Готварска...

Все същите
Аватар
Nuke

Готварска...

Мнение от Nuke »

Просто ми се удаде възможност да споделя своята визия за побългарен аржентински рибай, това е как аз го разбирам:

Изображение

А Вие...? Как го разбирате бифтека?

https://youtu.be/AKujLOAfJKI?si=Zi04vJWGSYF9ngOz&t=211 :))

Изображение
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Няма ли любим човек до теб да споделиш храната с него/нея, НЕ та разбираме, сори! :grin::grin:

Язък за толкоз гурме трапеза и усилия, ако ще си я ядеш сам.. :winkw:
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

nakibest написа:Няма ли любим човек до теб да споделиш храната с него/нея, НЕ та разбираме, сори! :grin::grin:

По-добре сам гурме пържоли, отколкото в компанията на т.нар. "любим човек" – сладоледи! :))

Ти колко кила стана бе? Аз съм 95 и не се понасям в огледалото... А ти?
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

* 117! :? :(

* Вече повечето от половината ми живот (2-рата) съм с наднормено тегло.
И свикнах - това съм аз, няма друг.

Тоя дето беше 77-78 кг (при същия ръст) не го знам кой е, някой друг все едно е бил...

Е, нямам намерение да ставам 130 или 150 кг все пак! :shy::crying:

П.С. И стига с тез сладоледи, през зимата почти не ги ям!
Един път на 3-4 седмици, има-няма.

Наскоро ги купувам само за детето, даже някои пъти - заедно ходим до магазина и тя си избира самичка. :bigsmile:

А любимата не ги яде вече, имало захар и не я ще!!
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

nakibest написа:* 117! :? :(

* Вече повечето от половината ми живот (2-рата) съм с наднормено тегло.
И свикнах - това съм аз, няма друг.

Тоя дето беше 77-78 кг (при същия ръст) не го знам кой е, някой друг все едно е бил...

Е, нямам намерение да ставам 130 или 150 кг все пак! :shy::crying:

П.С. И стига с тез сладоледи, през зимата почти не ги ям!
Един път на 3-4 седмици, има-няма.

Наскоро ги купувам само за детето, даже някои пъти - заедно ходим до магазина и тя си избира самичка. :bigsmile:

А любимата не ги яде вече, имало захар и не я ще!!
Дано детето ти се метне на майка си. Не че не съм ги ял тия сладоледи, но и поколението си да тровиш с тях... :bad:

И ще бъда честен, ял съм и тип сандвич, и от ония във фунийката, и на клечка от вида Босс, и всякакви други... Няма по-вкусно от добре сготвена пържола, чиляк, няма!

https://youtu.be/AKujLOAfJKI?si=qzeybrumZf0AXqWv&t=211

Изображение
Аватар
Cookie

Re: Готварска...

Мнение от Cookie »

Nuke написа: А Вие...? Как го разбирате бифтека?
това повече на тънък румпстейк ми прилича, но щом казваш, че е рибай, значи е.
Аз го харесвам телешкото не толкова препечено, но иначе изглежда много вкусно.
Обожавам запечени зеленчуци.
Картофките са полуфабрикатните на МакКейн, нали?? :grin:
Много са готини с малко майонеза, тази на Папа Джо е много приятна и чудесно ги допълва, някак.

Правя телешкото с подправки и на фурна, обикновено, освен ако не е на филета, тогава на тиган, в масло.
И аз обичам телешко. Свинско не ям от години.
Често правя и телешко варено, ама на жулиени, и с подправка "Гулаш".. също става много добре.

Добър апетит :bigsmile:
Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Nuke написа:Просто ми се удаде възможност да споделя своята визия за побългарен аржентински рибай, това е как аз го разбирам:

Изображение

Изображение
Наздраве, да ни е сладко щом е споделено...
Иначе аз "рибай" го разбирам като риба....аржентинско нещо...не го зная
Но като казваш е бифтек разбирам, че е рибица от някакво друго месо, а не от риба...

"А Вие...? Как го разбирате бифтека?"

Аз го разбирам като споделен, а другото са незначителни дребно философски подробности...

Го приготви ли или само ни прати снимка!
Пак да кажа, има ценност само когато се ползва споделен?!
Нали?
Мнението е позиционирано и няма общо!
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Nuke написа:Просто ми се удаде възможност да споделя своята визия за побългарен аржентински рибай, това е как аз го разбирам:

Изображение

Изображение
ако не е куче, ще е манджа:grin:
Mery

Мнение от Mery »

Изображение

Изображение

Това за кучето ли го сготви?

Щото да не се вижда борда на чинията. Да има някакво прегоряло месо и гмеж от зелении и бланширани картофи си е гавра с човеците!
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Cookie написа:
Nuke написа: А Вие...? Как го разбирате бифтека?
това повече на тънък румпстейк ми прилича, но щом казваш, че е рибай, значи е.
Аз го харесвам телешкото не толкова препечено, но иначе изглежда много вкусно.
Обожавам запечени зеленчуци.
Картофките са полуфабрикатните на МакКейн, нали?? :grin:
Много са готини с малко майонеза, тази на Папа Джо е много приятна и чудесно ги допълва, някак.

Правя телешкото с подправки и на фурна, обикновено, освен ако не е на филета, тогава на тиган, в масло.
И аз обичам телешко. Свинско не ям от години.
Често правя и телешко варено, ама на жулиени, и с подправка "Гулаш".. също става много добре.

