Османската империя

Все същите
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

holi_day написа:
bead_ написа:
holi_day написа:документите са по-недостоверния източник
...
холи, това направо изтрива историята като наука :blink:
твърдиш, че тя е точна наука и не се влияе от политиката и времето?
нали работи с едни и същи факти и документи, що се пренаписва често-често
твърдя, че е наука и съм по-склонна да вярвам на исторически изследвания отколкото на фолклористични. въпреки, че вторите биха могли да подпомогнат първите. по принцип.

п.п. иначе по темата съм гола-вода и кал по гърба. представата за онзи период съм изградила в училище в часовете по история, а по-късно я попромених малко под влиянието на авторитета на вера мутафчиева. това беше общо взето. сега като чета инфото на елби доста нанагорно ми идва... но човек не може да скочи и да лапне като кроасанова хапка новата информация и да му хареса. трябва някакъв период да "храносмисляне" и тогава ще кажа допада ли ми менюто.
just perfect
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ако можеше васил левски да види какво коментираме какво ли би казал той по въпроса?!!!

....
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Quid написа:ако можеше васил левски да види какво коментираме какво ли би казал той по въпроса?!!!

....
че пак си наредил таро-то :grin:
just perfect
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

bead_ написа:...

твърдя, че е наука и съм по-склонна да вярвам на исторически изследвания ...
Какво разбираш под "исторически изследвания"?
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

И какво доказва това? Разбира се, че те оборих. Дръжки, чушки - това не са аргументи. Човекът е дал в книгата си пример за това, дето ме питаше, докажи, че не е. За момента си оставаш доказан лъжец и клеветник. И неморален тип, който го е страх да се извини, щото е комплексар.

Това, че даден автор е гражданин на 3 държави и привърженик на идеята за панхелинизма значи, че цитираните от него факти са неверни? Докажи с един пример, че човекът не дава факти за това, за което искаше. Че християни не си били давали децат доброволно. Аз го взех това от интернет - и това си е източник. Човекът има книги, публикации - нещо, каквото ти само понякога си чувал, че има. Ами ти си смешко, андрешко. Айде сега да махнем и сериозните български, сръбски, гръцки или други учени, само щото са такива по националност и защото споделят една или друга идея? Наука и изводи... ами не бе зле да се пръснеш, щото от наука...ами ти си толкова далеч от наука, колкото аз от китайска филология. Там може и да съм по-близо. Нито имаш представа какво е научна статия, нито как се пише, нищичко. Та - ти си тук последният човек, дето може да говори за наука. Какво да сторя, като си комплексиран от факта, че не знаеш езици, че не познаваш други методи освен копи-пейст от Интернет, че не си говорил с други, освен от кварталната кръчма по исторически теми? Сори, ако си говорил. До момента си оставаш лъжец и клеветник. Доказани, документирани факти, че излъга какво съм твърдял - нещо, дето никога не съм твърдял. Доказано, че клеветиш, че съм бил агент. Ами от най-долните от човешките качества. А това, че се гордееш с тях си е твой морален проблем. Аз не съм доказан лъжец като тебе и доказан клеветник.
БоЕВ написа:
ELBI написа:Оборих те за всичко до тук. Даже току що пуснах и книга за това, дето врънкаше. Ама ти си като фанатиците, дето слагали съчки на кладата и са вярвали,че са си прави. А с четенето - светлинни години си назад от мен по четене, за жалост. Попрочел си това-онова - спор няма, но си ужасно зле с начина на правене на заключения, изводи и мислене. Тези неща не ти утървха и се измъкна по срани гащи, така да се каже :winkw:. Както и в долния пасаж :winkw:

Сега пък ще се разрева, че няма да се появяваш... един лъжльо и клеветник по-малко. Докато не се извиниш си си такъв - да си го знаеш.
БоЕВ написа:Та сядай и чети, ако искаш действително да ме обориш за нещо, защото до сега не си го направил. Няма и да го направиш с метода "ксерокс", с извадени от контекста фрагменти и цитати.
Ае лека и доходна - ако не ме споменаваш няма въобще да се появявам в темите ти и да посявам съмненя относно знанията и обективността ти!
Оборил си дръжки!:lol:
Радвам се, че подхвърли за книгата, защото точно това ти действие показва как "боравиш с научни факти" :rotfl24: Ох, ще се пръсна от смях!
Та, скъпи ми Елби, проверявай си източниците, защото съм убеден, че хал-хабер си нямаш какво пише в тая книга, а начина по който се опитваш да я "пробуташ" за "научен факт" и "доказателство" за теорията си е меко казано непочтен. За мен беше голяма изненада, че ти, човекът радетел на фактологията и цитирането на източниците от които се черпи информация, съвсем небрежно си пропуснал да дадеш и линк към автора или поне към книгата. Реших да проверя и виж на какво се натъкнах:
Димитри Кицикис>>>
...Гражданин на три различни държави- Гърция, Франция и Канада, той е привърженик на теорията за панелинизма, т.е. за световното превъзходство на елинските и православните идеи. Споделя идеята за „елино-тюркизма”, според която е необходимо – като плод на историческата закономерност – оформянето на гръцко-турската конфедерация за така желаното обединение на двата бряга на Егейското море....
Това ми е достатъчно като информация за обективния му "прочит" на османската история. :-)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:ако можеше васил левски да види какво коментираме какво ли би казал той по въпроса?!!!

....
Само Левски!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
bead_ написа:...

твърдя, че е наука и съм по-склонна да вярвам на исторически изследвания ...
Какво разбираш под "исторически изследвания"?
нещо, от което ти си нямаш каквото и да е понятие. Не се напрягай да разбереш.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Ами то излиза, че всичко, дето е издадено в България е невалидно, щото се спонсорира от България. Това са несериозни твърдения.

И в един момент - нали нямаше да гледате тук и не ви бе интересно? Гледам ли фен сайта на Калиакра или някой подобен? :rotfl24:
Quid написа:подкрепям меннието на Боев.
аз погледнах за инфо и за издателството.
има интересни неща за тва кой ги спонсорира за да издават подобни творения.

за момент си помислих кво ли ще стане с някой в турция ако напише и издаде книга там за зверствата на османците.....

ще бъде заврян на кучето там в онова за нула време.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

ELBI написа:И какво доказва това? Разбира се, че те оборих. Дръжки, чушки - това не са аргументи. Човекът е дал в книгата си пример за това, дето ме питаше, докажи, че не е. За момента си оставаш доказан лъжец и клеветник. И неморален тип, който го е страх да се извини, щото е комплексар.

Това, че даден автор е гражданин на 3 държави и привърженик на идеята за панхелинизма значи, че цитираните от него факти са неверни? Докажи с един пример, че човекът не дава факти за това, за което искаше. Че християни не си били давали децат доброволно. Аз го взех това от интернет - и това си е източник. Човекът има книги, публикации - нещо, каквото ти само понякога си чувал, че има. Ами ти си смешко, андрешко. Айде сега да махнем и сериозните български, сръбски, гръцки или други учени, само щото са такива по националност и защото споделят една или друга идея? Наука и изводи... ами не бе зле да се пръснеш, щото от наука...ами ти си толкова далеч от наука, колкото аз от китайска филология. Там може и да съм по-близо. Нито имаш представа какво е научна статия, нито как се пише, нищичко. Та - ти си тук последният човек, дето може да говори за наука. Какво да сторя, като си комплексиран от факта, че не знаеш езици, че не познаваш други методи освен копи-пейст от Интернет, че не си говорил с други, освен от кварталната кръчма по исторически теми? Сори, ако си говорил. До момента си оставаш лъжец и клеветник. Доказани, документирани факти, че излъга какво съм твърдял - нещо, дето никога не съм твърдял. Доказано, че клеветиш, че съм бил агент. Ами от най-долните от човешките качества. А това, че се гордееш с тях си е твой морален проблем. Аз не съм доказан лъжец като тебе и доказан клеветник.

Много грубо, бе ЕЛБИ, тц, тц, тц, тц...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

не го пропускам, Мнемо. Знам добре за столетията/векове на липса на национално самоопределение. От много източници се знае, че като някой пътешественик пита местното население какви са, често те отговарят просто "християни" и не дават националност. Освен това нито имам време да отговарям на всички глупости, лъжи и клевети, нито желание. Малко по малко ще давам информация от световно уважавани учени (нарочно избягвам турски учени, въпреки че по тази логика всеки трябва да избягва и български таквиа, ала гледам, че и французите се оказаха кофти... все пак тази книга ми е под ръка, но ще взема и други източници) по темата и ще оставя всеки многознаещ и многочел по въпроса да не чете, щото е излишно. Пиша за тези, за които е интересно да научат и други факти и знания, а такива има доста.

