Творчески планове

Все същите
Аватар
Селянка

Re: Творчески планове

Мнение от Селянка »

nakibest написа:
Cookie написа:
Селянка написа: Често си говорим у дома, че този свят не върви на добро. Нооо, като кажа пред децата те ме репликират, какво му било на света. В политически аспект имали забележки, едва ли ще се стигне до война. Иначе били добре.

Ние сме първото поколение, което не е виждало война и слава богу, но сме чували от бабите си, дядовците, чували сме и за немотията по селата, прекарахме какви ли не перипетии. Че то ние бани нямахме у дома, а сега ой, спряла водата, голем праз)). От конските каруци то роботите, това за нашето поколетие е огромен скок. Децата ни, внуците, те са си в своя свят.

Планове имаме за тази година.
1. Най-после да напълним фазанарията с кокошки и фазани.
2. Много искаме поне 2 пчелни кошера. Съседите имат по 10-ина кошера. И двамата искат да ни подарят по 1, че и повече, възрастни хора са, а техните деца нямат интерес към пчеларството. Искат да ни научат на този висш пилотаж, ние също искаме. Дано да се получи.
3. Работа имаме за цял китайски народ и 10-ина индийски провинции.
Ти как я караш по немско? Надявам се да сте добре с девойката.
Ние сме добре, благодаря.
Действаме по задачките, всеки в неговите си неща..

Замисли ме това с фазанарията ... ако няма фазани, пак ли е фазанария? Или обикновена сграда...?
Виж, това с кошерите ми харесва повече - аз обожавам мед .. изяждам вероятно по 3 килограма на месец, за съжаление, купешки ...
Не е като истинския, но - няма откъде да си купя истински... Та, да, дано да ви се получи - това е за мен лично една от най-хубавите храни.

Що касае работата - това да се чува.
Успехи ви пожелавам.:bigsmile:
Странно, мед купешки добре, ама няма ли при вас био/органик/не-знам-си-какъв мед, който да е по-добър и не толкова купешки!?

( Е, вероятно ще бъде на 3-4 пъти по-висока цена, но май си струва.)

био/органик/, че и веган мед))))))))))
боров:lol:
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Селянка написа:
nakibest написа:
Cookie написа: Ние сме добре, благодаря.
Действаме по задачките, всеки в неговите си неща..

Замисли ме това с фазанарията ... ако няма фазани, пак ли е фазанария? Или обикновена сграда...?
Виж, това с кошерите ми харесва повече - аз обожавам мед .. изяждам вероятно по 3 килограма на месец, за съжаление, купешки ...
Не е като истинския, но - няма откъде да си купя истински... Та, да, дано да ви се получи - това е за мен лично една от най-хубавите храни.

Що касае работата - това да се чува.
Успехи ви пожелавам.:bigsmile:
Странно, мед купешки добре, ама няма ли при вас био/органик/не-знам-си-какъв мед, който да е по-добър и не толкова купешки!?

био/органик/, че и веган мед))))))))))
боров:lol:
Ааа, без такива! Много добре знам, че веганите НЕ ядат мед! :-)
( Вегетарианците - да. )
Алиса

Мнение от Алиса »

Селянка написа: Дори и да стават за ядене, няма начин да теглим калъчката на паун. То и на кокошките, и фазаните, няма кой от нас двамата, но имаме съседи, правят го, на тях разчитаме.
За сега се справяме с риба!:shy:
Хубу де, защо са ти фазани в клетка, щом няма да ги ядете? Те са красиви пилета, подхожда им да си фъркат свободно, а не да стоят затворени. Айде, домашните кокошки как да е - все пак дават яйца и месо за трапезата.
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Ще отговоря утре на разписалите се в темата, вече ми се спи, извинявайте. :bigsmile:

@Алиса, права си.. не го премислих това със "творчески планове".
Взимам си бележка.
Аз използвам това словосъчетание в контеста на темата, но реално смисълът му е друг.

Спокойна нощ.:bigsmile:
Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Cookie написа:Та .. Вие имате ли план?
Настъпваш ме по мазола.
:grin:
Бизнес планът ми за тази година ужасно куца, много набързо, много необмислено и в крайна сметка много зле го направих. Трябва да го ревизирам задължително, но тези неща ад хок са много... тегави(май за първи път влиза в речника ми тази дума. Едновременно досадни и трудни)
"Вие имате ли план?" го чета като "Алоу, хващай се да си направиш плана както трябва, какво се мотаеш в 3о4о?!?!"

Интересно е това, което пишеш, а не по-малко интересно е, че не го чета за първи път. Тегавото положение на бизнеса (и на пазара на труда) на запад е тема в най-разнообразен контекст. Разпадът на либералната демокрация, подводните камъни на пазарната икономика, победоносната руска консервативна идея и заедно с нея китайският модел на плановата икономика, а също така напоследък и твоята тема - промяната която носи AI. Аз намирам истина във всяка от изброените гледни точки, но светът на бизнеса е поне толкова сложен колкото и останалия обществен свят, така че има и контрапункт на всичко това, едно по едно. Все пак че има трудности е факт и именно затова написах че е интересно.
Има и още нещо интересно и то във всички от изброените контексти... Това че Източна Европа и България в частност догонва останалия свят и заради това тук се усилва, а не се намалява механизмите на частната инициатива и пазарната икономика. Тук проблемите ги знаем, те са огромни, но... други.
- Тук растежът на работните заплати годишно* през последните три години е между 13,7 и 13,9% (за София - 14,5- 15%)
- БВП расте с между 2 и 3% годишно

В крайна сметка, човек като мен (който се вълнува от проблемите) остава с впечатлението, че тези които не гледат телевизия и не слушат радио, живеят напълно безметежно в България. Говорим за образовани хора на стабилна работа.
Това че има такива хора ми го доказват собствените ми синове. В петък обядвахме с големия ми син и аз установих, че човекът дори не е и чул за топ новината в България, която стои на първо място в новини, коментари и социални мрежи - самоубийствата в Петрохан и Околчица. Новината може да е на първо място, но не и за някой който няма фейсбук и не гледа телевизия... Освен това престави си и средата в която се движи...
Често се люшкам между ядосването и възхищението с това поколение.
Както и да е, за него нещата тук са наред и отказва трета мисля покана да отиде да работи в друга държава.

