Свободата

Все същите
Аватар
4avdar4e

Re: А тези 100%

Мнение от 4avdar4e »

Gaspode написа: Малей, ми аз съм бил цел философ бе :grin: Да ми се ненадява чиляк :grin::grin:
Пълната свобода е липса на избор.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Mila написа:
esti написа:

Един кратичък миг в който сте на върха?
Аз съм имала...
И със свободата е така. И това съм имала.
Мислиш ли, че тези мигове разрушават Аз-овете?
.....
Да.
Да. И аз затова говоря. Тогава не си ти. Не казвам, че няма такова нещо. Просто теб те няма тогава. :grin:
esti

Мнение от esti »

Remmivs написа:
Mila написа:
esti написа:

Аз съм имала...
.....
Да.
Да. И аз затова говоря. Тогава не си ти. Не казвам, че няма такова нещо. Просто теб те няма тогава. :grin:
Хиляди пъти съм чувала хората да казват, че търсят себе си, че не познават собственото си Аз. Може ли хем да не си се намерил, хем да се изгубиш/разрушиш.....или тотално се изгубих в абстракции.:lol:

А всъщност темата можех и по друг начин да я задам.
Например: "За какво деяние искате да имате свобода, която в момента нямате"
Примерен отговор:
"Искам да имам морална и законова свобода да убия тъщата":lol:
За тъмни (или светли), дълбоки и заровени фантазии ставаше дума.
Както и да е...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

esti написа: Например: "За какво деяние искате да имате свобода, която в момента нямате"
...
да пътувам във времето.
напред-назад
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Mila написа:
esti написа:

Аз съм имала...
.....
Да.
Ами ето това е пълната свобода - свободата от себе си, от собствените ти ограничения. Ама тия, дето сам си ги поставяш.
Щом е имало такива мигове, значи тя не е нещо непредставимо, нали?
Е, тогава какви биха били новите граници, които би си поставил човек? Това не е безсмислен въпрос, стига въпросният човек да има куража да си отговори гласно - както ми препоръча Грийна да направя.
Обаче аз тоя кураж май го нямам.
Последно промяна от Мнемозина на 05.06.07, 13:24, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

4avdar4e написа:
Gaspode написа: Малей, ми аз съм бил цел философ бе :grin: Да ми се ненадява чиляк :grin::grin:
Не точно липса на избор. По-скоро липса на необходимост да избираш.
Пълната свобода е пълна липса на предизвикателства.
Абе ясно е едно - пълната свобода е пълна липса. На какво точно е предмет на отделен разговор :grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:
Remmivs написа:
Mila написа:
esti написа: И със свободата е така. И това съм имала.
.....
Да.
Ами ето това е пълната свобода - свободата от себе си, от собствените ти ограничения. Ама тия, дето сам си ги поставяш.
Е, тогава какви биха били новите граници, които би си поставил човек? Това не е безсмислен въпрос, стига въпросният човек да има куража да си отговори гласно - както ми препоръча Грийна да направя.
Стига бе хора. Не можете да ме убедите, че сте имали мигове на пълна свобода. Пълно щастие - да. Но пълна свобода? Аре не на мене тия... ние като сме от село да не ги ручаме доматите с колците, а? :grin:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
4avdar4e написа:
Не точно липса на избор. По-скоро липса на необходимост да избираш.
Пълната свобода е пълна липса на предизвикателства.
Абе ясно е едно - пълната свобода е пълна липса. На какво точно е предмет на отделен разговор :grin:
Да бе. Когато искаш само това, което имаш, имаш всичко, което искаш.
И това е цитат, ама не помня откъде.
И по принцип е вярно... но е малко тъжно.
Тези, които остават в паметта на хората, са същите, които непрекъснато разбиват собствените си граници.

