Наръчник за гладко писане :)))

Все същите
Аватар
4avdar4e

Наръчник за гладко писане :)))

Мнение от 4avdar4e »

Днес реших да вляза в ролята си на учител по български език и да ви образовам малко:winkw:

1. Не допускай изречения от по една дума. Дразнят.
2. Избягвай фразеологизмите - откак свят светува, те са бита карта.
3. Внимавай да не задръстиш текста с... многоточия.
4. Не ползвай търговски сигли & съкращения и т.н.
5. Помни (винаги), че скобите (дори когато ти се струват необходими) прекъсват нишката на повествованието.
6. Написаното е зграда чийто основи са правописът.
7. Възможно най-рядко поставяй кавички: нищо не “губиш”.
8. Никога не обобщавай.
9. Чуждиците съвсем не са индикация за bon ton.
10. Бъди крайно пестелив откъм цитати. Както казва Емерсон: “Мразя цитатите. Изразявам се със собствени мисли.”
11. Сравненията наподобяват фразеологизмите.
12. Не претрупвай фразата; не повтаряй два пъти едно и също; да повтаряш два пъти едно и също е излишно (под “претрупване” следва да се разбира ненужното разгръщане или обяснение на идея, която читателят очевидно вече е разбрал от самото начало, без повтаряне).
13. Само тъпите копелета се изразяват просташки.
14. Може би не е лошо да бъдеш повече или по-малко конкретен.
15. Литотата е най-великата от изразните техники.
16. Не смесвай висок и нисък стил - както и да ги изтипосаш, няма да стане по-яко.
17. Ако пишеш скучно, турцизмите също няма да ти оправят дереджето.
18. Слагай, запетайките, където им е мястото.
19. Не минавай често на нов ред.
Стига, разбира се, това да не е наложително.
20. Прекалено дръзката метафора е безпомощна като дерайлирал лебед.
21. Между впрочем, употребявай думите правилно, всяка щекотливост може да те провали.
22. Толкова ли не може без реторични въпроси?
23. Бъди кратък и ясен, старай се да съсредоточиш идеите си във възможно най-малкия брой думи, като грижливо избягваш дългите фрази - още повече накъсаните с вметнати изречения между тирета, които неизбежно разконцентрират невнимателния читател, - така че да не допринесеш с твоя начин на изказване за онова в крайна степен наситено и зловредно информационно замърсяване, което без съмнение (и най-вече в случаите, когато става въпрос за текстове, натъпкани с ненужни или лесно избежими уточнения) е една от трагедиите на нашето съвремие, робски подчинено на диктата на медиите, били те електронни или не.
24. Правилната употреба на пълният член може и да ти изглежда най-несъществения проблем, но за много читатели е важен белег за твоят културен статус.
25. Не бъди излишно емоционален! Не злоупотребявай с възклицателните!
26. Ползвайки голям брой деепричастия се излагаш, показвайки, че или превеждаш лошо, или се правиш на забележителен, прибягвайки до не особено типични за твоя език средства.
27. Наричай направо с имената им авторите и персонажите, които имаш предвид, без перифрази. Не забравяй, че още в края на XIX в. така правеше Патриарха на българската литература, когато пишеше златните си страници за Апостола на свободата и останалите.
28. В началото прибегни до captatio benevolentiae, за да спечелиш читателя (ако разбираш какво имам предвид).
29. Всяка завършена фраза трябва да има.
30. И не започвай изреченията със съюз.

Забележка: Интернет-фолклор, през превода на Умберто Еко, адаптиран от Нева Мичева
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

нещо намекваш че сме неграмотни или не пишене четливо или що?

тази Нева Мичева ква се явява в нета?:cool::blum:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Е точно в т.6 ли реши таз лелка да направи правописна грешка? :lol:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Супер! :cool:
/т. 1 да си гледа работата/
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

:rofl:

Обичааааам! :grin:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Quid написа:нещо намекваш че сме неграмотни или не пишене четливо или що?

