Пълната свобода е липса на избор.Gaspode написа: Малей, ми аз съм бил цел философ беДа ми се ненадява чиляк
Свободата
Re: А тези 100%
Да. И аз затова говоря. Тогава не си ти. Не казвам, че няма такова нещо. Просто теб те няма тогава.Mila написа:Да.esti написа:
Един кратичък миг в който сте на върха?
Аз съм имала...
И със свободата е така. И това съм имала.
Мислиш ли, че тези мигове разрушават Аз-овете?
.....
Хиляди пъти съм чувала хората да казват, че търсят себе си, че не познават собственото си Аз. Може ли хем да не си се намерил, хем да се изгубиш/разрушиш.....или тотално се изгубих в абстракции.Remmivs написа:Да. И аз затова говоря. Тогава не си ти. Не казвам, че няма такова нещо. Просто теб те няма тогава.Mila написа:Да.esti написа:
Аз съм имала...
.....
А всъщност темата можех и по друг начин да я задам.
Например: "За какво деяние искате да имате свобода, която в момента нямате"
Примерен отговор:
"Искам да имам морална и законова свобода да убия тъщата":lol:
За тъмни (или светли), дълбоки и заровени фантазии ставаше дума.
Както и да е...
да пътувам във времето.esti написа: Например: "За какво деяние искате да имате свобода, която в момента нямате"
...
напред-назад
just perfect
Ами ето това е пълната свобода - свободата от себе си, от собствените ти ограничения. Ама тия, дето сам си ги поставяш.Remmivs написа:Да. И аз затова говоря. Тогава не си ти. Не казвам, че няма такова нещо. Просто теб те няма тогава.Mila написа:Да.esti написа:
Аз съм имала...
.....
Щом е имало такива мигове, значи тя не е нещо непредставимо, нали?
Е, тогава какви биха били новите граници, които би си поставил човек? Това не е безсмислен въпрос, стига въпросният човек да има куража да си отговори гласно - както ми препоръча Грийна да направя.
Обаче аз тоя кураж май го нямам.
Последно промяна от Мнемозина на 05.06.07, 13:24, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Не точно липса на избор. По-скоро липса на необходимост да избираш.4avdar4e написа:Пълната свобода е липса на избор.Gaspode написа: Малей, ми аз съм бил цел философ беДа ми се ненадява чиляк
Пълната свобода е пълна липса на предизвикателства.
Абе ясно е едно - пълната свобода е пълна липса. На какво точно е предмет на отделен разговор
Стига бе хора. Не можете да ме убедите, че сте имали мигове на пълна свобода. Пълно щастие - да. Но пълна свобода? Аре не на мене тия... ние като сме от село да не ги ручаме доматите с колците, а?Мнемозина написа:Ами ето това е пълната свобода - свободата от себе си, от собствените ти ограничения. Ама тия, дето сам си ги поставяш.Remmivs написа:Да. И аз затова говоря. Тогава не си ти. Не казвам, че няма такова нещо. Просто теб те няма тогава.Mila написа:Да.esti написа: И със свободата е така. И това съм имала.
.....
Е, тогава какви биха били новите граници, които би си поставил човек? Това не е безсмислен въпрос, стига въпросният човек да има куража да си отговори гласно - както ми препоръча Грийна да направя.
Да бе. Когато искаш само това, което имаш, имаш всичко, което искаш.Gaspode написа:Не точно липса на избор. По-скоро липса на необходимост да избираш.4avdar4e написа:Пълната свобода е липса на избор.Gaspode написа: Малей, ми аз съм бил цел философ беДа ми се ненадява чиляк
Пълната свобода е пълна липса на предизвикателства.
Абе ясно е едно - пълната свобода е пълна липса. На какво точно е предмет на отделен разговор
И това е цитат, ама не помня откъде.
И по принцип е вярно... но е малко тъжно.
Тези, които остават в паметта на хората, са същите, които непрекъснато разбиват собствените си граници.
