Литературно-политически следизборен поздрав

Все същите
Аватар
4avdar4e

Литературно-политически следизборен поздрав

Мнение от 4avdar4e »

Търсех един друг текст на Подвързачов, но попаднах на това, пък рекох, що ли да не го споделя със 3о4овечеството?!?

Еклесиаст (Димитър Подвързачов)
от Хамлет, принц датски (псевдоним на Димитър Подвързачов)
Вестник „Зора“, бр. 1210, 25 юни 1923 г.

Суета на суетите!

Каква полза българину от всичкия му труд, в който се труди под слънцето?

Народно събрание прихожда, Народно събрание прехожда и захожда, а страната все на място стои.

Отхожда вятър към юг и се връща към север, непрестанно обикаля и отхожда, ала винаги, изглежда, минава през главите ни.

Всички закони излизат от столицата и отиват в провинцията и пак се връщат назад, обезчестени, смачкани, погазени - и страната е все същата, сиреч не прилича на нищо.

Което се прави, то е правено, и което е било, то е, което ще бъде. И няма нищо ново под българското слънце.

Има ли нещо, за което може да се рече: “Виж! Това е ново и умно!” То е било все такова, каквото си е четири десетилетия преди нас, и ще бъде все същото.

Аз дадох сърцето си, за да издиря и изпитам чрез мъдростта за всичко, що бива на българската земя.

И видях всички дела, що се вършат под българското слънце.

И ето - всичко е суета и угнетение на духа.

От варварски народ никога не става държава.

И дефицитът никога не става излишък.

Аз рекох на сърцето си:

- Ела да опитаме всичко! Тая страна не може да няма историческо предопределение и ударите на съдбата не може да не я тласнат напред!

И се въоръжих с чест, правдолюбивост, снизходителност, търпение.

И срещнах гражданин, шибан от бича на неразумен властник. И викнах томува:

- Стой! Ти нямаш право според конституцията и човешките и гражданските свободи!

А когато влязох помежду им, за да ги разделя, видях, че и единият, и другият са чисто и просто мошеници. Тогава отидох да се оплача от единия и другия на по-големия, най-големия властник. Но когато го доближих, усетих, че от него лъха зловоние на труп.

После видях на главната градска стъгда събрани множество бедни человеци, а един от силните мира сего им говореше отвисоко и всички слушаха с внимание и одобрителни викове.

- Не вервайте никого, освен на мене - казваше той. - Всички са лъжци, крадци и разбойници - само аз съм чист като гълъбица.

И виждам го, че лъже. Защото знаех колко стада бе откраднал, колко жени прегръщаше тайно и в какви благовония се къпеше у дома си.

Тогава се доближих до нещастните слушатели и рекох им тихо:

- Не го вервайте! Лъже ви за всичко.

А те ми се присмяха и отвърнаха:

- Охо! Ти мислиш ний не знаем? По-добре от тебе! Ама той ни лъже еднъж, а ние него - триж. Защото всеки от нас чака да получи облага от него.

И ми дадоха гръб, а продължиха да пляскат с ръце нему.

И разбрах, че едните заслужават другите.

И че безумието превъзхожда мъдростта.

Затова се обърнах и отчаях сърцето си за всичкия труд, що съм се трудил под слънцето.

Аз рекох на сърцето си: Дай да ги видим по-отблизо и да изпитаме що са те. И си набодах на игли - дейци, борци, оратори, държавници, и ги турих в кутии да шават с краката нагоре.

И видях с микроскоп едни и същи разчленения в душите им. Един и същ символ на вярата, прост и ясен:

- Държавата е безстопанствено говедо- езди, стрижи, бръсни, дои, както, колкото, когато и докогато можеш!

- Радвай се на живота и всякак се мъчи да бъдеш на власт!

- Защото, както в смъртта - няма ни деяние, ни помишление, ни знание, ни полза в опозицията.

- И по-добре да бъдеш магаре на власт, отколкото лъв в опозиция!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Което се прави, то е правено, и което е било, то е, което ще бъде. И няма нищо ново под българското слънце.

Благодаря!

:lovekiss:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

23-та, интересна година - преврат и земеделски бунтове.:-)

Обаче...нещо ми боцка в очето
Всички закони излизат от столицата и отиват в провинцията и пак се връщат назад, обезчестени, смачкани, погазени - и страната е все същата, сиреч не прилича на нищо.
Дали проблемът не е в столицата?

А, това по долу - няма да го коментирам.:twisted:

От варварски народ никога не става държава.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа:
Боев, не забравай кой е Подвързачов все пак.. Освен всичко друго - фейлетонист. Демек, това е политическа сатира. Ай ся го погледни с другите очи :winkw:

Апропо, единствената му издадена приживе книга "Как дяволът чете евангелието" е инкриминирана след Девети, цензурарана, сложена в специален фонд...

А това е негова мисъл, която някак много ми допада: "Никога не можах да се привържа към демокрацията, защото демокрацията е тържество на посредствеността".

П.П. Ми кво да направя, като и Вихрен Чернокожев (може би единственият му съвременен изследовател) ми е преподавал? Имам некои отклонения :blum:
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
БоЕВ написа:
Боев, не забравай кой е Подвързачов все пак.. Освен всичко друго - фейлетонист. Демек, това е политическа сатира. Ай ся го погледни с другите очи :winkw:

Апропо, единствената му издадена приживе книга "Как дяволът чете евангелието" е инкриминирана след Девети, цензурарана, сложена в специален фонд...