Добър апетит :bigsmile:
Нек'ф полуфабрикат са картофките, аз само такива харесвам. Целите картофи ги тача единствено на картофена салата или в манджа тип гювеч. Майонезата вкъщи винаги е домашна, не помня кога за последно съм купувал. Относно самия бифтек, не ми хареса, осо буко на телешко варено става далеч по-вкусно, сочно и крехко. Да си кажа правичката, бих предпочел свински вратни пържоли на фурна, с или без кокал. Хем 2 дена мариноване и след печене на скарата станаха мидиум реър, и пак подметка. Подправката "Гулаш" – вери найс. :good:

Иначе тази, пардон, миналата година, малко след Коледа реших да пробвам свински крачета, били деликатес... Няма по-отвратителен деликатес от това, чесно. И досега си стоят в хладилника на холодец, и май тия дни ще го давам на кучето... Отврат.
Алиса

Мнение от Алиса »

Мнооого е побългарен този бифтек, ве.
Чинията прилича на порция от селската кръчма, а пържолката - детски размер, требе с лупа да я търсиш в чинията.
:grin:
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Алиса написа:Мнооого е побългарен този бифтек, ве.
Чинията прилича на порция от селската кръчма, а пържолката - детски размер, требе с лупа да я търсиш в чинията.
Що бе, найс беше... Малко жилавко, но найс. :grin:

Като цяло, изводът от тази вечеря (и от миналите, конкретно свинските крачета, дето не знам по кого се подведох да ги сготвя) беше, и е – е*бем ти и деликатесите, по юбаво от свински гърди на фурна не-ма, и нема!
h16

Мнение от h16 »

nakibest написа:...

Ама после миеш само твойта чиния. Да живее ублоцк оригин.
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Nuke написа: Нек'ф полуфабрикат са картофките, аз само такива харесвам. Целите картофи ги тача единствено на картофена салата или в манджа тип гювеч. Майонезата вкъщи винаги е домашна, не помня кога за последно съм купувал. Относно самия бифтек, не ми хареса, осо буко на телешко варено става далеч по-вкусно, сочно и крехко. Да си кажа правичката, бих предпочел свински вратни пържоли на фурна, с или без кокал. Хем 2 дена мариноване и след печене на скарата станаха мидиум реър, и пак подметка. Подправката "Гулаш" – вери найс. :good:

Иначе тази, пардон, миналата година, малко след Коледа реших да пробвам свински крачета, били деликатес... Няма по-отвратителен деликатес от това, чесно. И досега си стоят в хладилника на холодец, и май тия дни ще го давам на кучето... Отврат.
като каза "телешко варено" .. :grin:
Имах си един приятел навремето, много сладък пич, хубав, начетен, музикант. Голяма душа.
Сприятелихме се и доста години бяхме приятели, той по курорти, насам-натам, ама като минаваше през София винаги ми се обаждаше.
Той беше от някъде... не помня от къде, не беше софиянец, спомням си, щото вечно говореше за софиянци и не-софиянци.
Та, обажда ми се той, бил по София, и ако искам, да пием кафе. Пък аз нещо не бях на кеф, че беше януари и студено, и му викам "пък, ела в нас".
Майка ми ми казва "то е вече почти обяд, сипи му на момчето да яде, има телешко варено" и отиде нейде по работа (аз още живеех с родителите си по него време).
Но ние отскоро се познавахме, и той до този момент не беше идвал вкъщи. Та, лафим си нещо, става един часа на обяд, и аз го питам "гладен ли си, има телешко варено?" и на него му светнаха очичките, обаче ми вика "а, не, не, аз след малко ще си ходя".
Абе викам "не на мене тия" - ставам и отварям тенджерата (винаги съм се чувствала като агент от противовзривна бригада, докато боравя с тия тенджери под налягане) - вътре вода, ама до горе, и една голяма мръвка, плува на дъното... А, и някакви почти цели картофи и на едро нарязани моркови плуват в тенджерата също, свободен стил..
Викам си "тая мойта майка, така и не се научи да готви, на 50 години стана" ..
Викам му "ей сега ще ти сложа да хапнеш".
Вадя мръвката на дъската, отрязвам една трета от нея и му я пльосвам на една чиния. Иска ли да му направя салата набързо? Не искал.
И ми вика "ама, душичка, може ли да ми сипеш малко от водата?" (аз на млади години ни агнешко ядях, ни телешко варено, и представа си нямах това как се сервира).
Викам му "добре", и си викам на акъла "тоя какъв е селянин, водата на телешкото ще яде" .. ама си мълча.
И си викам "ся ако не ми поиска хляб, да не ми викат "Куки"... И той - а ще може ли една филийка хляб???

Забравила я бях тази история, колко се смяхме с него през годините после.. как му дадох телешко варено без вареното... :grin:
Не знам всъщност с него какво се случва, загубихме се..

Та.. телешкото е много капризно, трябва си автоклав за него, иначе почти винаги седи леко жилаво.
Аз нямам, за да не сменям дограми и боядисвам кухни, щото каквато съм панта и готвя "по усет" (освен с подправката Гулаш и разни други неща, дето изискват време)..

Сега намерих един десерт - аз много обичам шоколад. Друго не, обаче шоколад и шоколадови мусчета.
Обожавам и шоколадово суфле, и това е. От десертите този ми е любимия.

Сега открих един много приятен десерт - пълномаслено кисело мляко, колкото по-процентно, толкова по-добре, в една чаша, от тия, големите на 2/3 пълна, сипваш чия на богато, аз слагам към лъжица и половина, бъркаш, две малки лъжички мед, пак бъркаш, едно кафе, малко, еспресо, бъркаш, още малко мляко, при нужда, ако стане много рядко от кафето, отгоре запечатваш с един пръст само кисело мляко и най-отгоре поръсваш с какао.
Ама не Нескуик, какао.
Трябва да седи 3-4 часа в хладилник, аз издържам най-много два - уникално вкусно нещо е, а няма почти никакви калории.. мога да омета цялата чаша за една вечер, честно.

