблем, но за много читатели е важен белег за твоят културен статус.
26. Ползвайки голям брой деепричастия се излагаш, показвайки, че или превеждаш лошо, или се правиш на забележителен, прибягвайки до не особено типични за твоя език средства.
27. Наричай направо с имената им авторите и персонажите, които имаш предвид, без перифрази. Не забравяй, че още в края на XIX в. така правеше Патриарха на българската литература, когато пишеше златните си страници за Апостола на свободата и останалите.
28. В началото прибегни до captatio benevolentiae, за да спечелиш читателя (ако разбираш какво имам предвид).
Забележка: Интернет-фолклор, през превода на Умберто Еко, адаптиран от Нева Мичева
Ти мани майтапа, ама на мен често ми се случва да пиша "зграда" (ура, другари, да живей спелчека!!!maggot написа:Е точно в т.6 ли реши таз лелка да направи правописна грешка?
П.П. ВидЕ ли, как в 2 изречения побрах поне десетина от точките
Аз ги пиша и без да контаминирам (плю, плю! От де я измандрахоса тая дума, бря?).4avdar4e написа:Ти мани майтапа, ама на мен често ми се случва да пиша "зграда" (ура, другари, да живей спелчека!!!). Но при мен е контаминация от "здание" (рус.) и "сграда". И като бързам..
![]()
З-то и С-то са ми едно над друго и най-редовен номер е да омоткам клавишчето
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Наръчник за гладко писане :)))
Писането ми е в разрез с почти всики изброени точки
а
във многоточията съм направо влюбена.........

Но си прощавам, защото вчера ми бе казано в прав текст, че съм инфантилна
а

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- сър Айвънхоу
frisky lioness написа:Писането ми е в разрез с почти всики изброени точки
а
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Честито! Значи има повод да почерпиш... некоа бутилчица червено вино с френско сиренце...ELBI написа:Бравос... Мноо убаво...
Вече съм със ЗГ
Bella Ciao
Bella Ciao
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Кой тва, бе?! Да му начукаме канчетосър Айвънхоу написа:frisky lioness написа:Писането ми е в разрез с почти всики изброени точки
а
Но си прощавам, защото вчера ми бе казано в прав текст, че съм инфантилнаА пък на мен ми направиха забележка за многото възклицателни!...

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Никви проблеми. Вече почерпих една готина дама...сър Айвънхоу написа:Честито! Значи има повод да почерпиш... некоа бутилчица червено вино с френско сиренце...ELBI написа:Бравос... Мноо убаво...
Вече съм със ЗГ
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- сър Айвънхоу
Как кой?! Незнания!!! Не е за разправяне просто!!!!!!!frisky lioness написа:Кой тва, бе?! Да му начукаме канчетосър Айвънхоу написа:frisky lioness написа:Писането ми е в разрез с почти всики изброени точки
а
Но си прощавам, защото вчера ми бе казано в прав текст, че съм инфантилнаА пък на мен ми направиха забележка за многото възклицателни!...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Ако това е условието за почерпката, за взема да си обръсна... краката?ELBI написа:Никви проблеми. Вече почерпих една готина дама...сър Айвънхоу написа:Честито! Значи има повод да почерпиш... некоа бутилчица червено вино с френско сиренце...ELBI написа:Бравос... Мноо убаво...
Вече съм със ЗГ![]()
Bella Ciao
Bella Ciao
Къде съм писал за условия?сър Айвънхоу написа:Ако това е условието за почерпката, за взема да си обръсна... краката?ELBI написа:Никви проблеми. Вече почерпих една готина дама...сър Айвънхоу написа:Честито! Значи има повод да почерпиш... некоа бутилчица червено вино с френско сиренце...ELBI написа:Бравос... Мноо убаво...
Вече съм със ЗГ![]()
Ако мислиш, да си махаш панталоните, когато пийвам винцето - сори, но определено ще пропусна тази оферта...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Аааа, него го не пипам щот ми е градски. Само пием заедно фром тайм ту таймсър Айвънхоу написа:
Как кой?! Незнания!!! Не е за разправяне просто!!!!!!!