тази Нева Мичева ква се явява в нета?:cool::blum:
То си е живо натвърдване, бе (няма да ти се плезя, да не ми прайш забележки) :lol:
А Нева е журналист и преводач, кво прави в нетя - не знам :grin:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

maggot написа:Е точно в т.6 ли реши таз лелка да направи правописна грешка? :lol:
Ти мани майтапа, ама на мен често ми се случва да пиша "зграда" (ура, другари, да живей спелчека!!!:grin:). Но при мен е контаминация от "здание" (рус.) и "сграда". И като бързам.. :winkw:

П.П. ВидЕ ли, как в 2 изречения побрах поне десетина от точките :rotfl24:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

4avdar4e написа:Ти мани майтапа, ама на мен често ми се случва да пиша "зграда" (ура, другари, да живей спелчека!!!:grin:). Но при мен е контаминация от "здание" (рус.) и "сграда". И като бързам.. :winkw:
Аз ги пиша и без да контаминирам (плю, плю! От де я измандрахоса тая дума, бря?).
З-то и С-то са ми едно над друго и най-редовен номер е да омоткам клавишчето :lol:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Колкото повече го чета това, толкова по-голям хилеж не напушва!

Имаше на времето една максима: не употребявай чуждици, българският език е толкова експресивен при комуникация!

А тук е толкова подробно обяснено... и показано... :lol:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Имаше на времето една максима: не употребявай чуждици, българският език е толкова експресивен при комуникация!
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

maggot написа: Аз ги пиша и без да контаминирам (плю, плю! От де я измандрахоса тая дума, бря?).
З-то и С-то са ми едно над друго и най-редовен номер е да омоткам клавишчето :lol:
Така съм затънала в дебрите на Forex търговията, че и други работи ще ... измандрахосам :huhthink:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Готино, готино :unibrow:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Re: Наръчник за гладко писане :)))

Мнение от frisky lioness »

Писането ми е в разрез с почти всики изброени точки

а

във многоточията съм направо влюбена.........:grin::cool:

Но си прощавам, защото вчера ми бе казано в прав текст, че съм инфантилна:grin:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Бравос... Мноо убаво...

Вече съм със ЗГ :blum:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

frisky lioness написа:Писането ми е в разрез с почти всики изброени точки

а

:shy: А пък на мен ми направиха забележка за многото възклицателни!... :blum:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ELBI написа:Бравос... Мноо убаво...

Честито! Значи има повод да почерпиш... некоа бутилчица червено вино с френско сиренце... :blum:
Bella Ciao
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

сър Айвънхоу написа:

а

Кой тва, бе?! Да му начукаме канчето :hammer:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

сър Айвънхоу написа:

Честито! Значи има повод да почерпиш... некоа бутилчица червено вино с френско сиренце... :blum:
Никви проблеми. Вече почерпих една готина дама... :blum: :cool:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

frisky lioness написа:
сър Айвънхоу написа:

а

Кой тва, бе?! Да му начукаме канчето :hammer:
Как кой?! Незнания!!! Не е за разправяне просто!!!!!!! :grin:
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ELBI написа:
сър Айвънхоу написа:

Ако това е условието за почерпката, за взема да си обръсна... краката? :blum:
Bella Ciao
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

сър Айвънхоу написа:
ELBI написа:
сър Айвънхоу написа:

Ако това е условието за почерпката, за взема да си обръсна... краката? :blum:
Къде съм писал за условия?

Ако мислиш, да си махаш панталоните, когато пийвам винцето - сори, но определено ще пропусна тази оферта...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

сър Айвънхоу написа:
Аааа, него го не пипам щот ми е градски. Само пием заедно фром тайм ту тайм:grin:
Изображение

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

frisky lioness написа:
сър Айвънхоу написа:
Аааа, него го не пипам щот ми е градски. Само пием заедно фром тайм ту тайм:grin:
Начи не-градските ти ги пипаш? :rotfl24:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

ELBI написа:
frisky lioness написа:
сър Айвънхоу написа:
Начи не-градските ти ги пипаш? :rotfl24:
Това беше в смисъл за начукване на канчетата....Ти кво си помисли?

Що не вземеш да си разходиш ЗГ (честито:-)) до Пв. в комплект с Айвъна или ако той не може- самосиндикално:grin::winkw:

Ква е файдата да имаш ЗГ кат няма да има кой да ги види:grin:
Изображение

Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Ще го имам. Предвид. Когато....отново ме връхлети музата :grin:
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

frisky lioness написа:...Що не вземеш да си разходиш ЗГ (честито:-)) до Пв. в комплект с Айвъна или ако той не може- самосиндикално:grin::winkw:

Ква е файдата да имаш ЗГ кат няма да има кой да ги види:grin:
Мн. добра идея - и без това Пловдив ми е любим град... Ама ще дойда мен да видите :blum: - ЗГ има по складове и по сервизи - бол...