Опитай, ако не ядеш сладолед. Това е по-хубаво, и е малко калорично.

Друг път ще ти дам рецепта за диетично брауни. :winkw:

п.п. готовите картофки за фурна и на мен са ми много любими.
Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.
h16

Мнение от h16 »

За храната ще се огранича с едно предупреждение - ако видите в кауфланд едно привлекателно на вид нещо със заглавие "баварски сладкиш с шоколад" - не купувайте! Съмнява ме да е баварски, макар че е претенциозно и скапано като бемеве. Но дори да е баварски, няма нищо общо със сладкиш. Вземете си еклери заляти със шоколад, от ония които винаги са свършили в кауфланд.
Алиса

Мнение от Алиса »

Напоследък телешкото ми е скучно и сухо. С изключение на хубав бургер, кебапчета на скара, ама както ги правят в едно родопско село и супа от телешка опашка.

Къде си запалил скара посред зима, за да измайсториш таз препечена джапанка?
Алиса

Мнение от Алиса »

По повод телешкото варено на майка ти:
когато за пръв път ми сервираха такова в унгарския ресторант срещу НАТФИЗ преди сто години, си поисках нож и вилица. Отде да знам, че по традиция се готвело и поднасяло като супа от цяла крава, нарязана на три-четири парчета, картофи, моркови и глави лук на половинки и една лъжица да си изсърбаш бульона, в който плуват едрите парчища, които нито да надробиш, нито да си ги натъпчеш цели в устата.
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Cookie написа:Та.. телешкото е много капризно, трябва си автоклав за него, иначе почти винаги седи леко жилаво.
А, точно. Тези бифтеци бяха по ютубски. Следя ги редовно разните корифеи на барбекюто в тубата -- Гуга, Макс дъ мийт гай и т.н. -- и ми се дояде нещо такова, само че на тях освен скарата, явно и месото им е по-различно, защото винаги им се получава крехко на вилица, а в моя случай с електричката излезе маншон, полуобувка и мъхеста брада... Единственият начин да ми излезе крехко и сочно телешкото, е да го сготвя лоу&слоу на варено в тенджера, евентуално под налягане. Лидълско беше това месо, от ония, вакумираните меса, дето са по ръка, крак и далак килограма. Казах си "чакай да ги пробвам тия парчоци, на тая цена трябва да са извънземни"... И повече не бих повторил.

Инак благодаря за рецептата за десерта и вероятно щях я пробвам, ако обаче знаех откъде да се сдобия с чия.
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Алиса написа:Напоследък телешкото ми е скучно и сухо. С изключение на хубав бургер, кебапчета на скара, ама както ги правят в едно родопско село и супа от телешка опашка.

На балкона... То това, дето е сега, зима ли е?
Алиса

Мнение от Алиса »

На балкона??? За "радост" на всички съседи и кварталните котки.
Другия път пробвай скумрия на скара, смърди повече.
:lol:

Отделно, цър-пър на скара, хеле пък домашна електрическа за мързеливи и гъзоръки готвачи, си е тънък майсторлък.
И не ти е виновна скъпата аржентинска крава, нито класическата българска свиня, че резултатът е прегоряла подметка.
Окепазил си и ритуала, и мръвката. Да висиш ти по половин година на село в къща с двор и да не се изпедепцаш в печене на барбекю - кеф ти домашно импровизе на жар, кеф ти купешко походно на дървени въглища - с все подготовка на материала, опушване като сиганин копанар и дебнене кат вампир мръвите да не излизат полусурови, препечени и кремирани, ами да са крехки, сочни и таман! Туй си е престъпление срещу човечеството, бря!
:blum:
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Алиса написа:На балкона??? За "радост" на всички съседи и кварталните котки.
Другия път пробвай скумрия на скара, смърди повече.
:lol:

Отделно, цър-пър на скара, хеле пък домашна електрическа за мързеливи и гъзоръки готвачи, си е тънък майсторлък.
И не ти е виновна скъпата аржентинска крава, нито класическата българска свиня, че резултатът е прегоряла подметка.
Окепазил си и ритуала, и мръвката. Да висиш ти по половин година на село в къща с двор и да не се изпедепцаш в печене на барбекю - кеф ти домашно импровизе на жар, кеф ти купешко походно на дървени въглища - с все подготовка на материала, опушване като сиганин копанар и дебнене кат вампир мръвите да не излизат полусурови, препечени и кремирани, ами да са крехки, сочни и таман! Туй си е престъпление срещу човечеството, бря!
Тя тая скара автоматик ги прави мидиум реър мръвките, пък на висок етаж, както съм аз, освен да усмърдя космоса, друго не виждам какво бих могъл. Със или без твоите скудоумия по темата, лидълските скъпарски пържоли си остават това, което са -- възможно най-долно качество бифтек, който може да се редуцира до крехко месо единствено на тих огън в тенджера за 2-3 часа по рецептата "телешко варено" или евентуално за 1-1.5 часа на фурна. Висококачествените дълбоко мраморизирани пържоли от японско или австралийско уагю например, които стават сочни и крехки за 10-15 минути на тиган, изобщо не стигат до този пазар.

Иначе га направиш домашната торта гараш и канелонито на майка ми, или пък вълшебната лазаня дето правя аз, ела ми се обади... Ти дан'съ помисли, че само ф'аскуу не ядете месото сурово и доматите с колците, а? :2tooth:

Изображение
Алиса

Мнение от Алиса »

"Тя тая скара автоматик ги прави мидиум реър мръвките"

Мадабе, те всичките уреди сами готвят, дори кафе и сФирки ти правят по гласова команда. :grin:

А този навик ТИ да се фукаш пред хората със способностите на майка си и с парите на баща си - зАеби, не струва.
Туй не те прави нито по-кадърен, нито по-богат. "Готварската" тема си е твоя, не на мама и тати - постарал си се нещо да сътвориш сам и със собствените си ръце, представил си го за обсъждане, коментарите са директно към твоето ЛИЧНО творение.

