Green Light написа:Кенте, просто имам нужда да направя опит за уравновесяване на везните. Ще е проформа и няма да изпадам в лични подробности. Ще кажа първо за катастрофите: Аз мисля, че катастрофите по пътищата са случайност, или са плод на толкова многобройни и комплексни причини, че в никакъв начин не може да се каже, че някой си го е търсил. Мотористите и моторите са също такава комплексна ъъ история. 1000 кубиково Сузуки не е създадено и не е купено за да се кара със сто. Един мой колега не искаше вече да кара бързо и знаеш ли какво направи? Продаде си мотора. Мощните мотори се произвеждат, продават, хората ги купуват и ги карат. Да мислим че ще ги карат леко е все едно да мислим че някой ще си вземе малко самолетче за да го кара по пътищата с 50 в населено място и с 90 по извънградските пътища. Глуапаво или не, безрасъдно или не, безотговорно или не, това е така. Ездата на Дими не е изключение, а правило.
Второ за лекарите: Не знам за мършата. Има, не може да няма. Но не е мърша доктор Пернишки от Пирогов, който е хванат заради изнудване на пациент. И който е добър лекар, и заедно с всичките си колеги се опитва да оцелее тук в България, а не в Утопия. Циганина за който споменах на Елби веднъж в един пост ми обясняваше докато чакахме в Пирогов как всички доктори са мърша защото искат пари и как бих могъл да ги заплаша за да се стреснат и да мина метър. Дали заради ранния час, дали понеже съм си ненормален, но иронията и гротеската на ситуацията така ми се набиха в очи, че с мъка успях да сдържа кикот. Той, циганина, представител и говорител на всички които претендират, искат и настояват за отношение, за деноношна грижа и качественно лечение, в същото време докато обират домовете на същите тия лекари, социални работници и учители. Или ако ти се струва много силно това изказване, ще го намаля на "плащане на данъци". Предполагам че ако попитам циганина дали е декларирал доходите си, той няма да ме разбере. Идеята че сме социум, общество, че заедно всички си помагаме е толкова далеч от него, колкото е далече Австралия. Пернишки трябва да получава само заплатат си и трябва да е точен и свеж всеки един момент за да може да му помогне. Не може да бърка, не може да е расеян, не може да е уморен или ядосан. Няма право да мисли за почивката на семейството си или за подарък за жена си по повод на 20 годишнината от сватбата си. Това са пошли неща и ако ние разберем, че за тях мисли, веднага ще го покажем по телевизията. "Лекар мисли за екскурзия до Венеция, докато оперира малко момиченце, с порок на сърцето. Детето се бори за живота си, има едничък шанс, а този комуто се плаща да свърши работата си мисли за лукс и богатство." И не са циганите единствените които крият доходите си и гледат да спестят от данъци. Всички ние сме такива. Е тия, дето сме тука. За нас говоря. "Тая държава не заслужава аз да давам пари за нея. Храня политици и пълня гушата на Доган" Ами Пирогов, дето е с пожълтели тапети по стените и написани набързо табелки с правописни грешки, които показват къде е ренген и накъде са кабинетите? Това също е държавата. Ами той?
И каква ти е точно тезата пич?
1. Всеки да си бичи по колкото си иска, щото произвеждат мотори, които вдигат толкова. Ми защо са тогава законите? Що да няма забрани за скорост. Изобщо - да няма забрани...
2. Докато Пернишки го разбирам (и мисля, че повечето го разбират), имаше един друг (ала да не е същият) от Пирогов, дето уреждаше Митьо Очите как да крънка за болнични. Е - може да е тъпо, но едниния го разбирам за подкупи, а другия- не. Всъщност вече Пирогов не е светая светих на докторите. Много от кадърните и добрите напуснаха. Вече има частни клиники и не малко доктори (вкл. от Пирогов) - кадърни - бачкат и там. И все повече от млади и кадърни ще бачкат и на 2-те места. Така тези доктори ще си изкарават добри пари в частните клиники, а ще трупат опит в Пирогов.
3. Според мен в едно демократично общество никой, който не си плаща данъците и не гласува няма право да врънка. Разбира се, всеки има право да прави трикове да си намали данъците, но модерната държава е изградена на базата на данъци. Кат не плащаш - не хленчи. Кат не спазваш законите - не роптай. И точно това е единият от проблемите на България и причина да сме псевдоевропейци. Всеки европеец ИМА претенции ЗАЩОТО си плаща данъци и спазва законите. И е логично. И е разликата от първите думи по темата на един европеец (когато има претенции към държавата си) и един българин (там има претенции към държавата по рождение - т.е. защото все го чува в къщи, на улицата и навсякъде...). Освен ако не си Кувейт или Бруней, дето кинтите идват във вид на мазно черно от земята.
4. БГ все още не е такава държава точно защото все още има една супер прослойка от мутри и Догановци (далеч не е само той - не ми е ясно защо всички само него повтарят - само защото той си призна?). Ала да се използва това извинение поради да си оправдаеш принципното нежелание да плащаш данъци и спазваш закона - честно казано ми идва малко сладникаво. Ала може и да бъркам.
5. Аз съм си както винаги оптимист. Защото малко по малко ще изчезнат начините за крадване - както поизчезнаха (или намериха друг бизнес) застрахователите на магазини и коли, така ще изчезне и другия вид рекет. Кога и как точно - не знам, но знам, че ще изчезне. Просто тези, дето са натрупали вече пари и са им легални в един момент ще искат (както навсякъде по света) да си изкарват парите с евро проекти и по други начини, щото там има много кинти. Законни. И не виждам въпреки яростната съпротива на мутри и средна управленческа класа - как това в един момент ще бъде избегнато. Дай Боже да е по-скоро.
6. Най-вероятно и ти казваш същото. Просто си позволих малко повечко систематизация :)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.