Red Light за строителството

Все същите
Аватар
Green Light

Red Light за строителството

Мнение от Green Light »

Общата задлъжнялост на строителния сектор и имотния бранш е 17.4 млрд. лв., или 21.5% от всички натрупани в нефинансовия сектор дългове. Това показват данните за дълговете на предприятията от нефинансовия сектор на Българската стопанска камара (БСК). Според анализа на институцията това създава условия за спекулативното раздуване на тези сектори, което вече се усеща. "Пазарът на недвижими имоти се задъхва - само в Банско към момента над 20 хил. апартамента са непродадени в новопостроени вилни селища, по Черноморието този показател е 200 хил. броя", обясни председателят на камарата Божидар Данев.

Предишните предупреждения

Това е поредното предупреждение, което инвеститорите в имоти получават само в рамките на няколко седмици. Вече може да се открои тенденция към повишаване на изискванията, които банките поставят пред компаниите, които развиват бизнес в зимните курорти. Освен това по данни на консултантска къща "Кофас", оповестени преди около месец, строителството има 6.25% дял от общата несъстоятелност в страната и с този показател заема трето място по риск от насъстоятелност. Очакванията на експертите от групата са през 2008 г. да се запази тенденцията. Съществува риск от верижни фалити в строителството и в свързаните с него браншове, предупреждават и от стопанската камара.

Задлъжнялостта на предприятията от нефинансовия сектор за 2006 г. е 81 млрд. лв., като от тях 56.50 млрд. лв. се падат на междуфирмените задължения, показват още данните на БСК. Очакванията са през 2007 г. този показател да достигне 100 млрд. лв., което е с над 75% повече от БВП на страната. Обемът обаче не притеснява специалисти, които определят нарастването на фирмените дългове като нормално. За сравнение, междуфирмената задлъжнялост според "Кофас" възлиза на 50 млрд. лв. през 2007 г.

Проблемите остават

Трябва да се отчете обаче фактът, че в България процедурата по обявяване в несъстоятелност е доста бавна, което означава, че много фирми де факто са прекратили дейността си, но де юре все още не са фалирали.

Тромавостта на съдебната система беше изтъкната като недостатък и от стопанската камара. Реално размерът на дължимите средства може да се окаже и по-малък заради множеството кръгови задължения в икономиката, коментират още от БСК. Те се получават, когато едни и същи предприятия се падат едно на друго едновременно кредитор и длъжник.

"Най-тревожна е тенденцията към увеличаване на задълженията на единица БВП", каза още Данев. В България икономиката за шест години е нараснал с 32%. За същия период задълженията са се увеличили с 34 на сто. Докато през 2000 г. 1 лв. дълг е отговарял на 1 лв. БВП, този показател за 2006 г. е 0.61 лв. Прогнозата на камарата е, че през 2007 г. един лев задължение ще стои срещу 0.50 ст. добавена стойност в икономиката.

Позицията на камарата е, че намаляването на задълженията може да се осъществи чрез заздравяване на финансовата дисциплина в страната, както и чрез намаляване на сивия сектор в икономиката. От организацията предлагат да бъде създадена държавна клирингова къща, която да разчисти кръговите задължения.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=469006
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

е края на годината живот и здраве ще видиме кво става:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
snowprincess

Re: Red Light за строителството

Мнение от snowprincess »

това го гледах/чух вчера по тивито
от година се оглеждаме за по-голямо жилище и сега се чудим дали да не поизчакаме още малко, може цените да се сурнат надолу като почнат фалитите
Изображение
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

с тия строежи прекалиха
коментирахме го тва май :-)

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

snowprincess написа:това го гледах/чух вчера по тивито
от година се оглеждаме за по-голямо жилище и сега се чудим дали да не поизчакаме още малко, може цените да се сурнат надолу като почнат фалитите
Засега става въпрос само за курортите. Жилищата във Варна едва ли ще поевтинеят, защото едва ли ще намалеят хората които искат да се преместят да живеят там. Глобализация. И закона на Мърфи- може всичко да се срине, но това, което ти трябва поскъпва
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Quid написа:с тия строежи прекалиха
Е, аре ся, някои имаме полза от това :grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мен здраво ме тресе шубето. Скоро ще почна да викам насън. Бе аз, дали не викам?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