Тук заприлича на църковния събор, дето осъдил Галилей, само дето с течение на годините се оказало, че първия е за смях, а не втория. О, свещенна простота. Това бе за друг случай, но същия по същество. Аз по особени писти не бягам. Почнах да цитирам сериозни, световно признати учени в османистиката - нещо, което до момента никой друг не прави, а вади само някакви смешни доводи, бакалски сметки, напълно ненаучни съждения и изключително едностранчиви и извадени от общия контекст факти.
Мнемозина написа:
holi_day написа:документите са по-недостоверния източник
историята на един народ е като историята на един човек
ако вземеш различни документи от живота му, които са автентични като: акт за раждане, билет за някъде си, акт за брак/развод и му изтипосаш и снимка, поспретнеш и поглед отстрани кое как е било,
това не означава, че си разбрал човекът как е живял по тия документи и факти за нещо си
така е и с държавата
в народното творчество са трите синджира роби, там е Балканджи Йово, там са сълзите...
писаното слово се главозамайва от идеята да звучи удобно. за този, който го пише, за тези, които ще го четат...
Всъщност не е точно така.
Защото за да разбереш как е живял народът, трябва да вземеш предвид всички песни, приказки, предания, абе всичко, което се помни или вече не се помни, но е записано някога като сътворено от народа.
И тогава може би ще видиш, че народът всъщност е живял всякак.

Това, което Елби пропуска (към Грийн, той питаше май), е моментът на националното самоопределяне, което по дефиниция работи с митологизиране на историята и с отграничаването (по-меко, сравнително - или по-яростно и агресивно) от съседите, от чуждите, от различните. От "другите".
И този момент си го има и до днес и той не е нещо непременно лошо.
На мен затова са ми толкова интересни разговорите между Боев и Елби, защото те всъщност, говорейки за едно и също нещо, бягат по различни писти.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

А не е грубо да те нарекат агент на Анкара?
Ън написа:
ELBI написа:И какво доказва това? Разбира се, че те оборих. Дръжки, чушки - това не са аргументи. Човекът е дал в книгата си пример за това, дето ме питаше, докажи, че не е. За момента си оставаш доказан лъжец и клеветник. И неморален тип, който го е страх да се извини, щото е комплексар.

Много грубо, бе ЕЛБИ, тц, тц, тц, тц...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа: Науката се счита, че почива на факти (документи), математика (абстрактни, но доказани с математически апарат теории) и опитни постановки.
Позитивистичната наука. Но тя не е цялата такава. Има кьошета, които са посветени именно на интерпретациите.
Определено. Това го пише и в предговора на Цв. Георгиева и е ясно за всеки, който се е занимавал и се занимава с наука :cool: Все едно да кажа, че слънцето изгрява от изток...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Аз казах, че има не малко твърдения, където нямам спор или разлика по тях. Гадно е, че като си изказваш мнението, другият те изкарва чужд агент и платен не знам какво си. И къде отива свободата на словото? Нали бе просто място за мнения? Или като си изкажеш мнението, когато не отърва на някого, може да те заклейми като агент на чужда държава? Или като му покажеш черно на бяло, че не си изказвал твърдението Х, а той твърди, че си изказвал Х и той даже няма мъжество да се извини?
Piqndurnik написа:
ELBI написа:Оборих те за всичко до тук...
Логически не си, понеже твърденията, които двамата доказвате, не са пълно отрицание едно на друго.
За фактологическата страна нямам достатъчно знания, така че си трая.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:не го пропускам, Мнемо...
Пропускаш го не като идея за него в историята, а по-скоро като фактор в тукашния диспут.
Това исках да кажа.
Че тук може би също ковем история. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Клоун!
Можеш да се плюнчиш колкото си искаш - това няма да промени нищо! Най-много да принудиш ремиус пак да налага банове за да ти спаси "високия морал" и селска чест.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Е, да. Ами да оставя нещо и на теб, все пак.