Аз пък бих се запитала: какво бих искала да направи хикс, ако има пълната свобода да прави всичко, което иска.
Абе много неща могат да се пишат в тази тема.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Стига бе хора. Не можете да ме убедите, че сте имали мигове на пълна свобода. Пълно щастие - да. Но пълна свобода? Аре не на мене тия... ние като сме от село да не ги ручаме доматите с колците, а? :grin:
Става въпрос не за реална свобода, а за усещането за нея. Щом него го е имало, човек е напълно способен да си представи свободата... в някакъв свой си вариант.
Ето това беше интересното тук, но никой не пожела да си покаже... свободата.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Ами ето това е пълната свобода - свободата от себе си, от собствените ти ограничения. Ама тия, дето сам си ги поставяш.
На знам как да го кажа по-ясно от това, което вече съм казал, но ще опитам пак. Изгубването ти/претопяването ти/превъплъщаването ти в едно ново същество е това. Самото то не е човекът, който си ти. Как бихме могли да си представим неговите граници? За мен подобни мигове, колкото и банално да звучи, са докосване до божествеността (не случайно споменах нирваната, макар и да беше в шеговит аспект по-скоро), а тя е както безгранична, така и неведома за съществата, които (и сега вкл.) представляваме.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Ами ето това е пълната свобода - свободата от себе си, от собствените ти ограничения. Ама тия, дето сам си ги поставяш.
На знам как да го кажа по-ясно от това, което вече съм казал, но ще опитам пак. Изгубването ти/претопяването ти/превъплъщаването ти в едно ново същество е това. Самото то не е човекът, който си ти. Как бихме могли да си представим неговите граници? За мен подобни мигове, колкото и банално да звучи, са докосване до божествеността (не случайно споменах нирваната, макар и да беше в шеговит аспект по-скоро), а тя е както безгранична, така и неведома за съществата, които (и сега вкл.) представляваме.
Да.
Тогава обаче човекът - Азът - е в границите, които самият той си поставя и другите, които външните обстоятелства му поставят.
Ако вторите изчезнат, какво ще прави всеки от нас със собствените си ограничения. Това беше, мисля, въпросът на Ести - поне в основата си.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:
Да.
Тогава обаче човекът - Азът - е в границите, които самият той си поставя и другите, които външните обстоятелства му поставят.
Ако вторите изчезнат, какво ще прави всеки от нас със собствените си ограничения. Това беше, мисля, въпросът на Ести - поне в основата си.
Чай ся
Дай да тръгнем от началото
Какви ограничения на свободата има человек? Два чешита - обективни и субективни казваш ти, нале? И ако изчезнат обективните какво ще направи человека със субективните си ограничения? Това ли е въпроса?
За да намерим отговора трябва да си отговорим що за ограничения са това? Субективните. Или са заложени априори във всеки един от нас и ако е така то не виждам начин дори да си представя, че е възможно да ги няма. Или са създадени в следствие на външни ограничения. Примерно глобили са ни 10-тина пъти за превишена скорост и вече сам се ограничаваш до позволената... Ако това е случая то при изчезване на обективното ограничение рано или късно ще изчезне и субективното. Пример са прословутите английски туристи и поведението им в Бг...
Та пак - какво точно се пита?

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа:
Да.
Чай ся
Дай да тръгнем от началото
Какви ограничения на свободата има человек? Два чешита - обективни и субективни казваш ти, нале? И ако изчезнат обективните какво ще направи человека със субективните си ограничения? Това ли е въпроса?
За да намерим отговора трябва да си отговорим що за ограничения са това? Субективните. Или са заложени априори във всеки един от нас и ако е така то не виждам начин дори да си представя, че е възможно да ги няма. Или са създадени в следствие на външни ограничения. Примерно глобили са ни 10-тина пъти за превишена скорост и вече сам се ограничаваш до позволената... Ако това е случая то при изчезване на обективното ограничение рано или късно ще изчезне и субективното. Пример са прословутите английски туристи и поведението им в Бг...
Та пак - какво точно се пита?
Пример за това е цялата ни държава в момента, ама нейсе.