4avdar4e написа:
Бе, кво да ти кажа.... За какво ти са евтини имоти, примерно. За да си ги купиш? И за какво ти е имот в гето?
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Green Light написа:
Мен здраво ме тресе шубето. Скоро ще почна да викам насън. Бе аз, дали не викам?
аз пасувам в тази насока за сега
но тва е до време
очакват ме и мен некви такива сънища шибани :-)

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа: Бе, кво да ти кажа.... За какво ти са евтини имоти, примерно. За да си ги купиш? И за какво ти е имот в гето?
Не, бееее, брато, :winkw: братухите (както чувам - и англичани, и испанци) купуват яко, сещай се - договори, преговори, нотариуси, нещастни преводачи :rotfl24:.. още малко, после и те ще се усетят :(
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Green Light написа:
4avdar4e написа:
Бе, кво да ти кажа.... За какво ти са евтини имоти, примерно. За да си ги купиш? И за какво ти е имот в гето?
имам добър приятел който се занимава с некви такива неща
кооперация и продават жилища в нея
и интересното е което ми каза
....първо се продадоха големите апартаменти над 200 квадрата на цени 1200 евро квадрата

не знам
банките са започнали да режат кинтите в тази насока:-)

Аватар
Quid

Мнение от Quid »

4avdar4e написа:
Green Light написа: Бе, кво да ти кажа.... За какво ти са евтини имоти, примерно. За да си ги купиш? И за какво ти е имот в гето?
Не, бееее, брато, :winkw: братухите (както чувам - и англичани, и испанци) купуват яко, сещай се - договори, преговори, нотариуси, нещастни преводачи :rotfl24:.. още малко, после и те ще се усетят :(
англичаните надуха цените
са ще се дръпнат тарикатски
идват руснаци
но и те ще побегнат
балони балони

Звенения

Мнение от Звенения »

Quid написа:банките са започнали да режат кинтите в тази насока:-)

:rotfl24:
Кое е по-удобно?
Да носиш 500 евро в джоба или три торби цимент, едно пале ИТОНГ и шест листа гипсокартон? :-)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Звеневия написа:

Кое е по-удобно?
Да носиш 500 евро в джоба или три торби цимент, едно пале ИТОНГ и шест листа гипсокартон? :-)
зависи
щото може 500 евро да ги думнеш за нула време
а цимента тухлите и т.н. са си вложение:rotfl24:
инвестиция за бъдещето си е гипскартончето:rotfl24:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Звеневия написа:

Кое е по-удобно?
Зависи от гледната точка. Ако правиш ремонт на кухнята е едно, а ако си тръгнал към Джентълменс клуб - друго. При всички положения еврата не седят дълго в джобата
Последно промяна от Green Light на 11.03.08, 17:12, променено общо 1 път.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Quid написа: англичаните надуха цените
са ще се дръпнат тарикатски
идват руснаци
но и те ще побегнат
балони балони
Руснаците отдавна са тук, още преди да влезем в ЕС. Заради една проста клауза: правиш инвестиция в еди-какъв-си размер у нас, то бишь - купуваш имот за отдаване под наем, получаваш временно жителство, учредяваш фирма, увеличаваш капитала... и т.н. Да не мислиш, че някой си купува имот, за да живее в него??? :grin:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Quid написа: банките са започнали да режат кинтите в тази насока:-)
Нашите може и да са, ама я колко още има по света... Охх, не ми се разправя, пък и не е редно :shy:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Green Light написа:
Звеневия написа:

Кое е по-удобно?
Зависи от гледната точка. Ако правиш ремонт на кухнята е едно, а ако си тръгнал към Джентълменс клуб - друго. При всички положения еврата не седят дълго в джобата
са ще строиме или по жени и пиене отиват нещата:rotfl24:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Quid написа: са ще строиме или по жени и пиене отиват нещата:rotfl24:
Ти поставяш тука въпроса лековато, но той е много сериозен. Лека схема ще очертая за да стане ясна картинката и в дълбочина.
Има, мисля, два момента за всеки истински предвидлив мъж и човек:
1) Какво ми носи удоволствие в дългосрочен план
и
2) Какво ми носи удоволстви моменталистически
И на двата не може да се даде отговор в едно изречение, но везните едва ли клонят към удоволствието, да речем, от миналогодишния ремонт. Според мен