Ала ако теб пак няма да те има или ще имаш ангажимон...
АВе
Обратна връзка:

Браво, Чаве!

Мнение от АВе »

Къртиш мивки, направо!

Хай, наздраве!
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

frisky lioness написа:Що не вземеш да си разходиш ЗГ (честито:-)) до Пв. в комплект с Айвъна или ако той не може- самосиндикално:grin::winkw:
А, така лиии? Значи аз съм само добавка??? Можело и без мен?!!? :shocked:

Разбрах намека! :blum:
Bella Ciao
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

сър Айвънхоу написа:
frisky lioness написа:Що не вземеш да си разходиш ЗГ (честито:-)) до Пв. в комплект с Айвъна или ако той не може- самосиндикално:grin::winkw:
А, така лиии? Значи аз съм само добавка??? Можело и без мен?!!? :shocked:

Разбрах намека! :blum:
Не съм казвала добавка:(:shy: Казах комплект, което е различно и не че може без теб, ами ако случайно си зает (какъвто много често чувам че си:blum::winkw:), та.....

Абе, кво ме караш сега да се обяснявам и извинявам, а?:blink::shocked::?
Изображение

Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

frisky lioness написа: Не съм казвала добавка:(:shy: Казах комплект, което е различно и не че може без теб, ами ако случайно си зает (какъвто много често чувам че си:blum::winkw:), та.....

Абе, кво ме караш сега да се обяснявам и извинявам, а?:blink::shocked::?
Абе, за тебе винаги ще се освободя!!!!!!

Пък много обичам жена да се извинява и обяснява - твърде рядко срещано природно явление е! :blum:

П.П. Ама новият ти аватар и подписа са направо върховни! Честито!
Bella Ciao
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

4avdar4e написа:Днес реших да вляза в ролята си на учител по български език и да ви образовам малко:winkw:

1. Не допускай изречения от по една дума. Дразнят.Любим начин за "натъртване"
2. Избягвай фразеологизмите - откак свят светува, те са бита карта.Туй дори не го знам кво е...:blum::blum:
3. Внимавай да не задръстиш текста с... многоточия.....е нема начин просто....
4. Не ползвай търговски сигли & съкращения и т.н.-циглите не бяха ли нещо друго?
5. Помни (винаги), че скобите (дори когато ти се струват необходими) прекъсват нишката на повествованието.Да,да, а после аз като забравя кво точно съм искала да кажа
6. Написаното е зграда чийто основи са правописът....Обаче като мине едно тУрнадо ..основи или не..омита всичко
7. Възможно най-рядко поставяй кавички: нищо не “губиш”.(тези са ми трудни да ги намирам на клавиатурата,затуй съм абсолютно съгласна с тази постановка)
8. Никога не обобщавай.-А в училище що ни учеха друго? А?
9. Чуждиците съвсем не са индикация за bon ton....а за бонбон -написано на български..как е на български бонбон?Шекер? :rotfl24:
10. Бъди крайно пестелив откъм цитати. Както казва Емерсон: “Мразя цитатите. Изразявам се със собствени мисли.”..аз собствените си мисли трудно помня,камо ли цитати!
11. Сравненията наподобяват фразеологизмите....Пак таз дума!
12. Не претрупвай фразата; не повтаряй два пъти едно и също; да повтаряш два пъти едно и също е излишно (под “претрупване” следва да се разбира ненужното разгръщане или обяснение на идея, която читателят очевидно вече е разбрал от самото начало, без повтаряне)...А ние как сме разбрали ,че читателят е разбрал ,че ние сме разбрали?м?
13. Само тъпите копелета се изразяват просташки.Аааа и някои умни го правим!
14. Може би не е лошо да бъдеш повече или по-малко конкретен...тъй като гледам тъкмо колкото досега авторката //:)
15. Литотата е най-великата от изразните техники...койе?
16. Не смесвай висок и нисък стил - както и да ги изтипосаш, няма да стане по-яко....кой от двата е високоят? а ся де!
17. Ако пишеш скучно, турцизмите също няма да ти оправят дереджето....ми те са неотменима част от езика ни.Или сега ще си имаме европацизми
18. Слагай, запетайките, където им е мястото. а тези ,които не знаят? да не слагат?..или да слагат в повечко,та поне една от три да е на мястото си
19. Не минавай често на нов ред...а тези ,които пишат стихове..?..да му мислят!Стига, разбира се, това да не е наложително.
20. Прекалено дръзката метафора е безпомощна като дерайлирал лебед...пак като не е дерайлирал слон!
21. Между впрочем, употребявай думите правилно, всяка щекотливост може да те провали.
22. Толкова ли не може без реторични въпроси?
23. Бъди кратък и ясен, старай се да съсредоточиш идеите си във възможно най-малкия брой думи, като грижливо избягваш дългите фрази - още повече накъсаните с вметнати изречения между тирета, които неизбежно разконцентрират невнимателния читател, - така че да не допринесеш с твоя начин на изказване за онова в крайна степен наситено и зловредно информационно замърсяване, което без съмнение (и най-вече в случаите, когато става въпрос за текстове, натъпкани с ненужни или лесно избежими уточнения) е една от трагедиите на нашето съвремие, робски подчинено на диктата на медиите, били те електронни или не.
24. Правилната употреба на пълният член може и да ти изглежда най-несъществения проблем, но за много читатели е важен белег за твоят културен статус.
25. Не бъди излишно емоционален! Не злоупотребявай с възклицателните!
26. Ползвайки голям брой деепричастия се излагаш, показвайки, че или превеждаш лошо, или се правиш на забележителен, прибягвайки до не особено типични за твоя език средства.
27. Наричай направо с имената им авторите и персонажите, които имаш предвид, без перифрази. Не забравяй, че още в края на XIX в. така правеше Патриарха на българската литература, когато пишеше златните си страници за Апостола на свободата и останалите.
28. В началото прибегни до captatio benevolentiae, за да спечелиш читателя (ако разбираш какво имам предвид).
29. Всяка завършена фраза трябва да има.
30. И не започвай изреченията със съюз.