Да. Въпросът е - да ме прощава Ести, че я тълкувам - ако съумееш да отстраниш от себе си ограниченията, които са ти поставени външно, какво "Аз" би си избрал и какво би сторил с новото си аз.
Колкото повече го обяснявам, толкова повече го опростявам, а то хич не е просто.

Тук има:
пак възпитанието
пак човешкото в човека
пак мечтите
пак много, много други теми, които са се явявали в клуба.
Panta rhei...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Мнемозина написа:...какво "Аз" би си избрал и какво би сторил с новото си аз.
Колкото повече го обяснявам, толкова повече го опростявам, а то хич не е просто.

Тук има:
пак възпитанието
пак човешкото в човека
пак мечтите
Като видиш още първото дето си го сложила като обуславящо поведението, ще разбереш как всичко е в противоречие.
Възпитанието идва от обективните ограничения. Ако няма такива за какво възпитание говорим? И тогава, в този ред на мисли, философстване и езикочесане - как ще разбереш и ще можеш ли изобщо да си човек, ако нямаш капка възпитание придобито от гореспоменатите ограничения? Мечтите - същата история и като резултат - затворен кръг.

Като ви казвам, че ако отпаднат всички ограничения живота ще стане скучен що никой не ми вярва? :lol:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

maggot написа: Като ви казвам, че ако отпаднат всички ограничения живота ще стане скучен що никой не ми вярва? :lol:
Е че аз кво им думам от няколко часа??? :grin: Именно възможността за избор, за преодоляване на препятствия прави веселбата пълна.
Пък и друго се замислих: ще ли човек да знае какво е свобода, ако няма граници?? :dunno:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

maggot написа: Като видиш още първото дето си го сложила като обуславящо поведението, ще разбереш как всичко е в противоречие.
Възпитанието идва от обективните ограничения. Ако няма такива за какво възпитание говорим? И тогава, в този ред на мисли, философстване и езикочесане - как ще разбереш и ще можеш ли изобщо да си човек, ако нямаш капка възпитание придобито от гореспоменатите ограничения? Мечтите - същата история и като резултат - затворен кръг.

Като ви казвам, че ако отпаднат всички ограничения живота ще стане скучен що никой не ми вярва? :lol:
:good:

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Да.
Аз затова питах дали включваме вътрешните ограничения и ести каза, че включваме най-вече тях. И след това вече казах, че ако премахнем и тях се превръщаме в нещо друго.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

maggot написа:
Мнемозина написа:...какво "Аз" би си избрал и какво би сторил с новото си аз.

Тук има:
пак възпитанието
пак човешкото в човека
пак мечтите
Като видиш още първото дето си го сложила като обуславящо поведението, ще разбереш как всичко е в противоречие.

Зависи, не съм сигурна, че ще стане скучен.
Възпитанието идва от обективните ограничения, да, но в един момент точно то е, което е задало параметрите на нашите собствени - и точно затова е толкова ключово тук. Това също е затворен кръг.
И точно това е въпросът, ще можеш ли изобщо да си човек, ако... и т.н.

Няма тъпи теми, Магот, има само теми които не са "твои" или "твои в момента" и поради това не са ти интересни. В момента (може би).
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Да.
Аз затова питах дали включваме вътрешните ограничения и ести каза, че включваме най-вече тях. И след това вече казах, че ако премахнем и тях се превръщаме в нещо друго.
Уф, в тая тема отговорите ми към някого вече съм ги писала към друг. Това го отговорих току-що, май към Магот беше. :shy:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:
Тук има:
пак възпитанието
пак човешкото в човека
пак мечтите
Да повторя, па белким и на ести и стане ясно :blum:

Това всичко са обективни ограничения. И възпитанието, и така нареченото "човешко" и прочие. Отпаднат ли те ще отпаднат и субективните ни ограничения. И ще е скучно, както каза магот :)