Аз пък бих се запитала: какво бих искала да направи хикс, ако има пълната свобода да прави всичко, което иска.
Абе много неща могат да се пишат в тази тема.
Panta rhei...
Става въпрос не за реална свобода, а за усещането за нея. Щом него го е имало, човек е напълно способен да си представи свободата... в някакъв свой си вариант.Gaspode написа:
Стига бе хора. Не можете да ме убедите, че сте имали мигове на пълна свобода. Пълно щастие - да. Но пълна свобода? Аре не на мене тия... ние като сме от село да не ги ручаме доматите с колците, а?
Ето това беше интересното тук, но никой не пожела да си покаже... свободата.
Panta rhei...
На знам как да го кажа по-ясно от това, което вече съм казал, но ще опитам пак. Изгубването ти/претопяването ти/превъплъщаването ти в едно ново същество е това. Самото то не е човекът, който си ти. Как бихме могли да си представим неговите граници? За мен подобни мигове, колкото и банално да звучи, са докосване до божествеността (не случайно споменах нирваната, макар и да беше в шеговит аспект по-скоро), а тя е както безгранична, така и неведома за съществата, които (и сега вкл.) представляваме.Мнемозина написа:Ами ето това е пълната свобода - свободата от себе си, от собствените ти ограничения. Ама тия, дето сам си ги поставяш.
Да.Remmivs написа:На знам как да го кажа по-ясно от това, което вече съм казал, но ще опитам пак. Изгубването ти/претопяването ти/превъплъщаването ти в едно ново същество е това. Самото то не е човекът, който си ти. Как бихме могли да си представим неговите граници? За мен подобни мигове, колкото и банално да звучи, са докосване до божествеността (не случайно споменах нирваната, макар и да беше в шеговит аспект по-скоро), а тя е както безгранична, така и неведома за съществата, които (и сега вкл.) представляваме.Мнемозина написа:Ами ето това е пълната свобода - свободата от себе си, от собствените ти ограничения. Ама тия, дето сам си ги поставяш.
Тогава обаче човекът - Азът - е в границите, които самият той си поставя и другите, които външните обстоятелства му поставят.
Ако вторите изчезнат, какво ще прави всеки от нас със собствените си ограничения. Това беше, мисля, въпросът на Ести - поне в основата си.
Panta rhei...
Чай сяМнемозина написа:
Да.
Тогава обаче човекът - Азът - е в границите, които самият той си поставя и другите, които външните обстоятелства му поставят.
Ако вторите изчезнат, какво ще прави всеки от нас със собствените си ограничения. Това беше, мисля, въпросът на Ести - поне в основата си.
Дай да тръгнем от началото
Какви ограничения на свободата има человек? Два чешита - обективни и субективни казваш ти, нале? И ако изчезнат обективните какво ще направи человека със субективните си ограничения? Това ли е въпроса?
За да намерим отговора трябва да си отговорим що за ограничения са това? Субективните. Или са заложени априори във всеки един от нас и ако е така то не виждам начин дори да си представя, че е възможно да ги няма. Или са създадени в следствие на външни ограничения. Примерно глобили са ни 10-тина пъти за превишена скорост и вече сам се ограничаваш до позволената... Ако това е случая то при изчезване на обективното ограничение рано или късно ще изчезне и субективното. Пример са прословутите английски туристи и поведението им в Бг...
Та пак - какво точно се пита?
Пример за това е цялата ни държава в момента, ама нейсе.Gaspode написа:Чай сяМнемозина написа:
Да.
Дай да тръгнем от началото
Какви ограничения на свободата има человек? Два чешита - обективни и субективни казваш ти, нале? И ако изчезнат обективните какво ще направи человека със субективните си ограничения? Това ли е въпроса?