Чак пък да ковем история. То си има специалисти, писали са хората. Просто трябва и да се чете. Аз сега се позаемам по-сериозничко над това, щото до сега предимно дискусии съм чел и съм слушал от хора, дето знаят, но това очевидно не е достатъчно.
Мнемозина написа:
ELBI написа:не го пропускам, Мнемо...
Пропускаш го не като идея за него в историята, а по-скоро като фактор в тукашния диспут.
Това исках да кажа.
Че тук може би също ковем история. :lol:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

лъжльо, клеветнико, нали не мислиш, че само с теб ще се занимавам... пък и ти лъсна истинското възпитание и култура на езика - всеки може да им се наслади.
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:лъжльо, клеветнико, нали не мислиш, че само с теб ще се занимавам... пък и ти лъсна истинското възпитание и култура на езика - всеки може да им се наслади.
Важното е да доставя наслада на твоя език.:-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Ами хората гледат и четат единствените ти оргинални "научни" трудове :rotfl24:
БоЕВ написа:
ELBI написа:лъжльо, клеветнико, нали не мислиш, че само с теб ще се занимавам... пък и ти лъсна истинското възпитание и култура на езика - всеки може да им се наслади.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Уф.

Сноу, ела да ги бием, иначе няма да стане. :mad:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:Ами хората гледат и четат единствените ти оргинални "научни" трудове :rotfl24:
БоЕВ написа:
Късно е вече за научни трудове - отсега на татък всеки път когато решиш да си вдигаш увехналото его за моя сметка, просто ще го духаш на опарки. Всичко е толкова просто и логично, както е казал поета.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

ELBI написа: Е - нека авторите да говорят повече, а аз - по-малко :winkw: После ще пусна и нещичко от предговора на българския научен редактор (там има едно прекрасно изречение във връзка с неучастието на български специалисти в дискусиите за "турско робство", "османско владичество" и "османско присъствие" , което е: 'За да запазят научния си авторитет, те се изолираха от политически оцветените страсти на "радетелите на българщината", които обявиха знанията по история на османската държава за "отродителство" и "национално предателство", а своето невежество за "родолюбие" ' стр. 9.). Но за сега - от чуждениците.

"Без съмнение Портата не може да бъде обвинявана, че е водела масирана политика на турцизация и принудителна ислямизация.
... От страна на османските ръководители не е имало желание за асимилация на завладените народи....В противен случай как бихме обяснили запазването на гръция, българския, сръбския и другите езици, на християнските религии, на местните първенци, на всички елементи, които от края на XVIII в. и най-вече през XIX в. "

Стр. 19-20

От: История на Османската империя, редактор Роберт Мантран (материалите са написани от 10 френски автора), изд. Рива, София 1999, превод от френски. стр.
ELBI написа:
Мнемозина написа:
ELBI написа:После ще пусна и нещичко от предговора на българския научен редактор...
Който е?
Цветана Георгиева.

"ПОЛИТИКА НА ИСЛЯМИЗАЦИЯ.
С утвърждаването си на Балканския полуостров в името и чрез исляма Османската империя започнала системно и целенасочено ислямизиране на местното население. С това тя целяла неговото претопаване в тюркския етнос. Тази насока в дейноста на управляващата върхушка се утвърдила като една от основните линии във вътрешната политика на империята."

Стр. 58-59
От: История на България, том 4-ти, глава 4-та- Ислямът и асимилаторската политика на османската власт. Автори. проф. Д-р Б. Цветкова, доц. Цв. Георгиева

Въпрос!
Кога лъже въпросният историк Цветана Георгиева- тогава или сега?
И по- важният въпрос- може ли на историци и по принцип на хора тип "фурнаджийски лопати " да им се вярва?!
Имах един съученик, след казарманта се беше зарекъл да стане член на партията. Единствената. Но дойде 10-ти ноември и той стана член на... СДС...
Не му вярвам сега за нищо. Макар да сме израстнали заедно...
И друго- не разбра първият ми пост, вторият също- www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=307247#307247

Истината се предава по наследство! Не някакви франсета с подлоги- български рецензенти/ фурнаджийски лопати/ да я пишат! Прадядо ми е починал на сто и косур години. Баща ми добре си спомня как му е разправял за турските зверства. Ти казваш, че не са били правени от редовна турска войска, а от башибозук. Добре бе, ЕЛБИ, башибозука кой го е изпратил????
Според мен, ти си самопромиваш мозъка с разни писания от СТРАНИЧНИ наблюдатели.
Наистина Куид е прав- Левски ще се върти в гроба, ако чете това...

Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Мнемозина написа:Уф.