Ко ми пробутваш "с чужда пита майчин помен" за аргумент към забележките?
Седни си на гъжа, потруди се още на кулинарното поприще, пък се похвали с резултати, че и четящите да те похвалим.
До тук - правиш само показно как се съсипват продукти за готвене.
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Алиса написа:"Тя тая скара автоматик ги прави мидиум реър мръвките"

Мадабе, те всичките уреди сами готвят, дори кафе и сФирки ти правят по гласова команда. :grin:

А този навик ТИ да се фукаш пред хората със способностите на майка си и с парите на баща си - зАеби, не струва.
Туй не те прави нито по-кадърен, нито по-богат. "Готварската" тема си е твоя, не на мама и тати - постарал си се нещо да сътвориш сам и със собствените си ръце, представил си го за обсъждане, коментарите са директно към твоето ЛИЧНО творение.

Ко ми пробутваш "с чужда пита майчин помен" за аргумент към забележките?
Седни си на гъжа, потруди се още на кулинарното поприще, пък се похвали с резултати, че и четящите да те похвалим.
До тук - правиш само показно как се съсипват продукти за готвене.
Ми де да знам, у вас може и свирки да правят, аз просто ти казвам как пече скаричката вкъщи... Задаваш й да готви пържоли и като светне една лампичка там в червено, са готов мидиум реър тен аут ъф тен евери сингъл тайм. Нищо особено, просто така е регулирана.

Относно останалото – без подробен коментар, но само ще ти кажа, че покрай теб се подведох да опитам свински крака... И повече категорично няма да пробвам. Ти си там по шкембето и останалите гадорийки. ИЗвърти веднъж едно канелони кат на мама и една торта Гараш да си оближеш пръстите, пък се изкажи от високия клон. Дотук не си нещо повече от стандартния онлайн трол, който като си отвори устата, оттам освен плюнки, друго не излиза.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Ами така го разбираме. :-)

Знаеш ли какво се зачудих. Ти си младеж за нас тук - колко си 35-40 г. Моите синове са на 26 и 22 години. Приятелките им - когато ги има, и те са на тази възраст. За нас сте следващото поколение.
Всички изброени обичате да готвите. Моите момчета определено харесват да готвят, а големия, който живее сам понастоящем, категорично си готви и не си поръчва готова храна.
За моето поколение това беше по-скоро изключение. В студентските години сред моите приятели момичетата готвеха колкото да не е без хич, но момчета беше голяма рядкост.

Дали е от, също новото за нас, готварско медийно съдържание. Има реалити формати, разни шоу програми, филми, дажи и анимации има.

Ти как се запали сам да си готвиш?

Мен лично, ако има такава тенденция, това ме кефи.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Алиса написа: До тук - правиш само показно как се съсипват продукти за готвене.
...
Извинявам се, ако ви се пречкам в задушевното заяждане, но по този въпрос и аз имам какво да покажа.

Едно ветрило или вретено ли да беше от свинска рибица увита около бекон и пушено сирене.
Приготвяне половин ден,
Фурна - 1 час.
Изхвъляне за минутка.

Години срам.
Алиса

Мнение от Алиса »

"Задаваш й да готви пържоли и като светне една лампичка там в червено, са готов мидиум реър тен аут ъф тен евери сингъл тайм. Нищо особено, просто така е регулирана."

И както се доизясни в темата - резултатът е жилава подметка. :grin:

А класическата топла супа пача от свински крачета и уши също не е за всяка уста лъжица.
Първо, таз прословута балканска чорба не е за всеки вкус.
Второ, е те там суровият материал е от ключово значение. Откъм подбор на прасето по възраст и предварителната обработка на чарковете му. Може да смърди невъобразимо, докато се вари, може и да си мирише правилно, ако краченцата са много добре почистени, обработени и от малки прасенца. Има си начини и тънкости за справяне с всяко прасе - домашно едро охранено за коледно клане или дребно крехко и сочно, скоропостижно споминало се, преди настъпване на половата му зрялост. Ако си фен лапач на пачата, се прежалваш няколко пъти с риск за издънки, докато се научиш да преценяваш на око купешкия материал и да усвоиш другите тънкости при готвенето му. Аз минах през това кулинарно самообучение поне 10 пъти, докато я докарам до хвалба с дотолкова добър резултат, че дори и мойте домашни превземки ми проядоха чорбицата. НО! Дори и перфектно сготвените свински пачи, шкембе чорби, агнешки, телешки, птичи и прочие карантии пак не пасват на всеки вкус. Ако изначално не ти харесват, готвачът и на уши да се изправи, пак ще кажеш - бляк! Аз съм така с черния и червения хайвер, дето всичката снобария го нагъва с лъжиците. Затова, не ме дръж отговорна, че съм похвалила продукт и ястие, на което просто не си ценител.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Cookie написа:
Nuke написа: Нек'ф полуфабрикат са картофките, аз само такива харесвам. Целите картофи ги тача единствено на картофена салата или в манджа тип гювеч. Майонезата вкъщи винаги е домашна, не помня кога за последно съм купувал. Относно самия бифтек, не ми хареса, осо буко на телешко варено става далеч по-вкусно, сочно и крехко. Да си кажа правичката, бих предпочел свински вратни пържоли на фурна, с или без кокал. Хем 2 дена мариноване и след печене на скарата станаха мидиум реър, и пак подметка. Подправката "Гулаш" – вери найс. :good:

като каза "телешко варено" .. :grin:
Имах си един приятел навремето, много сладък пич, хубав, начетен, музикант. Голяма душа.
Сприятелихме се и доста години бяхме приятели, той по курорти, насам-натам, ама като минаваше през София винаги ми се обаждаше.
Той беше от някъде... не помня от къде, не беше софиянец, спомням си, щото вечно говореше за софиянци и не-софиянци.
Та, обажда ми се той, бил по София, и ако искам, да пием кафе. Пък аз нещо не бях на кеф, че беше януари и студено, и му викам "пък, ела в нас".
Майка ми ми казва "то е вече почти обяд, сипи му на момчето да яде, има телешко варено" и отиде нейде по работа (аз още живеех с родителите си по него време).
Но ние отскоро се познавахме, и той до този момент не беше идвал вкъщи. Та, лафим си нещо, става един часа на обяд, и аз го питам "гладен ли си, има телешко варено?" и на него му светнаха очичките, обаче ми вика "а, не, не, аз след малко ще си ходя".
Абе викам "не на мене тия" - ставам и отварям тенджерата (винаги съм се чувствала като агент от противовзривна бригада, докато боравя с тия тенджери под налягане) - вътре вода, ама до горе, и една голяма мръвка, плува на дъното... А, и някакви почти цели картофи и на едро нарязани моркови плуват в тенджерата също, свободен стил..
Викам си "тая мойта майка, така и не се научи да готви, на 50 години стана" ..
Викам му "ей сега ще ти сложа да хапнеш".
Вадя мръвката на дъската, отрязвам една трета от нея и му я пльосвам на една чиния. Иска ли да му направя салата набързо? Не искал.
И ми вика "ама, душичка, може ли да ми сипеш малко от водата?" (аз на млади години ни агнешко ядях, ни телешко варено, и представа си нямах това как се сервира).
Викам му "добре", и си викам на акъла "тоя какъв е селянин, водата на телешкото ще яде" .. ама си мълча.
И си викам "ся ако не ми поиска хляб, да не ми викат "Куки"... И той - а ще може ли една филийка хляб???

Забравила я бях тази история, колко се смяхме с него през годините после.. как му дадох телешко варено без вареното... :grin:
Не знам всъщност с него какво се случва, загубихме се..

Та.. телешкото е много капризно, трябва си автоклав за него, иначе почти винаги седи леко жилаво.
Аз нямам, за да не сменям дограми и боядисвам кухни, щото каквато съм панта и готвя "по усет" (освен с подправката Гулаш и разни други неща, дето изискват време)..

Сега намерих един десерт - аз много обичам шоколад. Друго не, обаче шоколад и шоколадови мусчета.
Обожавам и шоколадово суфле, и това е. От десертите този ми е любимия.

Сега открих един много приятен десерт - пълномаслено кисело мляко, колкото по-процентно, толкова по-добре, в една чаша, от тия, големите на 2/3 пълна, сипваш чия на богато, аз слагам към лъжица и половина, бъркаш, две малки лъжички мед, пак бъркаш, едно кафе, малко, еспресо, бъркаш, още малко мляко, при нужда, ако стане много рядко от кафето, отгоре запечатваш с един пръст само кисело мляко и най-отгоре поръсваш с какао.
Ама не Нескуик, какао.
Трябва да седи 3-4 часа в хладилник, аз издържам най-много два - уникално вкусно нещо е, а няма почти никакви калории.. мога да омета цялата чаша за една вечер, честно.

Опитай, ако не ядеш сладолед. Това е по-хубаво, и е малко калорично.

Друг път ще ти дам рецепта за диетично брауни. :winkw:

п.п. готовите картофки за фурна и на мен са ми много любими.
телешкото е много капризно, трябва си автоклав за него, иначе почти винаги седи леко жилаво.

Когато е дърто теле или говедо-направи каша от ананас (аз я правя на блендера). Обелваш ананаса, режеш на парчета, бум в блендера. Нарежи месото и го завий в ананасовата каша. 1-2 часа стигат. Измиваш ананаса и готвиш. Става мозък.

Ако е младо теле, както аз си купувам вече трета година от селото, не го слагам в ананас, готвя директно. Днес ще готвя телешко със сини сливи.
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа:
Алиса написа: До тук - правиш само показно как се съсипват продукти за готвене.
...
Извинявам се, ако ви се пречкам в задушевното заяждане, но по този въпрос и аз имам какво да покажа.

Едно ветрило или вретено ли да беше от свинска рибица увита около бекон и пушено сирене.
Приготвяне половин ден,
Фурна - 1 час.
Изхвъляне за минутка.

Години срам.
За тебе срам, за мен - доживотен коз срещу съпружето. Не с толкова сложна рецепта, ами с едни прости свински пържоли на фурна, направени за сефте след поне 2 години намеци, натвърди и директно натякване - "айде пък и ти ми сготви вечеря най-после".
Той: "Добре, бе жена, то пъ голямата философия, щи изпека пържоли на фурна."
Аз: "Ей ти за всеки случай подробна рецепта със стъпка по стъпка /Изписана на А4 лист с дребен шрифт, че да се събере/ Не, че се съмнявам в способностите ти, ама за всеки случай".

Резултатът - цяла тава прекрасни тъмнокафяви с почти черни нюанси вратни пържолки, кремирани до тотална неядливост. Щото няма как ти да набримчиш фурната на 300 градуса грил, да пъхнеш тавата най-отгоре, да се забучиш пред компютъра в другата стая и да се сетиш, че нещо се готви, чак когато цялата къща се умирише на загарящо месо.

