Алиса написа:За мен темата ти е малко объркваща.
Озаглавена е "Творчески планове", в изложението описваш с примери поскъпването на живота, накрая питаш:
"Имате ли план?"
План за какво?
Как да се справяме с поскъпването, как да се подсигурим със стабилни доходи за да се справим с битовизмите в името на един по-мечтан и желан материален стандарт?
Или Творчески планове в най-чист вид?
За мен едното няма общо с другото и ще го обясня така чрез професията си:
Знаете, че рисувам, продавам си продукцията и така си изкарвам парите за битовизмите.
Творческият план за мен е планиране на самата дейност - поставям си задачи и цели все повече да задобрявам в това, което правя, да научавам нови неща, да експериментирам за определен резултат, после още повече и още повече, накъдето ме води въображението. Без да вземам предвид дали и какви пари за оцеляване или печалба ще спечеля /или изгубя/ в преследване на целта.
Планирането, финансовото планиране на битовизма, също изисква креативност и гъвкавост, щото, най-просто казано, човек трябва да яде, за да твори и да мисли за творчество. Ако може междувременно да си продаде творчеството и творенията на добра цена, добре. Ако не може, си разпределя мисълта, мераците и времето на две - с тази дейност ще изкарам пари за хляба, а когато го подсигуря, с онази дейност ще преследвам творческите си цели, които ме вълнуват.
Та, какво всъщност ни питаш?
аз, честно казано, нямам никаква представа какво рисуваш ти.
Чувала съм слухове, но ти лично никога не си ми казвала.
Но, арт-професиите изчезват даже с по-бързи темпове от моята, въпреки, че моята изчезва от по-отдавна.
Вече има толкова ИИ-генерирани реклами навсякъде, че просто е тъжно..
Ще ти дам един пример относно "какво питаш"...
Докато правя домашната работа, обикновено си пускам някой филм в някоя от стрийминг платформите, които ползвам.
Повечето сериали или филми ги гледам на немски, освен някои любими, които си ги преповтарям на английски.
Та, миналата седмица съм си пуснала един сериал в Нетфликс, който си върви на немски, попоглеждам чат-пат, обаче... има нещо тук.. Нещо не е наред...
И осъзнавам, че го гледам на английски и субтитри няма - а аз не съм пипала езиковите настройки.
Викам си "Тоя Нетфликс, почна да прави номера, трябва да си преинсталирам приложението (аз го гледам на телефона)" и го взимам, да сменя дублажа - няма немски. Субтитри - също няма немски.. Имаше и двете на доста европейски езици, но на немски - йок!
Понеже Биг Банг Теори се прехвърли от Нетфликс към НВО и си рекох "Нетфликс сигурно напускат Германия".. И отварям интернет да видя какво става.
Питам Гугъл и той ми изписва:
В момента не са налични субтитри и дублаж на немски в Нетфликс, защото немските дубльори стачкуват, тъй като са помолени от Нетфликс Германия да обучават ИИ-генерирана платформа на гласовете си, с цел по-бързо озвучаване на продукциите.
И съответно синдикатите, които представляват дубльорите, са оттеглили правата на платформата да озвучава предавания с гласовете им.
Ето за такива събития говоря..
Иначе, така е - напълно съм съгласна с теб...Но, то за всяко нещо е така ..
На празен стомах не се "твори", независимо какво е творението - дали е картина, баланс или операция, човек трябва да бъде спокоен, за да може мислите му да са концентрирани върху процесите и персоналното му развитие.
С други думи - задоволяването на висшите потребности е възможно само, когато първичните са задоволени.
Точно това питам - не се ли притеснявате за Бъдещето, или по-точно казано, за настоящето?
Как, или по-скоро къде виждате себе си с оглед на това, което се случва понастоящем и едновременно в целия Свят.
Но, като чета темата разбирам, че не се ...

Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.