Така че творческите ни планове тук са свързани с нормалните извечни инвестиционни цели на българина. Такива каквито бяха през последните 30 години.
Е, пак ще трябва да изключим споменатото поколение, те май гледат и към друг род инвестиции- добър брокер например, с качествен инвестиционен портфейл и подобни неща. Които признавам, че са ми интересни и на мен, но любопитството ми не се подплатява с пари. Аз гледам как се развива пазара на имотите и ми се ще в период до една или две години да купя апартамент в един конкретен квартал.
Това са плановете ми. Що се отнася до бизнес

Cookie, зачудих се, минава ли ти през ума за връщане в България?

Поне като теоритична игра на ума?

*редакция
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Green Light написа:
Cookie написа:Та .. Вие имате ли план?
Настъпваш ме по мазола.
Бизнес планът ми за тази година ужасно куца, много набързо, много необмислено и в крайна сметка много зле го направих. Трябва да го ревизирам задължително, но тези неща ад хок са много... тегави(май за първи път влиза в речника ми тази дума. Едновременно досадни и трудни)
"Вие имате ли план?" го чета като "Алоу, хващай се да си направиш плана както трябва, какво се мотаеш в 3о4о?!?!"

Интересно е това, което пишеш, а не по-малко интересно е, че не го чета за първи път. Тегавото положение на бизнеса (и на пазара на труда) на запад е тема в най-разнообразен контекст. Разпадът на либералната демокрация, подводните камъни на пазарната икономика, победоносната руска консервативна идея и заедно с нея китайският модел на плановата икономика, а също така напоследък и твоята тема - промяната която носи AI. Аз намирам истина във всяка от изброените гледни точки, но светът на бизнеса е поне толкова сложен колкото и останалия обществен свят, така че има и контрапункт на всичко това, едно по едно. Все пак че има трудности е факт и именно затова написах че е интересно.
Има и още нещо интересно и то във всички от изброените контексти... Това че Източна Европа и България в частност догонва останалия свят и заради това тук се усилва, а не се намалява механизмите на частната инициатива и пазарната икономика. Тук проблемите ги знаем, те са огромни, но... други.
- Тук растежът на работните заплати годишно* през последните три години е между 13,7 и 13,9% (за София - 14,5- 15%)
- БВП расте с между 2 и 3% годишно

В крайна сметка, човек като мен (който се вълнува от проблемите) остава с впечатлението, че тези които не гледат телевизия и не слушат радио, живеят напълно безметежно в България. Говорим за образовани хора на стабилна работа.
Това че има такива хора ми го доказват собствените ми синове. В петък обядвахме с големия ми син и аз установих, че човекът дори не е и чул за топ новината в България, която стои на първо място в новини, коментари и социални мрежи - самоубийствата в Петрохан и Околчица. Новината може да е на първо място, но не и за някой който няма фейсбук и не гледа телевизия... Освен това престави си и средата в която се движи...
Както и да е, за него нещата тук са наред и отказва трета мисля покана да отиде да работи в друга държава.

Така че творческите ни планове тук са свързани с нормалните извечни инвестиционни цели на българина. Такива каквито бяха през последните 30 години.
Е, пак ще трябва да изключим споменатото поколение, те май гледат и към друг род инвестиции- добър брокер например, с качествен инвестиционен портфейл и подобни неща. Които признавам, че са ми интересни и на мен, но любопитството ми не се подплатява с пари. Аз гледам как се развива пазара на имотите и ми се ще в период до една или две години да купя апартамент в един конкретен квартал.
Това са плановете ми. Що се отнася до бизнес

Cookie, зачудих се, минава ли ти през ума за връщане в България?

Поне като теоритична игра на ума?

*редакция
В петък обядвахме с големия ми син и аз установих, че човекът дори не е и чул за топ новината в България, която стои на първо място в новини, коментари и социални мрежи - самоубийствата в Петрохан и Околчица. Новината може да е на първо място, но не и за някой който няма фейсбук и не гледа телевизия... Освен това престави си и средата в която се движи...

вероятно и не знае за ново правителство. Моите деца също пропускат много неща, които аз чета. Но има наистина значими събития, които достигат до всеки българин, който не живее изолиран.

завиждам на сина ти, но... правя паралел с моя син и негови приятели, бяха тук миналата седмица : нямат фейсбук, не гледат ТВ, но някак са в час. Питах ги как. колегите, говорят. та и те взели, че прочели с търсене по тема. Бяха сащисани някак сякаш гузни, че едва ли не са индифирентни!
Дъщерята е социална, всичко знае, по всичко има мнение, ноооо, все пак почти професия.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Да, децата или поколението Z са интересна тема, но аз ги споменах само като илюстрация за това, че ако човек в България не се информира за скандалите за корупция, безсилието на политическата ни класа да излъчи стабилност и неефективната работа на институциите, тогава тези ефекти и това настроение за които пише Cookie, не се забелязват у нас.
"Тук е много зле" не се отнася до застой или намесата на AI
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Green Light написа:Да, децата или поколението Z са интересна тема, но аз ги споменах само като илюстрация за това, че ако човек в България не се информира за скандалите за корупция, безсилието на политическата ни класа да излъчи стабилност и неефективната работа на институциите, тогава тези ефекти и това настроение за които пише Cookie, не се забелязват у нас.
"Тук е много зле" не се отнася до застой или намесата на AI
Това го мисля и аз - ако не са медиите да създават паника, нищо от реалния живот не подсказва пропастта, към която сме се устремили.