ПъПъ.Пък и банките, дет викаш, вече за строителство пари не дават. За какво, пита се, дават?
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Сега строим. Там водим жени. И пием.:rotfl24:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Ти поставяш тука въпроса лековато, но той е много сериозен. Лека схема ще очертая за да стане ясна картинката и в дълбочина.
Има, мисля, два момента за всеки истински предвидлив мъж и човек:
1) Какво ми носи удоволствие в дългосрочен план
и
2) Какво ми носи удоволстви моменталистически
И на двата не може да се даде отговор в едно изречение, но везните едва ли клонят към удоволствието, да речем, от миналогодишния ремонт. Според мен

ПъПъ.Пък и банките, дет викаш, вече за строителство пари не дават. За какво, пита се, дават?
Нищо не разбрах.
Да не би да искаш да кажеш, че е време банките да започнат да дават пари за пиене и жени? :-)
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа: Нищо не разбрах.
Да не би да искаш да кажеш, че е време банките да започнат да дават пари за пиене и жени? :-)
те и сега дават. Но за сега само на свои хора... мале, що обеди, що коктейли...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

просто е време парите малко да се понаместят
не може така
не е нормално всеки да се мята в някакв бизнес и да има пари за всички дето са у него, така де, някак не става така, има си природни закони
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
Мнемозина написа: Нищо не разбрах.
те и сега дават. Но за сега само на свои хора... мале, що обеди, що коктейли...
То на свои хора е друго.
Въпросът е дали ще рекламират такива продукти. :grin:
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Quid написа:е края на годината живот и здраве ще видиме кво става:-)
Има индикации, че няма да чакаме до края на годината... май...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Green Light написа:
Засега става въпрос само за курортите. Жилищата във Варна едва ли ще поевтинеят, защото едва ли ще намалеят хората които искат да се преместят да живеят там. Глобализация. И закона на Мърфи- може всичко да се срине, но това, което ти трябва поскъпва
Обаче, интересното в цялата история е, че Разплащателна агенция (заместника на САПАРД) ще раздава пари предимно за "селски туризъм"... :shocked:
:rotfl24::rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Bella Ciao
jazz

Мнение от jazz »

едните викат шъ вАли другите викат нЕма
накой ще познае
ако имота е на сгодно местенце
нема да падне щото тея с кинтите не ги бърка
ще го духа кой
правилноооо
бедните
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Ще започна поста с една случка. Съвсем наскоро, двама авери, бизнесмени на вечеря в Банско се позастреляха малко, е, само единия, но той е героят в моя разказ. Та, въпросният мъжага е от Севлиево - разбрах го съвсем случайно при разговор с колега. Бизнес, колички, имоти това-онова. Колегата и негов авер работят по окабеляване на сградите на въпросният вече покойник. Правят фирма за да отчитат разходи за бизнесмена - всичко е светло и чисто. Толкова са сигурни в създадените "дълготрайни връзки", че купуват кабели и материали и ги влагат в работата за да не прекъсват процеса...до фаталния ден. За мъртвите - мир на прахта им, за останалите живота продължава. Живот на кредит, идват от различни лизингови компании(банки) и прибират всичко - коли, къщи, де що има и наще гериой остават с пръст в устата, късмет е, че са се набълбукали само с 3-4 000лв.

Не виждам защо при това негативно отношение към медийте и журналистите трябва да се вярва на такива статии. Работата тука много ми прилича на приказката за страхливото пиле дето от сутрин до здрач търчало из двора и викало с пълно гърло - бягайте небето пада, бягайте небето пада...

Да. Положението никак не е розово. Ще има "салюти", но това си е в реда на нещата. Примера по горе е по повод статията - ако инвеститор Х изгърми по даден проект в който е вложил всичко, то той неминуемо ще "набута" много яко и контрагенти, партньори и др, но с него ще фалират само тези, които съществуват единствено и заради определена сделка. Азбучна истина е, че парички се влагат в различни начинания и никога на едно място.
Несериозно е да се смята, че в един момент всичко ще се срине. Първи проблем с температурата на супата ще имат "инвеститорите" по определени морски и планински курорти, а други ще продължават да дърпат напреде - да сте чували че има глад за съвременни складови бази, да сте чували че за задоволяване на тоя глад някъде около околовръстните се броят по 100 000 за декар нива/ливада...Няма начин всичко в НИ да бъде набутано в един калъп - днес едно е атрактивно, утре друго.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Марвин написа:
Green Light написа:
Обаче, интересното в цялата история е, че Разплащателна агенция (заместника на САПАРД) ще раздава пари предимно за "селски туризъм"... :shocked:
Нещо против "селския" туризъм ли имаш?:lol:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Марвин написа:
И кое те шокира и разсмя? На мен ми звучи разумно.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Не виждам защо при това негативно отношение към медийте и журналистите трябва да се вярва на такива статии.
НЕ трябва да им се вярва, аз откога го дудна това :grin: Или поне - на 90% :winkw:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