За да намерим отговора трябва да си отговорим що за ограничения са това? Субективните. Или са заложени априори във всеки един от нас и ако е така то не виждам начин дори да си представя, че е възможно да ги няма. Или са създадени в следствие на външни ограничения. Примерно глобили са ни 10-тина пъти за превишена скорост и вече сам се ограничаваш до позволената... Ако това е случая то при изчезване на обективното ограничение рано или късно ще изчезне и субективното. Пример са прословутите английски туристи и поведението им в Бг...
Та пак - какво точно се пита?
Да. Въпросът е - да ме прощава Ести, че я тълкувам - ако съумееш да отстраниш от себе си ограниченията, които са ти поставени външно, какво "Аз" би си избрал и какво би сторил с новото си аз.
Колкото повече го обяснявам, толкова повече го опростявам, а то хич не е просто.
Тук има:
пак възпитанието
пак човешкото в човека
пак мечтите
пак много, много други теми, които са се явявали в клуба.
Panta rhei...
Като видиш още първото дето си го сложила като обуславящо поведението, ще разбереш как всичко е в противоречие.Мнемозина написа:...какво "Аз" би си избрал и какво би сторил с новото си аз.
Колкото повече го обяснявам, толкова повече го опростявам, а то хич не е просто.
Тук има:
пак възпитанието
пак човешкото в човека
пак мечтите
Възпитанието идва от обективните ограничения. Ако няма такива за какво възпитание говорим? И тогава, в този ред на мисли, философстване и езикочесане - как ще разбереш и ще можеш ли изобщо да си човек, ако нямаш капка възпитание придобито от гореспоменатите ограничения? Мечтите - същата история и като резултат - затворен кръг.
Като ви казвам, че ако отпаднат всички ограничения живота ще стане скучен що никой не ми вярва?
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Е че аз кво им думам от няколко часа???maggot написа: Като ви казвам, че ако отпаднат всички ограничения живота ще стане скучен що никой не ми вярва?
Пък и друго се замислих: ще ли човек да знае какво е свобода, ако няма граници??
maggot написа: Като видиш още първото дето си го сложила като обуславящо поведението, ще разбереш как всичко е в противоречие.
Възпитанието идва от обективните ограничения. Ако няма такива за какво възпитание говорим? И тогава, в този ред на мисли, философстване и езикочесане - как ще разбереш и ще можеш ли изобщо да си човек, ако нямаш капка възпитание придобито от гореспоменатите ограничения? Мечтите - същата история и като резултат - затворен кръг.
Като ви казвам, че ако отпаднат всички ограничения живота ще стане скучен що никой не ми вярва?
Аз затова питах дали включваме вътрешните ограничения и ести каза, че включваме най-вече тях. И след това вече казах, че ако премахнем и тях се превръщаме в нещо друго.Мнемозина написа:Да.
Зависи, не съм сигурна, че ще стане скучен.maggot написа:Като видиш още първото дето си го сложила като обуславящо поведението, ще разбереш как всичко е в противоречие.Мнемозина написа:...какво "Аз" би си избрал и какво би сторил с новото си аз.
Тук има:
пак възпитанието
пак човешкото в човека
пак мечтите
Възпитанието идва от обективните ограничения, да, но в един момент точно то е, което е задало параметрите на нашите собствени - и точно затова е толкова ключово тук. Това също е затворен кръг.
И точно това е въпросът, ще можеш ли изобщо да си човек, ако... и т.н.
Няма тъпи теми, Магот, има само теми които не са "твои" или "твои в момента" и поради това не са ти интересни. В момента (може би).
Panta rhei...
Уф, в тая тема отговорите ми към някого вече съм ги писала към друг. Това го отговорих току-що, май към Магот беше.Remmivs написа:Аз затова питах дали включваме вътрешните ограничения и ести каза, че включваме най-вече тях. И след това вече казах, че ако премахнем и тях се превръщаме в нещо друго.Мнемозина написа:Да.
Panta rhei...