Начи не-градските ти ги пипаш?frisky lioness написа:Аааа, него го не пипам щот ми е градски. Само пием заедно фром тайм ту таймсър Айвънхоу написа:
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Това беше в смисъл за начукване на канчетата....Ти кво си помисли?ELBI написа:Начи не-градските ти ги пипаш?frisky lioness написа:Аааа, него го не пипам щот ми е градски. Само пием заедно фром тайм ту таймсър Айвънхоу написа:
Що не вземеш да си разходиш ЗГ (честито:-)) до Пв. в комплект с Айвъна или ако той не може- самосиндикално
Ква е файдата да имаш ЗГ кат няма да има кой да ги види

- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
Мн. добра идея - и без това Пловдив ми е любим град... Ама ще дойда мен да видитеfrisky lioness написа:...Що не вземеш да си разходиш ЗГ (честито:-)) до Пв. в комплект с Айвъна или ако той не може- самосиндикално:winkw:
Ква е файдата да имаш ЗГ кат няма да има кой да ги види
Ала ако теб пак няма да те има или ще имаш ангажимон...
Браво, Чаве!
Къртиш мивки, направо!
Хай, наздраве!
Хай, наздраве!
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
- сър Айвънхоу
А, така лиии? Значи аз съм само добавка??? Можело и без мен?!!?frisky lioness написа:Що не вземеш да си разходиш ЗГ (честито:-)) до Пв. в комплект с Айвъна или ако той не може- самосиндикално:winkw:
Разбрах намека!
Bella Ciao
Bella Ciao
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не съм казвала добавка:(:shy: Казах комплект, което е различно и не че може без теб, ами ако случайно си зает (какъвто много често чувам че си:blum::winkw:), та.....сър Айвънхоу написа:А, така лиии? Значи аз съм само добавка??? Можело и без мен?!!?frisky lioness написа:Що не вземеш да си разходиш ЗГ (честито:-)) до Пв. в комплект с Айвъна или ако той не може- самосиндикално:winkw:
Разбрах намека!
Абе, кво ме караш сега да се обяснявам и извинявам, а?:blink::shocked::?

- сър Айвънхоу
Абе, за тебе винаги ще се освободя!!!!!!frisky lioness написа: Не съм казвала добавка:(:shy: Казах комплект, което е различно и не че може без теб, ами ако случайно си зает (какъвто много често чувам че си:blum::winkw:), та.....
Абе, кво ме караш сега да се обяснявам и извинявам, а?:blink::shocked::?
Пък много обичам жена да се извинява и обяснява - твърде рядко срещано природно явление е!
П.П. Ама новият ти аватар и подписа са направо върховни! Честито!
Bella Ciao
Bella Ciao
4avdar4e написа:Днес реших да вляза в ролята си на учител по български език и да ви образовам малко:winkw:
1. Не допускай изречения от по една дума. Дразнят.Любим начин за "натъртване"
2. Избягвай фразеологизмите - откак свят светува, те са бита карта.Туй дори не го знам кво е...:blum:
3. Внимавай да не задръстиш текста с... многоточия.....е нема начин просто....
4. Не ползвай търговски сигли & съкращения и т.н.-циглите не бяха ли нещо друго?
5. Помни (винаги), че скобите (дори когато ти се струват необходими) прекъсват нишката на повествованието.Да,да, а после аз като забравя кво точно съм искала да кажа
6. Написаното е зграда чийто основи са правописът....Обаче като мине едно тУрнадо ..основи или не..омита всичко
7. Възможно най-рядко поставяй кавички: нищо не “губиш”.(тези са ми трудни да ги намирам на клавиатурата,затуй съм абсолютно съгласна с тази постановка)
8. Никога не обобщавай.-А в училище що ни учеха друго? А?
9. Чуждиците съвсем не са индикация за bon ton....а за бонбон -написано на български..как е на български бонбон?Шекер?
10. Бъди крайно пестелив откъм цитати. Както казва Емерсон: “Мразя цитатите. Изразявам се със собствени мисли.”..аз собствените си мисли трудно помня,камо ли цитати!
11. Сравненията наподобяват фразеологизмите....Пак таз дума!
12. Не претрупвай фразата; не повтаряй два пъти едно и също; да повтаряш два пъти едно и също е излишно (под “претрупване” следва да се разбира ненужното разгръщане или обяснение на идея, която читателят очевидно вече е разбрал от самото начало, без повтаряне)...А ние как сме разбрали ,че читателят е разбрал ,че ние сме разбрали?м?
13. Само тъпите копелета се изразяват просташки.Аааа и някои умни го правим!
14. Може би не е лошо да бъдеш повече или по-малко конкретен...тъй като гледам тъкмо колкото досега авторката //:)
15. Литотата е най-великата от изразните техники...койе?
16. Не смесвай висок и нисък стил - както и да ги изтипосаш, няма да стане по-яко....кой от двата е високоят? а ся де!
17. Ако пишеш скучно, турцизмите също няма да ти оправят дереджето....ми те са неотменима част от езика ни.Или сега ще си имаме европацизми
18. Слагай, запетайките, където им е мястото. а тези ,които не знаят? да не слагат?..или да слагат в повечко,та поне една от три да е на мястото си
19. Не минавай често на нов ред...а тези ,които пишат стихове..?..да му мислят!Стига, разбира се, това да не е наложително.
20. Прекалено дръзката метафора е безпомощна като дерайлирал лебед...пак като не е дерайлирал слон!
ааа уморих се.....
няма да съм пЕсател!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Аааа, балгодаря:-)сър Айвънхоу написа:
П.П. Ама новият ти аватар и подписа са направо върховни! Честито!
Нов месец-нови дрешки