Няма такова нещо като пълна свобода. За да я има трябва да си единстветоно живо същество във вселената. Може би да си самата вселена. Щото ако има още някой то ще има и ограничения свързани с неговата свобода. Та значи трябва да си сам. А това е кофти, щото няма да има с кого дума да обелиш. Не щем такава свобода :grin:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: Зависи, не съм сигурна, че ще стане скучен.
Възпитанието идва от обективните ограничения, да, но в един момент точно то е, което е задало параметрите на нашите собствени - и точно затова е толкова ключово тук. Това също е затворен кръг.
Няма да си човек. Поне не по сегашната ти/ни дефиниция.
Сега остава да попиташ дали новото нещо, дето ще се пръкне от теб като отпаднат ограниченията, ще е по-добро или по-лошо и темата съвсем ще утече :)

А наздраве :beer:

Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Мнемозина написа: Няма тъпи теми, Магот, има само теми които не са "твои" или "твои в момента" и поради това не са ти интересни. В момента (може би).
Че как да не ми е интересна? То ако не ми беше интересна темата хич нямаше и да чета :roll:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Gaspode написа:Няма такова нещо като пълна свобода. За да я има трябва да си единстветоно живо същество във вселената. Може би да си самата вселена. Щото ако има още някой то ще има и ограничения свързани с неговата свобода. Та значи трябва да си сам. А това е кофти, щото няма да има с кого дума да обелиш. Не щем такава свобода :grin:
А според мен има. Само, че ние сме ограничени и не можем да го схванем със сегашните си възможности. Само от време на време се докосваме то този brave new world. И въобще ни мисля, че там е скучно.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Това всичко са обективни ограничения. И възпитанието, и така нареченото "човешко" и прочие. Отпаднат ли те ще отпаднат и субективните ни ограничения. И ще е скучно, както каза магот :)

Няма такова нещо като пълна свобода. За да я има трябва да си единстветоно живо същество във вселената. Може би да си самата вселена. Щото ако има още някой то ще има и ограничения свързани с неговата свобода. Та значи трябва да си сам. А това е кофти, щото няма да има с кого дума да обелиш. Не щем такава свобода :grin:
Знам ви аз, че все към божественото се стремите. :grin:

Обаче: това, че нещо не съществува реално, не значи, че не би могло да си го представим. Това, че Бог (вероятно) няма не е попречило на милиони хора да си го измислят непрекъснато.
Така че говорим за различни неща.

Но тогава ще можеш да говориш и слушаш себе си. Скучен ли си си? Виждаш ли как се засукват нещата?

А "не щем такава свобода" - ето това е основният отговор на тази тема и друг не би могъл да бъде. Което не пречеше да бъдат изписани и други неща... ако бяхме малко по-свободни, отколкото сме.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа: Зависи, не съм сигурна, че ще стане скучен.
Няма да си човек. Поне не по сегашната ти/ни дефиниция.
Сега остава да попиташ дали новото нещо, дето ще се пръкне от теб като отпаднат ограниченията, ще е по-добро или по-лошо и темата съвсем ще утече :)

А наздраве :beer:
Аааа, не! Това няма да питам!
Щото съм сигурна, че ще е по-добро, наздраве! :blum:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