Да повторя, па белким и на ести и стане ясноМнемозина написа:
Тук има:
пак възпитанието
пак човешкото в човека
пак мечтите
Това всичко са обективни ограничения. И възпитанието, и така нареченото "човешко" и прочие. Отпаднат ли те ще отпаднат и субективните ни ограничения. И ще е скучно, както каза магот :)
Няма такова нещо като пълна свобода. За да я има трябва да си единстветоно живо същество във вселената. Може би да си самата вселена. Щото ако има още някой то ще има и ограничения свързани с неговата свобода. Та значи трябва да си сам. А това е кофти, щото няма да има с кого дума да обелиш. Не щем такава свобода
Няма да си човек. Поне не по сегашната ти/ни дефиниция.Мнемозина написа: Зависи, не съм сигурна, че ще стане скучен.
Възпитанието идва от обективните ограничения, да, но в един момент точно то е, което е задало параметрите на нашите собствени - и точно затова е толкова ключово тук. Това също е затворен кръг.
Сега остава да попиташ дали новото нещо, дето ще се пръкне от теб като отпаднат ограниченията, ще е по-добро или по-лошо и темата съвсем ще утече :)
А наздраве
Че как да не ми е интересна? То ако не ми беше интересна темата хич нямаше и да четаМнемозина написа: Няма тъпи теми, Магот, има само теми които не са "твои" или "твои в момента" и поради това не са ти интересни. В момента (може би).
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
А според мен има. Само, че ние сме ограничени и не можем да го схванем със сегашните си възможности. Само от време на време се докосваме то този brave new world. И въобще ни мисля, че там е скучно.Gaspode написа:Няма такова нещо като пълна свобода. За да я има трябва да си единстветоно живо същество във вселената. Може би да си самата вселена. Щото ако има още някой то ще има и ограничения свързани с неговата свобода. Та значи трябва да си сам. А това е кофти, щото няма да има с кого дума да обелиш. Не щем такава свобода
Знам ви аз, че все към божественото се стремите.Gaspode написа:
Това всичко са обективни ограничения. И възпитанието, и така нареченото "човешко" и прочие. Отпаднат ли те ще отпаднат и субективните ни ограничения. И ще е скучно, както каза магот :)
Няма такова нещо като пълна свобода. За да я има трябва да си единстветоно живо същество във вселената. Може би да си самата вселена. Щото ако има още някой то ще има и ограничения свързани с неговата свобода. Та значи трябва да си сам. А това е кофти, щото няма да има с кого дума да обелиш. Не щем такава свобода
Обаче: това, че нещо не съществува реално, не значи, че не би могло да си го представим. Това, че Бог (вероятно) няма не е попречило на милиони хора да си го измислят непрекъснато.
Така че говорим за различни неща.
Но тогава ще можеш да говориш и слушаш себе си. Скучен ли си си? Виждаш ли как се засукват нещата?
А "не щем такава свобода" - ето това е основният отговор на тази тема и друг не би могъл да бъде. Което не пречеше да бъдат изписани и други неща... ако бяхме малко по-свободни, отколкото сме.
Panta rhei...
Аааа, не! Това няма да питам!Gaspode написа:Няма да си човек. Поне не по сегашната ти/ни дефиниция.Мнемозина написа: Зависи, не съм сигурна, че ще стане скучен.
Сега остава да попиташ дали новото нещо, дето ще се пръкне от теб като отпаднат ограниченията, ще е по-добро или по-лошо и темата съвсем ще утече :)
А наздраве
Щото съм сигурна, че ще е по-добро, наздраве!
Panta rhei...
Извинявай, стори ми се, че мернах нещо такова в едно от мненията ти тук, но може и да съм се объркала - не ми се връща да проверявам.maggot написа:Че как да не ми е интересна? То ако не ми беше интересна темата хич нямаше и да четаМнемозина написа: Няма тъпи теми, Магот, има само теми които не са "твои" или "твои в момента" и поради това не са ти интересни. В момента (може би).