Забележка: Интернет-фолклор, през превода на Умберто Еко, адаптиран от Нева Мичева

ааа уморих се.....
няма да съм пЕсател!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

сър Айвънхоу написа:
П.П. Ама новият ти аватар и подписа са направо върховни! Честито!
Аааа, балгодаря:-):kiss:

Нов месец-нови дрешки:grin:
Изображение

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

frisky lioness написа:...
Покажи и десния си крак... де... :blum:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

ELBI написа:
Дай ляво, дай дясно....

Аааа, ти да не си доктУр:lol::lol::grin:

В момента разполагам само с този крайник:grin:

И понеже съм спортно-елегантна другият ми е с маратонка:grin:
Изображение

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

frisky lioness написа:
ELBI написа:
Дай ляво, дай дясно....

Аааа, ти да не си доктУр:lol::lol::grin:

В момента разполагам само с този крайник:grin:

И понеже съм спортно-елегантна другият ми е с маратонка:grin:
Махни маратонката и показвай :blum:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

ELBI написа:Махни маратонката и показвай :blum:
Маратонка като маратонка:grin:

Не си ли виждал

Прилича на кец, ама не съвсем:-):blum::winkw:
Изображение

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

frisky lioness написа:
ELBI написа:Махни маратонката и показвай :blum:
Маратонка като маратонка:grin:

Не си ли виждал

Прилича на кец, ама не съвсем:-):blum::winkw:
хубу - ти снимай крака (краката), маратонката остави на колегите...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

ELBI написа:
Ето Изображение ама и тоя е ляв, щот аз съм не само с две леви ръце:grin:
Изображение

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

frisky lioness написа:
ELBI написа:
освен, че и този е ляв, не е и твой ...

ми пусни снимки на тялото... може да не са рентгенови.

Снощи по господари на ефира един спортист казваше ... ами имаме по 2 сърца - както имаме по 2 крака... супер беше
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

ELBI написа:
frisky lioness написа:
ELBI написа:
освен, че и този е ляв, не е и твой ...

ми пусни снимки на тялото... може да не са рентгенови.

Снощи по господари на ефира един спортист казваше ... ами имаме по 2 сърца - както имаме по 2 крака... супер беше
Понякога си мисля, че това да имаме по 2 си има предимства:-) Нещо като резерва:grin:
Изображение

Публикувай отговор