Навсякъде срещам спокойни хора, със стабилна работа, с кариерни или бизнес планове, с планове кой да си купи я имот, я нова кола, кой да ремонтира, раждат се деца, планират се деца, и прочее и прочее., изобщо - пей сърце.

Което обаче не означава, че няма проблем, разбира се.
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Nuke написа:То тоя Брент на $0.45 докато стане на бензин, има един куп дестилации и всякакви други алхимични процеси, така щото от един барел Брент половината отива за други работи, и само другата половина става на бензинец. Данъци, манъци, ДДС и еко – като почне самият суров материал да привършва, не 10, ами и 20 евро ще стане бензинът. До края на века само милионерите ще могат да си позволяват този лукс, освен ако не се окажат прави руснаците, че петролът си се произвежда от самата планета ей така, от нищото.

А що се отнася до електрически самолети – никакъв ченс. Всичко де що предлага физиката и химията, беше открито и шансът да се открият и разработят някакви магически батерии, които да отдават 35 пъти повече ток за единица килограм, е на практика нулев. Енергийната плътност на керосина е от порядъка на 12,000 Wh/kg, докато тази на литиево-йонните батерии е едва 350 – смятай... Да не говорим, че на керосин самолетът излита тежък и се олекотява по време на полета, докато на батерии ще си е толкова тежък, колкото е излетял... Макар че самолет на батерии няма изобщо как да излети – мноо тижи. :winkw:

Хъм... https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von ... flugzeugen - списък с електрически самолети:
"Списъкът с електрически самолети включва самолети, които се захранват изключително с електричество.
Lange Antares е първият пътнически електрически самолет, получил типов сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) през 2006 г. и е в серийно производство. Словенският Pipistrel Velis Electro е друг електрически самолет, сертифициран от EASA."

вярно, така като гледам, повечето настоящи електрически самолети са едно- или двуместни, но пък Antares 20E има повече от 180.000 летателни часа ..
Виж и разработките за следващите 2 години, там се планират повече пътници, а единият даже е с обсег на полета 1500 км.
Т.е. хората разработват такива самолети, да не говорим, че очевидно летят.
Това със "тежи във въздуха по-малко, отколкото на земята, защото излита със двигател на керосин" ще трябва да ми го обясниш по-подробно, понеже не те разбрах... :shy:
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Cookie написа:
Nuke написа:То тоя Брент на $0.45 докато стане на бензин, има един куп дестилации и всякакви други алхимични процеси, така щото от един барел Брент половината отива за други работи, и само другата половина става на бензинец. Данъци, манъци, ДДС и еко – като почне самият суров материал да привършва, не 10, ами и 20 евро ще стане бензинът. До края на века само милионерите ще могат да си позволяват този лукс, освен ако не се окажат прави руснаците, че петролът си се произвежда от самата планета ей така, от нищото.

А що се отнася до електрически самолети – никакъв ченс. Всичко де що предлага физиката и химията, беше открито и шансът да се открият и разработят някакви магически батерии, които да отдават 35 пъти повече ток за единица килограм, е на практика нулев. Енергийната плътност на керосина е от порядъка на 12,000 Wh/kg, докато тази на литиево-йонните батерии е едва 350 – смятай... Да не говорим, че на керосин самолетът излита тежък и се олекотява по време на полета, докато на батерии ще си е толкова тежък, колкото е излетял... Макар че самолет на батерии няма изобщо как да излети – мноо тижи. :winkw:

Хъм... https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von ... flugzeugen - списък с електрически самолети:
"Списъкът с електрически самолети включва самолети, които се захранват изключително с електричество.
Lange Antares е първият пътнически електрически самолет, получил типов сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) през 2006 г. и е в серийно производство. Словенският Pipistrel Velis Electro е друг електрически самолет, сертифициран от EASA."

вярно, така като гледам, повечето настоящи електрически самолети са едно- или двуместни, но пък Antares 20E има повече от 180.000 летателни часа ..
Виж и разработките за следващите 2 години, там се планират повече пътници, а единият даже е с обсег на полета 1500 км.
Т.е. хората разработват такива самолети, да не говорим, че очевидно летят.
Това със "тежи във въздуха по-малко, отколкото на земята, защото излита със двигател на керосин" ще трябва да ми го обясниш по-подробно, понеже не те разбрах... :shy:
Говорим за аналог на примерно 747, не за разни планерчета, дето ни пътническия поток могат да обслужат, ни каргото.

Относно онова с керосина, става дума, че резервоарът на кацане за 747 е с да речем 100-150 тона по-лек.
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Селянка написа: Колко годишна стана девойката, губя вече време! Много мед за месец е това, не знам колко е полезно, 3 кила на месец си е цифра. Все някъде в Германия не продават ли бълграски домашен мед? Ние си купуваме основно като ходим зимата ски. Имаме си един човек от Триград, но изпраща и по куриери. Дават ни и съседите вече, но 3 буркана годишно да изядем, не повече.