Panta rhei...
Пък аз си мисля, че човешкото същество е така устроено, че да не може да е свободно, защото то само винаги на себе си пречи и собствената му воля (свободната!) го заробва.
Каквото и да постигне човек, него все ще го обземе досада в един момент и накрая нищо чудно да запсува пълната свобода, за която от векове реве, че му липсва.
Такива са хората - странни и противоречиви. Все не можеш да им угодиш. На Господ трябва отдавна да му е писнало от нас. 
Каквото и да постигне човек, него все ще го обземе досада в един момент и накрая нищо чудно да запсува пълната свобода, за която от векове реве, че му липсва.
О, омотала си се нещо. Казах на Естито, че въпроса е тъп, но не съм казвала, че не ми е интересно да чета (а и да пиша) тук :)Мнемозина написа: Извинявай, стори ми се, че мернах нещо такова в едно от мненията ти тук, но може и да съм се объркала - не ми се връща да проверявам.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Е да де.vyara написа:Пък аз си мисля, че човешкото същество е така устроено, че да не може да е свободно, защото то само винаги на себе си пречи и собствената му воля (свободната!) го заробва.
Каквото и да постигне човек, него все ще го обземе досада в един момент и накрая нищо чудно да запсува пълната свобода, за която от векове реве, че му липсва.Такива са хората - странни и противоречиви. Все не можеш да им угодиш. На Господ трябва отдавна да му е писнало от нас.
Не можем да надскочим себе си, уви. Рамките в главите ни се оказват непреодолими.
Но не пречи да опитваме, ако искаме.
Panta rhei...
Ти вземи изчети Библията, да го видиш Той пък какъв е. Имам чувството че по време на описваните събития е бил изпаднал в климакс...vyara написа:... На Господ трябва отдавна да му е писнало от нас.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Щом ти е интересно, въпросът не може да е тъп.maggot написа:О, омотала си се нещо. Казах на Естито, че въпроса е тъп, но не съм казвала, че не ми е интересно да чета (а и да пиша) тук :)Мнемозина написа: Извинявай, стори ми се, че мернах нещо такова в едно от мненията ти тук, но може и да съм се объркала - не ми се връща да проверявам.
Интересното на всеки въпрос е в отговорите му.
Panta rhei...
Ясно ми е бе, аз затуй млъкнах.Gaspode написа:
Да повторя, па белким и на ести и стане ясно![]()
Но няма да кажа, какво ми е ясно.
Пък и наистина не се надявах особено, някой искрено и лично да каже "ако бях свободен, щях да прасна комшийката" пак примерно.
Що бе?Gaspode написа:Тва е щото не е бил той, ами тя. И що, мислиш, светът е сътворен ТОЧНО за 6 дни? М?maggot написа:Ти вземи изчети Библията, да го видиш Той пък какъв е. Имам чувството че по време на описваните събития е бил изпаднал в климакс...vyara написа:... На Господ трябва отдавна да му е писнало от нас.
Нашият цикъл е на четири седмици... уж.
Panta rhei...
Недей да казваш какво ти е ясно, аз вече обясних.esti написа:Ясно ми е бе, аз затуй млъкнах.Gaspode написа:
Да повторя, па белким и на ести и стане ясно![]()
Но няма да кажа, какво ми е ясно.
Пък и наистина не се надявах особено, някой искрено и лично да каже "ако бях свободен, щях да прасна комшийката" пак примерно.
Ама така става, като изчезваш и не ме оборваш овреме.
Panta rhei...
Най-накрая! Един си призна, затиснат от необорими доказателства!Gaspode написа:Тва е щото не е бил той, ами тя. И що, мислиш, светът е сътворен ТОЧНО за 6 дни? М?maggot написа: Ти вземи изчети Библията, да го видиш Той пък какъв е. Имам чувството че по време на описваните събития е бил изпаднал в климакс...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...