БоЕВ написа: Нещо против "селския" туризъм ли имаш?:lol:
Напротив, точно "селския" ми харесва... Ама все пак ЕС ни дават тези пари за развитие на селското стопанство, а не на селския туризъм...
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Амаранта написа:
Марвин написа:
И кое те шокира и разсмя? На мен ми звучи разумно.
Щом ти звучи разумно, тогава си яж иранските ябълки, македонските марули и турските домати!
Bella Ciao
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Марвин написа:
БоЕВ написа: Нещо против "селския" туризъм ли имаш?:lol:
Напротив, точно "селския" ми харесва... Ама все пак ЕС ни дават тези пари за развитие на селското стопанство, а не на селския туризъм...
300 евро на вечер само за спане
баси и туризма
тва ли ти харесва у тоя туризъм
дали ще давам пари на турците тук или на турците у турция ква е разликата ми обясни:-)

Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Quid написа: 300 евро на вечер само за спане
баси и туризма
дали ще давам пари на турците тук или на турците у турция ква е разликата ми обясни:-)
Аз не говоря за ТОЗИ точно "туризъм"... Говоря за истинския "селски" туризъм - некоя малко къще, или сглобяеми къщички, чисти и спретнати, с добре поддържано дворче. И цените да са поносими... Има и такива неща... все още...
Инак си прав, че е безсмислено да се дават тия луди пари на... хм... тъй де...
Bella Ciao
Звенения

Мнение от Звенения »

Марвин написа:тъй де...
Един слоган:
Заповядайте при нас, защото тук се "продава" гостоприемство!
:cool:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Марвин написа:
Quid написа: 300 евро на вечер само за спане
баси и туризма
Аз не говоря за ТОЗИ точно "туризъм"... Говоря за истинския "селски" туризъм - некоя малко къще, или сглобяеми къщички, чисти и спретнати, с добре поддържано дворче. И цените да са поносими... Има и такива неща... все още...
Инак си прав, че е безсмислено да се дават тия луди пари на... хм... тъй де...
е а ми ги покажи тия места
и а погледни у девин кви са цените на тия сгодни места и а виж у турция за същите кинти кво предлагат
разликата е осезаема:-)

Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Quid написа:е а ми ги покажи тия места
и а погледни у девин кви са цените на тия сгодни места и а виж у турция за същите кинти кво предлагат
разликата е осезаема:-)
Девин не е цяла България!
Тази година за втори път ще ходим на едно погребение на едно агънце в белоградчишко... Точно, каквото ти разправям е - две-рти сглобяеми къщички с достатъчно удобства, ливадка с басейче по средата, няколко плодни дръвчета... И това за 150-200 лева на вечер... за цялото "комплексче" (около 12-15 места).

П.П. И собственикът е българче... от Белоградчик.

П.П.П. И се виждат белоградчишките скали... в прекрасен изглед...
Bella Ciao
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

тва е добре което казваш
капка в морето
бъди сигурен че до няколко годинки тези островчета ще изчезнат:-)

Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Quid написа:тва е добре което казваш
капка в морето
бъди сигурен че до няколко годинки тези островчета ще изчезнат:-)
Дадох пример... Има още много такива места...
Много си черноглед... мисля, че няма да изчезнат.

П.П. Дори обмислях и аз да се възползвам от тези програми и да си спретна едно такова нещичко... Ако не успея да го ползвам като "хотелче", поне ще ми финансират една виличка (дават до 70% от разходите) :grin:

П.П.П. Ама си представете аккви купони ще заформяме там, ако стане... :bdance:
Bella Ciao
Публикувай отговор