Фазанарията може и за други пернати. Нашето си е волиера, защото е голяма-8 на 6 метра и височина 2 метра. Да си фърчат на свобода. Идеята е да има освен фазани и кокошки. Само дето пауни не сме решили да се разхождат в двора:grin::grin:

Медът е добре да се консумира спрямо районът, в който е произведен, казват народните лечители.
Иначе, да, то има и магазини за био стоки наоколо, но и там не е истински мед, а е с добавена глюкоза.
Има и много пчеларници тъдява, обаче те продават малко и малко дни в годината.. та, не е решение, освен, ако не си купя 40-50 кила накуп.
Аз в някои дни ям само плодове, кисело мляко и мед. Дълга тема, но установих, че така понасям симптомите на перименопаузата по-добре..
Затова и високата консумация.
:bigsmile:

Фазанария, волиера ... какви работи имат хората .. Сетих се за оня виц за Пена и Гина, дет били на гинеколог, ама няма да ти го разправям, че да не загубим детската аудитория.
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Алиса написа:За мен темата ти е малко объркваща.
Озаглавена е "Творчески планове", в изложението описваш с примери поскъпването на живота, накрая питаш:
"Имате ли план?"

План за какво?
Как да се справяме с поскъпването, как да се подсигурим със стабилни доходи за да се справим с битовизмите в името на един по-мечтан и желан материален стандарт?
Или Творчески планове в най-чист вид?

За мен едното няма общо с другото и ще го обясня така чрез професията си:
Знаете, че рисувам, продавам си продукцията и така си изкарвам парите за битовизмите.
Творческият план за мен е планиране на самата дейност - поставям си задачи и цели все повече да задобрявам в това, което правя, да научавам нови неща, да експериментирам за определен резултат, после още повече и още повече, накъдето ме води въображението. Без да вземам предвид дали и какви пари за оцеляване или печалба ще спечеля /или изгубя/ в преследване на целта.

Планирането, финансовото планиране на битовизма, също изисква креативност и гъвкавост, щото, най-просто казано, човек трябва да яде, за да твори и да мисли за творчество. Ако може междувременно да си продаде творчеството и творенията на добра цена, добре. Ако не може, си разпределя мисълта, мераците и времето на две - с тази дейност ще изкарам пари за хляба, а когато го подсигуря, с онази дейност ще преследвам творческите си цели, които ме вълнуват.

Та, какво всъщност ни питаш?
аз, честно казано, нямам никаква представа какво рисуваш ти.
Чувала съм слухове, но ти лично никога не си ми казвала.
Но, арт-професиите изчезват даже с по-бързи темпове от моята, въпреки, че моята изчезва от по-отдавна.
Вече има толкова ИИ-генерирани реклами навсякъде, че просто е тъжно..

Ще ти дам един пример относно "какво питаш"...
Докато правя домашната работа, обикновено си пускам някой филм в някоя от стрийминг платформите, които ползвам.
Повечето сериали или филми ги гледам на немски, освен някои любими, които си ги преповтарям на английски.
Та, миналата седмица съм си пуснала един сериал в Нетфликс, който си върви на немски, попоглеждам чат-пат, обаче... има нещо тук.. Нещо не е наред...
И осъзнавам, че го гледам на английски и субтитри няма - а аз не съм пипала езиковите настройки.
Викам си "Тоя Нетфликс, почна да прави номера, трябва да си преинсталирам приложението (аз го гледам на телефона)" и го взимам, да сменя дублажа - няма немски. Субтитри - също няма немски.. Имаше и двете на доста европейски езици, но на немски - йок!
Понеже Биг Банг Теори се прехвърли от Нетфликс към НВО и си рекох "Нетфликс сигурно напускат Германия".. И отварям интернет да видя какво става.
Питам Гугъл и той ми изписва:
В момента не са налични субтитри и дублаж на немски в Нетфликс, защото немските дубльори стачкуват, тъй като са помолени от Нетфликс Германия да обучават ИИ-генерирана платформа на гласовете си, с цел по-бързо озвучаване на продукциите.
И съответно синдикатите, които представляват дубльорите, са оттеглили правата на платформата да озвучава предавания с гласовете им.
Ето за такива събития говоря..

Иначе, така е - напълно съм съгласна с теб...Но, то за всяко нещо е така ..
На празен стомах не се "твори", независимо какво е творението - дали е картина, баланс или операция, човек трябва да бъде спокоен, за да може мислите му да са концентрирани върху процесите и персоналното му развитие.
С други думи - задоволяването на висшите потребности е възможно само, когато първичните са задоволени.

Точно това питам - не се ли притеснявате за Бъдещето, или по-точно казано, за настоящето?
Как, или по-скоро къде виждате себе си с оглед на това, което се случва понастоящем и едновременно в целия Свят.

Но, като чета темата разбирам, че не се ...
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

nakibest написа:Странно, мед купешки добре, ама няма ли при вас био/органик/не-знам-си-какъв мед, който да е по-добър и не толкова купешки!?

тук био-то не е по-скъпо от нормалното, може някои неща да са през 20 или 30 цента, но като цяло на всичко вече пише "био".
Но, както писах на Селянката - даже в био-магазините медът не е истински мед..
Уви.
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Амаранта написа:Живяла съм достатъчно дълго, (на 57г. съм) и съм имала възможност през годините да проследя. доста житейски съдби, включително моята, за да се уверя, че плановенте обикновено се реализират. Да, може някои неща да се забавят, а други да претърпят някакви промени, но като цяло, ако накрая теглиш чертата, важите, същностните неща са се осъществили.