Не ме питай как съм ги дъвкала, преглъщала, хвалила, че и допълнително си взех втора за поощрение на новоизпечения готвач.
Той неговата едва я изжвака до половината, заряза я и си дояде с гарнитурите - не бил много гладен, рийш ли.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Green Light написа:

Знаеш ли какво се зачудих. Ти си младеж за нас тук - колко си 35-40 г. Моите синове са на 26 и 22 години. Приятелките им - когато ги има, и те са на тази възраст. За нас сте следващото поколение.
Всички изброени обичате да готвите. Моите момчета определено харесват да готвят, а големия, който живее сам понастоящем, категорично си готви и не си поръчва готова храна.
За моето поколение това беше по-скоро изключение. В студентските години сред моите приятели момичетата готвеха колкото да не е без хич, но момчета беше голяма рядкост.

Дали е от, също новото за нас, готварско медийно съдържание. Има реалити формати, разни шоу програми, филми, дажи и анимации има.

Ей, сетих се за една книга : "Готварска книга за мъже", подарих я на мъжа ми преди около 43 години. Тогава се научи да прави варени яйца. Ето рецептата

Изображение
ето и книгата, има я в електронен вид https://chitanka.info/text/14761-gotvar ... a-za-myzhe

Много е важно да не сложиш 6 яйца в джезве:grin:
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Nuke написа:
Алиса написа:Напоследък телешкото ми е скучно и сухо. С изключение на хубав бургер, кебапчета на скара, ама както ги правят в едно родопско село и супа от телешка опашка.

Имаме един съсед в София. на терасата правеше скара, прозорците ни затворени, но миризмата влиза. Да, обичам скара, ама не и миризмата й у дома, хеле пък да идва отнякъде. И търпях, търпях, докато не метна скумрия на скара, викам на Карамфилов е те сега ке се тепаме :duel:

той, щото в неговия апартамент, а аз нали "снаха" там :bigsmile:, вика : недей, аз ще говоря. Отиде, звънна, какво са говорили не знам. Повече не усетих миризмата на скара. Каза само, че го поканил у дома да пийнем по едно и да помирише апартамента ни. А може и да остане с преспиване в нашата спалня.

Тук сме си рахатлък. Скарата е на дървени въглища. И може от всички краища на селото да идва миризма на скара, но на село се усеща като аромати и никой не пречи на никого Домовете ни не са омирисани:(
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Селянка написа:
Nuke написа:
Алиса написа:
Тук сме си рахатлък. Скарата е на дървени въглища. И може от всички краища на селото да идва миризма на скара, но на село се усеща като аромати и никой не пречи на никого Домовете ни не са омирисани:(
Не разбирам и не зная много, зная, че не зная много. Пиша каквото зная...и Принципно, личното е друго, не за него пиша., по темата:
Истинското село, истинските селяни, изпитват огромно удоволствие и благодарност, когато в кухните МИРИШЕ на готварска миризма... свински пръжки..и от скумрия да е, вкус на свое вино и ракия плюс домашни глезотии, туршии......оооооо..... и праз лук, дори, че и от кухненска миризма от готвен боб, баници, мекици, пържени филии с яйца..... топлина от печка с истински огън, и..... заедно с близки ЗАЕДНО. Дори и мъжки мириз на тютюн....истинските селяни.

Истинските селяни се раждат такива, точно както и софиянките....

Но само софиянка може да си въобрази че е селянка......

Белегът е в миризмите и не само...

Но щом и това е рахатлък, мечтано, платено и създадено с много усилия, труд и средства, нека наистина е рахатлък.
Рахатлясала може да е само родена софиянка, която има възможности и се опитва да го играе Селянка...

А иначе всяка жена, която не знае какво означава миризма на кухня, и какво гради това.....е стерилна!

И въобще не става дума за лична хигиена на дом и кухня.

За истинските селяни Кухнята е като олтар в църквата.

Висок или нисък процент на стерилни жени в този смисъл, въобще не е от значение...освен за модата.
И модерността не отричам-модерни селянки, модни секс кукли говорещи, модно , и в гумата е все едно...е модно....

Та да повторя за гумените: "Пиша каквото зная...и Принципно,..... личното е друго, не за него пиша., а по темата: "Миризмата в кухнята е олтар на кухнята, тя определя, привлича и сплотява....

А банята е само на метри от модерните омърсени..софиянки....парцаланки...
Ни ви съдя, разбирам ви и ви обичам....живеете и изживявайте живота си, такива каквито сте...аз само писах нещо мое, за мен, на вас.

Как помъдрях ли?????
Ами кухнята ми е стерилна и в нея нищо не се готви...Ширмът ми издухва 600 за минута...но ето това съм аз Гражданин, а не селянин!

Или не съм такъв, а съм никакъв?....или пък също като вас ВСЯКАКЪВ!

ТОКУ-ЩО долових в кухнята си отвратителен мириз на свински пръжки с лук, а вън е минус градуса...и разбира се селско си е да му врътна 200 червено вино от миризливото в мазето...