Сноу, ела да ги бием, иначе няма да стане. :mad:
магарета, не разбират, че историята не е толкова важна, колкото взаимоотношенията между хората - на единия му е гадно, на другия му е гадно, и на нас, дето четем също ни е гадно :(
дай да им ръкопляскаме за цирка :clap:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

не знам за вас двете
обаче аз ще тегля един бой на Грийн следващия път в залата
мамка му и прасе
нищо не прави пък всички го хвалят безспир, че и припадат в краката му мадамите
определено ще му прасна един
може би с 35 килограмовия дъмбел
:cool:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:не знам за вас двете
обаче аз ще тегля един бой на Грийн следващия път в залата
мамка му и прасе
нищо не прави пък всички го хвалят безспир, че и припадат в краката му мадамите
определено ще му прасна един
може би с 35 килограмовия дъмбел
:cool:
Виж кво, пусни снимка и ще ти изпопадам в краката. Моля ти се!
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Ън написа: Въпрос!
Цветана Георгиева не лъже - нито тогава, нито сега. Тя просто заема актуалната и удобна към момента позиция, за да запази професионалната си реализация, да си осигури съществуването и работата.
Тъй като съм чувала името и по разни поводи, в момента, в който Елби я посочи като автор на предговора ми стана криво.
Да, гадно е, да неморално е, но тя не е единствената, даже тези, като нея са мнозинство.
Колкото и да си пишем и четем изтъркани лозунги за морал, рицарство, благородство и т. н. и т.н. в реала повечето от нас са движени от доста по-меркантилни и да кажем, не съвсем възвишени мотиви.

Колкото до Историята - Историята си е История, но във всяка държава и всяко време, тези, които я пишат и преподават я използват за въздействие и възпитание на - не се обиждай - "масите".
Историята за връщането на Македония е героична (и романтична) за нас и доста трагична за тези, през които българската войска е минала като валяк.
Не трябва да се приема Историята толкова лично.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

pocti_bezobidna написа:
Ън написа: Въпрос!
Цветана Георгиева не лъже - нито тогава, нито сега. Тя просто заема актуалната и удобна към момента позиция, за да запази професионалната си реализация, да си осигури съществуването и работата.
Тъй като съм чувала името и по разни поводи, в момента, в който Елби я посочи като автор на предговора ми стана криво.
Да, гадно е, да неморално е, но тя не е единствената, даже тези, като нея са мнозинство.
Колкото и да си пишем и четем изтъркани лозунги за морал, рицарство, благородство и т. н. и т.н. в реала повечето от нас са движени от доста по-меркантилни и да кажем, не съвсем възвишени мотиви.
Много точно! Както и аз казах- фурнаджийска лопата! На такива хора не може да се вярва! И не е вярно, че повечето са такива! Баща ми например не беше такъв. И аз не съм такъв!
Жалки нагаждачи! Ще ми пишат история... Пфуууу...
Кой знае колко пари са и платили от ДПС, примерно, за да се завърти пак?!...чак ми се гади...
Последно промяна от Ън на 27.01.11, 10:18, променено общо 1 път.

Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

за пк пак

знаете ли че вече има американска, да американска, дума

herstory

вместо

history

щото his е негов, негова, а her - нейна

та така не можело историята да е негова, това било сексизъм

и да ни е жива и здрава

хърсторито

т.е. нейната история

ps
всеки си има история
и всеки си има интерпретация на историята
история на историята
и в това няма нищо лошо
до момента, в който трябва да има една история
единствено вярна
всичко е едно
не значи всичко е едно и също
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Напредничав народ това американците. Тъкмо се вайкаме за историята и те вече взели и определили нещата. Да са живи и здрави и все така да ни радват. Ми кво, бе, смехът е здраве!
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Колкото и да си пишем и четем изтъркани лозунги за морал, рицарство, благородство и т. н. и т.н. в реала повечето от нас са движени от доста по-меркантилни и да кажем, не съвсем възвишени мотиви.
Без тях обаче, Лейди Почти от рода на Безобидните, ние не сме нищо. Не, не без лозунгите...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Напредничав народ това американците. Тъкмо се вайкаме за историята и те вече взели и определили нещата. Да са живи и здрави и все така да ни радват. Ми кво, бе, смехът е здраве!
Нали! Да се посмеем заедно тогава, както казват ескимосите. Пардон, ескимос е обидна дума, ПК е инуит. :cool:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа: Нали! Да се посмеем заедно тогава, както казват ескимосите. Пардон, ескимос е обидна дума, ПК е инуит. :cool:
Ееее, стана ли вече и ескимос обидна дума. Тюх!
Да се посмеем, ама пусни някоя по-...смешна снимка. На онази не че не си съобразен за ескимос, имаш доволно тюленова мас, но все пак... :lol:
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
pocti_bezobidna написа:Колкото и да си пишем и четем изтъркани лозунги за морал, рицарство, благородство и т. н. и т.н. в реала повечето от нас са движени от доста по-меркантилни и да кажем, не съвсем възвишени мотиви.
Без тях обаче, Лейди Почти от рода на Безобидните, ние не сме нищо. Не, не без лозунгите...
Ами ако не живееш по тези правила (което е доста трудно в днешно време), ако не ги следваш и ако не си готов да загубиш много в името на Идеала - са си чисти лозунги и нищо повече.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Ами ако не живееш по тези правила (което е доста трудно в днешно време), ако не ги следваш и ако не си готов да загубиш много в името на Идеала - са си чисти лозунги и нищо повече.
Какво значи да живееш по тези правила. Аз живея по тях. Аз не съм меркантил и никога няма да бъда. За мен благородство, чест и достойнство не са кухи фрази и изтъркани думи. Погледнато исторически към момента аз съм идиот. Селски. Но мен това не ме впечатлява особено. Дори никак. Без чест и достойнство аз бих бил никой. Както и всеки друг.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:
Стр. 58-59
От: История на България, том 4-ти, глава 4-та- Ислямът и асимилаторската политика на османската власт. Автори. проф. Д-р Б. Цветкова, доц. Цв. Георгиева

Въпрос!
Само да ти напомня: този том е излязъл през 1983 г.
Това е времето, когато ние с теб сме били пионерчета без да имаме друг избор, бодро сме слушали кървави истории за предиДеветисептември и още по-бодро сме викали "Винаги готов!".

Изпитвал ли си ентусиазъм от това "винаги готов" или просто си нямал избор?
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Ън написа: Много точно! Както и аз казах- фурнаджийска лопата! На такива хора не може да се вярва! И не е вярно, че повечето са такива! Баща ми например не беше такъв. И аз не съм такъв!
Жалки нагаждачи! Ще ми пишат история... Пфуууу...
Кой знае колко пари са и платили от ДПС, примерно, за да се завърти пак?!...чак ми се гади...
Не, не е ДПС.
Става въпрос за чисто професионално оцеляване - не само финансово, но и в нейната си професионална гилдия.
Ти не си такъв, баща ти не е бил такъв.
Това са двама души. Мога да се сетя за още няколко, като се понапъна.

Да не мислиш, че на мен ми харесва това?
И ако отричам, че нещата са инак те ще станат по-добри?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Ееее, стана ли вече и ескимос обидна дума. Тюх!
Да се посмеем, ама пусни някоя по-...смешна снимка. На онази не че не си съобразен за ескимос, имаш доволно тюленова мас, но все пак... :lol:

О, отдавна, но това е в реда на нещата. Просто се закачах. Ескимос означава според едно от историческите разклонения "суровоядец" с негативна конотация, докато инуит означава човек и те самите се наричат така. Както ние българи примерно, а не гяури или пък гои.

А за смеха, инуитите имат хубав обичай. Това визирах. Снимката ми е скорошна. Ще ти потърся друга по-късно. :blum:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ELBI написа:Ами хората гледат и четат единствените ти оргинални "научни" трудове :rotfl24:
БоЕВ написа:
Удоволствие и кеф е да ви чета, рагаци. От най- чист риш вид.

Днеска съм го подкарал на цитати, на един от най- старите ми приятели, та ще потърся за да съм точен.

"Нищо което си струва да бъде научено не може да бъде преподадено"

И ми се струва, че Оскар не говори за история.
Ае.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
Ън написа:
Стр. 58-59

Въпрос!
Само да ти напомня: този том е излязъл през 1983 г.
Това е времето, когато ние с теб сме били пионерчета без да имаме друг избор, бодро сме слушали кървави истории за предиДеветисептември и още по-бодро сме викали "Винаги готов!".

Изпитвал ли си ентусиазъм от това "винаги готов" или просто си нямал избор?
Хехехехеех, Мнемо, че какво ти разбира едно пионерче от политика? Какво разбира от живота изобщо? Все пак на 18години бях достатъчно осъзнат, за да презирам тези, които искаха да влезнат в партията с една едничка цел- да слушкат и папкат и да им е лесен живота...

Изображение
Публикувай отговор