ELBI написа:
Е - нека авторите да говорят повече, а аз - по-малко

После ще пусна и нещичко от предговора на българския научен редактор (там има едно прекрасно изречение във връзка с неучастието на български специалисти в дискусиите за "турско робство", "османско владичество" и "османско присъствие" , което е: 'За да запазят научния си авторитет, те се изолираха от политически оцветените страсти на "радетелите на българщината", които обявиха знанията по история на османската държава за "отродителство" и "национално предателство", а своето невежество за "родолюбие" ' стр. 9.). Но за сега - от чуждениците.
"Без съмнение Портата не може да бъде обвинявана, че е водела масирана политика на турцизация и принудителна ислямизация.
... От страна на османските ръководители не е имало желание за асимилация на завладените народи....В противен случай как бихме обяснили запазването на гръция, българския, сръбския и другите езици, на християнските религии, на местните първенци, на всички елементи, които от края на XVIII в. и най-вече през XIX в. "
Стр. 19-20
От: История на Османската империя, редактор Роберт Мантран (материалите са написани от 10 френски автора), изд. Рива, София 1999, превод от френски. стр.
ELBI написа:Мнемозина написа:ELBI написа:После ще пусна и нещичко от предговора на българския научен редактор...
Който е?
Цветана Георгиева.
"ПОЛИТИКА НА ИСЛЯМИЗАЦИЯ.
С утвърждаването си на Балканския полуостров в името и чрез исляма Османската империя започнала системно и целенасочено ислямизиране на местното население. С това тя целяла неговото претопаване в тюркския етнос. Тази насока в дейноста на управляващата върхушка се утвърдила като една от основните линии във вътрешната политика на империята."
Стр. 58-59
От: История на България, том 4-ти, глава 4-та- Ислямът и асимилаторската политика на османската власт. Автори. проф. Д-р Б. Цветкова, доц.
Цв. Георгиева
Въпрос!
Кога лъже въпросният историк Цветана Георгиева- тогава или сега?
И по- важният въпрос- може ли на историци и по принцип на хора тип "фурнаджийски лопати " да им се вярва?!
Имах един съученик, след казарманта се беше зарекъл да стане член на партията. Единствената. Но дойде 10-ти ноември и той стана член на... СДС...
Не му вярвам сега за нищо. Макар да сме израстнали заедно...
И друго- не разбра първият ми пост, вторият също-
www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=307247#307247
Истината се предава по наследство! Не някакви франсета с подлоги- български рецензенти/ фурнаджийски лопати/ да я пишат! Прадядо ми е починал на сто и косур години. Баща ми добре си спомня как му е разправял за турските зверства. Ти казваш, че не са били правени от редовна турска войска, а от башибозук. Добре бе, ЕЛБИ, башибозука кой го е изпратил????
Според мен, ти си самопромиваш мозъка с разни писания от СТРАНИЧНИ наблюдатели.
Наистина Куид е прав- Левски ще се върти в гроба, ако чете това...