Извинете, моето е от миризмите...:rotfl24:
Последно промяна от ПЪТник две на 16.01.26, 13:36, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Селянка написа: Ей, сетих се за една книга : "Готварска книга за мъже", подарих я на мъжа ми преди около 43 години. Тогава се научи да прави варени яйца. Ето рецептата

Изображение
ето и книгата, има я в електронен вид https://chitanka.info/text/14761-gotvar ... a-za-myzhe

Последната стъпка не е вярна. И да ги заливаш със студена вода и да не ги заливаш, яйцата се белят лесно когато те си искат. Няма правило или физичен закон който може да каже как става така че в един случай се белят с две движения, а в друг- пет минути мъки и накрая имаш едновременно половин надробено яйце в ръката си и заедно с това - пълно с хрупкави частици черупка.
Тва е сред загадките като втория чорап и подобни
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Алиса написа:
За тебе срам, за мен - доживотен коз срещу съпружето.
Тва с тия козове да ти кажа така и не отмина с времето. И 100 години да минат да сме женени винаги изневиделица ще ме фрасне отнякъде някой коз.
Снощи не, ами оная вечер, ей така се прибира един човек вкъщи, съблича се, събува се, измива се и вместо здрасти най-любимия му човек на света седи на Ф и вика - ти помниш ли какво каза едикога си... (вярваш или не, обаче изказване за трамвай No 5 е козът)

Та го фрасна градския транспорт оная вечер, след колко са... 27 години май от сватбата.
После имаше детонация, има бомби дето избухват по-тихо...

Ей такива неща стават.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа:
Алиса написа:
За тебе срам, за мен - доживотен коз срещу съпружето.
Тва с тия козове да ти кажа така и не отмина с времето. И 100 години да минат да сме женени винаги изневиделица ще ме фрасне отнякъде някой коз.
Снощи не, ами оная вечер, ей така се прибира един човек вкъщи, съблича се, събува се, измива се и вместо здрасти най-любимия му човек на света седи на Ф и вика - ти помниш ли какво каза едикога си... (вярваш или не, обаче изказване за трамвай No 5 е козът)

Та го фрасна градския транспорт оная вечер, след колко са... 27 години май от сватбата.
После имаше детонация, има бомби дето избухват по-тихо...

Ей такива неща стават.
Стават я!
Важно е , че ги отбелязваш.
А за да ни кажеш ЗАЩО и КАК СТАВАТ, според мен ти е нужно само още време живот!
Имаш го....Дерзай!

Ако питаш мен, който имах и време и живот, аз доста преди четох нещо от един луд, Ницше, който промълвил в лудостта си: "Когато ходиш при жена, носи си и тояга!"

Не, тава не означава цигански да я налагаш с тояга по главата, означава обичай я, тя Жената е нашият Учител....и хич не е проста , а е супер интуитивна, за да види тоягата в ръката ти....

Освен ако свръх итуицията и не и показва, че и с тояга си като без тояга....

Не знам, не знам, но знам, че аз съм, а не тя...и че тя няма нищо против тоягата в ръката ми , а напротив, интуицията и подсказва, че ТЯ Самата жената, е защитена от могъщ защитник....това е и мечтата и, и борбата и....ти изглежда против теб, но нейното е и за вас Семейството и всичко ваше.!
Вероятно си, но наистина имаш основания да си щастлив в Съдбата си, в ПЪТят на РАЗВИТИЕТО ви.

Може би е време да мислим, колко време ни остава за да го осмислим и приложим на практика в живота....

Ако нещо си разбрал , от живота си , за тоягата и жената, ще ти се даде и време, да го приложиш на практика в живота, ще завърши с щастлив край за всики...

Ти си, няма друг, сега и тук...Лейди се е лейди, но за да е такава трябва и да се обслужва, да и коленичиш хич не я устройва, тя няма нужда от слуги, а от Лорд, на който да отдаде живота си.
Ако ще и с тояга....
Ако се съмняваш питай я...разбира се на чай и пури....а не с тоягата.

Човече, не е лично-Принцип е!
Не си и помисляй, че като го зная и го мога, то моята Лейди си е Лейди щото зная само?
Последно промяна от ПЪТник две на 16.01.26, 14:50, променено общо 1 път.
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Green Light написа:

Аз по принцип не съм запален сам да си готвя, просто обичам да си угаждам, когато това е възможно. Невинаги ми се получава, но конкретните пържоли от горе всъщност може да изглеждат по-зле, отколкото реално бяха. Всъщност си бяха чудесни пържоли, които обаче по жилавост, или хайде не жилавост, ами крехкост, отстъпваха на телешкото варено.

Ако това по някакъв начин ме е вкарало в определен коловоз: когато бях на около 7-8 – началото на прехода, ранни 90, беден семеен живот под наем в студентски град, купони за хляб и кисело мляко, режими на тока и водата, моите по цял ден на работа... Та майка ми ми подари една детска кулинарна книжка със съвсем прости рецепти, да речем сандвичи, варени яйца, яйца на очи и т.н. Тънко, тънко книжле, дали е имало повече от 10-20 рецепти вътре, останалото – илюстрации. Единственото, което помня от тая книжка, е някакъв сандвич тип филия с намазан пастет и боцнато едно магданозче отгоре за красота. И че като си готвиш, накрая работата не е свършена, докато не си почистиш. Тогава нямаше съдомиялни, нямаше от оня препарат, дето измива 1000 съдове с една капка... Хващаш гъбичката и верото, и търкаш.

Та така – не че съм се запалил, а просто ми се дояжда нещо, претършувам мрежата за някаква рецепта, която ми харесва, и си го правя. Не е баш ракетна наука. Правил съм боб, леща, пица, лазаня, всякакъв вид пържоли на фурна, таратор, скумрии, сьомги, телешки варени, баница, мусака, чушки с ориз и кайма, кебапчета, кюфтета... Все едно ти изброявам таблицата за умножение от първи клас. Мисля, че това са тривиални умения и всеки с трицифрено ай кю би могъл да се справи при желание и необходимост.