Затова не се опитвам да отгатвам бъдещето си, а да го изграждам. Каквото и да става около нас, единствения начин да внесеш в живота си някъв ред и устойчивост, нормалност дори, е да имаш визия и цели, и да ги следваш. Пък докато ни е писано :):):

Не знам дали сам в темата :-)

Не ми се задълбава в лични теми, но бих споделила, че съм доволна и щастлива от това, което имам в момента и изобщо не се притеснявам нито от настоящето, нито от бъдещето.
Това, което се случва в момента, няма аналог.

Но иначе е много добре да прочета това, радва ме.
Първо за теб, че имаш спокойствие, и второ - че има и хора, които не взимат ситуацията толкова присърце.

Що касае "да имаш визия и цели" - подкрепям напълно.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Cookie написа:
Селянка написа: Колко годишна стана девойката, губя вече време! Много мед за месец е това, не знам колко е полезно, 3 кила на месец си е цифра. Все някъде в Германия не продават ли бълграски домашен мед? Ние си купуваме основно като ходим зимата ски. Имаме си един човек от Триград, но изпраща и по куриери. Дават ни и съседите вече, но 3 буркана годишно да изядем, не повече.

Фазанарията може и за други пернати. Нашето си е волиера, защото е голяма-8 на 6 метра и височина 2 метра. Да си фърчат на свобода. Идеята е да има освен фазани и кокошки. Само дето пауни не сме решили да се разхождат в двора:grin::grin:

Медът е добре да се консумира спрямо районът, в който е произведен, казват народните лечители.
Иначе, да, то има и магазини за био стоки наоколо, но и там не е истински мед, а е с добавена глюкоза.
Има и много пчеларници тъдява, обаче те продават малко и малко дни в годината.. та, не е решение, освен, ако не си купя 40-50 кила накуп.
Аз в някои дни ям само плодове, кисело мляко и мед. Дълга тема, но установих, че така понасям симптомите на перименопаузата по-добре..
Затова и високата консумация.

Фазанария, волиера ... какви работи имат хората .. Сетих се за оня виц за Пена и Гина, дет били на гинеколог, ама няма да ти го разправям, че да не загубим детската аудитория.
Това за района е важно и за държавата, климаничните пояси. Тук няма бабани, не е полезно на ядем банани, значи)).
Значи си ядеш глюкоза. Като идваш в БГ, що не си купиш поне 6 буркана. Пък и да си купиш 40-50 кила, това е нищо за теб, ще си имаш поне за 1 година, медът не се разваля. По-добре е , поне истинско, уж))
Аз така и не усетих стадиите на менопаузата:shocked:
не се сещам за вица, пиши бе, то па една детска аудитория, щого визираш, само наки и нюк са децата, ще го преживеят))))))))
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Не съм "Деца", почти на 50 години съм. :grin:

Няма деца тука, давайте съвсем смело със всякакви вицове..
Може крайно "черни", може крайно цинични - нямаме тука "ощипани госпойци/момченца", дето да се "засегнат". :cool:
Последно промяна от nakibest на 23.02.26, 22:03, променено общо 1 път.
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Cookie написа:
nakibest написа:Странно, мед купешки добре, ама няма ли при вас био/органик/не-знам-си-какъв мед, който да е по-добър и не толкова купешки!?

тук био-то не е по-скъпо от нормалното, може някои неща да са през 20 или 30 цента, но като цяло на всичко вече пише "био".
Но, както писах на Селянката - даже в био-магазините медът не е истински мед..
Уви.
Това е гадно!
Нямате ли си КЗП или подобна огранизация в Германия?

Тука ако някой продава менте-мед като "мед" винаги може да бъде докладван на Комисията за Защита на Потребителите, и съответно санкциониран.
Може понякога и на омбудсмана (или омбудсуомена).

НЕ говорим за продуктите, които "съдържат мед", защото там е ясно, че не се падат истински мед, а само съдържат такъв.
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

nakibest написа:
Това е гадно!
Нямате ли си КЗП или подобна огранизация в Германия?

Тука ако някой продава менте-мед като "мед" винаги може да бъде докладван на Комисията за Защита на Потребителите, и съответно санкциониран.
Може понякога и на омбудсмана (или омбудсуомена).

НЕ говорим за продуктите, които "съдържат мед", защото там е ясно, че не се падат истински мед, а само съдържат такъв.
:lol::lol::lol: Наки, много си сладък, честно...
Отивах да пуша, че отговорът до Грийна не ми се получава, и те прочетох...

Ти не ядеш мед, нали?
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Аз ям мед почти всеки ден.
Имитиращи продукти НЕ ползваме! Не съм фен на такива.

(предимно с чай - разбира се, чакаме чаят да се охлади, не го бухаме в горещ чай, че му се губи ефектът така.. )
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

nakibest написа:Аз ям мед почти всеки ден.
Имитиращи продукти НЕ ползваме! Не съм фен на такива.

(предимно с чай - разбира се, чакаме чаят да се охлади, не го бухаме в горещ чай, че му се губи ефектът така.. )
ама и ти ли го купуваш от едно чиче нейде си, или от магазин?
Аз го ям и в чай, и кафето си пия с мед (първото за деня и с колаген, ако ти е важно), и за вечеря също си го ям, ей така - с лъжицата от буркана. :bigsmile:
Затова ти казвам, че в никой магазин в България не можеш да си купиш истински мед - всичкият е с глюкоза.
Ако си мислиш, че като пише "мед“, е мед, отсега ти казвам - сезирай КЗП.