А това е негова мисъл, която някак много ми допада: "Никога не можах да се привържа към демокрацията, защото демокрацията е тържество на посредствеността".

П.П. Ми кво да направя, като и Вихрен Чернокожев (може би единственият му съвременен изследовател) ми е преподавал? Имам некои отклонения :blum:
Аха - ясно! :yes:
AVe

Мнение от AVe »

4avdar4e написа:"Никога не можах да се привържа към демокрацията, защото демокрацията е тържество на посредствеността".
Е, аз кво да кажа подир Подвързачовия...
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

AVe написа:
4avdar4e написа:"Никога не можах да се привържа към демокрацията, защото демокрацията е тържество на посредствеността".
добре де, кога имаме тържество на блестащите умове?
Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Dark Lady написа: добре де, кога имаме тържество на блестащите умове?
А нима тук всеки ден не е такова тържество?? [гледам строго и размахвам нравоучително пръст, не среден]

:grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
А нима тук всеки ден не е такова тържество?? [гледам строго и размахвам нравоучително пръст, не среден]

Всеки ден по няколко пъти.

Сутрин, на обед, вечер... И за следобедна закуска. :-)
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Dark Lady написа:
AVe написа:
Няма такова - блестящият ум по принцип граничи с аутизъм и всяка обществена организация му е чужда.
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:

Я да видя как усвоявам матрИяла:

[гледам строго и размахвам нравоучително пръст, не, среден] :grin:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Dark Lady написа:
AVe написа:
Всеки момент е подходящ за "тържество" на блестящи умове.

Проблемът е, че липсват. Особено сред ерудираните празнодумци хич ги няма.:lol::winkw:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Я да видя как усвоявам матрИяла:

[гледам строго и размахвам нравоучително пръст, не, среден] :grin:
:lovekiss:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Mila написа: Всеки момент е подходящ за "тържество" на блестящи умове.

Проблемът е, че липсват. Особено сред ерудираните празнодумци хич ги няма.:lol::winkw:
Това като хвърлена ръкавица ли да го разбирам или като повик за по едно (ляво/дясно круше, питие на маса....)?!?:grin:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

4avdar4e написа:
Mila написа: Всеки момент е подходящ за "тържество" на блестящи умове.

Това като хвърлена ръкавица ли да го разбирам или като повик за по едно (ляво/дясно круше, питие на маса....)?!?:grin:
Не е ръкавица, питие може...

Просто ме дразни този така разпространен бг интелектуален негативизъм.
Нищо градивно няма в него, само почесване на его.:winkw:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Mila написа: Просто ме дразни този така разпространен бг интелектуален негативизъм.
Нищо градивно няма в него, само почесване на его.:winkw:
А какво лошо има в почесването, дето те сърби??:winkw:
І

Мнение от І »

"На Западния фронт, нищо ново..." :grin:
Добре, че и сега има сатирици...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа: Няма такова - блестящият ум по принцип граничи с аутизъм и всяка обществена организация му е чужда.
Боев, Боев....направо ме изумяваш на моменти :-)

съжалявам силно че не бях по-настоятелна с телефона оня път в твоя град......
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Dark Lady написа:
БоЕВ написа: Няма такова - блестящият ум по принцип граничи с аутизъм и всяка обществена организация му е чужда.
Боев, Боев....направо ме изумяваш на моменти :-)

съжалявам силно че не бях по-настоятелна с телефона оня път в твоя град......
Сложна личност съм - какво да се прави! Понякога изненадвам и сам себе си.:lol:

А, за телефона не съжалявай, все някой ден, все някъде ще се срещнем. Когато идвах в Сф питах за тебе, но ти беше зачезнала тогава.:-)
І

Мнение от І »

БоЕВ написа:А, за телефона не съжалявай, все някой ден, все някъде ще се срещнем.
Аз поне имах този късмет.
И с двамата. :cool:
Аватар
Глас в пустиня

МЪЖжжж написа:
БоЕВ написа:А, за телефона не съжалявай, все някой ден, все някъде ще се срещнем.
Аз поне имах този късмет.
И с двамата. :cool:
Нали! Кажи й колко е лесно - винаги съм в уговореното време на уговореното място. Малко съм грозен, но в никакъв случай не съм страшен.:lol:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Нали! Кажи й колко е лесно - винаги съм в уговореното време на уговореното място. Малко съм грозен, но в никакъв случай не съм страшен.:lol:
Ти ако си страшен, аз съм :maggot:
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
БоЕВ написа: Нали! Кажи й колко е лесно - винаги съм в уговореното време на уговореното място. Малко съм грозен, но в никакъв случай не съм страшен.:lol:
Ти ако си страшен, аз съм :maggot:
Недей да скромничиш моля! СА са отбор готини хора.:-) Тебе питах нали - спомняш ли си че те питах?:-)
І

Мнение от І »

4avdar4e написа:Ти ако си страшен, аз съм :maggot:
Нали! :-) А кво да кажем ние с гайдите... :grin:
Публикувай отговор