Иначе да, фен съм на кулинарията и към днешна дата любимият ми готварски канал е Макс дъ мийт гай, човекът прави чудеса от месо и шоуто му е страхотно и много забавно.
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Селянка написа:
Nuke написа:

Имаме един съсед в София. на терасата правеше скара, прозорците ни затворени, но миризмата влиза. Да, обичам скара, ама не и миризмата й у дома, хеле пък да идва отнякъде. И търпях, търпях, докато не метна скумрия на скара, викам на Карамфилов е те сега ке се тепаме :duel:

той, щото в неговия апартамент, а аз нали "снаха" там :bigsmile:, вика : недей, аз ще говоря. Отиде, звънна, какво са говорили не знам. Повече не усетих миризмата на скара. Каза само, че го поканил у дома да пийнем по едно и да помирише апартамента ни. А може и да остане с преспиване в нашата спалня.

Не знам, вие явно в София сте били в някой снобарски квартал... В Люлин, ако си запалиш скарата вечерно време да си направиш я кифтаци, я кебапчета, я някоя пържолка или нещо друго – не само че никой не се впечатлява като Ваша милост двечките с Алиса, ами се приема за нещо съвсем нормално. Все едно да ти прави впечатление, че съседът от по-горе е пуснал водата на тоалетната, след като се е из*срал. В общи линии даже е приятно, ако когато се прибираш вкъщи, усетиш някакво благоухание от нечий апартамент. Докато се усеща благ кухненски аромат, а не нещо прегоряло (което гореспоменатите пържоли – без значение как ти изглеждат на теб или някой друг от снимката – не бяха), никой не проявява малоумието да търси сметка на съседа, че е решил да си сготви нещо за вечеря.

Та така.
Алиса

Мнение от Алиса »

Аз не съм чак такъв виртуоз като бейби. Не че не мога от нищо да направя шапка, супа и скандал, обаче козовете си ги ползвам по малко и с хляб - а ме е настъпил за нещо, а съм го треснала с коз. Ще ми се изхвърля той пред приятели, че много помагал вкъщи и готвел наравно с жената, даже повече и по-добре. Е, как да не го похвалиш пред всички такъв човек, че е майсторът на прегорелите до подметка пържоли!
Така де, като не внимава къде стъпва...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

ПЪТник две написа:
Селянка написа:
Nuke написа: Не разбирам и не зная много, зная, че не зная много. Пиша каквото зная...и Принципно, личното е друго, не за него пиша., по темата:
Истинското село, истинските селяни, изпитват огромно удоволствие и благодарност, когато в кухните МИРИШЕ на готварска миризма... свински пръжки..и от скумрия да е, вкус на свое вино и ракия плюс домашни глезотии, туршии......оооооо..... и праз лук, дори, че и от кухненска миризма от готвен боб, баници, мекици, пържени филии с яйца..... топлина от печка с истински огън, и..... заедно с близки ЗАЕДНО. Дори и мъжки мириз на тютюн....истинските селяни.

Истинските селяни се раждат такива, точно както и софиянките....

Но само софиянка може да си въобрази че е селянка......

Белегът е в миризмите и не само...

Но щом и това е рахатлък, мечтано, платено и създадено с много усилия, труд и средства, нека наистина е рахатлък.
Рахатлясала може да е само родена софиянка, която има възможности и се опитва да го играе Селянка...

А иначе всяка жена, която не знае какво означава миризма на кухня, и какво гради това.....е стерилна!

И въобще не става дума за лична хигиена на дом и кухня.

За истинските селяни Кухнята е като олтар в църквата.

Висок или нисък процент на стерилни жени в този смисъл, въобще не е от значение...освен за модата.
И модерността не отричам-модерни селянки, модни секс кукли говорещи, модно , и в гумата е все едно...е модно....

Та да повторя за гумените: "Пиша каквото зная...и Принципно,..... личното е друго, не за него пиша., а по темата: "Миризмата в кухнята е олтар на кухнята, тя определя, привлича и сплотява....

А банята е само на метри от модерните омърсени..софиянки....парцаланки...
Ни ви съдя, разбирам ви и ви обичам....живеете и изживявайте живота си, такива каквито сте...аз само писах нещо мое, за мен, на вас.

Как помъдрях ли?????
Ами кухнята ми е стерилна и в нея нищо не се готви...Ширмът ми издухва 600 за минута...но ето това съм аз Гражданин, а не селянин!

Или не съм такъв, а съм никакъв?....или пък също като вас ВСЯКАКЪВ!

ТОКУ-ЩО долових в кухнята си отвратителен мириз на свински пръжки с лук, а вън е минус градуса...и разбира се селско си е да му врътна 200 червено вино от миризливото в мазето...

Извинете, моето е от миризмите...:rotfl24:

Пътнико свиден, пак се хващаш те така, да философстващ.
Кухните ни миришат, но са си наши. И в София, и в Свищов, и в Благоевград. Но, защо да поемам миризмата и на съседите от терасите? Имат си кухня, абсорбатори. Защо трябва цял квартал да смърди на риба, на крачета, на ушаци и ташаци?

Аз селянка няма да стана, поради простата причина, че не ми го пише в акта за раждане. Но, мога да се доближа до селския бит, а едно от нещата, които този бит включва, е самостоятелност у дома и в двора.В същото време съседски трапези с добри хора.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Green Light написа:
Селянка написа: Ей, сетих се за една книга : "Готварска книга за мъже", подарих я на мъжа ми преди около 43 години. Тогава се научи да прави варени яйца. Ето рецептата

Изображение

Последната стъпка не е вярна. И да ги заливаш със студена вода и да не ги заливаш, яйцата се белят лесно когато те си искат. Няма правило или физичен закон който може да каже как става така че в един случай се белят с две движения, а в друг- пет минути мъки и накрая имаш едновременно половин надробено яйце в ръката си и заедно с това - пълно с хрупкави частици черупка.
Тва е сред загадките като втория чорап и подобни
Има изведена формула за втория чорап

Изображение

повече информация

аз беля лесно яйцата, емпиричен опит:grin:
Публикувай отговор