И после ми кажи какъв е резултатът. :grin:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Селянка написа:
nakibest написа:
Алиса написа: Ама те стават ли за ядене?
Стават! :grin:
Да, месото от паун се яде и се счита за ядливо.
Въпреки че днес не е често срещано в супермаркетите, паунското месо е било смятано за деликатес в миналото (особено през Средновековието) и се консумира в някои култури и днес.
Важно уточнение: В много страни пауните са защитени видове или се отглеждат само като декоративни птици, така че ловът или консумацията им е незаконна. Също така, те са доста шумни и се отглеждат по-трудно като стопански животни в сравнение с кокошките.
Дори и да стават за ядене, няма начин да теглим калъчката на паун. То и на кокошките, и фазаните, няма кой от нас двамата, но имаме съседи, правят го, на тях разчитаме.
За сега се справяме с риба!:shy:

Ама как така, ако Наки ти дойде на гости и ти поиска за обяд паун на чорба,.ти ще му откажеш ли?
Мнението е позиционирано и няма общо!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

не помня кой каза да сме здрави всичко друго ще се нареди
подписвам се на 10000% под това
здравето е тази 1-ца която осмисля всички останали нули зад нея, имоти, бизнес, жени, ю нейм ит

радвам се, че не живея в токсичната новинарщина, макар че ми се иска много да съм на годините на терминаторите на грийн уви не съм :) но поне ментално съм от тяхната група явно - ако не са колеги или вие тук (на практика почти не съм бил последния месец така че само колеги а и там сме предимно отдалечено) си живея в моя си позитивен балон от много работа, борба с дъртото тяло и забавения метаболизъм, и готини научни неща

плановете ми са, че всичко ще премине и не трябва да се стресираме излишно - а да ловим миговете на щастие, които са винаги около нас

голяма тъпотия ми се струваше на времето че красотата е в очите на зрящия - ама бах го - точно така е мамка му

бъдете здрави всички и махнете токсините от мозъка си

здраво тяло със здрав дух

да бъде

:cool:
Алиса

Мнение от Алиса »

Cookie написа:
Алиса написа:
Точно това питам - не се ли притеснявате за Бъдещето, или по-точно казано, за настоящето?
Как, или по-скоро къде виждате себе си с оглед на това, което се случва понастоящем и едновременно в целия Свят.

Професията художник във всичките й форми и приложения е далеч от изчезване засега, особено в моята специализирана ниша, затова не се притеснявам особено от ИИ. Тъпото, както го наричаме със сина, може да генерира компютърни изображения, но не и идеи, нито да размахва четките и боите вместо моята ръчица. В момента е нищо повече от допълнителен инструмент с ограничени функции за ръчните художествени занаяти. Аз дори не го ползвам в моята сфера, не ми се налага.

Виж, относно преводите фъв филмовата индустрия и разпространение и като цяло, преводачите треска ги тресе, защото упорито ги избутва. НВО и Нетфликс вече паднаха в капана, както си забелязала - за преводи на филми изцяло ползват ИИ, доскорошните филмови преводачи вече само редактират, което пък се заплаща на по-ниски тарифи. А щом и на гласовото дублиране на актьорите са посегнали, за хората в този бранш нещата отиват на зле. Епъл засега държат фронта, но да видим докога. На филмовия преводач вкъщи съвсем вероятно може да му остават броени години, дори месеци професионален живот и после да се наложи да се преквалифицира и да излезе от комфортната зона на любимата си професия.

Понеже нямаме друг избор, освен да се приспособяваме към настъпващите промени, аз гледам да боря страха, паниката и депресията чрез автосугестия и изтъркани сентенции - "Не дръж всичките си яйца в една кошница" и "Кризата означава и възможност /за промяна/". Тези, които в зрялата трудоспособна възраст 20+ - 30+ години, преживяхме поредицата ужасни икономически и политически кризи през 90-те години от миналия век в България, оцеляхме, стъпихме си на краката и продължихме напред, не се плашим толкова лесно.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Алиса написа:
Cookie написа:
Алиса написа:

Професията художник във всичките й форми и приложения е далеч от изчезване засега, особено в моята специализирана ниша, затова не се притеснявам особено от ИИ. Тъпото, както го наричаме със сина, може да генерира компютърни изображения, но не и идеи, нито да размахва четките и боите вместо моята ръчица. В момента е нищо повече от допълнителен инструмент с ограничени функции за ръчните художествени занаяти. Аз дори не го ползвам в моята сфера, не ми се налага.

Виж, относно преводите фъв филмовата индустрия и разпространение и като цяло, преводачите треска ги тресе, защото упорито ги избутва. НВО и Нетфликс вече паднаха в капана, както си забелязала - за преводи на филми изцяло ползват ИИ, доскорошните филмови преводачи вече само редактират, което пък се заплаща на по-ниски тарифи. А щом и на гласовото дублиране на актьорите са посегнали, за хората в този бранш нещата отиват на зле. Епъл засега държат фронта, но да видим докога. На филмовия преводач вкъщи съвсем вероятно може да му остават броени години, дори месеци професионален живот и после да се наложи да се преквалифицира и да излезе от комфортната зона на любимата си професия.

Понеже нямаме друг избор, освен да се приспособяваме към настъпващите промени, аз гледам да боря страха, паниката и депресията чрез автосугестия и изтъркани сентенции - "Не дръж всичките си яйца в една кошница" и "Кризата означава и възможност /за промяна/". Тези, които в зрялата трудоспособна възраст 20+ - 30+ години, преживяхме поредицата ужасни икономически и политически кризи през 90-те години от миналия век в България, оцеляхме, стъпихме си на краката и продължихме напред, не се плашим толкова лесно.