Покажи и десния си крак... де...frisky lioness написа:...
Нов месец-нови дрешки
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Дай ляво, дай дясно....ELBI написа:Покажи и десния си крак... де...frisky lioness написа:...
Нов месец-нови дрешки
Аааа, ти да не си доктУр:lol::lol:
В момента разполагам само с този крайник
И понеже съм спортно-елегантна другият ми е с маратонка

Махни маратонката и показвайfrisky lioness написа:Дай ляво, дай дясно....ELBI написа:Покажи и десния си крак... де...frisky lioness написа:...
Нов месец-нови дрешки
Аааа, ти да не си доктУр:lol::lol:
В момента разполагам само с този крайник
И понеже съм спортно-елегантна другият ми е с маратонка
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Маратонка като маратонкаELBI написа:Махни маратонката и показвай
Не си ли виждал
Прилича на кец, ама не съвсем:-):blum::winkw:

хубу - ти снимай крака (краката), маратонката остави на колегите...frisky lioness написа:Маратонка като маратонкаELBI написа:Махни маратонката и показвай
Не си ли виждал
Прилича на кец, ама не съвсем:-):blum::winkw:
- frisky lioness
- Обратна връзка:
ЕтоELBI написа:
хубу - ти снимай крака (краката), маратонката остави на колегите...

освен, че и този е ляв, не е и твой ...frisky lioness написа:ЕтоELBI написа:
хубу - ти снимай крака (краката), маратонката остави на колегите...ама и тоя е ляв, щот аз съм не само с две леви ръце
ми пусни снимки на тялото... може да не са рентгенови.
Снощи по господари на ефира един спортист казваше ... ами имаме по 2 сърца - както имаме по 2 крака... супер беше
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Понякога си мисля, че това да имаме по 2 си има предимства:-) Нещо като резерваELBI написа:освен, че и този е ляв, не е и твой ...frisky lioness написа:ЕтоELBI написа:
хубу - ти снимай крака (краката), маратонката остави на колегите...ама и тоя е ляв, щот аз съм не само с две леви ръце
ми пусни снимки на тялото... може да не са рентгенови.
Снощи по господари на ефира един спортист казваше ... ами имаме по 2 сърца - както имаме по 2 крака... супер беше