maggot написа:
Мнемозина написа: Няма тъпи теми, Магот, има само теми които не са "твои" или "твои в момента" и поради това не са ти интересни. В момента (може би).
Че как да не ми е интересна? То ако не ми беше интересна темата хич нямаше и да чета :roll:
Извинявай, стори ми се, че мернах нещо такова в едно от мненията ти тук, но може и да съм се объркала - не ми се връща да проверявам. :shy:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Пък аз си мисля, че човешкото същество е така устроено, че да не може да е свободно, защото то само винаги на себе си пречи и собствената му воля (свободната!) го заробва.
Каквото и да постигне човек, него все ще го обземе досада в един момент и накрая нищо чудно да запсува пълната свобода, за която от векове реве, че му липсва. :grin: Такива са хората - странни и противоречиви. Все не можеш да им угодиш. На Господ трябва отдавна да му е писнало от нас. :shy:
Изображение
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Мнемозина написа: Извинявай, стори ми се, че мернах нещо такова в едно от мненията ти тук, но може и да съм се объркала - не ми се връща да проверявам. :shy:
О, омотала си се нещо. Казах на Естито, че въпроса е тъп, но не съм казвала, че не ми е интересно да чета (а и да пиша) тук :)
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:Пък аз си мисля, че човешкото същество е така устроено, че да не може да е свободно, защото то само винаги на себе си пречи и собствената му воля (свободната!) го заробва.
Каквото и да постигне човек, него все ще го обземе досада в един момент и накрая нищо чудно да запсува пълната свобода, за която от векове реве, че му липсва. :grin: Такива са хората - странни и противоречиви. Все не можеш да им угодиш. На Господ трябва отдавна да му е писнало от нас. :shy:
Е да де.
Не можем да надскочим себе си, уви. Рамките в главите ни се оказват непреодолими.
Но не пречи да опитваме, ако искаме.
Panta rhei...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

vyara написа:... На Господ трябва отдавна да му е писнало от нас. :shy:
Ти вземи изчети Библията, да го видиш Той пък какъв е. Имам чувството че по време на описваните събития е бил изпаднал в климакс... :lol:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа: На Господ трябва отдавна да му е писнало от нас. :shy:
Права си
На Гаспод определено вече му писна от вас :grin::blum::blum:

Я дайте някой нова тема...

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

maggot написа:
Ти вземи изчети Библията, да го видиш Той пък какъв е. Имам чувството че по време на описваните събития е бил изпаднал в климакс... :lol:
Тва е щото не е бил той, ами тя. И що, мислиш, светът е сътворен ТОЧНО за 6 дни? М? :blum:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

maggot написа:
Мнемозина написа: Извинявай, стори ми се, че мернах нещо такова в едно от мненията ти тук, но може и да съм се объркала - не ми се връща да проверявам. :shy:
О, омотала си се нещо. Казах на Естито, че въпроса е тъп, но не съм казвала, че не ми е интересно да чета (а и да пиша) тук :)
Щом ти е интересно, въпросът не може да е тъп.
Интересното на всеки въпрос е в отговорите му.
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Gaspode написа:
Ясно ми е бе, аз затуй млъкнах.
Но няма да кажа, какво ми е ясно.:blum:
Пък и наистина не се надявах особено, някой искрено и лично да каже "ако бях свободен, щях да прасна комшийката" пак примерно.:blum:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

maggot написа:
Ти пък да не си я чела цялата:blink:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
maggot написа:
Тва е щото не е бил той, ами тя. И що, мислиш, светът е сътворен ТОЧНО за 6 дни? М? :blum:
Що бе?
Нашият цикъл е на четири седмици... уж.
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа:
vyara написа: На Господ трябва отдавна да му е писнало от нас. :shy:
Права си
На Гаспод определено вече му писна от вас :grin::blum::blum:

Я дайте някой нова тема...
Ми дай ти бе. И на мен ми писна да нищим нещо дето го няма и няма да го има.
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Gaspode написа:
Ясно ми е бе, аз затуй млъкнах.
Но няма да кажа, какво ми е ясно.:blum:
Пък и наистина не се надявах особено, някой искрено и лично да каже "ако бях свободен, щях да прасна комшийката" пак примерно.:blum:
Недей да казваш какво ти е ясно, аз вече обясних. :blum:
Ама така става, като изчезваш и не ме оборваш овреме.
Panta rhei...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

vyara написа: Ти пък да не си я чела цялата:blink:
Да, детската версия :grin:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Gaspode написа:
maggot написа: Ти вземи изчети Библията, да го видиш Той пък какъв е. Имам чувството че по време на описваните събития е бил изпаднал в климакс... :lol:
Най-накрая! Един си призна, затиснат от необорими доказателства! :lol:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Публикувай отговор