ИИ е тъп и за мен, в моята област на знания. И не го питам, само съм го тествала. но за неща, в които нямам познания ми е полезен. Сега, ти нямаш бели полета в познанията, всичко знаеш, затова е тъп.
за градината, като разпределение на съседи зеленчуци, слънце, сянка и други особености, ми беше изключително полезен. Нещо, което трябваше да чета и организирам поне 3 дни, Ванката ми го поднесе за 30 минути, щото и чертежи ми прави.

Артистичните професии са тези, на които се прекланям, писала съм много пъти. Нооо, за съжаление, при скапана икономика хората първо, най-често, режат именно от кефа за душата. Да, ича и такива, които меткат стотарки на чалгарки, може и хилядарки за портрети, не знам дали е така, но са тип хора, които не са баш тези, които разбират от изкуства. естествено, парите не миришат, човек трябва да си спасява кожата. В този контекст мъжът ми леко позакуца, аз съм ок, защото работя със специфични клиенти, повечето държавни организации, но и там режат вече.

Нооо, здрави ръце, крака, акъл горе-долЕ, градинки да имам.
Алиса

Мнение от Алиса »

Селянка написа:

ИИ е тъп и за мен, в моята област на знания. И не го питам, само съм го тествала. но за неща, в които нямам познания ми е полезен. Сега, ти нямаш бели полета в познанията, всичко знаеш, затова е тъп.
Прибързаните изводи, основани на Нулева информация, обичайно са напълно погрешни.
Като не знаеш по какъв повод на ИИ е лепнат шегаджийският прякор "Тъпото", първо питай, пък после ми прави оценки.
:lol:

Обобщенията на арт занаятите до чалгарки и портретарки и съжденията ти около тях и икономиката принципно са верни в един много много конкретен и тесен аспект. Който се изчерпва с твоя собствен бит и интереси. Да, арт продуктите са луксозна стока, която не се яде, но не се изчерпват до картинки на сергията за хола вкъщи и певачката у кръчмата.
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

"Тъпото" е доста точно, но аз му викам "Тостер". :grin: :grin:

"Джурка" чудесно милиони и дори милиарди думи, работи и с изображения, ама НЕ "разбира" смисъла. Просто тостер за думи/образи...

За някои неща е супер, за други - не чак толкова, а за някои 'ич го няма.
(засега! Бързо се променят тези неща.)
Алиса

Мнение от Алиса »

nakibest написа:"Тъпото" е доста точно, но аз му викам "Тостер". :grin: :grin:

"Джурка" чудесно милиони и дори милиарди думи, работи и с изображения, ама НЕ "разбира" смисъла. Просто тостер за думи/образи...

За някои неща е супер, за други - не чак толкова, а за някои 'ич го няма.
(засега! Бързо се променят тези неща.)
Анджък, де. След куп хвалби и прехвалвания какви му били възможностите, един ден седнахме със сина и поисках да направи нещо по-специфично. Резултатът беше :( и аз отсякох: "Егати тъпото! Това само толкова ли може?" Синковецът го оправдава: "Абе, още е малко тъпичко горкото". И така си остана лафът между нас - "онова Тъпото".
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Алиса написа:Да, арт продуктите са луксозна стока, която не се яде, но не се изчерпват до картинки на сергията за хола вкъщи и певачката у кръчмата.
Да, арт продуктите са луксозна стока, която не се яде, но не се изчерпват до картинки на сергията за хола вкъщи и певачката у кръчмата.

Доста относително!
За едни е това, а за други друго.
За теб арт и луксозна стока са картините ти, за Ружа арт и луксозна стока са и кюфтетата, за мен арт и лукс са памперсите които ми ги сменят.
Но чета в мрежите болните от арт, си имали луксозен остров със скъпа и луксозна стока...а други само я описват като се самопоставят на върхът с арт и лукс!!

То относително относително, но разликите за мисленето и думите ни, са са за наша сметка ...е арт и лукс.....и много скъпо!
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

А твоят по-по-най-лукс с колко лумена светлина е луКсав!? :grin: :grin:
Алиса

Мнение от Алиса »

ПЪТник две написа:
Алиса написа:Да, арт продуктите са луксозна стока, която не се яде, но не се изчерпват до картинки на сергията за хола вкъщи и певачката у кръчмата.
Да, арт продуктите са луксозна стока, която не се яде, но не се изчерпват до картинки на сергията за хола вкъщи и певачката у кръчмата.

Доста относително!
За едни е това, а за други друго.
За теб арт и луксозна стока са картините ти, за Ружа арт и луксозна стока са и кюфтетата, за мен арт и лукс са памперсите които ми ги сменят.
Но чета в мрежите болните от арт, си имали луксозен остров със скъпа и луксозна стока...а други само я описват като се самопоставят на върхът с арт и лукс!!

То относително относително, но разликите за мисленето и думите ни, са са за наша сметка ...е арт и лукс.....и много скъпо!
Те, болните от акъл цели държави притежават, докато други само си въобразяват, че го имат.
Ама не ти го натякваме, нале?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Само да кажа, че разлика между нас и тях няма - принципна. За ИИ говоря.

Ние сме биологични ИИ. Или ЕИ ако предпочитате. Те са силициеви.

Няма нищо, концептуално и принципно, което да им попречи да еволюират до нашето ниво. Само, че много по-бързо.

Ние не сме специални.

Ние в момента създаваме нов вид.
Алиса

Мнение от Алиса »

Remmivs написа:Само да кажа, че разлика между нас и тях няма - принципна. За ИИ говоря.

