ELBI написа:
Обществото не е нещо, имащо влияние по самосебе си. Липсата на развитите институции говори за липсата на развито общество. Институцията е функция на обществото, като след време се вижда и функцията на тази институция към обществото. Парламентът, директните избори са лостове на обществото и те създават институциите, за които говориш. В развитите общества има институции, където няма лапачка и власт. Трети е въпросът, че човекът (в най-общия случай) се движи от секс, пари и власт. Обаче задвижването на институциите е коренно различно (макар и да виждам "пробойната" за по-нататъшен спор) от задвижването на определени индивиди.
Гепи!
И ще довърша аз, институцията понеже мисли за цялото общество, при движението си мачка някой и друг индивид. Той вика, създава агитка и плаче до небето или пък се бори със зъби и нокти, но народа спира за малко, поглежда сеир и си заминава, понеже знае че така трябва, тва си е правилното, няма начин.
Смачканите индивиди за които става въпрос в тази тема са децата, които сънуват мама и татко и чакат ли чакат погалване от някоя, коя да е, лелка. Та после да си го помнят.
Не знам защо така говоря. Съгласен съм с бийд 100 пороцента. Обаче така да ме е яд. Не знам на кой, на мене май. Давам всяка Коледа и помагам там който каквото ме помоли, ама кажете ми какво е това ако не двуличие? И веднъж една жена, дето съм писал за нея тука, ама не ми се изпада в подробности - истинска голяма работа, та тя ми вика че са ми били приготвили грамота да съм отишел да ми я дадат. Ха- ха! Грамота. Няма земна сила, която да ме накара да взема грамота за такова нещо. Едва ли някой би взел, сигурно грамотите се трупат до тавана и накрая ги дават за вторични суровини. Аз да получавам, мене да ме награждавали, за някакви глупусти, те, тия ...бе нали прочете там дето нали написа Бийд за Данка. Няма "мило мое", няма "ела да те гушна".... Шибана работа и човек трудно преглъща такива моменти. Под такъв момент имам предвид обаждането, а не награждаването. Нямаме никакъв шанс да го преглътнем и да продължим деня си нататък, ако не сме лицемерни, двулични копелета.