Няма нищо, концептуално и принципно, което да им попречи да еволюират до нашето ниво. Само, че много по-бързо.

Ние не сме специални.

Като му спре тока на новия вид, пак ще опрем до дървеното сметало.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Едва ли е много вероятно да спре тока. Виж силно слънчево изригване може да стане. Но пък ще имаме време да реагираме.

И мисля още че до 10-15 години ще видим термоядрен синтез в промишлени мащаби и/или геотермални централи пак в промишлени мащаби.

На практика неизчерпаеми енергийни източници.

Алиса

Мнение от Алиса »

Remmivs написа:Едва ли е много вероятно да спре тока. Виж силно слънчево изригване може да стане. Но пък ще имаме време да реагираме.

И мисля още че до 10-15 години ще видим термоядрен синтез в промишлени мащаби и/или геотермални централи пак в промишлени мащаби.

Образно казано. Може да му умрат батериите, ръждяса чипа, да получи електромагнитен шок, да прихване буби и бацили. Изделието си е изделие и ако нещо може да се повреди, то непременно ще се повреди.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Алиса написа:
Remmivs написа:Едва ли е много вероятно да спре тока. Виж силно слънчево изригване може да стане. Но пък ще имаме време да реагираме.

Образно казано. Може да му умрат батериите, ръждяса чипа, да получи електромагнитен шок, да прихване буби и бацили. Изделието си е изделие и ако нещо може да се повреди, то непременно ще се повреди.
Има и друга оптимистична теория на нашия крах: Заплахите са толкова разнообразни и повсеместни, че докато се пазим от компютрите, изневиделица може да ни тресне някое от поне още десет неща.
И да ги изпреварят.
"Не се притеснявайте за бъдещето. Или се притеснявайте, но знайте, че това е толкова ефективно, колкото да се опитвате да решите алгебрично уравнение чрез дъвчене на дъвка. Истинските беди в живота ви ще дойдат от неща, които никога не са минавали през разтревожения ви ум – от онези, които ви изненадват в 4 следобед в някой кротък вторник."
The Wear Sunscreen Speech by Mary Schmich
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Remmivs написа:Само да кажа, че разлика между нас и тях няма - принципна. За ИИ говоря.

Ние не сме специални.

На същото мнение съм.
Ние, също както и И.И. сме създадени по един и същи Принцип. По други подобни принципи еволюираме еднакво. И двата вида следваме цел Развитие. С времето вървим към нова раса.
Дали ще се съвместим двете раси или ще се разделим, може би трябва да погледнем в древните митове, легенди, история, археология и в съвременната наука!
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа: "Не се притеснявайте за бъдещето. Или се притеснявайте, но знайте, че това е толкова ефективно, колкото да се опитвате да решите алгебрично уравнение чрез дъвчене на дъвка. Истинските беди в живота ви ще дойдат от неща, които никога не са минавали през разтревожения ви ум – от онези, които ви изненадват в 4 следобед в някой кротък вторник."
Гениалните умове мислят еднакво.
Туй, че някои получават Пулицър за това, а други - само бъзици от кварталните зевзеци, е неизбежността на живота.
Чакай, че се покапах от кеф и самодоволство.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Алиса написа:
Green Light написа: "Не се притеснявайте за бъдещето. Или се притеснявайте, но знайте, че това е толкова ефективно, колкото да се опитвате да решите алгебрично уравнение чрез дъвчене на дъвка. Истинските беди в живота ви ще дойдат от неща, които никога не са минавали през разтревожения ви ум – от онези, които ви изненадват в 4 следобед в някой кротък вторник."
Гениалните умове мислят еднакво.
Туй, че някои получават Пулицър за това, а други - само бъзици от кварталните зевзеци, е неизбежността на живота.
Чакай, че се покапах от кеф и самодоволство.
Хаха, и аз това често го повтарям на дъщеря си, защото тя непрекъснато се притеснява за нещо, казвам и - "никога не се случва това, за което се притестяваш, все от някъде другаде идва", а тя по едно време ми казва - "знам, бе, мамо, затова гледам да се притесня за колкото се може повече неща, за които се сетя, за да ги елиминирам".

Интересно, че и майка ми, която може би е най-организираният и рационален човек, когото познавам, изповядва подобна вяра, защото, когато започне да ми разказва за какво се е притеснявала, звучи сякаш някаква много важна работа е отхвърлила. Едно такова особено удовлетворение се усеща.:lol:

Та в крайна сметка, не съм сигурна дали има смисъл да се притесняваме за бъдещето или няма, аз я карам яваш-яваш по средния път - притесня се, притесня са за нещо, па по някое време си кажа - айде стига толкова за днеска, и утре е ден. :lol:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Притеснени са тези, които нямат Вяра!
А "ЗАЩО" е следващ въпрос, на която сега не може да се отговори докато не осъзнаем и намерим отговор на първият въпрос!

Притеснени са тези, които си въобразяват, че могат да предвидят Светът преди да са опознали себе си!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Амаранта написа:"знам, бе, мамо, затова гледам да се притесня за колкото се може повече неща, за които се сетя, за да ги елиминирам".
:grin::grin::grin:

Тва все едно съм аз.

...

П.П.
Бейби в главата ми: "Опаа! Чия дъщеря била "все едно си ти"...??? Какво, я ела, ела на килимчето..!"

(глей как ме е дресирала тая жена)

П.П.П.
- Ай стига, бе! - тва съм аз, разговорът продължава- Майка и нали и тя била такава, да не се е и майка и на мен метнала?
- Ми ти като си се раждАл с Априлското въстание, аз откъде да знам....
и така нататък
Публикувай отговор